Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
dyrke broccoli

Dyrkning af broccoli

Broccoli er en forholdsvis nem plante at dyrke, så længe du sørger for, at den får nok vand og gødning. Det afgørende i forhold til at lykkes med broccoli er, at den ikke må gå i stok. Når den er ved at være klar til høst, skal du derfor tjekke den flere gange om ugen, så du ikke misser den lækre broccoli, som du ellers har gået og passet og plejet.


Broccoli er en meget sund kålsort, som du kan bruge på en række forskellige måder. Den bliver meget lækker, når du dyrker den selv. Det er derfor oplagt for dig, at du prøver det af.

Du kan bruge broccoli på mange forskellige måder. De mest populære er, at du bruger dem i salat, for eksempel med en dressing og bacon, eller at du bager dem ind i tærter sammen med andre ingredienser. Der findes dog mange flere anvendelsesmuligheder, og hvordan man vil bruge grøntsagen står selvfølgelig en helt frit for.

Såning af broccoli

Du kan så broccoli inde fra marts. Fra april kan du begynde at så den på friland og kan så den cirka frem til Sankt Hans. Når du sår broccoli, er det vigtigt, at du sår i mindre portioner med cirka tre ugers mellemrum.

Planterne er avlet til at blive klar til høst efter 65-70 dage. Hvis du sår en stor portion samtidig, kommer du derfor også til at stå med en stor mængde broccoli, der er klar til høst på samme tid – og det kan være svært at få spist.

Broccoli skal plantes ud med 50-60 centimeter imellem rækkerne. Det afhænger af, hvilken sort der er tale om. Hvor stor afstand, der skal være mellem planterne i rækken, afhænger af, hvor meget af planten du vil høste.

Nogle vælger kun at høste det første store hoved. I det tilfælde behøver du kun at sætte planterne med 25 cm imellem. Ønsker du også at høste sideskuddene på planterne, skal der være 40-50 centimeter imellem dem i rækken.

Hvilken type broccoli skal jeg vælge?

Der findes to forskellige typer af broccoli. Sommer- og vinterbroccoli. Sommerbroccoli er en etårig sort, der sætter et stort hoved og derefter mange små sideskud. Det store hoved og sideskuddene er klar til høst i løbet af sommeren og efteråret.

Broccoli dyrkning i haven

Vinterbroccoli er en toårig plante, der kan tåle frost. De danner som regel kun små sidehoveder, der er klar om foråret året efter, at de er blevet sået. Det er en lidt sværere type at have med at gøre, da det kommer meget an på, hvor hård vinteren er, om du lykkes med den.

Sædskifte er vigtigt ved dyrkning af broccoli

Når du en gang tidligere har dyrket kål eller broccoli i haven, skal der gå otte år, før du dyrker en kålplante igen på det samme sted. Det skyldes, at der desværre er stor risiko for, at planterne kan blive ramt af kålbrok, hvis de bliver plantet det samme sted flere år i træk. Hvis dine planter har været ramt af kålbrok, bør du slet ikke dyrke broccoli eller andre former for kål i haven de næste seks år.

Kålbrok er en sygdom, der er i jorden og giver svulster på plantens rødder. Det hæmmer optagelsen af vand og næringsstoffer, og planterne begynder derfor at vise tegn på mistrivsel.

Når du dyrker kål, er det derfor vigtigt, at du hele tiden har styr på, hvor du plantede dem henne sidste år, så du kan sørge for at plante dem et andet sted til næste år.

Pasning af broccoli

Broccoli har brug for rigeligt med vand og gødning, for at du kan lykkes med dem. Planten tåler ikke at mangle vand, og du skal derfor sørge for at vande rigeligt eller lægge et jorddække under den, der kan holde på vandet. Det kan for eksempel være planteaffald, græsklip, tang eller ved at underså med kløver.

Se vores udvalg af gødning her.

Jorddækket hjælper også med at holde ukrudtet væk under planten. Broccoli tåler nemlig ikke, at der vokser ukrudt, der stjæler af dens næring, og fordi det er en høj plante, kommer den ikke til at skygge ukrudtet væk. Ved at lægge jorddække slipper du altså for løbende at skulle luge under den.

Broccoli har brug for to til tre liter kompost per plante. Den er dermed ikke lige så gødningskrævende som hovedkål, men det er stadig vigtigt, at du sørger for, at plantens behov for næring er dækket.

Hvornår kan jeg høste broccoli?

Den broccoli, som vi spiser, er egentlig blomsterknopper, der ikke har haft mulighed for at springe ud endnu. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, hvornår broccolien ser klar ud. Når den er klar, skal du høste den med det samme, da den ellers vil gå i stok, altså sætte blomster – og så er den uspiselig.

Når du sår broccoli i starten af maj og planter dem ud i starten af juni og frem til Sankt Hans, vil du kunne høste de første broccoli i starten af august. På det tidspunkt bør du tjekke planterne i hvert fald tre gange om ugen, for at se om de er klar til at blive høstet.

I efteråret går det langsommere med, at de bliver klar, og du behøver derfor kun at tjekke dem en gang om ugen.

Sådan undgår du skadedyr på broccoli

Der er to skadedyr, der er særligt vilde med broccoli. Den ene er kålfluen, den anden er larver af den lille kålsommerfugl. Kålfluens larver angriber broccoliens rødder. Det hæmmer vandoptaget, og til sidst kan planten helt gå ud. En angrebet plante får tit gule eller violette blade og går i stå i vækst.

Kålsommerfuglens larver lever på broccoli og kan være stort set umulige at få øje på, mens de er i live. Hvis du får plukket og kogt broccolien, bliver larverne lysere og dermed nemmere at se. Larverne spiser af plantens blade, og du kan derfor se, at planten er angrebet på den måde.

Du kan forhindre begge to ved at sætte insektnet over din broccoli. Du bør sætte det over med det samme, når du har plantet eller sået broccolien, da det er den sikreste måde til at forhindre, at sommerfugle og fluer når at lægge æg på planterne. Du kan ikke bruge fiberdug, da det hurtigt bliver for varmt under det, og broccolien derfor begynder at rådne.

Så længe du passer godt på din broccoli og sørger for at holde øje med, hvornår den er klar til høst, vil det være en plante, der er rimelig nem for dig at få succes med.

FAQ

Kan broccoli tåle frost?

Broccoli er som udgangspunkt ikke vild med frostgrader, men der findes en type af broccoli, som kaldes for vinterbroccoli, der godt kan tåle frost. Man kan dog godt få lidt vanskeligheder med at få vinterbroccolien til at lykkes, hvis det er meget hård vinter.

Hvornår er broccoli klar til høst?

Broccoli er en grøntsag som man skal holde et vågent øje med ift. høst. Den skal nemlig høstes inden blomsterknopperne går i blomst. Derfor anbefaler vi at man et par gange i ugen gør status med sin broccoli, og derved får den høstet mens blomsterhovedet er knyttet.

Har broccoli brug for gødning?

Broccoli har brug for at man tilfører gødning i form af enten kompost, flydende gødning eller pelleteret gødning. Bruger du kompost skal du bruge ca. 2 liter pr. plante.

2 Kommentarer

  1. Fin forklaring om planten, jeg søgte dog på om jeg kunne finde en forklaring på om hvordan man får frø ud af broccoli, så jeg ikke skulle købe frø til næste år. Vil mene det ville fuldende forklaringen.

  2. Hej
    Hvordan sår jeg broccoli af en broccoli stok?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove