Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Agurker dyrkning

Dyrkning af agurker

Selvom agurker oprindeligt hører til under varmere himmelstrøg, kan du sagtens dyrke dem herhjemme. Det kan du gøre i et drivhus, i en kapillærkasse eller på friland. Der er fordele og ulemper ved alle tre dele. Læs herunder hvilke, og om hvordan du skal passe dine agurkeplanter.


Agurker stammer oprindeligt fra det sydlige Asien og har derfor brug for meget varme. Planterne kan dog også godt trives herhjemme i Danmark, hvis den får de rigtige forhold. Du kan både dyrke dem i drivhus, på friland og i en kapillærkasse. Det er dog en krævende plante, der kræver noget ekstra tålmodighed.

Planten er blevet dyrket i mere end 3000 år, for eksempel bliver det nævnt i Biblen, at jøderne spiste agurker i Egypten. De første optegnelser over, at der er blevet dyrket agurker i Europa, stammer fra det 9. århundrede i Frankrig. Omkring det 14. århundrede kom agurkerne til England og omkring det 16. århundrede til Nordamerika.

Herhjemme i Danmark begyndte vi dog først i det 18. eller 19. århundrede at dyrke agurker. Det har nok i høj grad haft noget at gøre med, at det er så svært at få dem til at trives i vores noget koldere klima.

Dette er en større guide på intet mindre end 3400 ord, du kan derfor med fordel bruge indholdsfortegnelsen til at navigere rundt i indlægget.

Forskellige typer af agurkesorter

I supermarkedet er vi vant til, at agurker er aflange og cirka 20 centimeter lange. Alternativt findes der de mindre skoleagurker, der er perfekte til madpakken. Der findes dog en lang række forskellige former for agurker, og når du dyrker dem i haven, har du mulighed for selv at eksperimentere med de forskellige sorter.

  • Salatagurker er den form for agurker, som du kan købe i supermarkedet. Den kaldes også for slangeagurker og drivagurker. De fås både i en lang og en kort udgave.
    • Burpless Tasty Green – lækker og stor salatagurk, der har en god smag. Den får små pigge på ydersiden. Den er god til friland, selvom den ikke giver et så stort udbytte.
    • Tanja – er også en salatagurk, der er god til friland, da den er mere hårdfør og bedre tilpasset til det danske klima. Den giver et rimelig stort udbytte.
  • Asieagurker er agurker, der er særligt velegnede at bruge til asier.
  • Drueagurker er de agurker, som du kan bruge til syltede agurker.
  • Jungleagurker er små og runde og bliver kun 2-3 cm. De ligner dermed minivandmeloner.
  • Citronagurker er runde og har en syrlig smag, der sjovt nok minder om citroner.

asieagurk

Asieagurker

drueagurker

Drueagurker

Jungleagurker

Jungleagurker

Citronagurker

Citronagurker

Agurkeplanter med og uden hanblomst

Når du skal vælge en agurkeplante, enten som frø eller færdig plante, skal du være opmærksom på, om den får hanblomster eller ej. Hvis agurkeplanten har både han- og hunblomster, finder der naturligt en bestøvning sted ved hjælp af insekter. Det gør agurkerne mere buttede og fyldt med kerner.

Du kan dog få agurkeplanter, der er hansterile, hvilket betyder, at de ikke får hanblomster. Dermed behøver du ikke at bekymre dig om bestøvningen. Det er dog typisk kun salatagurker, der kan fås som hansterile; alle de andre sorter får hanblomster.

Hvis du vil høste agurkerne, når de er små, behøver du ikke at tænke over det med hanblomster og hunblomster. Det samme er tilfældet, hvis du gerne vil høste frø af dine egne agurker, som du kan så til næste år.

Har du bare én plante med hanblomster i din have eller dit drivhus, vil den dog bestøve de andre. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at knibe hanblomsterne af, inden de åbner sig. Du kan kende en hanblomst på, at den sidder fast direkte på planten. En hunblomst sidder altid fast på en lille agurk.

Køb af agurkeplanter

Når du vil have agurker i haven, kan du vælge mellem, om du vil købe dem som planter, eller om du vil plante frø. Vil du købe agurkeplanter, skal du være kritisk i forhold til, hvordan de har stået hos forhandleren.

Du bør aldrig købe dem fra et sted, hvor de står på et stativ udenfor. I det tilfælde kan du ikke vide, om de bliver sat ind om natten, og hvis de har haft det for koldt, er væksten stoppet. Du bør derfor altid vælge en forhandler, hvor agurkerne har stået i et drivhus.

Derudover skal du selvfølgelig være opmærksom på, hvilken type plante du ønsker. Der findes agurker, der er fremavlet, så de er resistente over for sygdommen meldug, og så de som nævnt ikke får hanblomster.

Vil du plante dine agurkeplanter direkte i drivhuset, skal du vente til midten af maj med at købe planterne. Hvis du vil plante dem direkte ud på friland, skal du vente til juni eller juli. Hvis du ikke har noget imod at passe planterne indenfor, lige som hvis du havde forkultiveret dem, kan du godt købe dem tidligere.

Køb af agurkefrø

En anden mulighed er, at du køber agurkefrø. Der er noget helt særligt ved, at du har sået et frø, der kommer op af jorden og bliver til en lille plante, som du passer og plejer, og til sidst kan høste fra. Det er med til at gøre oplevelsen endnu mere unik.

Når du skal købe agurkefrø, skal du igen overveje, om du vil have en sort, der er resistent over for meldug, og om du ønsker en, der er hansteril. Agurkefrø er dyre, og du får som regel kun fem i en pakke. Det er derfor vigtigt, at du vælger den rigtige sort fra start af.

Fordi agurkefrø er dyre, er det en god ide, at du kun sår nogle af dem til at starte med. Har du held med dem, kan du gemme de andre til næste år. Bliver de ikke til noget, kan du nu så nogle nye.

Hvis du selv vil høste frø fra dine agurker, er det som nævnt vigtigt, at dine planter har hanblomster, så hunblomsterne kan blive bestøvet, og agurkerne kan danne frø.

Forkultivering af agurker

Det smarteste, hvis du vil så agurkefrø, er, at du forkultiverer dem indenfor. Det er lige meget, om du efterfølgende vil plante dem ud i drivhus, kapillærkasse eller på friland. Så to til tre frø i en lille potte med jord. Dæk den med plast, og stil den et lunt sted, hvor der er 22-25 grader. Når planten er spiret, skal du fjerne plasten.

Agurker forkultivering

Hvis der er flere planter, der er spiret, skal du enten fjerne de overskydende eller plante dem om i en anden potte. De små agurkeplanter har brug for at have en potte for sig selv. Når planterne er spiret, er det vigtigt, at de får masser af sol. Stil dem derfor i et sydvestvendt vindue.

Planterne skal have mindst tre blade for at være klar til at blive plantet ud. Vil du plante ud i drivhuset, skal du vente til maj måned, hvis du vil plante på friland, skal du vente til juni eller juli.

Dyrkning af agurker i drivhus

Drivhuset er typisk varmt nok til, at du kan plante dine agurkeplanter ud i starten eller midten af maj. Det kommer an på, hvor varmt et forår det er. Jorden skal være mindst 18 grader varm, og det er vigtigt, at der ikke længere er risiko for nattefrost. Hvis agurkerne får frost, stopper deres vækst. Hvis der mod forventning skulle komme en kold periode, kan du stille en drivhusvarmer ud i drivhuset i den periode.

Du kan vælge at plante direkte i jorden i drivhuset, i en plantesæk eller i en kapillærkasse, der står i drivhuset. Fordelen ved at plante direkte i jorden er, at planterne i det tilfælde selv kan hente en del vand og næring fra jorden. Du behøver derfor ikke at tilføje så meget af nogen af delene.

I en plantesæk skal du derimod være opmærksom på at vande hver dag i varme perioder. Længere nede i artiklen kan du læse om, hvad fordelene ved at så i en kapillærkasse er.

Sollys er afgørende for agurker

Agurkerne har brug for meget sol. Når du planter dem ud, skal de derfor plantes strategisk, så de får mest muligt sollys, uden at der er andre planter, der skygger for dem. I de fleste drivhuse er det bedst at placere dem i den sydlige side op ad væggen.

Når du planter de små agurkeplanter, er det vigtigt, at du lægger en lille jordtop rundt om dem. Det er med til at lede vandet væk fra rodhalsen, der er følsom over at få for meget vand. Når du har plantet, bør du vande planterne de næste par dage. De må ikke få for meget vand, men det er vigtigt, at de heller ikke får for lidt.

Pasning af agurker i drivhus

Dine agurker har brug for gødning i løbet af vækstsæsonen. Hvor meget afhænger af, hvor du har plantet dem. Hvis du har plantet dem i almindelig havejord i drivhuset, vil den som regel indeholde mange af de næringsstoffer, som agurkerne har brug for. I det tilfælde er det kun nødvendigt at tilføre gødning et par gange om året.

Agurker i drivhus

Har du plantet i en plantesæk, skal du løbende tilføre fast eller flydende gødning. Nogle plantesække indeholder gødning, men den holder som regel kun til de første par uger.

Agurkerne kræver meget varme, men kan ikke lide, at temperaturen svinger for meget. Hvis de får varmechok, hæmmer det væksten. Når det er meget varmt, skal du derfor sørge for at lufte ud, da drivhuset kan komme op på 40-50 grader på en varm dag. Automatiske vinduesåbnere kan klare en stor del af arbejdet, men på meget varme dage bør du også åbne døren.

Når du dyrker agurker, er det bedst, at du sørger for at binde dem op. Det gør det dels nemmere for dig at holde styr på planten, dels at agurkerne ikke kommer til at ligge henad jorden. Du kan binde agurkeplanterne op til en snor eller en bambuspind eller lignende.

Beskæring af agurk i drivhus

Hvis dine agurker har de rette betingelser i drivhuset, vil de vokse kraftigt. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at knibe en del af skuddene af dem, ellers vil planten kun fokusere på sine skud og ikke på at producere agurker.

Tommelfingerreglen er, at du kniber alle agurker, der vokser ud fra selve stammen af. Derudover skal du knibe sideskud på selve hovedstammen af efter to blade, mens du kniber sideskud på sideskud af efter første blad. Når toppen af planten når op til drivhusets tag, bør du også knibe den af.

Som nævnt skal du også knibe hanblomsterne af, hvis du ikke ønsker at høste frø fra planten. Hanblomsterne vokser direkte ud fra stammen eller et sideskud, mens hunblomster her en lille agurk i enden, der vokser ud fra stammen. Som regel kan du bare knibe dem af med fingrene, men du kan også bruge en ren beskæresaks eller grensaks.

Det kan virke hårdt at knibe så mange skud af, men husk på, at du får langt bedre agurker af det, da planten kan koncentrere sig om at skabe bedre agurker, når der ikke er så mange. Du bør knibe sideskud af en gang om ugen, da planten vokser hurtigt. Når du har været på ferie i en uge, vil du for eksempel opleve, at planten har fået mange nye skud, mens du har været væk.

Dyrkning af agurker i kapillærkasser

Et alternativ til at dyrke direkte i jorden på enten friland eller i drivhuset er, at du dyrker i en kapillærkasse. Det er en slags selvvandende potte, hvilket betyder, at du ikke behøver at vande planterne så meget. Det er en stor fordel med agurkeplanter, der har brug for så meget vand.

Der kan typisk være 40-50 liter vand i en kapillærkasse, hvilket gør, at planterne kan klare sig en uge uden, at du vander dem. Det giver dig mulighed for at holde en uges ferie, uden at dine agurkeplanter går til.

Med en kapillærkasse hælder du altid vandet i beholderen og aldrig direkte på planten. Det mindsker risikoen for overvanding, der kan få agurkeplanten til at mistrives og øger risikoen for sygdomme.

Såning og plantning i kapillærkasse

Du kan placere kapillærkassen i havestuen, drivhuset, på altanen eller terrassen. Lige meget hvor du sætter den, er det dog vigtigt, at du husker på agurkernes store behov for sollys. De skal derfor altid stå et sted, hvor der er meget sol, og hvor der ikke er andre planter, møbler eller lignende, der kan skygge for dem.

Agurker kapillærkasse
Her har man fyldt drivhuset med kapillærkasser, så man slipper for at skulle vande dagligt. På lige præcis dette billede, er det dog tomater der dyrkes.

Du forkultiverer planterne på samme måde, som hvis du ville så dem ud i et drivhus, eller køber dem på en planteskole. Derefter sår du dem i en plantesæk, der bliver placeret i kapillærkassen. I kassen er der rør ned til beholderen med vand, der som nævnt gør det muligt for planterne selv at hente vand.

Pasning af agurkeplanter i en kapillærkasse

I en kapillærkasse har du jo plantet agurkerne i en plantesæk, og det er derfor vigtigt, at du løbende tilfører gødning. Det nemmeste er, at du hælder flydende gødning i vandet. Dermed får planterne hele tiden tilført en lille smule gødning, når de suger vand op. Det er forskelligt, hvor meget gødning du skal tilføre til vandet. Det vil altid stå på beholderen med gødning.

Når du har plantet i en kapillærkasse, skal du selvfølgelig også beskære eller knibe dine agurker. Det gør du efter det samme princip, som når de står i drivhus:

  • Alle agurker på hovedstammen bliver fjernet
  • Alle sideskud på hovedstammen bliver knebet af efter to blade
  • Alle sideskud på sideskub bliver knebet af efter et blad
  • Toppen bliver knebet af, hvis planten bliver for høj
  • Du skal knibe alle hanblomster af, inden de åbner sig, hvis du ikke ønsker at høste frø.

Dyrkning af agurker på friland

Selvom agurker oprindeligt hører til i langt varmere klimaer, er det faktisk muligt at dyrke nogle af de mere hårdføre sorter på friland herhjemme i Danmark. Det giver en række fordele. Først og fremmest er agurker en pladskrævende plante, og på friland har du netop mulighed for at give den den plads, som den har brug for.

Derudover mindsker det risikoen for, at planterne bliver ramt af sygdom eller skadedyr, da der er mere luft imellem dem. Både skadedyr og sygdomme er nemlig vilde med det varme klima, der er i drivhuset.

Endelig er det nemmere for dig at passe agurker på friland, fordi du ikke skal vande dem lige så ofte som i et drivhus eller i en kapillærkasse. Kun i tørre perioder behøver du at vande dem, så du er sikker på, at de får nok vand.

Et minus ved at plante agurker på friland er dog, at de vokser langsommere, end de gør i et drivhus. Der er dog mange, der mener, at det er med til at give dem en bedre smag.

Sådan planter og passer du agurker på friland

Selvom agurkerne på mange måder har det bedre af det luftigere klima på friland, har de stadig brug for at have en høj temperatur på omkring 21-22 grader. Du skal derfor plante dem på et solrigt sted i køkkenhaven, hvor der er godt med læ.

Du kan forkultivere dem lige som beskrevet oven for eller købe planter, som du planter ud. I begge tilfælde skal du vente til juni eller juli, hvor det er blevet varmt i vejret, før du planter dem ud. Det bedste er, at du binder dem op fra start af, da det gør det nemmere for dig at holde styr på dem.

Opbindning af agurker udendørs
Der er mange forskellige måder at binde sin agurkeplanter på, nogle er mere kreative end andre. På billedet har man lavet en smart pyramide løsning.

Når du planter dine agurkeplanter i køkkenhaven, har de ikke brug for at få tilført så meget gødning, hvis jorden ellers er velgødet i forvejen. Giv dem flydende eller fast gødning et par gange i løbet af sæsonen.

Lige som i en kapillærkasse og i drivhuset skal du sørge for at knibe agurker af, der vokser på hovedstammen, knibe sideskud på hovedstammen af efter to blade, knibe sideskud på sideskud af efter et blad og knibe hanblomster af, hvis du ikke ønsker frø. På friland er der ingen begrænsning på, hvor høj din agurk kan blive, men hvis du synes, at den er blevet for høj, kan du knibe toppe af.

Høst af agurker

Det er selvfølgelig forskelligt fra sort til sort, hvor store agurker skal være for at være færdige. Almindelige salatagurker er klar til høst, når de er 15-20 cm lange, mens det varierer i forhold til de andre sorter. Læs derfor op på de sorter, som du har valgt at så.

Når du vil høste, skal du skære eller klippe stilken på agurken over. Du må ikke hive agurken af, da det kan beskadige planten.

Agurker høst

Hvis du gennem vækstsæsonen løbende har sørget for at knibe dine planter, kan du få en stor høst, så du har friske agurker hele sommeren. Hvis det er lunt i vejret, vil du tit have agurker helt frem til efteråret.

Almindelige sygdomme, der rammer agurker

Der er en række sygdomme, der desværre er meget almindelige, og som kan ramme dine agurker. Det er:

  • Svamp er en meget almindelig sygdom, der opstår, fordi planten får for meget vand. Når agurken får svamp, hæmmer det væksten. Har du plantet i jord, hvor du vander med vandkande eller vandslange, er det derfor vigtigt, at du ikke kommer til at vande for meget.
  • Skimmel er også en form for svamp. Den opstår, hvis der generelt er meget fugtigt i drivhuset. Det er derfor vigtigt, at du får luftet godt ud i drivhuset, og at du kun vander på jorden ikke på planterne. Hvis din agurk får skimmel, dør den i løbet af få uger.
  • Meldug kommer også, når der er meget fugtigt i drivhuset. Den viser sig som hvide plamager på bladene og slår i løbet af få uger planten ihjel. Sørg for at fjerne ramte blade, så sygdommen ikke spreder sig. Du kan købe agurkeplanter, der er meldugresistente.
  • Rodhalsråd rammer det område af hovedstammen, der er lige ved jorden. Stænglen bliver blød og rådner i overfladen. Sørg for, at rodhalsen ikke står og sopper i vand, blandt ved at skabe en lille jordhøj omkring planten, der leder vandet væk fra den.

Almindelige skadedyr, der er glade for agurker

Lige som der findes en række sygdomme, der ofte rammer agurker, er der også en række skadedyr, der er meget glade for dem. Det er:

  • Spindemider spiser af bladene, så planten til sidst dør. Miderne trives, når det er tørt og varmt, så sørg for at give dem dårlige vilkår ved at lufte ud. Er planten blevet ramt, bør du fjerne de ramte blade. Alternativt kan du vaske planten med insektsæbe eller købe spinderovmider, der æder spindemiderne.
  • Bladlus spiser også agurkeplantens blade og er synlige med det blotte øje. De danner en skinnende, klistret overflade på bladene, der kaldes honningdug. Bladlusene foretrækker også et varmt og tørt miljø, hvorfor det igen er vigtigt, at du sørger for at lufte ud. Når du lufter ud kommer insekter som mariehøns og svirrefluer desuden ind – de er bladlusenes naturlige fjender, da de spiser dem. (Læs evt. vores guide om bekæmpelse af bladlus her)
  • Dræbersnegle elsker agurker, og der er derfor fare for, at de kaster sig over dine. De kan sagtens komme ind i drivhuset, hvis døren har stået åben. Du kan bekæmpe sneglene på en række måder. Først og fremmest er det vigtigt, at du samler de snegle ind, som du finder. De kommer frem ved aftenstid for at spise. Du kan også opsætte hegn med sneglekant rundt om agurkerne. Sneglene kan ikke kravle over kanten.

Generel mistrivsel

Agurker er sarte, så hvis de ikke ser helt raske ud, kan det også skyldes generel mistrivsel. Den kan opstå, hvis de har haft det for koldt, for varmt, har fået for meget vand eller har fået for lidt vand. Det handler derfor hele tiden om at finde en balance. Hvis agurkerne ikke trives, bliver bladene slappe, de holder op med at vokse, eller frugterne begynder at falde af.

Hvis planten får små og gule agurker, der visner, betyder det, at du ikke har beskåret planten ordentligt. I det tilfælde har agurken nemlig koncentreret sig alt for meget om nogle af agurkerne, mens den har været nødt til at opgive andre, der så bliver gule og til sidst visner. Ved at knibe planten mere næste gang kan du altså komme det problem til livs.

FAQ

Hvornår skal man høste agurker?

Det er forskelligt fra sort til sort, hvor store agurker skal være for at være færdige. Almindelige salatagurker er klar til høst, når de er 15-20 cm lange, mens det varierer i forhold til de andre sorter. Læs derfor op på de sorter, som du har valgt at så. Når du vil høste, skal du skære eller klippe stilken på agurken over. Du må ikke hive agurken af, da det kan beskadige planten.

Hvornår kan agurker plantes ud?

Planterne skal have mindst tre blade for at være klar til at blive plantet ud. Vil du plante ud i drivhuset, skal du vente til maj måned, hvis du vil plante på friland, skal du vente til juni eller juli. Det afhænger dog meget af vejret og temperaturen da agurkeplanter trives bedst i jord på 16-18 °C.

Hvornår skal agurker knibes?

Tommelfingerreglen er, at du kniber alle agurker, der vokser ud fra selve stammen af. Derudover skal du knibe sideskud på selve hovedstammen af efter to blade, mens du kniber sideskud på sideskud af efter første blad. Når toppen af planten når op til drivhusets tag, bør du også knibe den af. Du bør knibe sideskud af en gang om ugen, da planten vokser hurtigt.

12 Kommentarer

  1. Hvorfor bliver nogle agurker tynde i den ene ende og alm. tykke i den anden ??

    Anna Marie Holst
  2. Hej, kan man godt spise de agurker, der er blevet gule/lysere.
    Mvh. Mikkel

    1. Man kan jo starte med at smage lidt på dem, så vil du formodentlig konkludere at det gider du ikke.

      Carsten Jensen
  3. Hej jeg har skoleagurker som vokser fint, men i dag da vi plukkede nogle var de helt hule, ved du hvad det er for et dyr der spiser det der er inden i.
    Venlig hilsen
    Kirsten Søby

    Kirsten søby
  4. hvordan får man en drivhusagurk til at danne frø

  5. Hej . Jeg har 3 agurkplanter i drivhuset . De er 148 cm høj . Der er 4 små agurker i blad hjørnerne . Ingen side skud . .

    Hvad er der lige der er gået galt.

  6. Er der nogen der ved hvorfor min agurkeplante pludselig laver nye skud der hvor jeg har høstet agurker tidligere. Har aldrig oplevet det tidlige og ved ikke rigtigt hvordan jeg skal forholde mig.

    1. Hej Susanne.

      Det tør jeg simpelthen ikke spå om hvorfor den gør.
      Den trives formentlig.

      Med venlig hilsen
      Marc

  7. Der nogle agurke smager meget stærke

  8. Hej. Alle mine agurk planter får gule blade og dør. og de agurker der hænger på planten er ikke rigtige grønne. Jeg har dem i selvvandring kasser. Har købt en ny agurk plante og den begynder også at blive gul. Hvad gør jeg ?

    Karina Jensen
    1. Hej Karina,

      Der kan være mange årsager og det kan være en kombination af flere problemer. Du får lige en lang smøre her:

      Vandingsproblemer: Selvvandrende kasser kan være praktiske, men det er vigtigt at sikre, at planterne får tilstrækkelig vand. Tjek, om jorden er fugtig nok, eller om den er for våd eller for tør. Overvanding kan føre til rodproblemer og gule blade, mens under vanding kan forårsage tørkestress. Juster vandingsmængden og -hyppigheden efter behov.

      Næringsmangel: Agurkplanter kræver tilstrækkelig næring for at vokse og trives. Gule blade kan være et tegn på, at planterne mangler essentielle næringsstoffer som kvælstof, kalium eller magnesium. Overvej at tilføje en passende gødning til dine planter, der er specielt designet til grøntsager. Følg anvisningerne på gødningen nøje for at undgå overfodring.

      Skadedyr eller sygdomme: Tjek dine planter for tegn på skadedyr som bladlus, trips eller spindemider. Disse skadedyr kan forårsage skader på planterne og føre til gule blade og dårlig frugtdannelse. Hvis du finder skadedyr, kan du prøve at fjerne dem manuelt eller bruge en passende insektmiddel. I et drivhus kan du med fordel benytte nyttedyr til biologisk bekæmpelse af de fleste skadedyr.

      Temperatur og lys: Agurker trives normalt bedst i varme temperaturer og har brug for masser af sollys. Hvis temperaturen er for lav eller for høj, eller hvis planterne ikke får tilstrækkelig sollys, kan det påvirke deres vækst og sundhed. Sørg for, at dine planter er placeret et sted med tilstrækkelig sollys og passende temperaturer.

  9. Kan agurker plantes juli måned, drivhuset

    Niels Jørgen Hougaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove