azalea jord

Azalea guide 1

Azalea er en rhododendrontype, der både dufter godt, findes i alle farver og som får et smukt gyldent løv om efteråret. Azaleaen er ofte den busk i rhododendronbedet, der sætter liv i farverne på både blomster og løv. Brug den inde eller ude, og forkæl den med kalkfri jord og vand for længere levetid.


Azaleaer kræver en bestemt surhedsgrad i jorden og foretrækker at blive plantet i spagnum. Men er det i orden kan du blot læne dig tilbage og nyde de klare grønne blade og de smukke blomster.

Men hvad er en azalea egentlig? Hvad er forskellen på en azalea og en rhododendron? Og kan du have azaleaer både indenfor og udenfor? Få svar på alle dine spørgsmål omkring den smukke, duftende og storblomstrende busk.

Hvilken plante er en azalea?

En azalea er som nævnt en type rhododendron. Ligesom rhododendroner blomstrer den med store farverige blomster om foråret eller først på sommeren. Og mange sorter inden for azaleafamilien dufter helt fantastisk.

Som regel er bladene på en azalea mere lysegrøn end på andre typer rhododendroner, og både blade og grene er mere mangfoldige og mindre end på de typiske rhododendroner. De fleste sorter azaleaer taber de grønne blade helt eller delvist om vinteren.

Der er som udgangspunkt ingen forskel på, hvordan du planter og passer din azalea i forhold til dine rhododendroner.

Hvilken azaleasorter findes der?

De to primære typer azaleaer, der findes til udendørs brug er:

  • løvfældende haveazalea (Pentanthera)
  • japansk azalea (Tsutsui)

De løvfældende haveazaleaer er kendetegnende ved, at deres løv skifter fra gul over lysegrøn om foråret til gyldne og røde farver om efteråret, inden de taber bladene om vinteren.

De forskellige sorter japansk azalea beholder delvist bladene i løbet vinteren, men får typisk flere og mere grønlige farver på løvet om foråret og sommeren, mens den blomstrer.

Azaleaer findes i et væld af farver og faconer på blomsterne. De varierer i størrelsen, men du kan tilpasse både størrelse og facon med beskæring umiddelbart efter afblomstring ligesom på andre rhododendroner.

blomstrende lilla azalea

Hvor trives azaleaer?

Som en rhododendronsort trives azaleaer godt i surbundsbede, hvor pH-værdien ligger på omkring 4,5 til 5,5. De kan tåle både skygge og sol og foretrækker som regel en vekslen mellem begge dele.

Rødderne på azaleaer ligger højt, det vil sige lige under jordoverfladen. De har brug for ilt og må ikke stå og soppe i vand.

Jorden skal for at give rødderne ilt og passende fugtmængde være grov og optimalt set bestå af rhododendronspagnum, som ofte kaldes surbundsjord. Den grove spagnum sørger for at opsuge vand og fordele det gradvist efter behov, ligesom den trevlede og grove struktur sikrer, at rødderne har ilt nok og plads til at vokse.

Rhododendronspagnum skal lægges ublandet i et stort hul omkring azaleaen, når du planter. Fordi spagnum typisk synker sammen efter plantning, skal hullet være ca. 10 cm dybere end rodklumpen på din azalea, og der skal være ca. 10 cm ekstra spagnum over jordhøjde, så det bliver plant med jorden efter nedsynkning.

Se hvilke jord- og spagnumblandinger anlægsgartneren anbefaler til Azalea herunder:

Gode råd mod skadedyr

Azaleaer kan ligesom alle andre planter blive angrebet af skadedyr, som f.eks. bladlus, snudebiller og lignende.

Vil du gerne undgå, at dine azaleaer får bladlus, så sørg for gode forhold for bladlusenes naturlige fjender – f.eks. mariehøns, svirrefluer, snyltehvepse og galmyg.

Har din azalea alligevel fået bladlus, kan du skylle dem af med haveslangen, eller du kan lave en insektsæbe af brun sæbe eller opvaskemiddel og vand og evt. husholdningssprit – 1 dl sprit til ½ l sæbevand. Hæld blandingen i en forstøver og sprøjt løs på planten.

Et gammelt husråd mod bladlus er at sprøjte skummetmælk på planterne – helst en dag, hvor solen skinner, så mælken hurtigt bliver sur.

Snudebillen kan bekæmpes ved at sætte klisterstrimler omkring tykke grene eller omkring stammen. Snudebiller kan ikke flyve og må derfor kravle over klisterstrimlen og bliver derved fanget. Det har dog den ulempe at andre – ikke skadelige – dyr kan lide samme nød.

Kan du have azaleaer indendørs?

Ja – nogle sorter! Måske har du set små azaleaer som potteplanter at stå indendørs. De små udgaver af den store havebusk er en særlig slags, der kaldes stueazalea, og den findes i flere sorter.

Azalea Indica er det latinske navn på stueazaleaer, og de blomstrer om vinteren. Du ser dem ofte til salg omkring juletid.

De trives bedst i fugtig luft og vil derfor have god gavn af at blive sprayet jævnligt med kalkfrit vand – det sikrer en længere levetid.

Som udgangspunkt kan du ikke have en stueazalea i haven, men i de varme sommermåneder kan de godt lide at blive plantet midlertidigt ud i haven.

En Azalea Obstusum har modsat Indicaens røde farve en mere afdæmpet farvepalet inden for pastelnuancer. Den er en smule mere hårdfør en Indica og kan klare sig udendørs under beskyttede forhold. Indendørs blomstrer den fra februar, men den kan være svær at få til at blomstre generelt.

Vælg azaleaer til inde eller ude, og nyd det farverige og duftende alternativ til de øvrige rhododendronsorter.

1 kommentar

  1. Hej… jeg har en hvid stue Azalie fra i vinters. Den har blomstret fint indtil nu, hvor den kun har en blomst og taber tørrede blade. Kan jeg gøre noget for at rede den

    Annie Rehman

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *