Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Kiwi træ dyrkning

Dyrkning af kiwi

Kiwien er i løbet af de seneste årtier gået hen og blevet en uundværlig frugt i det danske køkken. Kiwien kommer originalt fra Kina, men har mirakuløst formået at rejse hele verden rundt.

Planten kan nemt blive en del af din køkkenhave. Hvis du har vilje, lyst og grønne fingre, kan du med instruktionerne fra denne guide nemt selv plante, dyrke, vedligeholde, høste og nyde frugterne af dine egen kiwiplanter.


Herunder kan du læse en grundig guide til dyrkning af kiwier. Vi guider dig til arter, pasning, pleje og meget andet.

Hvilke arter af kiwi er der?

Der findes mange arter af kiwi, og de varierer alle fra hinanden. Du kan blandt andet finde den meget almindelige, actinidia chinénsis hos mange danske grønthandlere og i supermarkeder. Det er også den, der normalt er kendt som den, vi plejer at spise.

Set fra et botanisk perspektiv er kiwifrugten faktisk slet ikke kategoriseret som en frugt – derimod tæller den som et bær. Du kan finde mange forskellige arter af kiwier, og de har alle forskellige krav til, hvordan de skal passes. Der er blandt andet blevet udviklet på kiwien, så du kun behøver at købe og plante én – så bestøver den selv og spreder sig effektivt.

Acitnidia deliciosa

Når det kommer til dyrkning af kiwi i Danmark, er der mest tale om denne art. Det er en hårdfør plante, der både vokser naturligt i Kina, Japan og endda helt ind i Sibirien. Der er blevet udviklet forskellige underarter, der blandt andet trives rigtig godt i danske drivhuse. Arterne Boskoop og Jenny er begge eksempler på kiwier, der selv bestøver, og som du derfor trygt kan vælge, hvis du har lyst til at have en prisvenlig og pålidelig kiwiplante i dit drivhus.

Actinidia chinénsis 

Dette er den normale spisekiwi, som du kan finde i mange danske supermarkeder. Denne kommer du højst sandsynligt ikke til at beskæftige dig med, da den ikke er særligt udbredt på markedet for hjemmeplantning. Du kan til gengæld lave konkurrencer, hvor du sammen med venner og/eller familie prøver at se, om I kan smage forskel på den traditionelle købekiwi og så den hjemmeplantede.

Actinidia chinénsis solo

Denne plante er ligesom Jenny og Boskoop afarter – i dette tilfælde af den klassiske acitnidia chinénsis. Den er også selvbestøvende og er blandt andet en af de højeste kiwiplanter, du kan finde. Det kan derfor være en god idé at have en smule højt til loftet i dit drivhus, hvis du gerne vil give dig i kast med ‘soloen’.

LÆS OGSÅ: Dyrkning af avocadotræ (Den store guide)

kiwi

Dette skal du vide om dyrkning af kiwi

Der er nogle ting, du bliver nødt til at vide, før du planter kiwien. Alt efter hvilken art af kiwiplanten du vælger, har den forskellig blomstringstid. Det kan være en god idé at være væbnet med tålmodighed, når du skal plante kiwiplanter – den bærer normalt først frugt på 3. år. Også selvom kiwien er hårdfør på mange punkter, bliver du stadig nødt til at være opmærksom på dens egenskaber og særlige krav.

Den skal for det meste have meget sol, men kan i nogle tilfælde godt klare sig med halvskygge. Du kan regne med at få fingrene i jorden omkring tidligt efterår – især hvis sommeren forud har været særligt varm og solrig.

Du kan også godt vælge at plante kiwien udenfor drivhuset, men der vil den ikke bære frugt. Hvis du har en havestue med god plads til loftet, kan det også sagtens være en mulighed at plante den der. Dog vil kiwien helst plantes direkte i jorden uden brug af krukke eller lignende.

Placeringen er altafgørende for en succesfuld dyrkning af kiwier, da den som tidligere nævnt har brug for en del sol og i sit tidlige stadie er ret følsomt overfor frost.

Hvad med pasning og beskæring?

Kiwiplanten er en slyngplante, der kan vokse hurtigt og kraftigt. Det kommer sjældent til at tage lang tid, før planten har spredt sig til hele loftet i drivhuset. Husk på, at kiwiplanten kan blive op mod 4,5 meter høj i sin fuldvoksne størrelse.

Når der kommer mere sol i løbet af foråret og sommeren, kan du regne med en nærmest eksponentiel forøgelse i størrelse. Planten slynger sig og kan være svær at kontrollere. Derfor er det vigtigt, at du i din pasning af planten husker at beskære den for at holde den nede. Hvis du gerne vil beskære planten, bør du ikke gøre det, mens den er i fuld sving med at vokse i sommerhalvåret. Derimod bør du sigte efter at klare størstedelen af klipningen i løbet af vinteren.

LÆS OGSÅ: kirsebærtræer til haven – Sorter, udplantning og pasning.

Vanding og gødning af kiwi

Kiwien er en relativ nem plante at have med at gøre, da den er rimelig gennemsnitlig med andre danske planter. Den skal have ‘middel’ gødning, og du skal være opmærksom på, at gødningen ikke indeholder for meget kalk. Den skal gerne stå i humusrig og normal porøs jord, hvor den har masser af plads til at sno og slynge sig.

FAQ

Er kiwien en sund frugt at spise?

Ja, kiwien er faktisk overraskende sund at spise. Især på C-vitamin tager kiwifrugten føringen over de fleste andre frugter. Den indeholder næsten dobbelt så meget C-vitamin som appelsiner og kan derfor med stor fordel blive en fast del af din kost. C-vitamin er et af de bedste vitaminer til dit immunforsvar og kan medvirke til et liv med mindre sygdom. Desuden har kiwien omkring tre gange så meget kalium som æbler, der blandt andet hjælper med at regulere dit nervesystem

Hvornår blomstrer en kiwiplante?

Blomstringen af en kiwiplante varierer fra art til art, men de fleste af kiwiplanterne skyder blomster omkring sent forår og tidlig sommer. Du kan regne med at kunne plukke de lækre og modne kiwifrugter omkring tidligt efterår på tredje år efter plantning.

Er kiwien svær at dyrke selv?

Nej, kiwien er slet ikke svær at dyrke selv, hvis du ved, hvad du laver. Det kræver en smule snilde at få planten helskindet igennem vinteren, men efter det er det en meget nem plante at dyrke og passe.

Hvordan ser kiwiplanten ud?

Kiwiplanten er kendt for sine smukke blomster, der kan komplementere ethvert drivhus. Den har lange, slyngende grene, hvor kiwifrugterne vokser på - derfor er det også en relativt 'vild' plante i drivhuset.

1 kommentar

  1. Kan en selvbestøver Kiwiplante bestøve en almindelig hunkiwi, altså med hjælp fra bier m.fl.?

    Janni Pippilotta Olsson Kreikenbohm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove