-

Hjem / Køkkenhaven / Dyrkning af vindruer i drivhus

Dyrkning af vindruer i drivhus

Vindrue dyrkning

Du kan sagtens dyrke vindruer i drivhuset i din have. Vinen kræver ikke så meget pasning, udover at du jævnligt skal beskære den. Det er med til at gøre, at den kan fokusere på udviklingen af druerne, så de bliver lige præcis så søde og lækre, som du har drømt om.


Vindruer er blevet dyrket af mennesker gennem mange tusinde år. Der er fundet krukker fra Persien, der er over 5500 år gammel, hvor der bliver vist, at de drikker vin. I fortællingerne Iliaden og Odysseen, der foregår for cirka 700 f.v.t. i det gamle Grækenland, bliver der også nævnt, at de drikker vin.

Selvom de gamle grækere var glade for at drikke vin, var det dog særligt romerne, der forædlede kunsten at fremstille vin. De udbredte vinen til det meste af Europa, der dengang var en del af deres rige.

Fra 1863 og 20-30 år døde 75 % af vinplanterne i Europa på grund af vinlusen, der kom fra Amerika. I mange år var der krise, og man var bange for, at vinen ville uddø, indtil man fandt ud af, at pode de europæiske vinstokke med de amerikanske, der var resistente over for vinlusene.

Forskellige vindruesorter

Der findes en lang række forskellige former for vindruesorter. Nogle sorter egner sig bedst til at vokse i drivhus, mens andre egner sig bedre til at vokse på friland. Nogle af dem er uden kerner, mens andre er med kerner.

Gode sorter til drivhus

Nogle af de bedste sorter til at vokse i drivhus er:

 • Muscat Bleu – giver store blå druer, der er meget søde, skal høstes i september og oktober
 • Schuyler – en af danskernes yndlingssorter, er en meget sød, blå drue, modner allerede i august i drivhus
 • Nero – lækker drue, der er moden i slutningen af august i drivhuset

Sådan planter du vindruer

Når du skal plante vindruer, skal du finde et solrigt sted i drivhuset. Det er vigtigt, at der ikke er planter eller bygninger, der skygger for vinplanten, da vindruerne får deres sødme fra den sol, der har skinnet på bladene.

Du kan både plante vinplanter direkte i jorden og i krukker eller plantekasser. Vælger du en krukke, skal du være opmærksom på, at vindruen kommer til at kræve mere pasning, end hvis den står i jorden. Du skal finde en krukke, der er mindst 70 cm dyb og 70 cm bred. Der skal være huller i bunden, så vandet kan løbe ud. Hvis vandet ikke kan løbe ud, risikerer du, at vinen drukner, da den ikke kan lide at stå og soppe i vand. Om vinteren skal du pakke krukken ind i bobleplast, så plantens rødder ikke får frost. Gør de det, dør planten.

Når du planter direkte i jorden i drivhuset, har du mulighed for at plante så dybt, at rødderne ikke bliver ramt af frost. Du skal grave et hul, der er dobbelt så stort som den potte, planten kommer i. Planten skal stå 10 cm dybere, end den gjorde i potten. Udover, at det sikrer mod frost, når planten står lavt, sikrer det også mod udtørring af rødderne.

Uanset om du planter i potte eller direkte i jorden, foretrækker vinen en jord med et højt kalkindhold, hvor der ikke er for meget næring.

Du kan plante vin fra foråret, hvor der ikke længere er frost i jorden, til vinteren, hvor der kommer frost i jorden igen. Planten skal have meget vand i de første måneder, hvilket er grunden til at du ikke kan plante, når jorden er frossen. Planter du flere vine ved siden af hinanden, skal der være 1,5 meter mellem dem.

Vindruer i drivhusVin er en slyngplante og har derfor fra start af brug for noget at støtte sig op ad. Du skal derfor sætte en bambuspind, trælameller, en pergola eller lignende, som du binder vinen fast til, så den får noget støtte.

Så dine egne vindruer

Du kan godt så vindruekerner, men det tager lang tid, før de bliver til rigtige planter. Derudover kan du ikke være sikker på, at deres druer kommer til at smage lige som dem på moderplanten.

I stedet for at så frø er det derfor en bedre ide, at du tager stiklinger af den plante, som du gerne vil have i din have. Det gør du ved at klippe en stikling af vinen i løbet af marts. Stiklingen skal være 20-40 cm lang. Du planter den derefter i en drivbænk eller i en potte indenfor og sørger for, at den har det varmt, og at den får nok vand. Om foråret næste år kan du plante den ud i drivhuset.

Pasning og pleje af vindruer

Vindruer har ikke brug for så meget pasning. De trives i en jord, der er tør og uden så meget næring. Du skal derfor kun give planten gødning en gang om året i de første leveår.

Når det er tørt i vejret, kan du tjekke, om planten har brug for vand ved at stikke en finger i jorden ved rødderne. Hvis jorden er fugtig, har planten ikke brug for vand, men er den helt tør, bør du vande planten. Du bør vande den meget på en gang i stedet for at gå og sjatvande den over en længere periode.

Om vinteren er det vigtigt, at plantens rødder ikke får frost. De første år af plantens liv skal du derfor hyppe 10-20 cm jord op omkring planten som beskyttelse.

Du skal fjerne ukrudt i en radius af 50 cm rundt om stammen. Har du ikke lyst til at fjerne ukrudt, kan du lægge kompost eller flis, der holder ukrudtet væk.

Beskæring af vindruer

Det, der gør, at vindruer kan virke besværlige, er, at de skal beskæres flere gange om året – og ikke mindst det, at der er stor uenighed om, hvordan vinplanterne skal beskæres.

For eksempel er der nogle, der sværger til, at du skal fjerne alle vindrueklaser fra planten de første år af dens liv. Det skulle gøre, at den i stedet fokuserer på at skabe et dybt rodnet og en stærk stamme. Andre mener dog, at du slet ikke må beskære vinen de første år, fordi det stresser planten.

Når vinen er blevet ældre, skal du både udføre en sommerbeskæring og en vinterbeskæring af den. Også vinterbeskæringen er der uenighed om. Nogle mener, at det er godt, at vinen bliver beskåret i januar eller senere, hvor safterne er trukket op i stammen, og den derfor kommer til at bløde, når du beskærer. Andre mener, at det skader planten.

Det handler derfor i høj grad om, at du prøver dig frem og ser på, hvad der får din vin til at trives. Har du fået gjort det forkert, vil det ikke slå planten ihjel, men det vil nok resultere i en mindre høst af vindruer. Dermed ved du, at du skal gøre det anderledes næste år.

Vinterbeskæring

Ved vinterbeskæringen skal du fjerne en del af de sideskud på stammen, der har båret vindruer i løbet af sommeren. Du skal skære sideskuddene ned, så der kun er en til tre knopper tilbage. Efter beskæring kaldes sideskuddene for sporer.

Hvis du har ladet to knopper sidde tilbage på sporen, skal der være 20 cm imellem dem på stammen. Nogle planter foretrækker lang sporebeskæring, mens andre planter foretrækker kort sporebeskæring. Det er derfor vigtigt, at du læser op på, hvilken slags der passer til din plante.

Sommerbeskæring

Ved sommerbeskæringen skal du sørge for at fjerne sideskud, der ikke har nogen vindrueklaser på. De tager bare unødig energi fra planten. Derudover skal du beskære sideskud med druer på, så der er fire til seks blade tilbage efter klasen. Sideskud på sideskud skal du enten helt fjerne eller klippe ned, så der kun er to blade tilbage.Vindrue beskæring og høst

Det er solstrålerne på bladene, der gør vindruerne søde. Derfor skal du sørge for, at der fire til seks blade per vindrueklase, men også at der ikke er for mange blade til at skygge.

Ikke muligt at flytte en vin

Når du først en gang har plantet en vin, er det svært for dig at flytte på den igen. Vinplanten vil nemlig have svært ved at tilpasse sig til at stå et andet sted.

Vil du alligevel forsøge, skal du gøre det i vintermånederne. Du skal sørge for at få så meget af dens nuværende rodnet med, når du graver den op. Når du har plantet den det nye sted, skal du sørge for at give den rigeligt med vand.

I stedet for at flytte vinen er det en langt bedre ide, at du tager stiklinger fra den, som du planter på det sted, hvor du gerne vil have en vinplante. Læs højere oppe i artiklen, hvordan du tager stiklinger, og hvornår du må plante dem ud.

Høst af vindruer

Vindruerne er typisk modne i slutningen af august til starten af september. Er det spisedruer, handler det bare om, at du løbende smager på dem for at finde ud af, hvornår de smager godt.

Nogle typer af vindruer bliver dog sødere af, at de får frost. Derfor er der nogle sorter, hvor du skal vente med at plukke dem, til der har været den første nattefrost. Vindruerne tåler dog ikke at få frost flere gange, så det er vigtigt, at du får plukket dem senest efter den første nattefrost.

Sygdomme, der ofte rammer vindruer

Der findes en række forskellige sygdomme, der kan ramme vindruer. Nogle af de mest almindelige er:

 • Meldug – der er en hvid belægning på bladene. Den skyldes, at rødderne ikke får nok vand. Det kan for eksempel være, hvis du har plantet vinen i en potte eller krukke i drivhuset og ikke fået vandet den nok. Hvis planten har fået meldug, skal du derfor sørge for at vande grundigt, da sygdommen stopper druernes udvikling.
 • Gråskimmel – er en svamp, der trænger ind i planten på udsatte steder. Det kan for eksempel være i frugter, der er gået i stykker, og i blomsterne.

2 comments

 • Min vinplante (drivhus) har overalt nogen små klare “krystaller” – lidt fedtede at røre ved. Hvad er det? Og hvad gør jeg ved det?

  • Hej Lena
   Man ser af og til at vinstokken sommetider “sveder” en sukkerholdig saft ud gennem barkporerne. Når vandet fordamper, så sidder sukkeret tilbage som godt kan ligne små krystaller.
   De klistrede krystaller kan dog også være “honningdug”. Honningdug er et sukkerstof som bliver lavet af skjoldlus. Kan du se små, brune og hævede skjolde på stænglerne af vinplanten, så er det formentlig skjoldlus.
   Her kan du læse om hvordan man behandler skjoldlus: http://www.nyttedyr.dk/skadevolder/skjoldlus.aspx

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *