Fragt fra 49,- Fri fragt over 899,-
morbærtræ

Sådan får du succes med morbærtræer i haven

Morbærtræ lyder lidt af bedstemors have, og det er der en grund til. Før i tiden var morbær udbredt i de danske haver, mens det nu er et sjældent syn. Det er ærgerligt af flere grunde.

Træet er i sig selv utroligt yndigt med kuppelformet krone og krogede grene. Frugterne minder om brombær og er saftige og søde, og din bedste chance, for at nyde denne delikatesse, er at dyrke den selv. Det er heldigvis ikke så svært, og så kan du endda stille din havekalender efter morbærtræets blomstring. Læs med her, hvis du er blevet fristet.


Hvad er et morbærtræ?

Morbær er en familie af buske og træer, som alle sammen er løvfældende. De vokser vildt i både tempererede og subtropiske egne, og i Danmark gror de vildt på Samsø og Bornholm.

Morbær er blevet dyrket i tusindvis af år fordi træets frugter smager fantastisk. Selvom træets navn antyder, at det bærer bær, er morbærrene faktisk en klynge stenfrugter.

Træet fortæller dig, hvornår du kan så

Morbærtræet springer ud ret pludseligt. Når nattefrosten er ovre, kan du opleve, at dit træ springer ud henover natten. Og du kan stole på morbærtræet. Når det er sprunget ud, kan du roligt så i din køkkenhave, for så er nattefrosten definitivt ovre.

Træet kan blive meget gammelt, så du har fornøjelse af det i lang tid fremover, og de søde bær kan plukkes gennem august og september.

Hvilke morbærtræ-arter findes der?

Der findes omkring 10 arter af morbær. Du kan finde tre af dem i Danmark, men det er helt overvejende sort morbær, der dyrkes oftest. Muligvis fordi de sorte morbær smager bedst. Du får her en introduktion til de tre arter og to varianter af morbær, der gror som busk og passer i små haver. Den ene kan endda gro i en krukke.

Hvid morbær (Morus alba)

Den hvide morbær bærer hvide knopper og har fået sit navn fra dem. Frugterne er røde til sorte og arten og kommer oprindeligt fra Kina, hvor den bruges i industriel silkefremstilling. Silkeormens larver elsker den og spinder til gengæld kokoner af silketråd, som senere kan væves til stof.

Barken på unge træer er lysegrøn. Med tiden bliver den grågrøn og endelig rødbrun. Bladene er skinnende græsgrønne. Træet blomstrer i maj og juni, men blomsterne gør ikke meget væsen af sig. Arten kan blive 10 meter høj og 8 meter bred, hvis den vokser i Kina. I Danmark bliver den ikke så stor og kan faktisk bruges som hækplante.

En lidt sjov oplysning er, at arten er berømt for den hastighed, den sender sin pollen ud i verden med. Støvknapperne virker som katapulter og sender pollen ud med ca. 256 km i timen. Dermed har de hastighedsrekorden i planteriget.

Rød morbær (Morus rubra)

Røde morbær stammer fra Nordamerika og bærer purpurrøde bær. Træet kan blive 15 meter højt og få en stamme på op til 50 cm, så det er ikke et lille træ. Rød morbær skulle efter sigende have de næstbedst smagende frugter – efter sort morbær. Træets blade er på overfladen ru som sandpapir og på undersiden dunet. Blomsterne er, som hos de andre arter, undselige – små og grønlige. Som regel sidder han- og hunblomster på separate træer, og det er derfor oftest nødvendigt med to træer.

Sort morbær (Morus nigra)

Det sorte morbærtræ bærer sorte bær, men de starter med at være røde. Træet stammer fra Mellemøsten. Morus nigra er den sødeste og mest velsmagende art af morbær, og også den du oftest finder på planteskolerne. Barken er i begyndelsen grøn og ændrer senere farve til brun og på gamle grene gråbrun. Bladene er hjerteformede og græsgrønne. Blomsterne er grønne, så de vækker ikke megen opsigt. Træet modner ikke frø i Danmark. Tilvæksten er 15 cm årligt i højden og 10 cm i bredden og træet kan blive op til 10 meter højt. Sort morbær er selvbestøvende, så her behøver du kun have et enkelt træ.

Sort dværgmorbær (Morus rotundifolia ’Mojo Berry’)

Mojo Berry er en ny sort og er mere busk end et træ. Busken bliver kun 1-1,5 meter høj og passer derfor i en lille have eller sågar i en krukke. Frugterne er lidt mindre end hos den almindelige sorte morbær, men de smager lige så godt.

Sort morbærbusk (Morus accidosa ’Mulle’)

Mulle er en større busk og bliver 2-3 meter høj. Busken giver frugt fra juli til september og kan sagtens rummes i en lille have. Bladene har en smuk, frisk grøn farve. Frugterne smager lige så godt som de oprindelige sorte morbær.

morbærtræer

Sådan planter og passer du dit delikate træ

Morbær er et taknemmeligt træ, der kan trives i selv dårlig jord, men vil du give dit morbærtræ de bedste betingelser, skal du plante det i en løs og kalkrig jord. Træet vil gerne stå i sol og læ, og du kan plante det fra maj til september.

Så længe dit træ er nyplantet, er det fornuftigt at dække træets base med flis eller gran eller lignende, for at beskytte det mod frost. I hvert fald gennem træets første vinter.

Morbærtræet står smukt som solitærplante, hvor træets charme kommer til sin ret. De sorter, der vokser som busk, kan også bruges som hæk.

Beskæring af morbærtræer er bedst om vinteren

Det er nemt at forme et morbærtræ, og du kan sagtens få det til at vokse op ad et espalier. Vil du gerne beskære dit træ, er det bedst at gøre det mens træet er i dvale om vinteren. Det skyldes, at morbær “bløder” en hel del mælkehvid saft, når det bliver beskåret, hvilket tager energi fra træet. Beskærer du om vinteren, begrænser du “blødningen” mest muligt.

Morbærtræer kan også stynes, hvis du gerne vil bevare træet så lavt, at du kan nå frugterne. I så fald er det en god ide at sætte næringsgivende planter i nærheden af dit træ. Det samme gælder, hvis du gerne vil opstamme eller formklippe dit træ.

Tre måder at få flere morbærtræer

Du kan selv så nye træer fra frøene i træets frugter – hvis det er en art eller sort, der modnes her i landet. Eftersom træet vokser langsomt, kan det vare op til 15 år, før et sået frø bærer frugt, så det kræver nogen tålmodighed. Der er dog andre veje til en skov af morbærtræer.

Morbær kan formeres ved nedkrogning. Teknikken er at tage en gren, der er tæt på jorden og tynge den ned, så den har jordkontakt. Efter et år skulle den have slået rod og være klar til at blive skåret fri af modertræet.

Du kan også mangfoldiggøre dit træ via stiklinger. Tag en ung, urteagtig gren i december og stik den i så- eller priklejord. Stiklingerne skal stå lyst og køligt og holdes fugtige. Hvid og rød morbær er nemmere at stiklingeformere end sort. Vil du formere den sorte morbær, kan det betale sig at skære træet tilbage året før, så du kan få lange skud og stiklinger på omkring en halv meter.

Hvad bruger man morbær til?

De søde bær skal bruges, mens de er friske. De går hurtigt til, hvilket er grunden til, at du sjældent kan købe dem i supermarkederne. Morbær kan bruges ligesom hindbær eller brombær.

Du kan spise dem friske som snack, drysse dem på skyr og salater. Du kan bage dem ind i kager og bruge dem som pynt på desserter. Morbær holder ikke så længe i frisk tilstand, men de kan tørres og på den måde kan du have søde forsyninger hele vinteren. Tørrede morbær er fine i salater eller som toppoint på grød. Endelig kan du brygge morbærvin, morbærsnaps eller bruge frugterne i eddike, syltetøj og saft.

Frugterne høstes i august og september – for nogle sorter allerede fra juli.

Andre velsmagende vækster

Skulle du have fået smag for at plante sjældne delikatesser i have, er ananaskirsebær måske noget for dig. Hvis du vil vide mere om, hvordan du får held med dem, kan du læse vores artikel om ananaskirsebær. Eller hvad med noget så eksotisk som kiwi? Det er enklere, end de fleste tror. Det kan du læse om i vores artikel om dyrkning af kiwi.

FAQ

Er morbær giftige?

De fleste morbærplanter, du kan købe her i landet, kan du roligt spise både frugt og blade fra. Men du skal alligevel tjekke, hvilken sort, du har, for der findes enkelte, der er giftige. MERE

Kan man spise bladene fra morbærtræet?

Ja. Hvis du koger eller damper de nye blade, kan de spises. De kan f.eks. bruges som lag i lasagne eller foldes omkring mad, der skal koges. Hvor den hvide morbær har de kedeligste frugter, har den til gengæld de mest velsmagende blade.

Bruges morbær medicinsk?

Ja, hvid morbær har været brugt i traditionel kinesisk medicin i 5000 år. Frugten er her brugt til alt fra grå hår til tandpine. Rodens bark indeholder et stof, der dræber bakterier, og der forskes en del i at bruge planten til bekæmpelse af nogle kræftformer.

5 Kommentarer

  1. Hej Tak for den gode beskrivelse af noget jeg glemt nemlig morbærtræet. Jeg kunne godt tænke mig at vide hvilken “Næringsgivende planter til morbærtræet” kan du skrive hvilken planter der kan bruges til undergrund/nabo til træet.

    1. Morbær har højthigende rødder og stort forbrug af vand, så det skal man tænke over hvis der skal plantes noget i nærheden af morbærtræ.

  2. Jeg har haft tre af de sorte morbær træ i min have, De døde alle sammen da de blev ramt af en svamp lignende sygdom. De væskede sort og bladene blev kedelige og visnede. Det første træ blev 5 meter højt og 5-6 år gamle 🙁
    Hvad er sygdommen og Er det noget der kan gøres?

  3. Hej.
    Jeg har lært at man skal være forsigtig hvor man placerer det, fordi rødderne kan påvirke væggene. Har du en ide om hvor langt skal man plante det fra væggen ( og gerne rødderne længere på både alm morbær træ og dværgmorbær træ).

    Tak

  4. Hej. Jeg har to morbærtræer da jeg fik sf vide at jeg skulle have både en han og en hun. Jeg har haft træerne i 10 år oh de er store nu? Jeg har dig aldrig fået en enest frugt. Kam du hjælpe med hvorfor ?

    Sara s Wolter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove