Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
nemme stauder og stauder til skygge

Stauder til haven – Inspiration og vejledning

Stauder er en god måde at skabe det udseende i haven, som du ønsker. Det kan være med smukke frodige blomster, flotte grønne bregner eller som et bunddække under buske og træer.

Stauder kan vokse på mange forskellige steder, og du vil derfor sagtens kunne finde nogle, der passer til din have – også selvom du har en nordvendt have, hvor det meste af den er i skygge.

Se her vores top-10 lister over stauder til skygge, stauder der er lette at passe og stauder som er stedsegrønne.


Stauder dækker over en lang række forskellige former for planter. De fleste forbinder dem med blomster, men det kan for eksempel også være bregner og andre former for stedsegrønne planter. Stauder er nemlig bare en fællesbetegnelse for alle planter, der kommer igen år efter år.

Mange stauder er endda meget gavmilde med at så sine frø selv, hvilket betyder, at de hurtigt har fyldt et helt bed ud. Det er perfekt, hvis du ikke vil bruge for meget tid på at etablere og passe din have.

Med stauder i haven kan du skabe et smukt og frodigt udseende, der passer til lige præcis den type have, som du ønsker. Uanset om det er en have med et vildt og naturligt look eller en strengt minimalistisk have, findes der stauder, der passer til det. Nogle gange kan de samme typer af stauder endda bruges i både vilde og frodige haver og i minimalistiske haver.

Du kan finde stauder, der stort set ikke kræver nogen pasning. Ønsker du en nem have, kan du altså også sagtens plante stauder i den.

Omvendt findes der også stauder, der kræver, at du giver dem noget ekstra opmærksomhed og pusler om dem, for at de virkelig kommer til at trives. Der findes altså stauder i alle sværhedsgrader, så du skal altså bare vælge dem, der passer til dine haveambitioner.

Herunder kommer vi ind på 10 nemme stauder, 10 stauder, der kan vokse i skyggen, og 10 vintergrønne stauder. Så du kan altså få masser af inspiration til, hvilke stauder der vil være de helt rigtige til din have.

10 nemme stauder

Der findes mange stauder, der ikke kræver særlig meget pasning, og derfor kan betragtes som værende nemme stauder. Derudover er de stauder, som vi har valgt, nogle, der enten ikke har brug for at blive delt og plantet om, eller som kun har brug for det sjældent.

For at en staude er nem, skal den selvfølgelig også være tilpasset til det danske klima. For en staude du skal gå og pusle om hele vinteren igennem, for at den kan klare sig, er selvfølgelig ikke nem. Derfor hører den selvfølgelig ikke listen over nemme stauder.

Endelig er det vigtigt, at en staude ikke så let bliver ramt af sygdomme for at kunne betragtes som nem. For det vil jo tage meget tid med en staude, der hurtigt bliver ramt af sygdom, og hvor du skal gå og vaske bladene eller sørge for, at den har de helt rigtige jordbundsforhold – og så er den ikke nem.

Lavendel

Lavendel er en meget smuk og velduftende plante, der er skøn at have stående i nærheden af, hvor du opholder dig i haven, så du kan nyde dens duft. Den blomstrer i juli og august og igen i sensommeren, hvis du klipper den ned. Den skal klippes ned om foråret, når frosten er væk, og skal deles og plantes om, hvis den bliver meget ranglet. Det er dog langt fra noget, som du behøver at gøre hvert år.

Lavendel

Lavendel trives på en solrig placering, for eksempel sammen med roser og andre stauder, der elsker sol. Den skal stå i en veldrænet jord, og du skal regne med at bruge syv planter pr. kvadratmeter. Lavendler bliver mellem 30 0g 50 cm høje og kan fås i lilla og rosa nuancer.

Læs vores detaljerede plantevejledning om lavendel her.

Høstanemone

Høstanemoner breder sig meget, så du skal derfor sørge for at give dem god plads. Står de for tæt på andre stauder, kan de komme til at dominere dem og måske helt kvæle dem. Men en staude, der breder sig meget, er selvfølgelig kun en fordel for dig, der gerne vil have en nem have. Så behøver du ikke at plante så mange forskellige stauder. Du skal bruge fire planter pr. kvadratmeter.

Planten bliver mellem 50 og 100 cm høj. Den har et noget ranglet udseende, men kan sagtens holde sig selv. Så du behøver ikke at tænke på opbinding, hvilket er endnu et punkt, hvor høstanemonen er nem at have med at gøre. Den blomstrer fra august til oktober og er derfor oplagt for dig, der også gerne vil have smukke blomster i haven i sensommeren.

høstanamone med hvide blomster
Høstanemoner af sorten “Honorine Jobert”

Høstanemoner kan stå i både sol og halvskygge, men trives bedst i halvskygge i en næringsrig jord, for eksempel ved siden af spiræa. Om foråret bør du klippe de visne blomster væk, men ellers kræver den ikke nogen pasning.

Læs endnu mere om høstanemoner her.

Silkepæon

Silkepæoner får ekstremt smukke 10-20 cm store blomster, der ligner, at de er sat sammen af flæser. Blomsterne er meget velduftende, og det vil derfor være en helt fantastisk oplevelse, når de blomstrer i juni og juli.

Da silkepæoner har en rimelig kort blomstringstid, kan det være en god idé, at du sætter forskellige sorter sammen, så du har glæde af de smukke blomster længst muligt. Du skal regne med at plante fire planter pr. kvadratmeter.

Planten trives bedst i en jord med rimelig meget ler i på en placering i enten fuld sol eller halvskygge. I de første år har planten brug for opbinding, da den ellers kan lægge sig ned ved kraftig regn eller blæst. Bare rolig, du behøver kun at binde planten op én gang, da den udvikler sig til en lille busk med årene. Den bliver mellem 50 og 100 cm høj.

Silkepæon
Silkepæon (paeonia lactiflora)

Lyder silkepæoner som noget for dig, kan du lære mere om dem i vores komplette guide her.

Storkenæb

Storkenæb kendes også under navnet geranium og er en stor familie af blomster fra hvid over blå til rosa. Den får blomster mellem juni og august, nogle tidlige sorter allerede i maj måned. Storkenæb breder sig meget, og det er derfor en god idé, at du klipper blomsterne af, når de er ved at visne. På den måde undgår du, at planten spreder sig for meget.

Det er dog også plantens evne til at brede sig meget, der gør, at den er så nem at have med at gøre. Den sår sine frø selv og kommer igen år efter år, uden at du behøver at løfte en finger for det.

geranium plante
Storkenæb (Geranium)

Storkenæb kan stå i både fuld sol og halvskygge, men trives bedst i halvskygge og er derfor for eksempel oplagt at bruge som bunddække under en busk eller et træ. Den kan også stå i en krukke.

Lær mere om storkenæb i vores plantevejledning her.

Lav sæbeurt

Lav sæbeurt har små blomster, der minder om engblomster. Den er derfor oplagt, hvis du gerne vil have et mere vildt og naturligt look i din have. Du skal bruge seks planter pr. kvadratmeter og kan regne med, at planten hurtigt udfylder hullerne imellem sig.

Den er god som bunddækkende plante under højere planter, men kan også sagtens stå i et bed for sig selv. Den bliver mellem 25 og 30 cm høj. Det er ikke for ingenting, at den hedder en sæbeurt, da planten har en diskret, behagelig duft, der netop kan minde om sæbe.

Lupin

Har du problemer med ukrudt i haven, for eksempel skvalderkål, er lupin oplagt at plante i haven. Den kan nemlig sagtens konkurrere med hurtigt voksende ukrudt. Derudover er det en flot plante, der får lilla eller rosa blomster, der vokser i klaser, mellem juni og august måned. Den bliver mellem 70 og 100 cm høj.

Planten foretrækker at stå tørt, og den kan hente alle sine næringsstoffer i jorden. Den kræver derfor minimalt med pasning. Planten breder sig meget hurtigt ved hjælp af sine frø, så hvis du vil forhindre den i at brede sig for meget, bør du klippe blomsterne af, inden de når at smide frøene.

Hosta

Hosta – eller Funkia, som planten også kaldes – er særligt kendt for sine store og dekorative blade. Alt efter sorten bliver bladene mellem en og fem cm i diameter. Mange af dem har karakteristiske, hvide aftegninger på bladene, der gør dem meget dekorative. Du kan med fordel sætte flere hostaer sammen, regn med, at du skal bruge seks til ni planter pr. kvadratmeter.

Hosta
Hosta (Funkia)

Hosta foretrækker en placering, hvor der er sol noget af dagen og skygge resten af dagen. De vil ikke trives lige så godt, hvis du placerer dem i fuld sol. Men sørger du for at give dem den optimale placering, vil du have en meget nem plante.

Bliv endnu klogere på hosta i denne plantevejledning.

Violfrøstjerne

Violfrøstjerne er en smuk staude, der får en sky af små, lilla blomster mellem juli og september. Den er god for dig, der gerne vil klippe blomster af til buketter. Planten bliver rimelig høj, mellem 1 og 1,5 meter. Den er derfor oplagt for dig, der gerne vil have høje planter i haven – for eksempel bagerst i et bed.

Violfrøstjerne
Violfrøstjerne (Thalictrum delavayi)

Planten skal stå i fugtig jord med masser af næringsstoffer og kan også stå i et surbundsbed. Den trives bedst i halvskygge, hvor den ikke får sol midt på dagen.

Find mere viden og inspiration om violfrøstjerne her.

Purpursolhat

Vil du gerne tiltrække mange bier til haven, for eksempel hvis du har mange frugttræer, som du gerne vil have bestøvet, er det oplagt at plante purpursolhat. Den tiltrækker nemlig både sommerfugle og bier til din have.

Purpursolhat blomstrer mellem juni og oktober med primært rosa blomster. Dog findes der enkelte sorter, der har hvide blomster. Den foretrækker en solrig placering i veldrænet, næringsrig jord og kan både stå i et bed og i en krukke. Den sår sig selv ved at smide sine frø. Har du først plantet den, behøver du derfor ikke at tænke på, hvordan den kommer igen.

Stormhat

Lad os gøre det klart med det samme: Stormhat er giftig. Så giftig, at du skal bruge handsker, når du håndterer den. Har du dyr eller små børn, der kommer i haven, vil det ikke være en god staude at have, da du hele tiden skal holde øje med, om de kommer i nærheden af den. Har du ikke det, kan du dog nyde de smukke, blå blomster, den får mellem juli og oktober.

Stormhat trives bedst i næringsrig, veldrænet jord på en placering i enten fuld sol eller halvskygge. Den bliver en til to meter høj, så du skal sørge for at vælge en placering, hvor den ikke kommer til at skygge for andre eller vokse ind i andre planter.

10 stauder til skygge

Selvom hele eller dele af din have ikke får så meget sol, vil der stadig være mulighed for, at du kan nyde synet af smukke og farverige stauder i den. Der findes nemlig masser af stauder, der sagtens kan klare en placering i enten delvis skygge eller fuld skygge.

Mange tror, at problemet med, at få planter til at vokse i skygge er, at der ikke er nok sol, men selv på en nordvendt placering, vil der komme sol nok til, at planterne kan trives. Problemet kan derimod være, at de ikke får nok vand. Derfor er det særligt vigtigt i de første år, at du har fokus på at vande.

Når du vander, skal du altid vande meget, men få gange. På den måde vil plantens rødder naturligt søge nedad, og den vil derfor selv kunne hente vand fra jorden efter et par år.

Akeleje

Der findes flere sorter af akelejer, der er hjemmehørende i Danmark og Europa, og hvis du vil have en nem have, skal du gå efter dem. De fleste forbinder akelejer med blåviolette blomster, men de kan faktisk også blive hvide og rosa. Under de rette betingelser kan akelejerne blive op til 60 cm høje.

Planten foretrækker en placering i enten halvskygge eller skygge i en veldrænet jord, der ikke er for tør. Du skal regne med at bruge seks planter per kvadratmeter. Akelejer selvsår meget nemt, hvis du vil begrænse dem, er det derfor en god ide, at du klipper de visne blomster af, inden de smider frøene.

akeleje
Akeleje (Aquilegia)

Læs vores store akeleje plantevejledning her

Japansk Skilla

Japansk Skilla får smukke blomster på mellem en og fem cm, der sidder i klaser på mellem 15 og 25 cm. Det gør den meget flot og imponerende, når den blomstrer fra august til oktober måned. Plantens blade ligner aks, og den bliver kun omkring 25 cm høj. På grund af højden er der mange, der bruger den som en bunddækkende plante.

Planten har bedst af at stå på en fugtig placering, dog ikke for vådt. Den kan stå i både sol og halvskygge og vil også trives med en placering i surbundsbedet.

Løvefod

Løvefod er først og fremmest kendt for sine smukke, blågrønne, dunede blade. De er nærmest vandafvisende, så vandet kommer til at ligge som perler oven på bladene. Planten får små, gule blomster mellem juni og september måned.

Planten bliver mellem 20 og 40 cm høj og trives godt på en placering i halvskygge. Planten sår nemt sig selv, men det er heldigvis nemt at fjerne de overskydende planter eller at bruge dem andre steder i haven.

Løvefod staude
Løvefod (Alchemilla)

Læs mere løvefod i vores plantevejledning her

Biskophat

Biskophat er en hårdfør plante, der er meget fleksibel i forhold til, hvor den bliver placeret i haven. Den kan vokse både i sol og skygge, både tåle en veldrænet jord og en tør placering. Du kan derfor næsten ikke gå galt i byen, når du vælger denne plante.

Planten får små, cremegule blomster, der udsender en sød duft til haven, i juni og juli måned. Du skal regne med at bruge ni planter pr. kvadratmeter.

Hasselurt

Hasselurt er en smuk, lav plante med blanke, mørkegrønne blade. Den bliver mellem 10 og 15 cm høj og breder sig hurtigt i bedet med udløbere. På grund af den lave vækst er den meget god til at holde ukrudt væk. Derudover gør den lave vækst den også ideel som bunddække.

hasselurt
Hasselurt (Asarum europaeum)

Planten foretrækker en placering i let fugtig eller fugtighedsbevarende jord og at stå i enten halvskygge eller fuld skygge. Du skal bruge 12 planter pr. kvadratmeter for at få et bed, der er helt dækket.

Læs flere detaljer om hasselurt her.

Liljekonval

Liljekonvaller er lave planter med mørkegrønne blade, der får små, hvide, klokkeformede blomster i maj og juni måned. Planten kan både stå på en solrig og en skyggefuld placering. I begge tilfælde foretrækker planten, at der er en næringsrig jord, der holder godt på fugten. Planten danner med tiden et tæt tæppe, der kan holde ukrudt væk.

Liljekonvaller

Læs mere her: Liljekonval – Plantning & pasning

Bronzeblad

Plantens blade er kobberfarvede, når de er nye, men bliver derefter mørkegrønne med et kobberagtigt skær. Den får små, hvide blomster, der sidder i stande, i juni og juli måned. Planten kan blive op til en meter høj og breder sig rimelig meget. Du behøver derfor kun tre planter pr. kvadratmeter.

Bronzeblad kan både tåle at stå på en placering i fuld sol, fuld skygge og alt derimellem. Jo mere so, der er, des mere vand har den dog også brug for.

Alpeviol

Alpevioler trives godt på en placering i halvskygge for eksempel under et stort træ eller en busk. De vil ikke trives på en placering, hvor de står i sol hele dagen, da de jo er vant til et køligere klima i Alperne.

Planterne får smukke, rosa blomster i enten foråret eller efteråret. Det kommer an på, hvilken sort du vælger. Kombinerer du dem, kan du selvfølgelig have alpevioler i haven både forår og efterår.

Mælkeklokke

Mælkeklokken er en opretvoksende staude, der bliver mellem 0,5 og 1 meter høj alt efter forholdene, den vokser under. Den foretrækker at vokse i halv skygge i en fugtig, men veldrænet jord.

Planten er en klokkeblomst, der får flotte, lyslilla blomster. Du skal regne med at bruge fire pr. kvadratmeter, og det er en god idé, at du planter dem ud i april.

Bidende stenurt

Bidende stenurt er en lav plante. Den bliver ikke mere end 5-10 cm høj. Den foretrækker en sandet og tør jord at vokse i, ja, faktisk kan den tåle tørke i længere tid, hvilket gør den til en meget nem plante at have med at gøre.

Planten danner nærmest et tæppe, og i juni og juli får den små, gule blomster. Planten smager meget bittert og er giftig. Bierne er dog vilde med dens blomster, så hvis du gerne vil tiltrække flere af dem, er det den oplagte plante for dig.

10 vintergrønne/stedsegrønne stauder

Vinteren i Danmark kan godt være både lang og brun. Derfor kan det være rart, at du har noget grønt at se på i haven. Ved at plante vintergrønne eller stedsegrønne stauder i haven får du noget grønt at se på året rundt.

Kæmpestenbræk

Kæmpestenbræk er en meget hårdfør plante, der kan tåle både at vokse i fuld skygge og at stå på en tør placering. Det er derfor ikke en plante, der kræver særlig meget pasning.

Planten får store, læderagtige, grønne blade nede ved jorden. De kan få et mørkerødt skær i løbet af vinteren, hvor planten selvfølgelig beholder sine blade. Den blomstrer i juni og juli med små, rosa, lyserøde eller magenta blomster, der sidder på en stilk, der stikker op over resten af planten.

Kæmpestenbræk staude
Kæmpestenbræk (Bergenia)

LÆS OGSÅ: Kæmpestenbræk – Sorter, plantning og pleje

Skumblomster

Skumblomster får klaser af smukke hvide eller rosa blomster, der har en sød duft af sæbeskum. Det er derfor både nogle flotte og nogle velduftende planter at have i haven. De trives bedst i en fugtig, veldrænet jord, hvor de enten skal stå i halvskygge eller fuld skygge.

Planten bliver cirka 25 cm høj og er stedsegrøn. På grund af den lave vækst, og at den holder farven året rundt, er det oplagt at bruge den som bunddække under for eksempel buske og træer.

Bispehue

Bispehue er en lav plante på 15-25 cm. Alt efter sorten har den enten grønne, vissengrønne eller rødlige blade. I maj og juni får den små, gule blomster. Den trives særligt godt i halvskygge eller skygge og med at stå i muldjord. Når den er blevet etableret i haven, vil den kunne tåle selv meget tørre somre.

Julerose

Vil du have ikke bare noget grønt, men også blomster at kigge på om vinteren, skal du plante juleroser i din have. De blomstrer nemlig mellem december og marts – også selvom der kommer frost og sne. De har som regel hvide blomster, men der findes også sorter, der får rosa, violette eller grønne blomster alt efter sort. Har du flere sorter af juleroser i haven, vil de højst sandsynligt danne nye hybridarter.

Julerose
Julerose (Helleborus Niger)

Plantens blade er læderagtige og beholder altså farven hele året. Julerosen bliver 30-50 cm høj og trives bedst med at stå i halvskygge eller skygge i en kalkholdig jord. Den er for eksempel god at have under løvfældende træer.

Find mere viden og inspiration om juleroser her.

Nyserod

Vil du have blomster tidligt i haven, kan du overveje nyserod, der får blomster allerede i marts og april måned. Farven på blomsterne kan være dybt mørkerød, hvid eller grøn alt efter sorten. Planten trives bedst på en placering i halvskygge og i almindelige muldjord.

Engelsød

Engelsød er en bregne, der bliver mellem 30-50 cm høj. Den vokser vildt i Danmark og er derfor godt tilpasset til det danske klima. Planten trives lige godt i sol som i skygge. Regn med at bruge ni planter pr. kvadratmeter for at dække bedet.

Læs mere om bregne-sorter her.

Hjortetunge

En anden stedsegrøn bregne er hjortetunge, der bliver mellem 20 og 40 cm høj og bred. Den trives bedst med at vokse i halvskygge eller fuld skygge i en kalkholdig, let fugtig jord. På grund af sin lave vækst er den god at bruge som bunddække. Den kan dog også sagtens stå i en krukke. Regn med at bruge ni planter pr. kvadratmeter i et bed.

Frilandsmahognibregne

Frilandsmahognibregnen foretrækker at vokse i fuld skygge. Den har mørkegrønne blade, der kan blive gullige, og den kan blive omkring 60 cm høj.

Tvestol

Tvestol er en gammel lægeplante, der får hvide blomster og røde bær. Bærrene kan være med til at tiltrække fugle til haven. Planten har smukke, mørkegrønne blade, som den beholder hele året.

Planten trives bedst i en placering i halvskygge eller fuld skygge. Den bliver cirka 10 cm høj og egner sig derfor særligt godt som bunddække under andre planter.

Almindelig guldnælde

Guldnælden vokser vildt i danske løvskove og er dermed meget nem at have i haven. Den beholder sine grønne blade med hvide eller metalfarvede pletter i løbet af vinteren. Om sommeren får den små gule blomster, der sidder på en stængel.

Planten foretrækker en let fugtig og næringsrig jord på en placering i halvskygge, da den jo er vant til at vokse i en skov. Den bliver 20 til 100 cm høj alt efter forholdene.

Plantning af stauder

Som du kan se af ovenstående, er det meget forskelligt, hvor stauder foretrækker at vokse henne. Når du skal plante stauder, skal du derfor først og fremmest sørge for at finde det rette sted for dem at vokse.

De bedste tidspunkter på året at plante stauder er om foråret og om efteråret. På det tidspunkt er det ikke lige så varmt som om sommeren, og planterne har ikke travlt med at danne blade og blomster. Det kan være noget, der stresser dem meget. Du kan dog godt plante dem om sommeren, så længe du er ekstra opmærksom på, at de får nok vand.

Selve plantningen af stauderne er meget simpel. Du graver et hul, der er lidt større end den jordklump, der er rundt om plantens rødder. Derefter løsner du jorden i bunden, så plantens rødder vil have nemt ved at trænge igennem det. Hæld vand i hullet, og vent på, at det siver ned, inden du placerer stauden i det.

Stauder skal typisk stå i den samme højde i jorden, som de gør i potten. Til sidst kommer du løs jord ned omkring stauden og træder det forsigtigt til med foden, så planten står fast.

Pasning af stauder

Pasningen af stauderne kommer selvfølgelig meget an på, hvilken form for stauder der er tale om. Nogle stauder kan sagtens klare sig med de mængder af regn, der falder, og med den næring, der er i jorden. Som udgangspunkt er det altid en god idé, at du i de første år holder øje med, at stauderne ikke tørrer ud. Derefter vil nogle godt kunne klare sig selv, mens andre stadig har brug for at blive vandet. Ikke mindst på tørre somre.

Alle stauder vil som udgangspunkt have god gavn af, at du én gang om året lægger omsat kompost, eller endnu bedre organisk jordforbedring, ud i bedet. Nogle stauder har derudover brug for særlige former for gødning. Det skal du selvfølgelig give dem.

Ved de stauder, der vokser i et surbundsbed, skal du være opmærksom på, at bedet bliver ved med at have en lav pH-værdi.

For de fleste stauder gælder, at du skal nippe blomsterne af, hvis du gerne vil have dem til at få flere blomster. Når du nipper blomsterne af, holder planten nemlig op med at bruge energi på den og kan i stedet bruge energi på at sætte nye blomster. Derudover kan det også være med til at dæmme op for, at dine stauder ikke spreder sig alt for meget. Nogle stauder kan sprede sig meget hurtigt ved hjælp af deres frø.

Nogle klipper deres stauder ned inden vinteren, men de fleste stauder har faktisk bedst af, at deres visne stængler står vinteren over. Når du klipper dem af, kan der komme vand og frost ned i de overskårne stængler, og det er ikke alle planter, der har godt af det. Det er dog selvfølgelig noget, som du bør tjekke op på i forhold til de stauder, du vælger.

Vær derudover opmærksom på, at der er nogle former for stauder, der har brug for at blive vinteroverdækket. Det er typisk nogle, der er vant til at vokse i et lidt varmere klima end det danske, og som derfor ikke er vant til vores kolde vejr. Du kan dække dem over med grangrene og dermed gøre det nemmere for dem at komme gennem vinteren.

Stauder er altså som udgangspunkt rimeligt nemme at have med at gøre. Ikke mindst, hvis du vælger nogle af de stauder, som vi har fremhævet som nemme. Med stauder i haven får du en smuk og blomstrende have, som du kan glæde dig over hele sommeren – og med stedsegrønne stauder også om vinteren.

2 Kommentarer

  1. Det er lidt uheldigt at i under et foto af pelargonier (Geranie) skriver storkenæb (geranium)

    1. Hej Anna,

      Det har du da ret i, godt set – Det får lige rettet til.

      Rigtig god weekend. 🙂

      Martin Nissen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove