Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Pæoner og bonderoser

Pæoner i haven – Alt om bonderoser

Sommeren er fyldt med varme solstråler, frodige dufte, finurligt fuglefløjt og farver i alle regnbuens nuancer. Det skyldes i høj grad den mangfoldige, naturlige flora, der er i Danmark, og så går en del af æren selvfølgelig også til alle de blomster, vi selv planter hjemme i haverne.

Det kan dog være en stor og uoverskuelig opgave at skulle plante og dyrke et hav af forskellige blomster for at opnå de smukke farver. Heldigvis er der en simpel staude, du kan plante i din have, som både vokser sig stor og flot, samtidig med at den passer perfekt ind i det klassiske billede, vi har af det naturlige Danmark.

Vi taler selvfølgelig om pæoner (Paeonia), som også populært kendes som ”bonderoser”. I denne pæon guide vil du lære, hvilke arter af pæoner (bonderoser) der findes, hvordan de skal plantes, og hvordan du får det bedste ud af pæoner.

Hvilke arter af pæoner findes der?

Man deler typisk bonderoser op i to kategorier: bonderose (paeonia officinalis) og silkepæon (paeonia lactiflora). Hvor bonderosen typisk vokser sig op i en 60 centimeters højde, kan du derimod finde silkepæonen i en højde af 80 til 90 centimeter, og så blomstrer bonderosen ofte i maj og juni, mens silkepæonen har det bedst juni og juli. Pæonerne fås dog i mange forskellige farver, og det skyldes i høj grad, at der er krydset flere forskellige arter. Her er nogle af de mest populære i Danmark:

Patiopæoner

Patiopæoner er oplagte at placere i en fin krukke, som kan udsmykke haven eller terrassen. Det skyldes, at denne type pæoner er mere lave og kompakte end mange andre pæoner, og derfor skal de have et mere lukket miljø omkring sig, hvor de kan få lov til at vokse sig store i eget tempo. Den klare fordel ved en patiopæon er, at den kompakte størrelse gør den mere stærk, og derfor kan den tåle vejrets mange lunefulde humørsvingninger. Du kan forvente en højde på 50-60 centimeter, og den har godt af at blive placeret i en kombination af sol og halvskygge.

Itoh pæoner

Itoh pæoner er en krydsning af flere forskellige pæoner, som dermed har fået de gode egenskaber med fra alle sider. Det lettere aparte navn kommer simpelthen af den japanske botaniker Toichi Itoh, som var den første, der havde held med skabe sådan en krydsning. Pæonens stængler er stærkere end de fleste, og du slipper eksempelvis for at skulle tænke i opbinding. Navnet ”Itoh” dækker faktisk over et større antal sorter, som kommer i forskellige højder, farver og dufte.

Paeonia lactiflora

Selvom silkepæonen – eller ”paeonia lactiflora” – egentlig er en overordnet kategori for alle de pæoner, der kommer fra Kina og Korea, er det alligevel værd at knytte nogle ord til denne art. Den asiatiske silkepæon har nemlig i høj grad gjort sit indtog i Danmark, hvor du finder silkepæoner i flere og flere haver rundt om i landet.

Blomsterne kan være store og farverige, og forskellen på en silkepæon og den mere klassiske bonderose er, at blomsterne sidder et par stykker sammen for enden af blomsterstilkene, mens bonderosens blomster til gengæld sidder enkeltvis på stilken.

LÆS OGSÅ: Ranunkel – Den farverige blomst (Guide)

Plantevejledning: Sådan planter du en pæon

Den klare fordel ved en bonderose er, at de stort set kan plantes hele året rundt. Dog er efteråret ofte den bedste tid at plante pæoner, da der går en sæson eller to, før blomsterne for alvor vise deres fulde potentialer. Hvis du vil være succesfuld med at plante en pæon i din have, bør du have disse råd skrevet bag øret:

Placering og valg af jord til bonderoser

Det er vigtigt at tænke over typen af jord, når du skal plante en bonderose. I forhold til andre planter – såsom en lilje – kræver pæoner drænet, muldrig og næringsholdig jord, hvor du skal være opmærksom på, at det hverken er for tørt eller for sandet. Til gengæld skal pæonerne helst have frit udsyn til solen, så du kan suge så meget næring til sig som muligt. Du skal huske at vande dine pæoner ofte, og giv dem især en ekstra tår, hvis du vælger at plante dem i den varme sommerperiode.

Silkepæon
Silkepæon (paeonia lactiflora)

Det er også vigtigt at huske på, at du ikke må plante pæoner et sted, hvor der for nylig har stået andre pæoner. Det skyldes, at der kan være sygdomssmittede rødder i jorden. Hvis du endelig skal placere en ny pæon det samme sted som en gammel, skal jorden forbedres med ny jord, hvor du lægger omtrent 10 centimeter groft grus i bunden af plantehullet. Du får også stor gavn af at blande havejorden med omsat kompost tilsat et par håndfulde kalk.

Det bedste tidspunkt at plante bonderoser

Som sagt kan pæoner plantes hele året rundt, men du bør alligevel tænke taktisk i forhold til tidspunktet. Pæoner kan sagtens plantes om vinteren, og på den måde kan du være sikker på, at de er klar med blomster om sommeren. Du skal dog bare dobbelttjekke, om jorden er frossen, da dette kan skade vækstforholdene. Hvis du til gengæld vælger at plante dine pæoner om sommeren, skal du altid være klar til at give planterne ekstra vand i tørre perioder. Om foråret kan du også gøde jorden rundt om dine pæoner, inden deres første blomstring.

Udplantning af Pæoner

Når du vil udplante en bonderose, skal du være bevidst om den korrekte procedure:

  • Grav et sort nok plantehul, hvor rødderne ikke risikerer at blive bøjet.
  • Placer planten, så rodknolden er 3-4 centimeter under jorden.
  • Træd til sidst jorden fast.
  • (Anvend også kompost i jorden, hvis du vil sikre mere optimale vækstvilkår.)

Pasning og beskæring af pæoner

Selvom en bonderose er hårdfør og endda kan tåle vinterens kulde, bør du alligevel holde øje med dine planter i løbet af året. Hver sæson byder på sine egne udfordringer – tørke om sommeren og frost om vinteren – og du bør derfor prioritere pasningen af dine pæoner, hvis du vil sikre dig smukke blomster i de varme sæsoner.

Pasning

Det er vigtigt, at dine pæoner altid har væske at tage af. Du bør sikre dig, at jorden omkring dine pæoner altid er fugtig – dog uden at drukne dem – og i de varmeste og tørreste sommerperioder skal du give planterne ekstra vand. Om vinteren bør du ikke dække blomsterne til, da de rent faktisk har godt af kulden i perioder. Hvis vintersæsonen ikke er for hård, kan dine pæoner nyde godt af kulden, som giver den ekstra energi inden næste blomstring.

Nedklipning

Hvis du endelig skal nedklippe dine pæoner, skal det helst gøres i efteråret. Det handler om at undgå gråskimmel, og risikoen er lavest i efteråret efter en fin blomstringsperiode. Når du skal nedklippe dine pæoner, bør du først klippe alle visne blade af, men du må ikke smide bladene i din kompost, da der kan være en smittefare forbundet med det. Det er også muligt at flytte dine pæoner i efteråret, og her skal du være opmærksom på at grave 2-3 centimeter ned rundt om pæonen.

Pæoner

Sådan får du bonderoser til at blomstre

Hvis du virkelig gerne vil have din pæon til at blomstre, bør du sikre dig, at de omkringliggende omgivelser er optimale i forhold til planten. Det handler altså om, at jorden skal være næringsfyldt og veldrænet, mens pæonerne har rig mulighed for at blive vandet ofte. Planterne har brug for solskin året rundt, og så skal du ikke være bange for vinterens kulde, da en god kold sæson rent faktisk kan hjælpe pæonerne med at blomstre endnu kraftigere næste sæson.

Inspiration til andre planter

Bonderoser er en genial plante at placere i sin have, da den flotte stilk og de farverige blade leder tankerne hen på den klassiske danske sommer. Du kan dog sagtens akkompagnere dine pæoner med andre flotte blomster, som i samspil kun højner udtrykket i din have. Det kunne eksempelvis være blomster som:

Magnolia
Den populære magnolia finder du mange steder i Danmark, da de hvide og lilla farver passer godt sammen med andre blomster i et bed. Magnolia findes som flere forskellige sorter og farver, og du kan læse vores store guide til magnolia, hvor du kan lære alt om pasning og pleje af magnoliaer.

Lyng
Der findes op mod 700 forskellige arter af lyng, så du har rig mulighed for at finde én, der passer perfekt med resten af blomstersammensætningen i din have. Du kan i vores store lyng guide læse, hvordan du får lyng til at komplementere de andre planter – såsom bonderoser – der bør være at finde i enhver dansk have.

FAQ

Hvor stor bliver en pæon (bonderose)?

Der findes flere forskellige arter og sorter af en pæon (bonderose), så højden kommer helt an på, hvilken type pæon du står med i hånden. Bonderosen vokser sig typisk op i en 60 centimeters højde, mens silkepæonen ofte opnår en højde af 80 til 90 centimeter.

Hvornår er det bedst at plante pæoner (bonderoser)?

En pæon (bonderose) kan plantes hele året rundt, og du kan på den måde være taktisk i forhold til, hvornår du ønsker blomstringen. Det kræver dog nogle ekstra kræfter at plante en pæon i både den varmeste sommer og den koldeste vinter, da tørke og kulde kan påvirke væksten.

Skal en bonderose passes meget?

En pæon (bonderose) er en alsidig og hårdfør plante, der i høj grad kan passe sig selv. Du bør dog altid sikre dig, at jorden omkring planten er fugtig, og om efteråret kan du med fordel fjerne de visne blade, så du undgår svampe og sygdomme.

1 kommentar

  1. Jeg har en gul Peon på 3. år og den blomstrede kun det år jeg købte den , der er heller ingen knopper på i år.
    Den står lyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove