dyrke koriander

Dyrkning af koriander 2

Koriander er en meget nem plante for dig at dyrke og sår gerne sig selv, hvis du giver den lov. Kan du godt lide smagen af koriander, er det derfor en både oplagt og meget nem afgrøde for dig at have.


Koriander bliver primært brugt i asiatisk mad. Der kommer den virkelig til sin ret sammen med andre lækre råvarer. Nogle finder koriander for parfumeret og synes, at den smager af sæbe – andre elsker den. Det er derfor en plante, der deler vandene, men er du vild med koriander, er det nemt for dig at dyrke den selv.

Du kan både bruge plantens grønne blade og dens frø i din madlavning. Frøene skal bare stødes i en morter, mens bladene kan komme direkte i supper, salater, dressinger, marinader og gryderetter.

Såning af koriander

Koriander er meget nem for dig at så og skal bare sås, der hvor du gerne vil have den. Den kan både vokse på friland, i drivhus og indenfor. Sår du den udenfor, kan du så den fra midt i maj, når jorden ikke længere er kold.

Hvis du lader nogle af planterne stå og få frø, vil planten så sig selv til næste år. Planten er meget nem at få til at selvså på denne måde, hvilket sikrer dig et flot og nemt korianderbed.

Du kan bruge koriander i drivhuset til at holde spindemider væk fra agurkeplanter. Miderne kan nemlig ikke lide duften fra koriander og holder sig derfor også væk fra agurkerne.

Pasning af koriander

Koriander har brug for sollys. Du skal derfor sætte den på en solrig plads i haven eller vælge en vindueskarm, hvor der er mindst fire timers solskin om dagen.

Når du først har sået frøene, er det vigtigt, at du jævnligt vander dem. Koriander har brug for 2-3 centimeter vand om ugen og kan ikke tåle at tørre ud. Når planterne har fået rødder, behøver du ikke længere at vande regelmæssigt, men kan nøjes med at vande i tørre perioder.

Din koriander vil blive glad for at få gødning en til to gange i løbet af sommeren, men det er ikke et krav for, at den kan trives.

Når frøene er sået, bør du holde ukrudt væk fra området, så der ikke er andre planter, der stjæler vand og næring i jorden. Når frøene er spiret, kan du lægge lidt flis ud i bedet til at holde ukrudt væk – eller blive ved med at luge selvfølgelig.

Høst af koriander

Du kan høste koriander, når planten er omkring 10 centimeter høj. Du klipper bare de blade af, som du skal bruge og lader resten af planten være. Så har du koriander til en anden gang også.

30-60 dage efter, at du har sået planten, kan du grave rødderne op og bruge dem i madlavningen. Rødderne skal være omkring 9 centimeter lange. Du kan bruge dem til thailandsk inspirerede retter, hvor det er normalt at støde dem i en morter og bruge dem til dressing eller karrypasta.

Koriander får nogle meget smukke hvide blomster. Når de er forsvundet, vil du kunne se, at den har fået en masse frø. Når frøene bliver lysebrune, er de klar til høst. De skal også stødes i en morter, inden du bruger dem. Hvis du vil have koriander på det samme sted til næste år, lader du bare være med at høste alle frøene.

Du kan altså bruge koriander på mange forskellige måder, og er du vild med smagen af planten, er den en oplagt og nem afgrøde for dig at have.

2 Kommentarer

  1. Kan man undgå at de går i stok?
    Eller hvordan bliver man ved med at have grønne blade?

  2. Mine koriander bliver røde i “bladene” de står i sol på terasse i plantekasse og får rigeligt vand. Hvad gør jeg galt? Tak

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *