Liljekonval er den yndigste blomst med en helt igennem betagende og berusende duft. Mange forbinder de fine små blomsterklokker med maj-bryllup og romantik – og blomsten har i mange år været den foretrukne blomst i brudebuketter ved forårsbryllupper.
Den smukke og hårdfør liljekonval kan derudover fint vokse i havens mere skyggefulde hjørner, hvor andre stauder måske vil have svært ved at klare sig.
Convallaria majalis, som liljekonvallen hedder på latin, er smuk og charmerer med sin duft og ynde, og minder os om forårsskoven, der netop er grønnet. Men pas på: Skovens og havens skønhed har en mørk side under al ynden – planten er nemlig meget giftig.
Nedenfor kan du læse alt, hvad du behøver at vide om pasning, håndtering og pleje af den smukke liljekonval.
Kort om liljekonval
Liljekonval betegnes som en løvfældende flerårig urt – eller staude, der har en lav vækst. Plantens blade sidder som små kræmmerhuse op ad en glat, lysegrøn stængel. Bladene er glatte og ensartet grønne på begge sider og ovale med hel rand.
I maj-juni blomstrer liljekonvallen med de karakteristiske hvide, klokkeformede blomster, der sidder i små skæve klaser på en separat blomsterstængel. Efter blomstring sætter liljekonvallen orangerøde bær, efter at bladene er visnet ned.
Liljekonvallens rodstængel forgrener sig under jorden og kan krybe langt omkring, så det kan være svært at holde liljekonvallerne inde på et bestemt område i haven. Det er en plante, der gerne vil brede sig – og en plante der er yderst velegnet som bunddække.
Liljekonvallens udseende
Som haveplante er liljekonval en staude på 25-30 cm. højde, og altså lidt højere dens vilde medsøstre. Stauderne sætter desuden lidt flere blomsterstængler end den vilde variant, ca. 10-12 stængler pr plante.
Liljekonvallens blade er friskgrønne og bliver ca. 20 cm. lange Men det der gør liljekonvallen til en elsket haveplante og en kær forårsbebuder, er dens smukke klokkeformede blomster og deres betagende, dejlige duft.
Hvornår blomstrer liljekonval?
Liljekonval blomstrer i maj og juni med op mod 10-12 blomsterstængler pr plante. Blomsterne sidder i skæve klaser på de separate blomsterstængler, og egner sig godt til at blive klippet af til buketter og dekorationer, hvor de tilfører både ynde, sødme og en pragtfuld duft til dine blomsterarrangementer.
Voksesteder i naturen
Liljekonval er en hjemmehørende urt i Danmark og i det meste af Europa. Dens yndede voksesteder er i blandede løvskove, hvor jorden er mineralfattig, fugtig og sur. Den kan godt lide halvskygge, men tåler dog også sol. Løvet, der falder hvert efterår, sørger for et godt humuslag, som giver liljekonvallen optimale vækstbetingelser
Voksesteder i haven
Liljekonval er en langsomvoksende og fuldt hårdfør staude. Den egner sig som bunddække, hvor den hurtigt vil kvæle ukrudt. Den er især velegnet i de dele af haven, hvor der er halvskygge, fx under store træer eller ved mindre buske. Det er vigtigt, at der er godt med fugt i jorden – og er jorden bare våd nok tåler liljekonval også direkte sol.
Har du et skovbundsbed med god og næringsrig jord i haven, vil det været et optimalt sted at sætte liljekonvaller.
Sættes liljekonval i mere sandet jord, vil det være nødvendigt at pleje planterne med ekstra næring og vand, gennem sæsonen.
LÆS OGSÅ: Nemme stauder til haven (Inspiration og guides)
Hvornår og hvordan plantes liljekonval?
Du kan købe planter til udplantning både om foråret og efteråret. Planterne sættes i en dybde af ca. 3 cm. i havejord, der er næringsrig og fugtig. Du kan med fordel sætte planterne i små klynger, med omkring 10 cm. imellem hver og regne med 5-7 planter per m2.
Når planterne har etableret sig, formerer de sig dels ved spiring fra de frø, liljekonvallens bær danner, dels ved udløbere under jorden, som sætter nye planter.
Sorter af liljekonval
Der findes forskellige sorter af liljekonval, hvor den største forskel ligger i blomsternes størrelse og farve. Nedenfor kan du se et udpluk af de mest populære sorter af liljekonval som staudeplanter.
Alba
Sorten Alba er kendetegnet ved sine store, hvide blomster og en god rig blomstring i månederne maj og juni.
Grandiflora
Grandiflora får som navnet antyder ligeledes store blomster. Blomster er klart hvide, giver en tæt blomstring og sidder på en kraftig blomsterstilk.
Rosea
Rosea minder om de ovenstående sorter, men får svagt rosa blomster i stedet for hvide.
Variegata
Liljekonval af sorten Variegata har hvide blomster med tydelige, udvendige rosa striber på blomsterne.
Plena
Sorten Plena får tynde, rosa blomster på sine blomsterstængler, og blomstrer med et godt flor i både maj og juni.
Skab variation i dit bed
Hvis du vil have en hel afdeling med de smukke og vanvittigt velduftende liljekonvaller, kan du med fordel blande de forskellige sorter, så du får et smukt bed, der vugger med blomster i hvid og sart rosa.
Du kan også vælge at sætte andre såkaldte skovstauder til. Det kan være stauder som viol, nyserod eller skovsyre.
Liljekonval en meget giftig plante
Liljekonval er som nævnt en ekstremt giftig plante. Alle dele af planten er giftigt, og man har identificeret næsten 40 forskellige hjerteglykosider i planten – også kendt som digitalisglykosider.
Hjerte- eller digitalisglykosider spiller en rolle i forhold til hjertets evne til at trække sig sammen, og i forhold til hvor store mængder blod, hjertet kan pumpe rundt i kroppen. Hjerteglykosider anvendes stadig i medicin, dog ikke fra liljekonval men fra planter af fingerbølslægten, digitalis.
Allerede i romertiden kendte man til liljekonvallens virkning på hjertet, og her blev den brugt som medicin fx ved hjertearytmi.
I for store doser, som hvis man fx spiser liljekonval, vil hjerteglykosiderne kunne forvolde alvorlig forgiftning og livstruende skader, i sidste ende hjertestop.
Håndtering af liljekonval – når du vil være på den sikre side
Som nævnt er alle dele af liljekonval giftig, både stængler, blade blomster og bær. Der er derfor en række forholdsregler, du med fordel kan tage, så du kan nyde den smukke plante og blomsternes vidunderlige duft, uden at være bekymret for plantes dunkle egenskaber.
- Vask hænder, efter du har plantet eller klippet liljekonval
- Brug gerne handsker i håndteringen af liljekonval
- Sæt evt. liljekonval i et område skærmet med hegn, så hverken børn eller hunde kan komme til den
- Sæt vaser med afklippede liljekonvaller udenfor børns rækkevidde – selv blomstervandet kan være giftigt
Pasning og gødning
Da liljekonval oprindeligt er en skovbundsplante, holder den af en god, fugtig og næringsrig jord. Når først planterne har etableret sig, kræver de så at sige ingen yderligere pasning, udover lidt jordforbedring, hvis planterne står i næringsfattig jord.
Du får her et par tips til, hvordan du bedst passer og plejer dine liljekonvaller i haven, året igennem.
Forår
Bladene kommer op af jorden og herefter springer blomsterne ud i maj måned. Du kan nu plukke blomster til buketter. Og foråret er også et godt tidspunkt at sætte nye planter.
Sommer
Liljekonvallen blomstrer gerne hele juni med, og herefter står bladene som et tæt grønt dække resten af sommeren og ind i sensommeren.
Efterår
Bladene visner ned omkring oktober, og planten står med røde bær. På dette tidspunkt kan du med fordel dele planterne, hvis de er blevet for tætte. Eller du kan købe nye planter på planteskolen og sætte disse til.
Vinter
Når bladene er helt visnet ned, er det en god idé at give jorden omkring planterne et godt lag kompost eller jordforbedring, så planterne har masser af næring til den kommende vækstsæson.
Formering af liljekonval
Liljekonval er nem at formere. Planten formerer i store træk sig selv ved jordskud under jorden og ved frø fra plantens bær. Du kan dog også slev formere planten ved at dele større klaser af liljekonval til drivning.
Hvis du vil drive liljekonvaller frem selv, skal du grave de tykke drivspirer op om efteråret. Spirerne indeholder allerede begyndelsen til en ny blomsterstand, og du vil altså nemt få flere blomster til at sætte rundt i haven. Ved drivning plantes drivspirerne i en dyb potte med pottejord, som er veldrænet. Potterne skal nu stå et beskyttet sted i haven, indtil det er tid for udplantning i foråret.
Hvis liljekonvallerne holder op med at blomstre
Det kan skyldes to ting, hvis dine liljekonvaller pludseligt holder op med at blomstre et år:
- Liljekonvallerne får for lidt lys
- Der er gødet med meget kvælstofrig gødning i nærheden af planterne
Hvis det er manglende lys, der er årsagen, handler det om at tynde ud i de buske og træer, der skygger for liljekonvallerne. Liljekonvaller trives i halvskygge – ikke i hel skygge. Da de så blot vil sætte blade og ingen blomster.
Skyldes det pludselige stop i blomstring forkert gødning, så planterne sætter blade frem for blomster, skal du stoppe med at gøde med kvælstofrig gødning med det samme – og herefter tilføre planterne en topdressing. En topdressing til liljekonval kan fx bestå af lige dele god kompost og fyrretræsnåle. Topdressingen lægges bedst ud om efteråret, og der skal et lag på 2-3 cm. til. Det kan være nødvendigt at gentage behandlingen flere år i træk.
Kan forveksles med ramsløg
Når liljekonvallen står uden blomster, kan den meget nemt forveksles med ramsløg. Og i takt med at sankning af urter i naturen til pesto og andet, er blevet mere og mere populært, er der set tilfælde af forgiftning, fordi liljekonval fejlagtigt er taget for ramsløg.
Når de blomstrer, er der ingen problemer, for mens liljekonvallen har klokker, har ramsløg blomster, der ligner små hvide stjerner. Men da ramsløgsblade er lækrest, når de er helt friske og spæde, kan det volde problemer, fordi der ikke er blomster at gå efter.
Du kan dog kende forskel på dem, dels er ramsløgenes blade smallere og mere matte end liljekonvallens – dels lugter ramsløg distinkt af hvidløg. Du kan altså lugte forskel – men er du det mindste i tvivl, så lad planterne stå eller allier dig med en erfaren urtesamler, så er du på den sikre side.
Har du både ramsløg og liljekonval fx i et skovbundsbed, bør du sætte planterne hver for sig og tydeligt markere, hvor de respektive planter, ramsløg og liljekonval, står.
Smukke historier om en særlig blomst
Der knytter sig forskellige historier til liljekonvallen. Mange steder i verden ser man den som en lykkebringer. Og det er skik, at man den 1. maj giver en buket liljekonvaller til én, man holder af. Da liljekonvallen siges at kunne drive vinterens dæmoner bort.
En anden myte siger, at liljekonvallen er formet efter de tårer, Jomfru Maria fældede ved korsfæstelsen af Jesus. I en anden myte er det Evas tårer, der har dannet blomsterne, efter at hun fik drevet Adam ud af Paradis.
I det hele taget er der megen symbolik tilknyttet den sarte og yndige blomst. Den er således:
- Et symbol på ydmyghed i malerier, navnlig religiøse
- Et tegn på Jesu genkomst
- Et symbol for styrke og håb
- I blomstersprog et symbol på ”glædens tilbagevenden”
Liljekonvallen er desuden nationalblomst i Finland, og blomsten indgår også i Jugoslaviens blomsteremblem.
må man dyrke krydderurter i nærheden af liljekonvaller?
Hej, købte liljekonvaller i foråret, de var næsten afblomstret. Knold har ligget i potte indtil nu, hvor jeg skulle bruge potten. Hvordan skal jeg opbevare knold indtil jeg kan plante den til efteråret?
Mvh Rikke
Jeg har Rosa liljekonvaller i stor potte på altanen. Under en hibiscus busk.
De har MEGET store blade som bliver brune i sensommeren og kedelige at se på.
Kan man klippe dem ned og hvad betyder det for næste års blomstring ??