Fennikel er ikke direkte svær at have med at gøre, men alligevel heller ikke helt let. Du skal sørge for, at den hele tiden har nok vand, så den ikke går i blomst, og at hyppe jord op omkring den, så den bliver hvid og sprød. Gør du det, kan du have glæde af dens sprøde konsistens og friske lakrids-/anissmag hele sommeren og langt ind i efteråret.
Dyrkning af fennikel hører vel til i mellemklassen i forhold til sværhedsgrad. Du kan ikke bare smide frøene i jorden og regne med, at planten klarer resten af arbejdet selv. Men du behøver heller ikke at ligge i ske med den hele sommeren for at få den til at blive til noget.
Hvis du er nybegynder, vil du måske opleve den som en lidt større udfordring end andre afgrøder. Fennikel kræver, at jorden konstant er våd, og du skal sørge for at hyppe den med jævne mellemrum. Er du rutineret, vil det dog være en smal sag for dig at få dyrket lige så mange fennikler, som du kan klare at spise.
Den lækre lakrids-/anissmag kan være et frisk pift i salater i løbet af sommeren og efteråret. Fennikel er nemlig primært en sommer og efterårsgrøntsag. Dens knasende konsistens, søde duft og markante smag kan derfor live enhver halvtrist salat op. Men du kan også spise fennikel tilberedt.
Sådan dyrker du fennikel
Fennikelfrø kan ikke tåle frost. Derfor er det vigtigt, at du venter med at så frøene, til du er helt sikker på, at det ikke bliver frostvejr igen. Det vil typisk sige midten af maj. Til gengæld kan du så frøene helt indtil august. De sene planter kan nemlig godt tåle at få lidt frost, selvom efterårsplanterne dog ikke bliver helt så store som sommerplanterne.
For at give dine fennikel et forspring kan du forkultivere dem indenfor. Det kan du gøre fra starten af april, da der typisk går seks uger, inden de er klar til at blive plantet ud. Vil du ikke have besværet med at forkultivere, kan du dog sagtens så direkte på friland.
Det er en god ide, at du ikke sår alle dine fennikelfrø på en gang. Gør du det, vil de jo også være klar til høst på samme tid alle sammen. Med den markante smag de har, kan det godt være noget tungt at skulle arbejde sig igennem flere kilo. Derfor er det rart at kunne tilføje dem til kosten lidt ad gangen.
dyrkning af fennikel Trin-for-trin
Herunder får du en kort opsummeret guide til, hvordan du sår, dyrker og høster fennikel. Efter guiden kan du læse en mere uddybende forklaring.
- Så frøene, når du er sikker på, at der ikke kommer mere frost – medio maj
- Eller så dem indendørs fra starten af april – og plant ud seks uger senere
- Så frøene ad flere omgange, så du har friske fennikler i en længere periode
- Læg frøene 1 cm ned i jorden og med 40 cm imellem, så undgår du udtynding
- Fjern ukrudt omkring de spirede planter, og sørg for at vande rigeligt konstant
- Hyp, når de er på størrelse med hønseæg, de skal være dækket halvt med jord
- Høst blademe fra start af, men klip aldrig mere end en tredjedel af bladene af
- Grav knolden op, når du synes den har den rette størrelse og frem til oktober
Såning af fennikel
Du kan så fennikelfrø i alle typer af jord – selv tung lerjord. Det bedste er dog, at du lige gennemarbejder jorden med jordforbedring eller gødning, så den ikke er helt så tung. Det vil trods alt give dine fennikel de bedste vilkår.
Fennikel er bedst til at stå alene, da de kommer til at fylde meget. Derudover skal du passe på med ikke at sætte den i nærheden af dine dildplanter. Hvis du gør det, risikerer du, at insekterne krydsbestøver dem, hvilket får begge planter til at smage underligt.
Når du sår fennikel, skal du bare lægge frøene en centimeter ned i jorden. Der skal være 40 cm mellem hver plante, da de bliver både høje og brede. Du kan eventuelt så dem tættere og så tynde dem ud, efterhånden som de vokser op. De små fennikelskud kan også spises, så du allerede tidligt på sæsonen kan få glæde af den lækre friske smag.
Når planten er spiret, er det vigtigt, at du sørger for at luge ukrudt omkring den. Særligt de første par uger, hvor ukrudtet ellers nemt kan komme til at stjæle for meget vand, gødning og sollys fra de nye planter.
Sørg for at give din fennikel rigeligt vand
Fennikel kræver, at jorden hele tiden er fugtig. Hvis det er en tør sommer, kommer du altså på arbejde med vandkanden. Er det derimod en regnfuld sommer, vil dine fennikler have det herligt – og du kan holde lidt fri fra havearbejdet.
Hvis du ikke er påpasselig med, at din fennikel hele tiden får nok vand, går den i blomst. I det tilfælde stopper den med at udvikle knolden, som jo er den, vi primært spiser. Hvis din fennikel går i blomst, kan du dog stadig godt spise noget af den. I det tilfælde kan du klippe blomsterne og toppen af din fennikel. Det kan du bruge i salater eller tørre og bruge om vinteren.
Når din fennikel går i blomst, betyder det selvfølgelig også, at den udvikler frø. Hvis du gerne vil så fennikler til næste år af dine egne frø, er det derfor oplagt, at du lader i hvert fald én fennikel gå i blomst. Fennikelfrøene kan faktisk også tørres og bruges som krydderi.
Hyp din fennikel
Når din fennikel har størrelse som et hønseæg, bør du starte med at hyppe den. Du skal sørge for, at halvdelen af din fennikel hele tiden er dækket af jord. På den måde får den sin karakteristiske hvide midte og samtidig den sprødhed, som den er kendt for.
Hvornår er fennikel klar til høst?
Du kan høste af fennikelbladene helt fra start af. Det gør faktisk bare, at planten skyder mere, og du får en større høst. Du bør dog aldrig klippe mere end en tredjedel af bladene af, når du høster.
Der er ikke noget bestemt tidspunkt, hvor en fennikel er moden og klar til brug. Når du synes, at den har den rette størrelse, kan du grave den op og bruge den. Det giver dig også en vis fleksibilitet i forhold til at få brugt alle dine fennikel.
Om efteråret skal du dog være opmærksom på, hvornår der kommer frost. En voksen fennikelplante kan godt tåle noget frost, men du skal høste den, inden der kommer hård frost. Typisk går høstsæsonen til oktober.
Opbevaring og brug
Blade, frø og blomster kan tørres, hvis du gerne vil gemme dem. Alternativt kan du skære toppen af din fennikel og sætte den i vand. Så kan bladene holde sig friske i nogle dage.
Når du har høstet selve fennikelknolden, kan den holde sig frisk i tre til fem dage i køleskabet. Det er altså ikke en grøntsag, du kan gemme hele vinteren. Den skal nydes frisk og sprød.
Fennikel bliver nok oftest brugt i salater. Der giver den ekstra bid og en frisk smag. Du kan dog også tilberede den og bruge den som tilbehør til varme retter eller bruge den i f.eks. gryderetter. Ligeledes kan du bruge tørrede blade, frø og blomster som krydderi i varme retter.
Sygdomme og skadedyr, du skal være opmærksom på
Fennikel er ikke så modtagelig over for sygdomme, og du får næppe mange problemer med skadedyr. Dog skal du være opmærksom på, at persilleormen er glad for den. Det er en grøn larve med gule og sorte bånd. Den bliver til de smukke gule og sorte svalehalesommerfugle, hvorfor du endelig ikke må slå dem ihjel, selvom du ikke vil dele din fennikel med dem. I stedet bør du fjerne dem ved håndkraft.
Du kan selvfølgelig også afsætte en eller flere planter, som persilleormene gerne må mæske sig i, så kan du flytte dem derover, når du finder dem. For det er utrolig smukt at have mange svalehalesommerfugle i haven, og så er de også gode bestøvere.
Selvom du altså lige skal være lidt efter persilleormene og sørge for at hyppe din fennikel og give den nok vand, kan du se, at det bestemt ikke er den sværeste afgrøde i haven. Derfor vil du nemt kunne lykkes med dem, så længe du er villig til at lægge lidt arbejde i det.