-

Hjem / Køkkenhaven / Dyrkning af basilikum

Dyrkning af basilikum

Dyrkning af basilikum

Basilikum er en almindelig og meget anvendt krydderurt, som er en enårig urt fra læbeblomst-familien. Man kan med succes dyrke basilikum i både potter indendørs, i drivhus og i krukker eller direkte jord udendørs i haven.

Basilikum er en populær krydderurt især i det italienske køkken, hvor den ofte bruges i kombination med tomatsaucer, pasta og er selvfølgelig hovedingrediensen i den italienske specialitet pesto.

Sådan dyrker du basilikum

Basilikum kan dyrkes både i drivhus og udendørs i køkkenhaven. Det er nemmest i drivhus, hvor man allerede i april/maj kan begynde at så sine basilikumfrø. Dyrkning af basilikum udendørs anses for at være forholdsvist svært, da planten er en smule krævende i forhold til kombinationen af varme, lys, vand, plads og læ.

Kan du give basilikumplanten de nedenstående planteforhold, kan du roligt forsøge dig med at dyrke dit eget basilikum.

  • 5-8 timers sollys dagligt.
  • Temperatur på 17-26 grader.
  • Vanding: lidt ad gangen, men ofte.
  • Læ.
  • Luftig og næringsrig muld.

Flere af de overstående punkter kan nemt opnås i et normalt drivhus, mistbænk / minidrivhus eller indendørs ved et sydvendt vindue. Det er dog sjældent ligeså nemt, når basilikumfrøene sås i friland.

Dyrkning af basilikum udendørs

Dyrker man basilikum ude i det fri, bør man vente med at så til at varmen kommer ind over Danmark. Basilikumfrø spirer først efter 12-20 dage ved en temperatur på omkring 17-26 grader. Ved såning skal frøene kun dækkes til at få millimeter jord, og det er vigtigt at jorden er fugtig.

For at få det nye og helt friske basilikum til at buske sig, bør man tage topskuddene af i takt med at det kan bruges i køkkenet, men vent til de har en højde på 5-7 centimeter.

Når basilikumplanten begynder at sætte blomsterknopper, kan man begynde at høste til tørring. Hæng planterne op et tørt sted med rimelig luftcirkulation og uden direkte sollys, alternativt kan man tørre dem i ovn. Når bladene er helt tørre pilles de af stænglen og gemmes i mørke glas eller i papirsposer

Basilikum sorter

Der findes en håndfuld forskellige sorter af basilikum, som alle har forskellige navn, hvilket nemt kan skabe en smule forvirring. Alle sorterne er dyrkes heldigvis stort set på samme måde, og de er alle sammen lækre og smagfulde på hver deres måde.

Udover basilikum sorten ”Sød basilikum” (Ocimum basilicum), som er den almindelig sort, der altid kan købes i supermarkederne, findes der bl.a.:

  • Citron-, lemon basilikum – Har en mild citron smag.
  • Kanel basilikum – Har en kraftig duft og smag af kanel.
  • Rød basilikum – Har en lidt skarpere smag end almindelig grøn basilikum.
  • Thai basilikum – Bruges ofte i asiatiske retter, fordi den har en kraftig og lakrids/anis smag.

Du kan vælge at dyrke en eller flere forskellige sorter, som med deres forskellige udseender og smag, kan bruges det dekorative element i en ret, men også som en lækker smagsforstærker.

Hvilken basilikum sort er bedst til pesto?

Pesto af hjemmedyrket basilikumDyrker du ligesom mange andre planteglade personer, dit basilikum med intentionen om at lave din egen pesto, så er det en god ide at vælge en bestemt sort.

Til pesto er det en fordel at vælge en storbladet basilikumsort, og den meste populære af slagsen kaldes ”Napolitano” eller ”salatbladet basilikum”. Der skal bruges meget bladmasse for at lave en omgang pesto, hvilket gør salatbladet basilikum til den optimale, når det kommer til produktionen af pesto.

Er basilikum en enårig eller flerårig krydderurt?

I Danmark anses basilikum for at være en enårig krydderurt, men kommer vi længere syd på er det en flerårig plante. Basilikumplanten kræver så meget varme, at den ikke har en chance i Danmarks vinterkulde og derfor enårig krydderurt, som har en forholdsvis hurtig udvikling.

Opsummering

Kan sås i potter med afløb i bunden.

Vand bunden af potten, lade være med at brusebade basilikummen.

Jorden skal være fugtig ved såning.

Dyrker du basilikum indendørs, kan du med fordel tilføre en smule gødning hver 3-4 uge.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *