Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Rosmarin dyrkning

Dyrkning af rosmarin

Rosmarin er en nem og lækker krydderurt, der ikke kræver meget pasning. Den er dog ikke glad for kulde, så det bedste er, at du flytter den ind om vinteren. Den kan både bruges i madlavning og til at kurere for eksempel mavesmerter.


Rosmarin er en nem og velduftende plante, som du både kan dyrke i haven, i altankassen og i vindueskarmen. Lige meget hvad du har plads til, og hvad dit ambitionsniveau er, er det derfor muligt for dig, at dyrke den og få lidt sydlandsk stemning og hjemmedyrkede krydderurter til din madlavning.

Planten stammer oprindeligt fra Middelhavsområdet, hvor den vokser på tørre og solrige bjergskrænter. Alligevel er det muligt for den at trives herhjemme i Danmark. Den har dog ikke en lige så kraftig duft, når du dyrker den under koldere himmelstrøg, men stadig en lækker smag.

Navnet betyder direkte oversat havets dug, men mange mener, at det faktisk betyder Jomfru Marias rose. Planten er da også stærkt kædet sammen med den kristne tradition. Den siges at have fået sine flotte blå blomster, fordi Jomfru Maria hængte Jesusbarnets trøje til tørre på en rosmarinbusk. Duften fra planten skulle være duften af Jesusbarnets sved.

Rosmarin kan bruges til madlavning, kosmetik og som lægemiddel

Rosmarin kan bruges på en lang række forskellige måder. Først og fremmest er den oplagt at bruge i køkkenet, hvor du kan tilsætte den til maden både frisk og tørret. Den er meget populær i det italienske køkken, så hvis du vil have din mad til at smage mere sydlandsk, er den derfor oplagt at bruge. Du kan for eksempel komme den i dressing eller komme den på kød eller kartofler, der skal steges enten i ovnen eller på grillen.

rosmarin plante i krukke

Derudover er planten også et gammelt lægemiddel, der har været brugt til at kurere problemer med maven. Den virker derfor både mod smerter og kramper og fremmer appetitten. Har du problemer med maven, kan du lave en te med planten. Det skulle virke hurtigt. Er du gravid, bør du dog helt holde dig fra planten.

På grund af den lækre duft er planten også meget populær at bruge i cremer, shampoo og lignende kosmetiske produkter.

Sådan sår du rosmarin

Du kan godt så rosmarin fra frø. Det tager dog lang tid, og de fleste vælger derfor at købe en plante eller at tage stiklinger af en nuværende plante.

Sår du rosmarinfrø, bør du forkultivere dem i otte til ti uger, inden du planter dem ud. Regn med, at der går fire uger, inden de spirer.

Det nemmeste er dog som nævnt, at du tager stiklinger af en nuværende plante. I det tilfælde skal du stille dem indendøre et varmt sted.

Når de har fået rødder, kan du plante dem i individuelle potter. I juli og august kan du plante stiklingerne ud.

Da rosmarin normalt vokser omkring Middelhavet, har planten brug for masser af sol. Du skal derfor plante den på en solrig og beskyttet plads i haven eller i drivhuset.

Jorden bør være kalkrig og næringsfattig og gerne lidt tør. Planter du flere planter på friland, bør der være 120 centimeter mellem planterne.

Rosmarin har dog svært ved at klare vintrene på friland. Det bedste er derfor, at du planter dem i en potte, som du sætter ind i drivhuset eller i huset om vinteren.

Rosmarinplante til vindueskarm

Her ses et eksempel på en lille rosmarinplante, som passer perfekt til vindueskarmen.

Pasning og pleje af rosmarin

Når først din rosmarin har etableret sig, kræver den ikke meget pleje. Den kan klare længere perioder med varme og tørke, men det bedste er, at du vander den regelmæssigt, hvis det er tørt.

Du behøver som udgangspunkt ikke at beskære busken, da du jo høster af den ved at klippe kviste af. Hvis du gerne vil udføre en større trimning på den for at få den rigtige form, bør du gøre det, efter den har blomstret.

Som nævnt er rosmarin ikke så glad for vores kolde vintre her i Danmark. Derfor vil den have svært ved at klare vintrene, hvis du planter den på friland. I det tilfælde bør du dække den til, så den kan holde varmen. Det samme er tilfældet, hvis du har planten i drivhuset.

Det smarteste er derfor, at du har planten i en krukke eller potte, så du kan tage den ind i huset om vinteren. Stil den et køligt sted med en stabil temperatur, for eksempel i bryggerset. Sørg for at vande den regelmæssigt, men endelig ikke for meget. Når der ikke længere er risiko for nattefrost, kan du sætte planten udenfor.

Hvornår kan jeg høste rosmarin?

Du kan løbende høste af din rosmarinbusk om sommeren ved at klippe kviste af den. Hvis du vil høste meget på en gang, må du ikke tage mere end en tredjedel af planten. Derefter skal du give planten ro til at komme sig over høsten.

Har du høstet mange kviste og vil gemme dem til vinteren, kan du tørre dem. Det kan du enten gøre ved at lægge dem et varmt og tørt sted på et viskestykke eller ved at bage dem i ovnen. På viskestykket må de ikke ligge i sollys og skal ligge, til de er helt tørre.

I ovnen skal du bage dem i mindst otte timer på 35-40 grader. Du kan derefter opbevare dem i en lufttæt beholder.

FAQ

Hvornår kan man høste rosmarin

Du kan løbende høste af din rosmarinbusk om sommeren ved at klippe kviste af den. Hvis du vil høste meget på en gang, må du ikke tage mere end en tredjedel af planten. Derefter skal du give planten ro til at komme sig over høsten.

Kan rosmarin tåle frost?

Rosmarin ikke så glad for vores kolde vintre her i Danmark. Derfor vil den have svært ved at klare vintrene, hvis du planter den på friland. I det tilfælde bør du dække den til, så den kan holde varmen. Det samme er tilfældet, hvis du har planten i drivhuset. Det smarteste er derfor, at du har planten i en krukke eller potte, så du kan tage den ind i huset om vinteren. Stil den et køligt sted med en stabil temperatur, for eksempel i bryggerset. Sørg for at vande den regelmæssigt, men endelig ikke for meget. Når der ikke længere er risiko for nattefrost, kan du sætte planten udenfor.

Kan man så rosmarinfrø?

Man kan godt dyrke rosmarin fra frø, men sår du rosmarinfrø, bør du forkultivere dem i otte til ti uger, inden du planter dem ud. Regn med, at der går fire uger, inden de spirer. Det nemmeste er dog, at du tager stiklinger af en nuværende plante. I det tilfælde skal du stille dem indendørs et varmt sted.

e-remove