Rabarber dyrkning

Dyrkning af rabarber Skriv en kommentar

Med rabarber i haven får du en nem afgrøde, der kan stå det samme sted i mange år. Du kan høste op til en fjerdedel af planten om året og dele den, så den bliver til flere planter.


Rabarber er virkelig nem for dig at have med at gøre, og når den først har fået fat i haven, kan du have glæde af den i rigtig mange år fremover. Faktisk helt op til 25 år. Du skal derfor være sikker i din sag, når du placerer den!

Planten bruges særligt til desserter som marmelade, is og grød, men kan for eksempel også bruges til chutney. Det gør det muligt også at bruge den til et hovedmåltid.

Rabarber har været lidt udskældt, fordi den har et højt indhold af oxalsyre. Syren er giftig, hvis du indtager den i større mængder. Det er også grunden til, at du ikke kan spise plantens blade. Så længe du har et normalt indtag af rabarber, vil du dog ikke få problemer. Er det noget, som du er bange for, kan du vælge en sort med et lavt indhold af oxalsyre.

Hvornår kan jeg plante rabarber?

Du kan vælge at plante færdige rabarberplanter eller at så frø. De fleste vælger dog en færdig plante, da det tager fire år, når du planter fra frø, før planten er stor nok til, at du kan høste af den.

Når du vælger færdige planter, kan du enten købe dem på en planteskole eller skabe dem ved deling. Har du rabarber i forvejen, kan du altså få dem til at blive til flere ved at dele dem. Ellers kan du høre nogen, der har rabarber, om de vil dele deres planter med dig.

Her kan du købe sunde og færdige rabarberplanter.

Hvis der er tale om ældre rabarberplanter, vil det netop være oplagt at dele dem og plante dem om. Med alderen vil rabarberen nemlig begynde at producere mindre, men en deling vil forynge den.

Sådan deler du en rabarberplante

Det bedste er, at du deler rabarberen i september til oktober, når den er gået i dvale for vinteren. Det gør du bare ved at hakke den over med en spade. Sørg for, at der er en knop i hver del, så planten kan vokse videre.

I februar til marts kan du grave de forskellige plantedele op og plante dem et nyt sted. Du bør plante rabarberen igen umiddelbart efter, at du har gravet den op.

Hvordan skal jeg plante rabarber?

Når du planter rabarber, er det først og fremmest vigtigt, at du sikrer dig, at planten står et sted, hvor den kan få lov til at stå uforstyrret i mange år fremover. Planten kan som nævnt blive helt op til 25 år gammel. Det mest almindelige er dog, at den giver bedst de første 10-15 år, og at du derefter deler den og planter den et nyt sted.

Derudover skal du tænke over, at planten har brug for meget plads. En rabarber kræver omkring en kvadratmeter plads. Den egner sig derfor ikke til at gro tæt op ad andre planter i haven, da den vil skygge for mindre planter.

Rabarberen har brug for en næringsrig jord, så det er en god ide, at du sørger for at fjerne alt ukrudt og tilføre gødning til jorden, inden du planter den.

Sådan passer du rabarber

Når du har plantet rabarber, skal den have lov til at stå i fred den første sæson, så den kan etablere sig. Sørg for at vande den, så den har rigeligt med vand.

Rabarber har brug for en næringsrig jord. Derfor er det en god ide, at du tilfører gødning til jorden en gang om året. Det kan for eksempel være omsat kompost, som du lægger ud i sensommeren, når du er færdig med at høste af planten.

Når planten skygger selv en del ukrudt væk med sine store blade. Sørg dog alligevel for at fjerne særligt flerårigt ukrudt omkring planten, så det ikke stjæler dens næring.

Pas på blomsterknopperne

I løbet af maj begynder rabarberen at få blomster. De er meget smukke, og planten kan derfor både fungere som prydplante og nytteplante, hvis du ønsker det.

Når du lader planten få blomster, vil du dog få et mindre udbytte af rabarber. Undersøgelser viser nemlig, at planter, der har været i blomst, får et helt op til 25 % mindre udbytte næste år. Det kommer selvfølgelig an på sorten.

Hvis du gerne vil have et større udbytte af rabarber, er det derfor vigtigt, at du sørger for at fjerne blomsterknopperne. Det kan være særligt rart, hvis du kun har en eller to planter i haven og derfor gerne vil have så meget ud af dem som muligt.

Hvornår kan jeg høste rabarber?

Du kan høste de første rabarbere fra tidlig april til omkring august. De fleste holder dog op med at høste omkring Sankt Hans, da stilkene i foråret og den tidlige sommer er de lækreste.

Når du høster rabarber, hedder det faktisk, at du trækker rabarber. Du skal nemlig trække stænglerne af den. Det gør du ved at tage fat forholdsvis langt nede på den og så trække lige opad. Stænglen vil derefter løsne sig med et svup. Hvis du skærer stænglerne af, skaber du en stub, hvorfra der ikke kan vokse nye stængler igen.

Når du trækker rabarber, må du aldrig trække mere end ¼ af planten. Ellers vil planten være for svækket til at kunne klare sig til næste år. Et par rabarberplanter er som regel nok til at dække et almindeligt forbrug af rabarber.

Almindelige sygdomme og skadedyr i rabarber

Der er ikke særlig mange sygdomme og skadedyr, der kan forstyrre dine rabarberplanter. De kan dog få en virus, der blandt andet kan vise sig ved, at planternes blade får lyse pletter. Bliver din rabarber ramt, er det bedst, at du sørger for at fjerne planten. Hvis du efterfølgende ønsker at plante rabarber, bør du gøre det et andet sted i haven.

Det er altså en smal sag for dig at plante rabarber. Når den først har etableret sig, kan du have glæde af den i lang tid fremover. Dermed kan du nemt høste lækker og velsmagende rabarber til sommerens desserter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *