Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Salvie dyrkning

Dyrkning af salvie

Der findes mange forskellige sorter af salvie. For blot at nævne nogle få, så er der staudesalvie – Salvia nemorosa – som er en smuk staude med flotte og velduftende blomster. Så er der blå salvie – Salvia patens – som også er en prydplante, men hvor blomsterne kan bruges som drys i madlavningen. Og så er der lægesalvie – Salvia officinalis – som er krydderurten, der bliver brugt i madlavningen. Og det er især sidstnævnte, det skal handle om her.


Krydderurten salvie er utrolig nøjsom og nem at have med at gøre. Og det er en krydderurt, du kan bruge både i det salte og i det søde køkken, og så kan du også lave te på den. Den kan stå ude på friland hele året, og du kan plukke af den alle årets måneder – uanset om der er sol eller sne.

Hvis du vil have en krydderurt, der er nem at få til at gro, nem at passe og kan anvendes til rigtig mange ting, så skal du dyrke salvie.

Trin-for-trin-guide til at få hjemmedyrket salvie

Du kan have salvie i potter, i højbede, i drivhus eller på friland. Og den trives lige godt over det hele, når først den er i groning. Men sår du frø, kan det være en fordel at starte i en potte – så er det også nemmere at få styr på udtyndingen.

  1. Læg 1-2 salviefrø i små potter, der er fyldt ¾ op med jord
  2. Tryk frøene ned, så de er dækket af ca. en centimeter jord
  3. Vand, så jorden er gennemfugtet, men uden at være våd
  4. Vent fire til fem uger, så begynder salvieplanterne at spire
  5. Flyt evt. ekstra planter over i andre potter, så de står alene
  6. Plant de store, hårdføre salvieplanter ud direkte på grostedet
  7. Klip evt. skuddene tilbage til fem centimeter i februar måned
  8. Pluk blade af din salviebusk lige så ofte du vil – hele året rundt

Såning af salvie

Fyld små potter ¾ op med jord. Salvie gror i næsten, hvilken som helst jord, men vil du gøre det optimalt for dine frø, så brug jord med en pH-værdi på 6-7.

Som med så mange andre typer plantefrø, er det ikke garanteret, at de alle bliver til planter, så kom to frø i hver potte, så er der en god chance for at i hvert fald det ene kommer. Kommer de begge to, kan du bare plante det ene om i en ny potte, når planten har fået lidt størrelse og er blevet mere hårdfør.

Pres frøene 1 cm ned i jorden. Vand uden at overdrive. Jorden skal være gennemfugtet med ikke sjaskvåd. Sæt potten i et vindue, hvor der kommer masser af sollys ind, og sørg for at vande, så jorden bliver ved med at være fugtig.

Efter 4-5 uger begynder salvien at spire, og når planterne har vokset sig store og stærke, kan du sætte dem ud på grostedet.

(Ud)plantning af salvie

Du kan også købe en salvieplante hos gartneren, som du kan plante. Eller du kan købe en i supermarkedet og plante den i haven. Eller du kan plante dine forspirede salvieplanter ud på grostedet.

Salvieplanten har – især i starten – brug for meget lys. Derfor er det en god idé at plante den i slutningen af marts eller starten af april. Og gerne på et solrigt sted. Subsidiært kan du plante dem i en stor krukke, så du kan flytte dem, alt efter hvor der er sollys. Senere kan du så plante dem ud på grostedet.

Sæt planterne i god afstand, hvis du vil have mange salvieplanter. Oftest er én plante mere end rigeligt til en familie. Men har du sået og forspiret salvie, kan du godt sætte dem lidt tæt sammen, så du hurtigt får en større ”plante” – men ikke så tæt, at de ikke har plads til at vokse.

Du behøver ikke tænke så meget på, hvordan jorden er – det gør din salvie nemlig ikke.

Salve

Dyrkning og pasning af salvie

Når først planten er kommet godt i groning, og rødderne har fået godt fat, så er salvien utroligt nem at passe. Den behøver ikke meget vand – faktisk kun i tørkeperioder – og den behøver heller ikke gødning.

Den kan bedst lide at stå et tørt og solrigt sted, men den kan faktisk også klare sig godt i skygge – bare det ikke er hele dagen.

Beskæring af salvie

Plukker du flittigt af din salvie, behøver du ikke at beskære den. Og egentlig heller ikke alligevel. Dog kan den få nogle kraftige grene – som ikke er velegnet til at spise. Dem kan du med fordel klippe af, når du alligevel er ude for at hamstre salvieblade til din aftensmad.

En salvieplante kan blive ekstremt busket – og høj – og vil du gerne tynde den, kan du klippe skuddene tilbage til ca. 5 cm. Beskær i februar måned, så vil salvien spire igen, når det bliver lunere i vejret. Hvis du beskærer om vinteren, kan planten få svært ved at klare kulden.

Hvor stor bliver en salvie?

Lægesalvie er det, der kaldes en halvbusk. Den kan blive 40-80 cm høj og – som nævnt – ekstremt bred og busket. Så pladsmanglen er den største grund til at beskære. Men den kan også, hvis den bliver meget stor, og når den bliver gammel, miste sin dejlige duft og smag, hvis den ikke bliver skåret ned.

Hvad kan du bruge salvie til?

Salvie er en overset køkkenurt. Og det er synd. For salvie kan bruges til utroligt mange ting. Den siges endda at kunne kurere sygdomme. Men mere herom senere.

Du kan som nævnt bruge salviebladene til at krydre maden med. Du kan hakke den eller knuse den i en morter, eller du kan bruge den som frisk drys/topping på aftensmaden. Du kan også bruge den i salaten. Eller du kan bruge den i is, cocktails eller til dine sylterier – asier, tomater osv.

Men du kan også friturestege salvieblade. Her er det bedst at bruge de lidt større blade. Du dypper dem ganske enkelt i en tyk dej og steger dem i olie. De smager skønt og giver et sprødt element til f.eks. suppen.

Du kan også lave te af salvie, og den siges endda at være helbredende.

Hvad er salvie godt for?

Salviete skulle efter sigende være godt for kvinder i overgangsalderen, hvis de får hedeture. Derudover skulle den kunne lindre forkølelse og ondt i halsen.

Tidligere har salvie også været brugt til behandling og helbredelse af øre-, tand- og hovedpine, menstruationssmerter og underlivsbetændelse m.m. Men om der er belæg for det, vides vist ikke med sikkerhed.

Salvie bruges da også i del naturmedicin.

Tørret salvie

I supermarkederne kan du også købe tørret salvie. Og du kan selvfølgelig også tørre salvie selv. Men hvis du har en salviebusk, er der ingen grund til det. For salvie kan høstes hele året, så hvorfor lave tørret salvie, når du kan få det frisk?

Andre typer af salvie

Som tidligere nævnt findes der mange typer salvie. Bl.a. findes der en del forskellige frugtsalvier. De har alle – ligesom lægesalvie – en skøn duft, men de har ikke alle en lækker smag.

Af frugtsalvier kan bl.a. nævnes appelsinsalvie, æblesalvie, ananassalvie, ferskensalvie og solbærsalvie. De er ikke alle lige så nemme at dyrke som lægesalvie, og en del af dem tåler heller ikke frost og kan altså ikke overvintre ude.

Endelig er der også staudesalvien. Det er udelukkende en prydplante, så den er ikke spiselig. Men den er flot at have i staudebedet.

Der findes forskellige undertyper af staudesalvie, og de skal plantes og passes forskelligt. Spørg hos din gartner, hvor du køber stauden, hvordan du giver lige netop den staudesalvie, du har købt, de mest optimale forhold.

FAQ

Er salvie vinterhårdfør?

Salvie er en meget hårdfør plante, der sagtens kan holde til frost, samt være ude om vinteren. Den holder sig grøn, hele året rundt.

Hvor skal man placere salvie?

Når du skal sætte din salvie i haven, er det en god ide at finde et sted med masser af sol. Jorden må gerne være næringsrig, veldrænet samt have en god mængde kalk i sig. Så får du givet salvien de mest optimale forhold, og den kan komme godt fra start.

Hvor høj bliver salvie?

Lægesalvie er det, der kaldes en halvbusk. Den kan blive 40-80 cm høj.

Hvordan formerer man salvie?

Salvien laver nogle fine frø, der kan plantes i bakker eller potter, inden den sættes udenfor. En anden mulighed for at hjælpesalvien på vej, er ved at tage stiklinger.

2 Kommentarer

  1. Jeg har aldrig hørt at der findes forskellige arter salvie Den jeg har er nok den du kalder blå salvie, Den får nogle flotte lange blå blomsterstande, som brumbasserne elsker. Jeg forstår ikke at du siger at den ikke er egnet til at spise. Jeg har haft min i over 30 år og jeg har altid brugt den til madlavning. Hvad afgør om den er til at spise ? Min bade lugter og smager af salvie.

    Bodil Josephsen
    1. Hej Bodil.

      Jeg tror at det du fanger i indlægget, er at grenen ikke er til at spise, men selve bladene godt kan.

      Med venlig hilsen
      Marc

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove