Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Dyrke peberrod

Dyrkning af peberrod

Efter at have været ”glemt” i en årrække er peberrod igen blevet populær og er vendt tilbage i vores køkkenhaver. For i takt med at stærk og krydret mad er blevet mere trendy, er peberrod igen blevet en elsket smagsgiver i det danske køkken. Hvis du også vil med på bølgen og dyrke din egen peberrod, så læs med her.


Peberrod er en meget stærk smagsgiver, der har været dyrket i hele verden gennem flere hundrede år. Du kender sikkert bedst peberrod som tilbehør til wienersnitzel eller tatar, som sovs til oksestegen eller som ekstra smag på smørrebrød.

Peberrod har altid været populær pga. sin kraftige peberagtige smag, men er også yndet at anvende for sine helbredende egenskaber og ekstremt høje indhold af C-vitamin.

Sådan dyrker du peberrod med succes

Hvis du har lyst til at forsøge dig med dyrkning af peberrod, skal du i gang med plantningen i foråret. Den velsmagende peberrod er klar til høst i efteråret, og den kan høstes hele vinteren igennem.

Hvor er det bedst at dyrke peberrod?

Peberrod gror bedst i let skygge og sol og i en og næringsrig jord, der gerne må være fugtig. Peberrod er i virkeligheden en staude, og den kan blive over en meter høj, så den kommer til at fylde godt i urtehaven.

Da peberrod hurtigt breder sig i haven, vil det være en fordel at afsætte et mindre stykke jord til dyrkningen. Selv det mindste stykke af en siderod i jorden vil hurtigt udvikle sig til en ny plante, og selvom du senere vælger at sætte andre afgrøder i jordstykket, er der stor risiko for, peberroden igen titter frem.

Du kan forhindre spredningen ved at dyrke peberroden i plantekasser eller i krukker, hvor det er lettere at kontrollere den villigt voksende staude. En stor plastikbalje, hvor du skærer bunden ud, og graver baljen ned er perfekt. Så har du godt styr på siderødderne, og pæleroden kan få lov at udvikle sig og vokse i fred.

Plantning af peberrod

Første gang du skal dyrke peberrod, skal du starte i foråret. Allerede fra marts måned kan du begynde at plante. Du kan købe planter i det lokale plantecenter, og pga. størrelsen anbefales det ikke at sætte mere end 5 planter pr. m2.

peberrod i haven

Hvis du allerede kender nogen, der dyrker peberrod, kan du bede om at få nogle siderødder og stykker af selve stænglen. Stykkerne lægges i en dybde på ca. 8 cm, og så skal du ellers bare vande flittigt og vente på, at planten vokser sig stor.

Klar til høst

Omkring august/september måned er peberroden klar til høst. Da du kan høste peberrod hele vinteren igennem, er der ingen grund til at høste mere ad gangen, end du skal bruge. Peberroden holder sig bedst i jorden og kan graves op i takt med, at du skal bruge den. Du kan sagtens nøjes med at brække et stykke af roden af og sætte planten tilbage i jorden.

Hvis du vil gøre det lidt lettere at høste peberrod, når sne og frost sætter ind, kan du dække planterne med grangrene, halm eller lignende. Vinterdækket kan let fjernes, når peberroden skal graves op, og lægges på plads igen, når høsten er overstået.

Opbevaring

Hvis du ikke når at bruge al den høstede peberrod, kan du opbevare resterne på køl i en tætsluttende plastikbøtte. Peberroden kan også fryses ned, og tøs op efterhånden, som den skal bruges.

Hvordan slipper du af med peberrod i haven?

Som nævnt spreder peberrod sig hurtig ved at sende siderødder i alle retninger, som bliver til nye planter. Selvom peberrod er lækkert tilbehør, er det sjældent, at du har behov for peberrod i store mængder.

Selv det mindste stykke rod, der ligger i jorden, kan slå rødder, og inden længe vil en ny plante spire frem. Hvis du vil af med planterne, gælder det derfor om at få gravet det hele op, også alle siderødder og mindre stykker der er faldet af roden under høsten. Det anbefales ikke at fræse jorden, da stykkerne så bare vil sprede sig endnu mere.

Sygdomme og skadedyr, du skal være opmærksom på

Peberrod har ikke har mange fjender i naturen og er sædvanligvis heller ikke voldsomt plaget af sygdomsangreb. Hvis jorden omkring planterne er udpint og gødningsfattig, kan plantens blade blive ramt at hvidrust. Angrebet giver hvide belægninger på bladene, og sygdommen kan sprede sig fra plante til plante. Du kan med fordel gøde med kvælstofgødning i løbet af vækstsæsonen.

Peberrod kan, i lighed med bl.a. blomkål og andre kålsorter, bliver angrebet af kålfluelarver. Larverne sætter sig på roden og kan påvirke høstens kvalitet. Du kan forebygge besøg af larverne ved at undgå, at kålfluerne kan lægge æg i nærheden af planterne. Det gøres lettest ved at dække plantens stængel med et lag afklippet græs eller eventuelt udlægge bionet over de nye planter.

Find peberrod i naturen

Hvis du ikke har plads til at dyrke peberrod i haven, findes planten mange steder i den fri natur. Peberrod er let at kende, men hvis du er i tvivl, så grav lidt omkring roden, hvor duften af peberrod er meget tydelig.

Peberrod kan være svær at få op af jorden uden de rigtige redskaber, så husk at tage en spade eller en greb med, når du går på peberrodsjagt.

Når du finder vild peberrod, kan du bruge chancen til at tage et par siderødder med hjem og plante. Så er du altid sikker på at have frisk peberrod ved hånden. Men sørg for, det er peberrod og ikke den meget giftige skarntyde, der kan forveksles med peberrodsplanten.

Alternative anvendelsesmuligheder

Peberrod bruges ikke kun som kraftig smagsgiver i madlavningen. Helt fra gammel tid har peberrod været brugt i flere andre sammenhænge, og de gamle tricks virker naturligvis stadig.

Konservering ved syltning

Inden almindelig konservering var kendt, brugtes peberrod ved syltning af f.eks. rødbeder. Her kan du lægge et stykke peberrod i glasset sammen med rødbederne. Peberrodens antibakterielle egenskaber virker konserverende på rødbederne, og de kan holde sig meget længere.

LÆS OGSÅ: Dyrkning af rødbeder (Guide)

Peberrod har et højt indhold af C-vitamin

Peberrod har et meget højt indhold af C-vitamin. Faktisk er indholdet 3 gange større end indholdet af C-vitamin i citroner, der ellers også er kendt for at være meget vitaminrige.

I forbindelse med behandling af sygdomme, som f.eks. skørbug, er peberrod derfor meget effektivt. Skørbug er ikke længere et problem på vores breddegrader, men så kan du i stedet nyde godt at peberrodens høje indhold af C-vitamin, hvis du skulle løbe ind i en forkølelse eller bihulebetændelse. Læg noget friskrevet peberrod på tungen, og lad det ligge til smagen er forsvundet. Inden længe vil du mærke en lindring, og med lidt held er forkølelsen snart overstået.

God fornøjelse med dyrkning af peberrod

Med de små tips og tricks fra artiklen kan du begynde at dyrke din egen peberrod og få glæde af den i madlavningen.

Der er stor tilfredsstillelse i at høste egne afgrøder, og i løbet af kort tid kan du holde familie og venner forsynet med helt frisk og økologisk peberrod.

FAQ

Kan man så peberrod fra frø?

Peberrod får ikke gode frø til såning, trods ellers flotte blomster. Skal du så peberrod skal du bruge stiklinger.

Kan peberrod blomstre?

Peberrod kan godt blomstre, og når det gør kommer der nogle flotte hvide blomster fra peberroden, der ovenikøbet dufter dejligt.

Skal man gøde peberrod?

Hvis du dyrker peberrod i næringsrigt jord, er det sjældent nødvendigt at gøde. Manglende gødning kan dog resultere i at peberroden bliver ramt af hvidrust. Er det tilfældet bør gøde i løbet af vækstsæsonen.

Kan peberrod tåle frost?

Peberrod kan godt stå ude hele vinteren. Vi anbefaler dog at du dækker dem til med enten halm, blade, granris, fiberdug eller lignende. Det betyder at du kan høste peberrod året rundt, så længe jorden ikke er helt frossen.

3 Kommentarer

  1. Hej.

    Jeg har plantet nogle stykker peberrod, som nu har 15-20 cm blade.
    Går det helt galt med dem, hvis jeg planter dem udenfor nu engang i september?
    Eller bør jeg lade dem stå i potter et frostfrit sted og hellere plante dem ud til foråret?

    Mvh Bettina.

    1. Hej Bettina.

      Så længe du sørger for at dække peberroden til så de ikke bliver angrebet af for meget frost, ser jeg ingen grund til at du ikek kan plante dem ud.
      Den sikre løsning vil være som du selv forslår, at vente med det til foråret.

      Med venlig hilsen
      Marc

  2. Hej – Kan man klippe bladerne for at peberroden bliver kraftigere ?
    Tak –
    Hilsen Bjørn Alexander 🙂

    Bjørn Alexander Trovatten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove