Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
røllike dyrkning

Røllike dyrkning – Guide

Hvis der er en plante, der siger dansk sommer, er det røllike. Den gror vildt på engene og ved stranden, og i staudebedet står den rank med sine blomsterskærme og duver let i sommerbrisen. Den er utroligt nem at at dyrke og den kønne staude kommer i mange farver og udgaver. De findes både som helt små stenbedsplanter og en meter høje sommerblomster.


Læs med her og find ud af, hvilken røllike, der vil være perfekt til netop din have.

Hvad er en røllike?

Røllike er en flerårig urt, der blomstrer i juli til september. Planten tilhører kurvblomstfamilien, og det kan man se på at dens blomster sidder arrangeret i tætte “kurve”. Du kan få blomsterne i hvid, lilla, orange, gul og et hav af røde nuancer. Planten har en speciel duft, som ikke alle er lige vilde med, men sommerfugle og andre insekter elsker den. Snegle kan til gengæld ikke lide den.

Urtens botaniske navn har en særlig historie. Slægtsnavnet er Achillae og skulle hentyde til den græske sagnhelt Akilleus, som lærte sine soldater at standse blødninger ved hjælp af planten. Den blev brugt på samme måde under den græske kejser Nero.

Brugt af druiderne

Det var ikke kun Akilleus og Nero, der brugte røllike medicinsk. 500 år før vor tidsregning brugte kinesiske læger planten til at standse blødninger, afhjælpe betændelse og hele hunde- og slangebid. Helt op til den amerikanske borgerkrig blev planten brugt af feltlæger. Den har desuden været brugt af druiderne til at spå om vejret. I dag bruges planten hovedsageligt til at lave kryddersnaps.

Smuk Røllike

Hvilke røllike-arter findes der?

Der er 45 staudeagtige arter i røllikefamilien. For en ordens skyld skal lige nævnes, at vandrøllike ikke er en røllike, men en vandplante i kodriverfamilien. Herunder finder du de mest anvendte arter og et par udvalgte sorter

Almindelig røllike (Achillae millefolium)

Millefolium vokser vildt på enge, i grøfter og næsten hvor som helst. Løvet er meget findelt, og millefolium betyder da også tusindbladet.

  • ‘Cerise Queen’ springer ud med kirsebær­røde blomster i juli-august og bliver 30-60 cm høj.
  • ‘Kelwayi’, byder på lillarøde blomster og kan i løbet af to-fem år blive op til en meter høj.
  • ‘Sammetriese’, bliver også høj, op til 90 cm, og planten sætter mørkrosa blomster.

Pragtrøllike (Achillea filipendulina)

Filipendulina er en god plante til staudebedet og er samtidig god som snitblomst.

  • ‘Coronation Gold’ bliver 100 cm høj og blomstrer i rent gul i juni og juli. Coronation er ikke kun fin i dit bed, men står også godt i en krukke.
  • ‘Parker’ kan blive op til 125 cm og blomstrer gult i juli-september.

Balsamrøllike (Achillea ageratifolia)

Ageratifolia er en krybende alpeplante, der kun bliver 10-15 cm høj. Bladene er sølvgrå og blomsterne store og hvide. Planten blomstrer i juni og juli og egner sig godt til et stenbed.

Filtet røllike (Achillea tomentosa)

Tomentosa bliver omkring 25 cm. høj og bærer gule blomster. Dens blade danner dan­ner tætte grønne puder med et sølvagtigt skær. friskgrønne.

  • ‘Aurea’ bliver kun 20 cm. høj og er velegnet til at danne et plantetæppe. Den blomstrer gult i juni og juli. Aurea er også fin som kantplante eller i et alpint bed.

Græsk røllike (Achillea clypeolata)

Clypeolata bli­ver i gennemsnit 50 cm høj og bærer lysegule blomster i juni-juli.

  • ‘Moonshine’ er en højere sort, der bliver op til 70-80 cm. høj. Sætter store gule blomsterkurve i juni og juli.

Guldrøllike (Achillea chrysocoma)

Chrysocoma er en lav stenbedsplante, der bliver 15 cm. høj. I juni og juli er den fyldt med gyldengule blomster.

  • ‘Grandiflora’ adskiller sig helt fra den almindelige guldrøllike, da den bliver op til 1,8 meter høj og sætter 15 cm. brede blomster i hvidt og cremefarvet. Den blomstrer i juli og august.

Nyserøllike (Achillea ptarmica)

Ptarmica er den eneste art, der faktisk godt kan lide at stå fugtigt. Den bliver 60 cm. høj og sætter snehvide blomster.

  • ‘Boule de Neige’ blomstrer i juli til august med artens karakteristiske hvide blomster. Den bliver 60 cm. høj og er velegnet til tørring.
  • ‘Die Perle’ viser sine hvide blomster i juni og juli. Den bliver 0,5 til 1 meter høj og er velegnet til krukker.

Sibirisk røllike (Achillea sibirica)

Sibirica er en lille størrelse på kun 15 cm høj. Den blomstrer i hvidt er er velegnet til stenede og tørmure.

  • ‘Love Parade’ bliver 45-60 cm. høj og sætter fint lyserøde blomster i juni-august. Den gør sig godt som kantplante eller i krukker.

Svovlrøllike (Achillea taygetea)

Taygetea bliver 30 cm. høj og bærer svovlgule blomstrer i juli-september. Den er meget velegnet til stenbede.

Røllike

Sådan får du rølliker i haven

Urten er som nævnt meget nem at dyrke, hvilket også er grunden til at den er så udbredt i naturen. Der gror sågar rølliker på Grønland, selvom de dog er importeret af mennesker.

Såning – sådan gør du

Frøene skal sås direkte på voksestedet i maj-juni og kun dækkes ganske let med jord. Du kan få et forspring, hvis du forspirer i vindueskarmen i april-maj. De små planter kan sættes ud i maj og juni.

Køber du rølliken som plante, kan den i princippet udplantes når du har lyst, bare der ikke er frost i jorden. Som de fleste andre planter får den dog nemmest fat, hvis den sættes i foråret eller i den lune efterårsjord. Vælge du at plante ud om sommeren, skal du vande godt.

Plant i sol eller halvskygge

Stauden kan sagtens gro i halvskygge, men den vil helst have masser af sol. Så vil du forkæle din plante, skal du sætte den solrigt.

Røllike er selvfølgelig oplagt i staudebedet eller andre steder i havejorden, men planten kan også sagtens stå smukt i en krukke. Krukken skal have hul i bunden, og du må gerne fylde småsten eller lecakugler i krukken, før du fylder jord i. Sådan sikrer du dig, at krukken er veldrænet. Sæt krukken solrigt eller et sted med delvis skygge.

Klarer vinteren uden overdækning

Stauden er vinterhårdfør, så du skal ikke bøvle med at hive den ind i udestuen eller dække den med granris. Den visner ned, når frosten kommer, men vender troligt tilbage næste år. Skær den ned til jordniveau i marts måned.

Når din plante får nogle år på bagen, har den brug for at blive delt, så den får bedre plads. Når planten har nået den alder, skal den deles hvert andet år. Det gør du ved at grave planten op og skære rodklumpen igennem med din spade. Du kan sagtens dele mere end én gang, hver plantedel skal bare have tre skud. Deling skal gøres udenfor blomstringssæsonen.

Valg af jord

Røllike er en taknemmelig plante, der kan gro i både næringsrig jord og i tør, sandet jord. Du skal dog ikke plante i alt for tung og fugtig jord – jorden skal være veldrænet.

Til trods for, at stauden er taknemmelig og trives i de fleste jordbundsforhold, bliver den glad for gødning, særligt hvis du har sat den i en krukke. Du kan lægge kompost ved planten i efteråret eller vande den med flydende gødning et par gange i læbet af vækstsæsonen. Dog skal du ikke gøde første år, da det kan skade de nye, sarte planter. Vent derfor til året efter, du har plantet den.

Formering – skab dit eget blomsterhav

Røllike kan sagtens selv brede sig i din have med hjælp fra vinden. Frøene har lang spireevne og kan gemme sig i jorden i flere år, for så pludselig at dukke op. Du kan så vælge at flytte din vildfarne plante.

Ud over at være gavmild med sine frø, spreder planten sig også gennem udløbere. Det går en del hurtigere end frøformeringen, og du skal faktisk være lidt efter de nye planter, hvis hele din have ikke skal blive røllikebed.

Du kan formere din plante enten ved at samle frø, via stiklinger eller via jordskuddene, som kan graves op så længe der ikke er frost i jorden. Jordskuddene kan du derefter sætte det sted, du gerne vil have dem. Vand godt efter omplantning.

Klip en kvist eller saml frø i efteråret

Stiklinger skal tages i foråret. Vælg en ny og sund stilk med tre-fire knopper på – den skal være ca. 15 cm, hvis planten har gennemsnitshøjde. Stik den i fugtig så- og priklemuld blandet med tørvemos og stil den solrigt ved 15-20 grader. Når stiklingen har sat rødder, kan du plante den ud.

For at samle frø, skal du lade blomsterne sidde til de er brune og tørre. Klip hovederne af og lad dem flade ned i en pose med blomsterhovederne nedad. Ryst posen og frøene drysser ud. Derefter lader du dem stå køligt og tørt et par uger, og så er de klar til såning.

Inspiration til matchende planter

En anden historisk medicin-plante er hjulkrone. Den fås som flerårig og lyser op i dit staudebed med kønne blå blomster. Solhatte er også smukke, farverige indslag i bedet med deres gule hoveder med sort midte. Det er sommerfuglelavendel også, og den er lige så populær blandt insekterne, som rølliken.

FAQ

Er røllike giftige?

Almindelig røllike er ikke giftig, men indtager du meget, kan du få hovedpine og blive svimmel. Man fraråder gravide at indtage planten, som indeholder mange forskellige aktive stoffer, for eksempel salicylsyre, garvestoffer og kamfer.

Kan røllike tørres?

Ja. Klip blomsterne når de er fuldt udsprunget, bundt dem og hæng dem med hovederne nedad et luftigt sted med skygge. Buketten holder farven hele vejen gennem vinteren.

Kan røllike skifte farve

Ja. Almindelig røllike starter oftest som hvid, men du kan opleve, at den med tiden bliver en anelse lyserød.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove