Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
avocadotræ dyrkning

Dyrkning af avocadotræ

Avocadoer er nemme at dyrke af sten fra andre avocadoer. Planten kræver sollys, vand og lidt gødning, men du kan desværre ikke regne med at få avocadofrugter på den. Til gengæld får du en flot, grøn plante, der er nem at have med at gøre.


Er du nybegynder i at dyrke planter, og har du brug for en succesoplevelse, bør du bestemt kaste dig over at dyrke avocadoer. Du kan nemt få den store sten til at spire, og det kræver ikke særlig meget andet end vand, sol og tålmodighed, før du har en flot lille avocadobusk eller måske endda et lille træ.

Du skal dog ikke regne med, at du kan høste avocado fra træet. Avocadoer har brug for et meget varmere klima end det danske for at trives, og det vil derfor sjældent eller måske endda aldrig give avocadoer. Læg dertil, at selvom træet skulle give avocadoer, er det ikke sikkert, at de er lige som den avocado, stenen kom fra. Avocadotræer bliver nemlig podede.

Du bør derfor ikke dyrker avocadoer med tanke på at kunne blive selvforsynende med avocadoer. I stedet bør du dyrke dem, fordi det er sjovt at få noget til at gro, og fordi de kan blive rigtig flotte stueplanter.

Dyrkning af avocado – trin for trin guide

Her får du en trin for trin-guide til, hvordan du kan dyrke en avocadoplante fra en avocadosten. Du kan finde en uddybning af de forskellige punkter nedenunder.

  1. Rens avocadostenen – fjern evt. det brune skind.
  2. Stik tandstikker i den, eller plant den direkte i jord.
  3. Sæt avocadostenen i et glas vand – 2 cm dækket.
  4. Knib toppen af planten fra 15 cm til 8 cm’s længde.
  5. Plant avocadoen i potte, når planten igen er 15 cm.
  6. Stil den solrigt, vand, gød, og sæt den i ny potte ofte.
  7. Stil den gerne i drivhus eller uden for om sommeren.
  8. Nip blade af planten, så den også vokser i bredden.
  9. Forvent ikke at høste frugt – glæd dig over en flot plante.

Sådan planter du avocado

Du starter med at tage en avocadosten fra en helt almindelig avocado, du har købt i supermarkedet eller hos grønthandleren. Det er en god idé at vælge en af de større avocadoer, da den oftest også vil have en større sten. De mindre avocadoer med mindre sten kan være sværere at få til at spire og kan give svagere planter, hvis de gør.

Fjern stenen fra avocadoen, og rens den for frugtkød. Det kan være en god idé at lægge stenen i blød i nogle minutter. Det gør det nemmere at rense den.

Der er lidt forskellige meninger i forhold til, om du skal fjerne det brune skind rundt om stenen. På den ene side beskytter den stenen, på den anden side gør den det sværere for dig at se de linjer, der markerer, hvor avocadostenen vil dele sig, når den spirer.

Vil du plante en avocado direkte i jorden, kan du gøre det nu. Bare læg den i jord, og vent på, at den spirer. Det tager dog længere tid for den at spire på den måde. Derfor vælger de fleste at få den til at spire i vand, inden de planter den i jord.

Sæt avocadostenen i vand

Hvis du vil lade avocadostenen spire i vand, skal du stikke tandstikker i den, når du har renset den. Sæt dem i, så de ikke rammer de føromtalte linjer, hvor stenen deler sig.

Derudover er det vigtigt, at du har styr på, hvad der er op og ned på stenen. Den ene ende af stenen vil være lidt spidsere end den anden. Den spidse ende er den, hvor skuddet kommer ud. Den flade ende er der, hvor roden kommer ud.

avocadosten i vand

Der skal være mindst tre tandstikker i stenen, så avocadostenen kan hvile stabilt på et vandglas. Stenen skal cirka have to centimeter under vand. Det er en god idé at bruge et klart glas, så du har mulighed for at se, hvor lang roden er blevet, og om vandet er beskidt. Glasset med avocadoen skal stå på et varmt og solrigt sted. Gerne i en vindueskarm.

Du bør skifte vandet løbende. Minimum en gang om ugen, men gerne oftere. Gør du ikke det, vil der komme bakterier i vandet, og der kan gro alger i det. Tilfør løbende nyt vand, hvis stenen ikke er dækket af to centimeter vand. Når roden kommer, er det ekstra vigtigt, at du tjekker, at der er nok vand. Står planten i en periode uden, at roden er dækket af vand, skal du ikke regne med, at planten bliver til noget.

Plant avocadoen i en potte

Avocadoroden spirer først, når du har sat stenen i vand. Derefter spirer selve planten. Når planten er 15 cm høj, bør du brække toppen af, så den kommer ned på 8 cm. Det giver en stærkere plante. Når planten igen er blevet 15 cm høj, bør du plante den ud.

Vælg en potte, der er omkring 25 cm i omkreds, så avocadoen har god plads til at brede sig. Plant den i almindelig næringsrig jord. Du skal plante stenen, så halvdelen af den står over jorden. Pas på, du ikke kommer til at bøje roden, når du planter stenen. Sæt den igen i en vindueskarm, så den kan få masser af lys.

Avocado træ i krukke

Da avocadoen er et træ, har den jævnligt brug for en større potte, så den kan udvikle sit rodnet. Sørg for at holde øje med det. I nogle tilfælde kan den have brug for at blive pottet om flere gange om året.

Læs også: De 10 bedste krydderurter til vindueskarmen

Hvornår skal jeg plante avocado?

Det bedste tidspunkt at plante avocadoer på i Danmark er mellem slutningen af februar og slutningen af juni. I den periode har avocadoen mulighed for at følge vækstsæsonen i Danmark.

Hvis du planter avocadoen på andre tidspunkter af året, vil den blive stor om vinteren. Her er sollyset dog minimalt, hvilket kan hindre plantens vækst. Har du plantet på et ”forkert” tidspunkt, vil du derfor typisk få en plante, der ikke er lige så robust.

Sådan passer du din avocadoplante

Avocadoer kræver ikke så meget, når de først er blevet etableret i potten. Du skal vande planten flere gange om ugen. Det er vigtigt, at den ikke tørrer ud. Du bør dog ikke vande hver dag. Planten har godt af, at der går nogle dage imellem.

Begynder bladene at blive gule, er det et tegn på, at planten har fået for meget vand. I det tilfælde skal du give planten nogle dage uden vand.

Derudover har planten brug for rigeligt med sollys og varme. Hvis du vil have den inde hele året, kan den derfor med fordel få en plads i en solrig vindueskarm. Hvis du vil have den ud i drivhuset, kan du sætte den ud, når der ikke længere er mulighed for nattefrost.

Avocadoer har også brug for gødning lejlighedsvis. Giv den almindelig gødning til stueplanter en gang om ugen, når du vander.

Kan jeg dyrke avocadoer på friland i Danmark?

Klimaet i Danmark er for koldt til, at du kan have din avocadoplante stående ude hele året. Du kan dog godt flytte din avocado ud om sommeren, omkring juni måned, mens nætterne stadig er lune. Der kan den stå indtil omkring september, hvor det begynder at blive koldt om natten.

Når du skifter mellem, at din avocado står ude og inde, er det meget almindeligt, at den taber bladene, når den kommer ind igen. De vokser dog som regel ud igen.

Nip blade af for at give en tættere vækst

Avocadoplanter i Danmark bliver ikke nær så høje, som de kan i varmere klimaer. Der kan avocadotræerne blive op til 20 meter høje. Herhjemme skal du ikke regne med, at de bliver mere end 3-5 meter, og det er kun, hvis de står under nogle virkelig gode betingelser.

Du bør derfor se planten mere som en busk end et træ. For at give den en tættere vækst kan du løbende nippe nogle af de nye skud af. På den måde har planten ikke kun fokus på at vokse i højden, men også på at blive tættere. Det er også praktisk, når du har planten stående inden døre eller i et drivhus, hvor der jo er en begrænsning på højden.

Hvornår kan jeg høste avocado?

Desværre er svaret på, hvornår du kan høste avocadoer: Højst sandsynligt aldrig. Da avocadoer hører til under varmere himmelstrøg, og de bliver podet i industrien, kan du ikke være sikker på, at din plante bærer frugt. Hvis den gør, kan du ikke være sikker på, at de har samme kvalitet som den frugt, stenen kom fra.

I naturen kan det tage alt fra 3 til 15 år, før et avocadotræ bærer frugt. Selvom du har givet dit avocadotræ de bedste betingelser, skal du altså vente meget længe, før du kan være sikker på, om du kan dyrke dine egne avocadoer eller ej.

Når du dyrker avocadoer, skal det altså ikke være for frugtens skyld. I stedet bør du dyrke den, fordi den er en nem plante at have med at gøre. Mange børn synes for eksempel, at det er sjovt at se, når roden og spiren dukker op fra den sten, som de har sat i et glas vand.

Almindelige sygdomme og skadedyr i avocado

Da avocadoer ikke er hjemmehørende i Danmark, er der ikke rapporteret så mange sygdomme eller skadedyr, der går på dem. Dog er det almindeligt kendt, at bladlus er meget glade for avocadoer. Hvis du har din plante stående udenfor, skal du derfor holde øje med, om den bliver angrebet af bladlus.

Læs evt. vores guide om bladlus her.

Har dit avocadotræ fået bladlus, bør du give den et bad eller sprøjte den over med vand, så bladlusene bliver skyllet af. Derefter bør du sprøjte den med et middel mod bladlus. Hold øje med planten løbende for at sikre dig, at bladlusene ikke kommer igen.

Du får altså ikke mange problemer med sygdomme og skadedyr, når du har et avocadotræ. I stedet får du et nemt træ, der ser rigtig flot ud. Men som desværre nok ikke kommer til at give dig særlig mange, hvis nogen avocadoer. Det bør dog bestemt ikke afholde dig fra, at du selv kaster dig ud i at dyrke dem.

FAQ

Kan man dyrke avocado i Danmark?

Klimaet i Danmark er for koldt til, at du kan have din avocadoplante stående ude hele året. Du kan dog godt flytte din avocado ud om sommeren, omkring juni måned, mens nætterne stadig er lune. Der kan den stå indtil omkring september, hvor det begynder at blive koldt om natten.

Hvornår kommer der avocadoer på et træ?

Du skal ikke regne med, at du kan høste avocado fra træet. Avocadoer har brug for et meget varmere klima end det danske for at trives, og det vil derfor sjældent eller måske endda aldrig give avocadoer. Læg dertil, at selvom træet skulle give avocadoer, er det ikke sikkert, at de er lige som den avocado, stenen kom fra. Avocadotræer bliver nemlig podede.

Hvor lang tid tager det at gro avocado?

I naturen kan det tage alt fra 3 til 15 år, før et avocadotræ bærer frugt. Selvom du har givet dit avocadotræ de bedste betingelser, skal du altså vente meget længe, før du kan være sikker på, om du kan dyrke dine egne avocadoer eller ej.

Hvor kommer avocado fra?

Avocado stammer fra Mexico og det øvrige mellemamerika. I dag dyrkes de dog også i både spanien, tyrkiet, Californien m.m.

Hvornår kom avocado til Danmark?

Avocado begyndte at komme til Danmark i 1960’erne, men det var først i 70’erne at den for alvor gjorde sit gennembrud.

7 Kommentarer

  1. Jeg har en 5 år gammel avokado plante, som jeg selv har drevet frem fra en kerne. Den ca 1.5 m høj, men den er noget bar for neden. Der er blade langs stammen, men der kommer nye sideskud højere oppe. Ville ønske den kunne blive mere harmonisk i formen og ikke bare høj med en masse blade for oven og næsten ingen forneden. Kan jeg gøre noget selv for at få den tættere som en busk. Den er også begyndt at få lidt brune pletter på bladene. Den står solrigt i et sydvendt vinduesparti..

    Mette Runøe
    1. Hej Mette.

      Umiddelbart tror jeg det er svært at få den til at vokse udad, frem for opad. Der skal man nok være heldig med den specifikke avocado man planter.

      Med venlig hilsen
      Marc

  2. Jeg har en ca 3 år gammel avocado plante og jeg har tænkt på hvornår den får grene. Jeg syntes det er lidt mærkeligt den ikke har fået grene i nu men den er også ca 1 meter høj. Men hvornår kan man ca regne med at den for grene ?

  3. Hej Mikkel
    Det kan være du ikke fik klippet toppen af de plante mens den var mindre? Prøv at klippe noget af toppen og se om den ikke begynder at udvikle sidegrene!
    Med venlig hilsen
    Lotte

    Lotte Steneborg
  4. Hej
    Min advokado plante er nu 22 cm høj. Med fire små fine blade i tippen. Jeg læser nu at jeg skulle have nappet toppen af da den var mindre.
    Skal jeg stadig nappe hele toppen af?
    Altså alle fire blade 🙁

    1. Hej Camilla – jeg ved det ikke – kigger netop på mine to første nye, fine planter og nænner ikke umiddelbart at nippe de fine store toppe af;) Mine er hhv. 23 og 33 cm høje. Jeg gør det først med de næste, som spirer;)

  5. Kan man i det danske klima få frugter på et avokadotræ i drivhus?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove