Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
ramsløg dyrkning

dyrkning af ramsløg

Ramsløg har de seneste år gjort comeback i de danske køkkener – og er efterhånden også ved at gøre sit indtog i de danske haver. Den er nemlig meget nem at få til at gro, faktisk kan du have problemer med, at den breder sig for meget.


Selvom ramsløg har vokset vildt i Danmark siden bondestenalderen, har den i en årrække været lidt glemt i vores køkkener. Det er der dog lavet om på nu. Da de danske gourmetrestauranter begyndte at bruge ramsløg i deres madlavning, begyndte brugen af den at sprede sig som ringe i vandet. Nu er det helt almindeligt at gå i skoven for at sanke ramsløg.

Du kan dog spare turen til skoven ved at plante dine egne ramsløg i haven. Det er nemlig både en flot plante, der får fine, hvide og spiselige blomster om foråret, og en nem urt at have med at gøre. Den kræver nemlig ikke meget pasning. Faktisk er det næsten snarere et problem, at den har en tendens til at brede sig for meget.

Derfor er det en oplagt plante for dig, der gerne vil have nem succes i haven med spiselige planter. Eller bare for dig, der gerne vil have en nem have, hvor du stadig har mulighed for at høste noget, når du har lyst til det.

Sådan dyrker du ramsløg

Når du vil dyrke ramsløg, skal du enten have fat på en plante til at plante ud eller nogle frø, du kan så. Kender du nogen, der har ramsløg i haven, kan du enten få planter eller frø af dem. Ellers kan du købe dem på en planteskole.

Du må ikke tage de planter, der står i skoven, men du må gerne høste frø fra dem. Høster du af dem fra skoven, skal du dog være sikker på, at det er ramsløg, du har fat i. Liljekonval og høsttidløs ligner nemlig ramsløg. Læs mere om, hvordan du kender forskel på ramsløg og andre planter i afsnittet om ramsløg i naturen.

Bedste placering af ramsløg

Ramsløg vokser normalt i skovbunden. Hvis der ikke er buske til at stoppe den, kan den faktisk overtage hele skovbunden i store områder. Du har måske gået en tur, hvor en stærk lugt af hvidløg pludselig dukker op. I det tilfælde er du kommet til et område med mange ramsløg.

Ramsløg i skoven

Fordi ramsløg er en skovplante, trives den også godt med at stå i veldrænet muldjord på et sted med delvis skygge. Du kan sætte den i køkkenhaven, hvor du kan placere den i rækker. Det gør det nemmere at klippe af den. Du kan dog også sagtens sætte den i et bed med blomster. Det kan for eksempel være andre forårsblomster.

Såning og plantning af ramsløg

Vil du så ramsløgsfrø, er det bedst at gøre i efteråret, da frøene har brug for en periode med frost for at spire. Hvis du er sent ude, kan du også så dem i det tidlige forår og håbe på, at det bliver frost efterfølgende. Frøene skal sås i en centimeters dybde og med en centimeters mellemrum. Dyrker du planterne fra frø, kan du først høste af dem efter to eller tre år.

Har du ramsløgsplanter, er de meget taknemmelige i forhold til tidspunkt, hvor de bliver plantet, og hvor de bliver plantet henne. Du kan for eksempel sagtens sætte dem i en altankasse eller en krukke. Det kan godt være, at planten ser lidt medtaget ud det første år, men den vil som regel komme efter det året efter.

LÆS OGSÅ: Dyrkning af hvidløg (Guide)

Hvornår er ramsløg klar til høst?

Alle dele af ramsløget er spiseligt. Der er derfor ikke et bestemt tidspunkt for at høste af planten. De grønne blade, der smager af en blanding af purløg og hvidløg, er bedst om foråret. Du skal bare klippe dem af med en saks.

Ramsløgets hvide blomster er også spiselige. De er for eksempel flotte at komme i en salat. Dem kan du også bare klippe af med en saks.

ramsløg

Selve løget på ramsløget kan også spises. Det er klar i løbet af sommeren. Du kan for eksempel bruge det i gryderetter, sovser, salater og andre typer af mad, som du ville bruge løg i.

Opbevaring efter høst

Ramsløg bliver hurtigt kedeligt og slattent, efter det er blevet høstet. Du bør derfor ikke klippe det af, før lige inden det skal bruges. Hvis du har for meget, kan du dog godt komme det i en lukket plasticpose med et par dråber vand. Så kan det holde sig frisk i et par dage.

Du kan godt bruge ramsløg i varme retter. Løget mister dog sin smag, hvis det står og simrer i for lang tid. Derfor bør du først komme det i til allersidst eller alternativt bruge det som friskt drys oven på retten.

Sådan slipper du af med ramsløg i haven

Hvis dine ramsløg har bredt sig for meget i haven, må du i gang med at luge det. Når du har fjernet selve løget, kommer det ikke igen. Du skal luge, inden planten lægger delen over jorden fladt ned. Det er nemlig på det tidspunkt, at frøene løsner sig.

Ramsløgsplantens frø indeholder en olie, der tiltrækker myrer. Når myrerne samler frøene for at få olien, vil de derfor blive spredt ud over hele haven. Fordi ramsløg spreder sig så nemt, gør det ikke noget, at du går lidt hårdhændet til værks. De vil jo vokse frem igen i løbet af nogle år.

Sygdomme og skadedyr du skal være opmærksom på

Ramsløg får ikke særlig nemt sygdomme. Du kan være uheldig, at løgfluen forelsker sig i det, men det er langt fra en plage.

Løgfluen lægger æg på de nederste blade på løget. Æggene bliver til larver, og det er dem, der skader løget. Larverne borer nemlig huller i løget, så det bliver sårbart over for bakterier og svampe og derved kan blive uspiseligt.

Hvis dine ramsløg er blevet angrebet af løgfluer, bør du kassere dem.

Find ramsløg i naturen

Du må ikke grave selve løgene, der vokser i de danske skove, op, men du må gerne klippe blade og blomster af og indsamle frø fra dem. Når du gør det, er det dog meget vigtigt, at du ikke kommer til at forveksle planten med liljekonval eller høsttidløs. De er nemlig begge giftige. Så giftige, at du kan dø af at spise dem.

Der er stor forskel på blomsterne på de tre planter – ramsløg har større, hvide blomster, liljekonval mindre, hvide blomster, og høsttidløs lilla blomster. Hvis du vil være helt sikker på, at det er ramsløg, du plukker, bør du derfor vente, til de er i blomst.

De friske blade er dog nogle af de mest lækre at bruge i madlavningen, og de er klar, før planterne får blomster i omkring maj måned. For at være sikker på, at det er ramsløg, du har med at gøre, bør du nulre hvert blad mellem fingrene og dufte til dem. Dufter de af hvidløg, er det ramsløg, du har fat i.

Sådan bruger du ramsløg i køkkenet

Du kan bruge ramsløg i alle retter, du normalt vil bruge løg eller hvidløg i. Det kan både være varme og kolde retter. Ramsløg er for eksempel lækkert i salat, gryderetter og i sovse.

Ramsløg indeholder store mængder af C-vitamin, faktisk 10 gange så meget som en citron. Det er derfor sundt for dig at bruge i madlavningen.

Lækker opskrift på ramsløgspesto

En populær måde at bruge på er ved at lave pesto af den. Det er for eksempel lækkert til kødretter, som tapas og på brød. Her er en lækker opskrift på en lækker ramsløgspesto:

Du skal bruge:

  • 25 gram blade af ramsløg
  • 25 gram parmesanost
  • 2 tsk. pinjekerner eller mandler
  • 1 knivspids salt
  • 1 dl olivenolie

Sådan gør du:

  • Skyl ramsløgsbladene fri for jord, og lad dem dryppe af.
  • Riv osten eller skær den i mindre stykker.
  • Kom salt, olie, ost og pinjekerner i en blender og blend et minuts tid.
  • Tilsæt bladene fra ramsløg, og blend et halvt minuts tid mere.
  • Lad pestoen stå på køl i mindst en halv time inden servering.

Det er altså ikke svært at gå gourmetrestauranterne i bedene og tilberede din egen lækre ramsløgspesto. Ved at dyrke ramsløg i haven gør du det kun endnu nemmere for dig selv at høste den, når trangen til pesto melder sig, eller du har brug for den andre steder i madlavningen.

FAQ

Kan man spise løget på ramsløg?

Alt på ramsløget kan spises. Du kan spise både løget, de grønne blade og de flotte hvid blomster.

Må man tage ramsløg fra skoven?

Du må ikke grave selve løget op, men du må gerne høste blade og blomster af de ramsløg du finder i skoven,

Hvornår er ramsløg i sæson?

Sæsonen for ramsløg starter i foråret og kan høstes og spises til langt hen på sommeren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove