Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Rabarber dyrkning

Dyrkning af rabarber

Med rabarber i haven får du en nem afgrøde, der kan stå det samme sted i mange år. Du kan høste op til en fjerdedel af planten om året og dele den, så den bliver til flere planter.


Rabarber er virkelig nem for dig at have med at gøre, og når den først har fået fat i haven, kan du have glæde af den i rigtig mange år fremover. Faktisk helt op til 25 år. Du skal derfor være sikker i din sag, når du placerer den!

Planten bruges særligt til desserter som marmelade, is og grød, men kan for eksempel også bruges til chutney. Det gør det muligt også at bruge den til et hovedmåltid.

Rabarber har været lidt udskældt, fordi den har et højt indhold af oxalsyre. Syren er giftig, hvis du indtager den i større mængder. Det er også grunden til, at du ikke kan spise plantens blade. Så længe du har et normalt indtag af rabarber, vil du dog ikke få problemer. Er det noget, som du er bange for, kan du vælge en sort med et lavt indhold af oxalsyre.

Hvornår kan jeg plante rabarber?

Du kan vælge at plante færdige rabarberplanter eller at så frø. De fleste vælger dog en færdig plante, da det tager fire år, når du planter fra frø, før planten er stor nok til, at du kan høste af den.

Når du vælger færdige planter, kan du enten købe dem på en planteskole eller skabe dem ved deling. Har du rabarber i forvejen, kan du altså få dem til at blive til flere ved at dele dem. Ellers kan du høre nogen, der har rabarber, om de vil dele deres planter med dig.

Her kan du købe sunde og færdige rabarberplanter.

Hvis der er tale om ældre rabarberplanter, vil det netop være oplagt at dele dem og plante dem om. Med alderen vil rabarberen nemlig begynde at producere mindre, men en deling vil forynge den.

Sådan deler du en rabarberplante

Det bedste er, at du deler rabarberen i september til oktober, når den er gået i dvale for vinteren. Det gør du bare ved at hakke den over med en spade. Sørg for, at der er en knop i hver del, så planten kan vokse videre.

I februar til marts kan du grave de forskellige plantedele op og plante dem et nyt sted. Du bør plante rabarberen igen umiddelbart efter, at du har gravet den op.

Hvordan skal jeg plante rabarber?

Når du planter rabarber, er det først og fremmest vigtigt, at du sikrer dig, at planten står et sted, hvor den kan få lov til at stå uforstyrret i mange år fremover. Planten kan som nævnt blive helt op til 25 år gammel. Det mest almindelige er dog, at den giver bedst de første 10-15 år, og at du derefter deler den og planter den et nyt sted.

Derudover skal du tænke over, at planten har brug for meget plads. En rabarber kræver omkring en kvadratmeter plads. Den egner sig derfor ikke til at gro tæt op ad andre planter i haven, da den vil skygge for mindre planter.

Rabarber dyrkning

Rabarberen har brug for en næringsrig jord, så det er en god ide, at du sørger for at fjerne alt ukrudt og tilføre gødning til jorden, inden du planter den.

Sådan passer du rabarber

Når du har plantet rabarber, skal den have lov til at stå i fred den første sæson, så den kan etablere sig. Sørg for at vande den, så den har rigeligt med vand.

Rabarber har brug for en næringsrig jord. Derfor er det en god ide, at du tilfører gødning til jorden en gang om året. Det kan for eksempel være omsat kompost, som du lægger ud i sensommeren, når du er færdig med at høste af planten.

Når planten skygger selv en del ukrudt væk med sine store blade. Sørg dog alligevel for at fjerne særligt flerårigt ukrudt omkring planten, så det ikke stjæler dens næring.

Pas på blomsterknopperne

I løbet af maj begynder rabarberen at få blomster. De er meget smukke, og planten kan derfor både fungere som prydplante og nytteplante, hvis du ønsker det.

Når du lader planten få blomster, vil du dog få et mindre udbytte af rabarber. Undersøgelser viser nemlig, at planter, der har været i blomst, får et helt op til 25 % mindre udbytte næste år. Det kommer selvfølgelig an på sorten.

Hvis du gerne vil have et større udbytte af rabarber, er det derfor vigtigt, at du sørger for at fjerne blomsterknopperne. Det kan være særligt rart, hvis du kun har en eller to planter i haven og derfor gerne vil have så meget ud af dem som muligt.

Hvornår kan jeg høste rabarber?

Du kan høste de første rabarbere fra tidlig april til omkring august. De fleste holder dog op med at høste omkring Sankt Hans, da stilkene i foråret og den tidlige sommer er de lækreste.

Når du høster rabarber, hedder det faktisk, at du trækker rabarber. Du skal nemlig trække stænglerne af den. Det gør du ved at tage fat forholdsvis langt nede på den og så trække lige opad. Stænglen vil derefter løsne sig med et svup. Hvis du skærer stænglerne af, skaber du en stub, hvorfra der ikke kan vokse nye stængler igen.

høste rabarber

Når du trækker rabarber, må du aldrig trække mere end ¼ af planten. Ellers vil planten være for svækket til at kunne klare sig til næste år. Et par rabarberplanter er som regel nok til at dække et almindeligt forbrug af rabarber.

Almindelige sygdomme og skadedyr i rabarber

Der er ikke særlig mange sygdomme og skadedyr, der kan forstyrre dine rabarberplanter. De kan dog få en virus, der blandt andet kan vise sig ved, at planternes blade får lyse pletter. Bliver din rabarber ramt, er det bedst, at du sørger for at fjerne planten. Hvis du efterfølgende ønsker at plante rabarber, bør du gøre det et andet sted i haven.

Det er altså en smal sag for dig at plante rabarber. Når den først har etableret sig, kan du have glæde af den i lang tid fremover. Dermed kan du nemt høste lækker og velsmagende rabarber til sommerens desserter.

FAQ

Hvornår skal man gøde rabarber?

Det er en god ide at gøde sine rabarber om foråret. Vi anbefaler du bruger organisk gødning og udlægger gødningen inden rabarberne får nye skud.

Hvor vokser rabarber bedst i haven?

Rabarber vokser bedst i jord hvor der ikke før har stået rabarber. Samtidig skal det være et sted med masser af sol, uden for meget vind.

Kan rabarber vokse i skygge?

Rabarber vokser bedst i direkte sol, men de kan også vokse i let skygge.

Kan rabarber gro i krukker?

Rabarber kan godt gro i krukker. Det eneste krav er at der er plads nok til planten.

15 Kommentarer

 1. Tak for gode artikler.
  Du skriver man kun bør høste 1/4 af planten. Gælder det hele sæsonen? Eller bare til sidst? Lader man resten visne ned når sæsonen er slut.
  Hvad sker hvis man flytter en plante og hvordan gør man det bedst?

 2. Jeg har længe haft vin rabarber og jordbær rabarber. I efteråret fik jeg foræret nogle kæmpe rabarber, de er vokset godt til men bliver ikke helt så røde som jeg er vant til med de andre rabarber.
  Er der nogen der ved hvornår man høster de store, skal stænglerne være helt røde inden man høster.

  1. Nogle sorter bliver ikke røde li’som jordbær-/vinrabarber. De bliver ofte tykkere i stænglen. Tænker høsttidspunkt kan være sort-afhængig, men ca maj/juni

 3. Tak for god og grundig forklaring. Lige det jeg havde brug for

 4. Jeg har plantet rabarber i plantekasser og har derfor en høj kant ned til plantens rod. For syntes jeg havde læst et sted det kunne gi længere stilke ss. Er det en god eller dårlig ide. Der er nemlig kommet noget i som jeg troede var bladlus, som er små sorte klaser der hænger under bladene og har set at bladlus er grønne
  Venlig hilsen Jens

 5. Er det rigtigt at man med fordel kan sætte en spand over de nye skud, om foråret? Dette skulle gøre at planten ikke bruger så meget næring til plantens blade, der ikke bliver så store og dermed har mere kraft til stænglerne der skulle blive både tykkere og smagsstærke.
  En ny beundre og bruger af denne fine plante.

  holger V. Jensen
  1. Hej Holger.

   Der må jeg faktisk være dig svar skyldig.
   Ulempen ved at gøre det, er at du lukker af for sollys, hvor rabarberen får en masse næring.

   Med venlig hilsen
   Marc

 6. Min rabarber ser ud til at være angrebet af noget. Der kommer nogle gelé agtige bobler ud og på stænglen er der tegn på at noget er trængt ind. Hvad kan det være? Og er det noget man kan tage skade af hvis man spiser det?

  1. Hej Grace.

   Det tør jeg ikke sige, uden lige at kunne se det.
   Tag eventuelt et billede af det og send til os, eller tag billedet med i din lokale planteskole og hør dem ad.

   Med venlig hilsen
   Marc

 7. Jeg er helt med på, at rabarberne skal stå med mange stængler og blade sommeren igennem, så planten kan holde vækstprocessen igang.
  Men på et tidspunkt, sent ii efteråret, går planten i dvale og står uden blade igennem hele vinteren frem til marts, hvor alt halløjet begynder igen.
  Kan man ikke selv rydde alle stængler i oktober, hvor de alligevel forsvunder af sig selv – til den sidste rabarberfest.
  Mange hilsner
  Bent

  1. Hej Bent.

   Hvis de alligevel kommer til et punkt hvor stænglerne vil forsvinde, ser jeg ingen grund til at du ikke kan rydde dem selv.

   Med venlig hilsen
   Marc

 8. Jeg har plantet mine 2 første rabarberplanter i haven for 2 uger siden og har vandet dem hver dag her i starten. Nu er alle bladene næsten spist væk, så der kun er bladskelettet tilbage. Er det snegle, er hvad? Hvad skal jeg gøre?

  1. Det er dræbersnegle. Se efter med en lygte, når det er mørkt

   Else Marie Jespersen
 9. Hvad menes der med , kun at høste 1/4 af rabarberne… skal resten så bare gå til?
  Jeg har altid hører at man kun må høste lidt af gangen fra hver plante, men det er åbenbart ike tilfældet. Eller har jeg misforstået ❤️

  Mariann Langsig Mølgaard
 10. Ved deling af en rabarberplante. Er det så vigtigt at man lader de stængler blive på planten som der måtte være tilbage. Eller skal de fjernes, for at man kan placere knopperne lige under jorden?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove