Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Vindrue dyrkning

Dyrkning af vindruer i drivhus

Du kan sagtens dyrke vindruer i drivhuset i din have. Vinen kræver ikke så meget pasning, udover at du jævnligt skal beskære den. Det er med til at gøre, at den kan fokusere på udviklingen af druerne, så de bliver lige præcis så søde og lækre, som du har drømt om.


Vindruer er blevet dyrket af mennesker gennem mange tusinde år. Der er fundet krukker fra Persien, der er over 5500 år gammel, hvor der bliver vist, at de drikker vin. I fortællingerne Iliaden og Odysseen, der foregår for cirka 700 f.v.t. i det gamle Grækenland, bliver der også nævnt, at de drikker vin.

Selvom de gamle grækere var glade for at drikke vin, var det dog særligt romerne, der forædlede kunsten at fremstille vin. De udbredte vinen til det meste af Europa, der dengang var en del af deres rige.

Fra 1863 og 20-30 år døde 75 % af vinplanterne i Europa på grund af vinlusen, der kom fra Amerika. I mange år var der krise, og man var bange for, at vinen ville uddø, indtil man fandt ud af, at pode de europæiske vinstokke med de amerikanske, der var resistente over for vinlusene.

Forskellige vindruesorter

Der findes en lang række forskellige former for vindruesorter. Nogle sorter egner sig bedst til at vokse i drivhus, mens andre egner sig bedre til at vokse på friland. Nogle af dem er uden kerner, mens andre er med kerner.

Gode sorter til drivhus

Nogle af de bedste sorter til at vokse i drivhus er:

  • Muscat Bleu – giver store blå druer, der er meget søde, skal høstes i september og oktober
  • Schuyler – en af danskernes yndlingssorter, er en meget sød, blå drue, modner allerede i august i drivhus
  • Nero – lækker drue, der er moden i slutningen af august i drivhuset

Har du endnu ikke købt dine vinplanter, så finder du her det bedste udvalg af vinplanter til drivhuset.

Sådan planter du vindruer

Når du skal plante vindruer, skal du finde et solrigt sted i drivhuset. Det er vigtigt, at der ikke er planter eller bygninger, der skygger for vinplanten, da vindruerne får deres sødme fra den sol, der har skinnet på bladene.

Du kan både plante vinplanter direkte i jorden og i krukker eller plantekasser. Vælger du en krukke, skal du være opmærksom på, at vindruen kommer til at kræve mere pasning, end hvis den står i jorden. Du skal finde en krukke, der er mindst 70 cm dyb og 70 cm bred. Der skal være huller i bunden, så vandet kan løbe ud. Hvis vandet ikke kan løbe ud, risikerer du, at vinen drukner, da den ikke kan lide at stå og soppe i vand. Om vinteren skal du pakke krukken ind i bobleplast, så plantens rødder ikke får frost. Gør de det, dør planten.

Når du planter direkte i jorden i drivhuset, har du mulighed for at plante så dybt, at rødderne ikke bliver ramt af frost. Du skal grave et hul, der er dobbelt så stort som den potte, planten kommer i. Planten skal stå 10 cm dybere, end den gjorde i potten. Udover, at det sikrer mod frost, når planten står lavt, sikrer det også mod udtørring af rødderne.

Uanset om du planter i potte eller direkte i jorden, foretrækker vinen en jord med et højt kalkindhold, hvor der ikke er for meget næring.

Du kan plante vin fra foråret, hvor der ikke længere er frost i jorden, til vinteren, hvor der kommer frost i jorden igen. Planten skal have meget vand i de første måneder, hvilket er grunden til at du ikke kan plante, når jorden er frossen. Planter du flere vine ved siden af hinanden, skal der være 1,5 meter mellem dem.

Vindruer i drivhus

Vin er en slyngplante og har derfor fra start af brug for noget at støtte sig op ad. Du skal derfor sætte en bambuspind, trælameller, en pergola eller lignende, som du binder vinen fast til, så den får noget støtte.

Så dine egne vindruer

Du kan godt så vindruekerner, men det tager lang tid, før de bliver til rigtige planter. Derudover kan du ikke være sikker på, at deres druer kommer til at smage lige som dem på moderplanten.

I stedet for at så frø er det derfor en bedre ide, at du tager stiklinger af den plante, som du gerne vil have i din have. Det gør du ved at klippe en stikling af vinen i løbet af marts. Stiklingen skal være 20-40 cm lang. Du planter den derefter i en drivbænk eller i en potte indenfor og sørger for, at den har det varmt, og at den får nok vand. Om foråret næste år kan du plante den ud i drivhuset.

Pasning og pleje af vindruer

Vindruer har ikke brug for så meget pasning. De trives i en jord, der er tør og uden så meget næring. Du skal derfor kun give planten gødning en gang om året i de første leveår.

Når det er tørt i vejret, kan du tjekke, om planten har brug for vand ved at stikke en finger i jorden ved rødderne. Hvis jorden er fugtig, har planten ikke brug for vand, men er den helt tør, bør du vande planten. Du bør vande den meget på en gang i stedet for at gå og sjatvande den over en længere periode.

Om vinteren er det vigtigt, at plantens rødder ikke får frost. De første år af plantens liv skal du derfor hyppe 10-20 cm jord op omkring planten som beskyttelse.

Du skal fjerne ukrudt i en radius af 50 cm rundt om stammen. Har du ikke lyst til at fjerne ukrudt, kan du lægge kompost eller flis, der holder ukrudtet væk.

Beskæring af vindruer

Det, der gør, at vindruer kan virke besværlige, er, at de skal beskæres flere gange om året – og ikke mindst det, at der er stor uenighed om, hvordan vinplanterne skal beskæres.

For eksempel er der nogle, der sværger til, at du skal fjerne alle vindrueklaser fra planten de første år af dens liv. Det skulle gøre, at den i stedet fokuserer på at skabe et dybt rodnet og en stærk stamme. Andre mener dog, at du slet ikke må beskære vinen de første år, fordi det stresser planten.

Når vinen er blevet ældre, skal du både udføre en sommerbeskæring og en vinterbeskæring af den. Også vinterbeskæringen er der uenighed om. Nogle mener, at det er godt, at vinen bliver beskåret i januar eller senere, hvor safterne er trukket op i stammen, og den derfor kommer til at bløde, når du beskærer. Andre mener, at det skader planten.

Det handler derfor i høj grad om, at du prøver dig frem og ser på, hvad der får din vin til at trives. Har du fået gjort det forkert, vil det ikke slå planten ihjel, men det vil nok resultere i en mindre høst af vindruer. Dermed ved du, at du skal gøre det anderledes næste år.

Vinterbeskæring

Ved vinterbeskæringen skal du fjerne en del af de sideskud på stammen, der har båret vindruer i løbet af sommeren. Du skal skære sideskuddene ned, så der kun er en til tre knopper tilbage. Efter beskæring kaldes sideskuddene for sporer.

Hvis du har ladet to knopper sidde tilbage på sporen, skal der være 20 cm imellem dem på stammen. Nogle planter foretrækker lang sporebeskæring, mens andre planter foretrækker kort sporebeskæring. Det er derfor vigtigt, at du læser op på, hvilken slags der passer til din plante.

Sommerbeskæring

Ved sommerbeskæringen skal du sørge for at fjerne sideskud, der ikke har nogen vindrueklaser på. De tager bare unødig energi fra planten. Derudover skal du beskære sideskud med druer på, så der er fire til seks blade tilbage efter klasen. Sideskud på sideskud skal du enten helt fjerne eller klippe ned, så der kun er to blade tilbage.

Vindrue beskæring og høst

Det er solstrålerne på bladene, der gør vindruerne søde. Derfor skal du sørge for, at der fire til seks blade per vindrueklase, men også at der ikke er for mange blade til at skygge.

Ikke muligt at flytte en vin

Når du først en gang har plantet en vin, er det svært for dig at flytte på den igen. Vinplanten vil nemlig have svært ved at tilpasse sig til at stå et andet sted.

Vil du alligevel forsøge, skal du gøre det i vintermånederne. Du skal sørge for at få så meget af dens nuværende rodnet med, når du graver den op. Når du har plantet den det nye sted, skal du sørge for at give den rigeligt med vand.

I stedet for at flytte vinen er det en langt bedre ide, at du tager stiklinger fra den, som du planter på det sted, hvor du gerne vil have en vinplante. Læs højere oppe i artiklen, hvordan du tager stiklinger, og hvornår du må plante dem ud.

Høst af vindruer

Vindruerne er typisk modne i slutningen af august til starten af september. Er det spisedruer, handler det bare om, at du løbende smager på dem for at finde ud af, hvornår de smager godt.

Nogle typer af vindruer bliver dog sødere af, at de får frost. Derfor er der nogle sorter, hvor du skal vente med at plukke dem, til der har været den første nattefrost. Vindruerne tåler dog ikke at få frost flere gange, så det er vigtigt, at du får plukket dem senest efter den første nattefrost.

Sygdomme, der ofte rammer vindruer

Der findes en række forskellige sygdomme, der kan ramme vindruer. Nogle af de mest almindelige er:

  • Meldug – der er en hvid belægning på bladene. Den skyldes, at rødderne ikke får nok vand. Det kan for eksempel være, hvis du har plantet vinen i en potte eller krukke i drivhuset og ikke fået vandet den nok. Hvis planten har fået meldug, skal du derfor sørge for at vande grundigt, da sygdommen stopper druernes udvikling.
  • Gråskimmel – er en svamp, der trænger ind i planten på udsatte steder. Det kan for eksempel være i frugter, der er gået i stykker, og i blomsterne.

FAQ

Hvilke vindrue sorter er bedst til drivhus?

Gode sorter til drivhus Nogle af de bedste sorter til at vokse i drivhus er: Muscat Bleu – giver store blå druer, der er meget søde, skal høstes i september og oktober Schuyler – en af danskernes yndlingssorter, er en meget sød, blå drue, modner allerede i august i drivhus Nero – lækker drue, der er moden i slutningen af august i drivhuset Har du endnu ikke købt dine vinplanter, så finder du her det bedste udvalg af vinplanter til drivhuset.

Hvornår skal man høste vindruer?

Vindruer er typisk modne i slutningen af august til starten af september. Er det spisedruer, handler det bare om, at du løbende smager på dem for at finde ud af, hvornår de smager godt. Nogle typer af vindruer bliver dog sødere af, at de får frost. Derfor er der nogle sorter, hvor du skal vente med at plukke dem, til der har været den første nattefrost. Vindruerne tåler dog ikke at få frost flere gange, så det er vigtigt, at du får plukket dem senest efter den første nattefrost.

Hvornår er det bedst at plante vin?

Du kan plante vin fra foråret, hvor der ikke længere er frost i jorden, til vinteren, hvor der kommer frost i jorden igen.

Kan man flytte en vinplante?

Når du først en gang har plantet en vin, er det svært for dig at flytte på den igen. Vinplanten vil nemlig have svært ved at tilpasse sig til at stå et andet sted. Vil du alligevel forsøge, skal du gøre det i vintermånederne. Du skal sørge for at få så meget af dens nuværende rodnet med, når du graver den op. Når du har plantet den det nye sted, skal du sørge for at give den rigeligt med vand. I stedet for at flytte vinen er det en langt bedre ide, at du tager stiklinger fra den, som du planter på det sted, hvor du gerne vil have en vinplante. Læs højere oppe i artiklen, hvordan du tager stiklinger, og hvornår du må plante dem ud.

29 Kommentarer

  1. Min vinplante (drivhus) har overalt nogen små klare “krystaller” – lidt fedtede at røre ved. Hvad er det? Og hvad gør jeg ved det?

    Lena Schroll
    1. Hej Lena
      Man ser af og til at vinstokken sommetider “sveder” en sukkerholdig saft ud gennem barkporerne. Når vandet fordamper, så sidder sukkeret tilbage som godt kan ligne små krystaller.
      De klistrede krystaller kan dog også være “honningdug”. Honningdug er et sukkerstof som bliver lavet af skjoldlus. Kan du se små, brune og hævede skjolde på stænglerne af vinplanten, så er det formentlig skjoldlus.
      Her kan du læse om hvordan man behandler skjoldlus: http://www.nyttedyr.dk/skadevolder/skjoldlus.aspx

      Martin Nissen
  2. Jeg har 2 forskellige vin i mit drivhus. De er stenfrie, men der er noget som undre mig med dem og det er at de drysser helt vildt det er over alt i drivhuset. Til at starte med er det fine klaser med små fine druer men så bliver klasen helt puf og begynder at drysse. Er det normalt?
    Venlig hilsen Kirsten

    Kirsten saksager
  3. De første små klaser er blomsterknopper. når blomsten springer ud, drysser de med pollen.. Først derefter bliver druerne dannet.

    Preben Frederiksen
  4. Hej. Vores vindrueplanter får nogle gul/grønne vækster på bladene, og ser ikke ud til at vokse. Hvad kan det skyldes ?

    Birgitte Riis
  5. hvor mange klaser en drivhusplante bære?
    hvor meget skal jeg tynde ud?

    Karljohan Svensson
  6. Hej. Kan jeg plante en vin bagved et lysthus og føre planten igennem væggen, således at selve planten vil få masser af lys, men rødderne vil ikke få lys? Hilsen Bettina

    Bettina Bornø
  7. I gennem de sidste 3 år udvikles mine blå druer fint, men sidst i juli begynder en proces med få skrumpede, misfarvede måske mugne druer rundt i klasen. Selvom de fjernes breder det sig til hele klasen, og når de er modne, er der kun få gode klaser.
    Hvad er dette og hvad kan gøre.
    Planten er ca 40 år
    V.h Kirsten

    Kirsten Jensen
    1. Jeg har samme problrm, har du fundet en løsning eller årsag til problemet?

      Tina Nielsen
  8. Hejsa
    Vi har en vindrueplante i et drivhus, som vi gerne vil have en aflægger af, som så skal genplantes i et andet drivhus…
    Er det muligt? Og hvordan griber vi det an?
    Det er ikke sikkert, at processen kan vente flere måder, da der er tale om hussalg…
    Mvh Jørgen

    Jørgen Lauridsen
  9. Hej jeg har en blå og grøn drue i drivhuset den blå er der ingen problemer med men den grønne rådner , bladende er fine og grønne . Hvad gør jeg ? Den bærer rigtig mange druer men de rådner inden de er helt modne .

  10. Jeg flyttede ind i et gammelt hus først på året, hvor der står et ældre drivhus i min have. Jeg har i foråret og sommeren fokuseret på at få styr på selve haven, men har dog også sat enkelte tomater og agurk i den ene side af drivhuset. I den anden side står en gammel vin, som nu har en del små meget mørkeblå druer med få kerner.

    Planten er vokset kraftigt hen over sommeren, så jeg har måtte beskære den flere gange, da den ellers overtog drivhuset helt, så de andre planter ikke fik lys. Ud over det har jeg ikke kikket nærmere på vinen dette år, men syntes også det er synd ikke at plukke de modne druer, der trods alt er kommet, selv om de er meget små.

    Jeg har derfor surfet lidt for at finde ud af, 1) hvordan jeg skal passe og beskære planten og 2) hvad jeg kan bruge druerne til, fordi jeg har ladet mig fortælle, at der er forskel på druer til henholdsvis vin og spisning, – men hvordan finder jeg ud af, hvilken type vinplante, jeg har overtaget?

    1. Hej Anita

      Det lyder rigtig spændende, det er en kæmpe bonus at have overtaget en etableret og sund vinplante. Jeg kan anbefale dig at tage et par billeder af din vinplante, som du kan lægge op på forummet på havenyt.dk, hvor der sidder rigtig mange dygtige havefolk, som kan hjælpe dig med at identificere typen.

      Mvh Martin.

      Martin Nissen
  11. Hvilke sorter bliver sødere af at få frost?

    Christian Holten
  12. Hej.
    Anbefaler I at plante vindruen inde i drivhuset eller udenfor? Vi har fået sorten Himrod anbefalet. Vores orangeri er 21,5 kvm.
    Kh Thilde

  13. Hej jeg har 2 forskellige gamle sorter vindruer i mit drivhus. De sidst 5 til 6 år er der overhovedet ikke kommet vindruer eller antydningen heraf. Har prøvet at beskære på forskellige tidspunkter uden virkning. Hvad kan være galt.

    Randi andersen
  14. Jeg har 3 stk. 10 års gamel vinplanter, kan vi grave dem op nu, i marts måneden?
    Er det svært, at grave op?

  15. Hej Martin
    Jeg er lidt i krise, da min mand mener jeg har dræbt vores vindruer. Jeg har kommet til st klippe dem meget landt ned, så der måske kun er 40 cm tilbage fra jorden. Hvordan ved jeg om den stadig lever og hvornår begynder de normalt at skyde. ?

  16. Vores vin ser ud til at visne. Det virker som om at druerne visner og der kommer små visne blomster/ blade

  17. Hej
    Vores vin har fået noget meldug og enkelte druer er sprækket. Vi har fjernet alle inficerede klaser. Hvad hør vi nu ud over at vande og lufte meget ud? Klipper det hele ned og sprøjter den med svovl, så det ikke går galt igen næste år?

  18. Sidste år var mine grønne vindruer dejlig søde.
    I år er de sure, som om de ikk er modne endnu. Hvad kan det skyldes?

    Bente Andersen
  19. Hej.
    Mine vindruestiklinger, som jeg plantede i store potter i foråret (2021), er nu blevet store og høje (ca. 60/65 cm. lange) med mange fine blade. Kan jeg plante dem ud på friland op ad et rionet nu?
    Skal jeg knibe dem eller skal jeg ikke gøre noget endnu?

    Venlig hilsen Søren Bo

    Søren Bo Eriksen
  20. Jeg har 2 vinplanter på min terrasse, udendørs, til dels under pergola, den ene grøn , den anden blå, begge 30-35 år gamle, de trives fint , dog er det som om den blå, har overtaget, på den grønne kommer der flere og flere blå vindruer? Hvorfor? Venlig hilsen

    Birte præstegaard
  21. Min vindrueplante giver ingenting i år. Hvorfor? Plejer at høste 14-16 kilo.
    Mvh.
    Laila

    Laila Elisabeth Rank Østergaard
    1. Hej Laila.

      Det er svært at sige.
      Har de været angrebet med noget?

      Med venlig hilsen
      Marc

  22. Hej
    Jeg har lige overtaget en have, hvor der er en overdækket terrasse med en vin. Altså er den ikke i et drivhus med har kun læ fra tag samt fra den side den ste op af.
    Jeg har kigget på din beskrivelse ovenfor, men det er mest om enten vin i potte eller i drivhus…

    Jeg tænker jeg skal hyppe rrundt om rødderne, samt beskære den?
    Jeg har ingen ide om hvor gammel den er 🙂

    Go weekend 🙂

    1. Hej Sussie.

      Det lyder som en god plan tænker jeg.

      Med venlig hilsen
      Marc

  23. Hej
    Jeg vil plante to vindrue planter i baljer i vores udestue. Du skriver at jorden skal være kalkholdig,
    Jeg lægger leca kugler nederst derpå en blomster jord i blandet grus i forholdet 3 jord til 1 grus.
    Og øverst lægger jeg knuste hønseskaller fra vores hønsegård.
    Det er lidt svært med et hul i bunden af baljerne. Så vi må vande dagligt afmålt ca 0,5 liter pr plante.
    Hvad synes du om det? Vi har to drueplanter i haven som jeg vinterbeskar. Måske graver jeg dem op og tager dem ind i udestuen. Kender ikke sorten.

    Torben Sønnichsen
  24. Hej. Jeg har en vin, der drypper store pytter af klistret saft. Hvad er det mon, og kan man gøre noget?
    Mvh Niels

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove