Klovneblomst har i nogle år været en lidt overset plante, og det er en skam, for planten blomstrer rigt og længe og sætter med sit flerfarvede blomsterflor kulør på ethvert blomsterbed – og den er desuden supervelegnet til at sætte i såvel krukker på terrassen som altan- eller plantekasser.
Klovneblomst bærer det latinske navn Torenia Fournieri og kendes også under navnet ønskeblomst, fordi dens stængler har form som et ønskeben – englænderne kalder den faktisk ”Wishbone Flower”.
Klovneblomst findes i flere forskellige farver og med forskellig blomsterstørrelse, den blomstrer fuldkomment overdådigt og er med sine tragtformede, nektarfyldte blomster en rigtig bi-ven. Så hvis du gerne vil have både smukke og farverige blomster og gøre noget for havens insekter og bier, er klovneblomst et godt valg.
Inden du vælger at så eller udplante klovneblomster, er der nogle få ting, du skal have for øje. Læs med i vores store guide og dyrkningsvejledning – så er du klar til at hilse de muntre klovneblomster velkommen i haven.
Hvilke arter af klovneblomst findes der?
Klovneblomsten tilhører plantefamilien Scrophulariacea, som også har tøffelblomsten som medlem, og kommer oprindeligt fra Indokina. Blomsterne er stærkt farvede med en midte af hvidt og gult. De mest gængse farver er blå, lilla og stærk pink.
Der findes flere forskellige arter af klovneblomst, men her vil vi blot fremhæve fire, som er almindelige i Danmark – og kan købes som udplantningsblomster eller frø.
Almindelig klovneblomst (Torenia Fournieri)
Den almindelige klovneblomst er en et-årig sommerblomst, som fås i forskellige farver, den blomstrer rigt fra begyndelsen af sommeren og helt ind i efteråret. Planten bliver ca. 20 cm høj. De enkelte blomster er relativt små, men blomstringen er så rig, at hele planten efter kort tid er oversået med flerfarvede blomster.
Klovneblomst – Grandiflora
Sorten Grandiflora ligner den almindelige klovneblomst, men har større blomster med et tydeligt solskinsgult svælg. Grandiflora bliver en anelse højere end de øvrige arter og egner sig fx godt i havens blomsterbede.
Klovneblomst – Alba
Med Alba er der tale om en hvidblomstret variant med gult svælg.
Klovneblomst – Deep Blue
Denne variant har en dyb mørklilla farve med hvid tragtmidte og gult svælg. Den bliver omkring 20 cm høj og er velegnet til krukker på terrassen eller i altankasser.
Plantevejledning: Sådan planter du klovneblomster
Hvis du vælger at købe frø og selv så dine klovneblomster, gøres det i såkasse eller minidrivhus, som stilles i en lun vindueskarm, i drivhus eller mistbænk i marts-april. Sørg for at så frøene i en god priklemuld – såkassen sættes et sted, hvor der er varmt og godt (omkring 20 grader i jordtemperatur). Dæk gerne kassen med plast for at undgå udtørring og vand jævnligt med forstøver.
Når frøplanterne er ca. 3 cm høje, er de klar til at blive pottet om. Ønsker du at gøre planten ekstra fyldig og forgrenet, kan du med fordel knibe toppen af skuddene et par gange, se også gerne vores tips til forkultivering.
Du kan også vælge at købe dine klovneblomster som færdige udplantningsplanter – nedenfor finder du en vejledning, hvor du kan blive klogere på udplantning, placering, jordtype og tidspunkt, uanset om det er dine egne små planter, du skal sætte – eller om du har dem fra en planteskole.
Den optimale placering for klovneblomster
Om du vil have dine klovneblomster i krukker, plantekasser eller i et blomsterbed, så skal du finde et solrigt sted til dem. Klovneblomster kræver masser af lys til sin overdådige blomstring. Den kan stå i fuld sol, sol eller til nød halvskygge.
Står klovneblomsterne i fuld sol, skal du være opmærksom på at vande blomsterne nok. De må ikke tørre ud.
Valg af jord til klovneblomster
Da klovneblomster sætter rigtig mange blomster – faktisk kan det nogle gange være svært at se plantens blade for bare blomster – kræver den også masser af næring. Plant den derfor i en næringsrig jord, eller i en let leret jord, der holder godt på vandet. Hvis du vil gøre det ekstra godt for de sultne klovneblomster, tilfør da her godt med jordforbedring til den lidt tunge lerjord inden udplantning.
Planter du i krukker eller plantekasser, vælg da en plantemuld af god kvalitet.
Tidspunkt for udplantning
Du kan plante klovneblomster ud, så snart det er lunt i vejret, og risikoen for nattefrost er borte. Det vil typisk være i maj, begyndelsen af juni.
Udplantning af klovneblomst
Når du har fundet det perfekte sted til dine klovneblomster og sikret at jorden er tilpas næringsrig, er du klar til udplantning.
Plant dine klovneblomster i krukker med to-tre planter pr krukke, hvis det er store krukker – eller lav mange små og nyd, at du har et væld af farveglade blomster, som kan sættes i klynger eller hver for sig på terrassen og rund om i haven.
På friland plantes klovneblomst med en afstand på ca 15-20 cm, gerne i klynger, så de danner et tæppe af blomster.
Pasning – kræver godt med vand og gødning
Klovneblomster kan ikke tåle at tørre ud, du skal derfor sørge for at være flittig med vandkanden, især i tørre og solrige perioder, men du må naturligvis ikke overvande, så planten står og sopper – et godt fif kan derfor være at komme lecakugler i bunden af krukker og plantekasser, så evt overskydende vand drænes bort fra rødderne.
Et andet godt tip er at vande grundigt i de tidlige morgentimer eller i skumringen, så der er mindst mulig fordampning, og jorden kan nå at opsuge væden.
Det vigtigste vandingsråd er: At jorden skal være fugtig konstant, selv korte perioder med udtørring kan skade plantens blomstring. Vand gerne med kalkfattigt vand, som fx regnvand.
Et andet vigtigt element i pasningen af klovneblomst er gødning. For at få en overdådig og rig blomstervækst helt frem til det tidlige efterår, er det vigtigt, at planterne har noget at leve af. Gød derfor dine klovneblomster mindst en gang om ugen med en god havegødning.
Du kan øge blomstringen yderligere ved at knibe de visne blomster af, så der hele tiden dannes nye.
Smukke planter, der komplementerer klovneblomst
Hvis du vil skabe endnu mere variation i haven eller på terrassen, giver vi dig her lidt inspiration til, hvilke planter, der vil stå rigtig flot sammen med klovneblomst.
Hjulkrone
Hjulkrone vil være et godt valg sammen med klovneblomst på grund af sine smukke stjerneformede blomster i en pragtfuld dybblå farve. Hjulkrone bliver højere end klovneblomst og er derfor ideel til at skabe baggrund i et bed med klovneblomster. Læs evt videre her: Gode råd om plantning og pasning af Hjulkrone
Primula
Primula findes i et væld af farver, og du vil derfor have nemt ved at finde primulaer, der komplementerer dine klovneblomster på smukkeste vis. Vær dog opmærksom på, at vælge en sort, der kræver god og næringsrig jord – men undgå at give dem for meget gødning i sæsonen. Du kan få hjælp til at finde den rette type her: Guide til dyrkning af primula.