Koriander er en meget nem plante for dig at dyrke og sår gerne sig selv, hvis du giver den lov. Kan du godt lide smagen af koriander, er det derfor en både oplagt og meget nem afgrøde for dig at have.
Koriander bliver primært brugt i asiatisk mad. Der kommer den virkelig til sin ret sammen med andre lækre råvarer. Nogle finder koriander for parfumeret og synes, at den smager af sæbe – andre elsker den. Det er derfor en plante, der deler vandene, men er du vild med koriander, er det nemt for dig at dyrke den selv.
Du kan både bruge plantens grønne blade og dens frø i din madlavning. Frøene skal bare stødes i en morter, mens bladene kan komme direkte i supper, salater, dressinger, marinader og gryderetter.
Såning af koriander
Koriander er meget nem for dig at så og skal bare sås, der hvor du gerne vil have den. Den kan både vokse på friland, i drivhus og indenfor. Sår du den udenfor, kan du så den fra midt i maj, når jorden ikke længere er kold.
Hvis du lader nogle af planterne stå og få frø, vil planten så sig selv til næste år. Planten er meget nem at få til at selvså på denne måde, hvilket sikrer dig et flot og nemt korianderbed.
Du kan bruge koriander i drivhuset til at holde spindemider væk fra agurkeplanter. Miderne kan nemlig ikke lide duften fra koriander og holder sig derfor også væk fra agurkerne.
LÆS OGSÅ: Dyrkning af agurker (Vejledning)
Pasning af koriander
Koriander har brug for sollys. Du skal derfor sætte den på en solrig plads i haven eller vælge en vindueskarm, hvor der er mindst fire timers solskin om dagen.
Når du først har sået frøene, er det vigtigt, at du jævnligt vander dem. Koriander har brug for 2-3 centimeter vand om ugen og kan ikke tåle at tørre ud. Når planterne har fået rødder, behøver du ikke længere at vande regelmæssigt, men kan nøjes med at vande i tørre perioder.
Din koriander vil blive glad for at få gødning en til to gange i løbet af sommeren, men det er ikke et krav for, at den kan trives.
Når frøene er sået, bør du holde ukrudt væk fra området, så der ikke er andre planter, der stjæler vand og næring i jorden. Når frøene er spiret, kan du lægge lidt flis ud i bedet til at holde ukrudt væk – eller blive ved med at luge selvfølgelig.
Høst af koriander
Du kan høste koriander, når planten er omkring 10 centimeter høj. Du klipper bare de blade af, som du skal bruge og lader resten af planten være. Så har du koriander til en anden gang også.
30-60 dage efter, at du har sået planten, kan du grave rødderne op og bruge dem i madlavningen. Rødderne skal være omkring 9 centimeter lange. Du kan bruge dem til thailandsk inspirerede retter, hvor det er normalt at støde dem i en morter og bruge dem til dressing eller karrypasta.
Koriander får nogle meget smukke hvide blomster. Når de er forsvundet, vil du kunne se, at den har fået en masse frø. Når frøene bliver lysebrune, er de klar til høst. De skal også stødes i en morter, inden du bruger dem. Hvis du vil have koriander på det samme sted til næste år, lader du bare være med at høste alle frøene.
Du kan altså bruge koriander på mange forskellige måder, og er du vild med smagen af planten, er den en oplagt og nem afgrøde for dig at have.
Kan man undgå at de går i stok?
Eller hvordan bliver man ved med at have grønne blade?
Du kan næppe stoppe den naturlige cyklus. Du må så ad flere omgange
Mine koriander bliver røde i “bladene” de står i sol på terasse i plantekasse og får rigeligt vand. Hvad gør jeg galt? Tak
Al min koriander er spist af grønne larver efter en uges ferie
Kan jeg dyrke koriander i vindueskarmen om vinteren og er frøene de samme som jeg køber som krydderi
Hej Lena,
Du kan godt dyrke koriander i vindueskarmen året rundt. Det kan dog være lidt vanskeligt for planten at få nok sollys i vintermånederne, men det kan lade sig gøre. Alternativt kan du supplere op med et lille vækstlys. 🙂
Mvh Martin
Min koriander, der står dækket af flere lag trådnet i højbed, forsvinder sporløst. Nu for femte gang. Også rødderne er væk. Troede først, det var rådyr, derfor trådnettet. Jeg har ikke dræbersnegle. Men der er voldsnegle i haven. Men hvis det er dem, ville jeg finde nogen i kassen, som er en halv meter høj.
Jeg fatter det ikke. Mine andre urter, dild, persille, purløg, salvie og esdragon får lov at stå.
Nu mistænker jeg mus eller firben.