Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Omlægning af græsplæne

Omlægning af græsplæne

Er du træt af din gamle, grimme plæne med ujævnheder og ukrudt? Så kan en omlægning af græsplænen være løsningen. Kort fortalt, fjerner du det gamle græs, jævner plænen og sår nyt græs. Det giver en helt ny og smuk plæne. Det tager dog noget tid, inden du må betræde græsset.


En gammel græsplæne kan med tiden blive meget ujævn. Det betyder, at regnvandet samler sig bestemte steder, og at havemøblerne ikke længere står plant, og at den ikke længere er lige så velegnet til fodboldbane. Derudover kan der med tiden også begynde at vokse mere ukrudt end græs i en gammel græsplæne.

På et tidspunkt kan det blive så grelt, at du ikke kan rette op på græsplænen ved at så nye frø og prøve at rette ujævne områder ud. Der er du nødt til at omlægge hele plænen, hvis du igen vil have en plan og grøn græsplæne. Har du små ujævnheder i din græsplæne så bør du i stedet læse vores indlæg om udjævning af græsplæner.

Sådan omlægger du græsplænen

Når du skal omlægge græsplænen, er det typisk bedst, at du gør det om efteråret. August og september er de bedste måneder, da jorden på det tidspunkt er varmet op af solen, samtidig med at det regner jævnligt. Det er vigtigt for det nysåede græs. Du kan godt så græs om foråret, men fordi jordtemperaturen er lavere, vil græsset være længere tid om at spire.

Har du en stor have med fx en forhave og en baghave, hvor du gerne vil have mulighed for at bruge den, mens omlægningen står på, kan du vælge kun at omlægge den ene del af haven til at starte med. Det tager i hvert fald et par uger, hvis du har valgt rullegræs, før du kan gå på græsset, efter du har omlagt plænen.

3 måder at fjerne det gamle græs på

For at du kan omlægge græsplænen, skal du fjerne det gamle græs – og det ukrudt, der vokser imellem det. Det kan du gøre på tre forskellige måder. Du kan bruge gift, du kan fræse græsset ned ad flere omgange, eller du kan fjerne det ved hjælp af en græstørv skærer eller gravemaskine.

Gift er selvfølgelig en sikker måde at slå græsset ihjel på, men efterhånden ikke så politisk korrekt. Hvis du ønsker en nem løsning, er det dog vejen frem – og valget er jo stadig dit.

Hvis du ønsker en økologisk måde at slå græsset ihjel på, skal du ad flere omgange fræse det ned. Her bliver jorden vendt rundt, så græsset langsomt går ud. Det er en langsommere og mere omfattende måde, men kræver ikke sprøjtemiddel.

Den tredje og sidste metode kræver lidt tungere maskinel i form af enten en græstørv skærer, eller en gravemaskine. Med disse to maskiner har du mulighed for at ”skrælle” det øverste lag af græsplænen af. Ulempen ved dette er dog at du bagefter skal tilføre nyt harpet muld, hvis du ønsker at græsplænen skal have samme niveau som før.

Fræs, jævn og så

Uanset hvilken metoder du vælger at benytte, skal du fræse området igen, når græsset er fjernet/dødt. Derefter skal du rive og nivellere jorden, så den bliver helt jævn.

Nu er du klar til at så nyt græs. Vælger du græsfrø, bør du vælge en alsidig blanding, der kan tåle, at der bliver gået meget på græsset og eventuelt også spillet bold.

Herunder kan du se et udvalg af kvalitetstestede græsblandinger vi anbefaler til nysåning:

Du skal ikke vande græsset, lige når det er sået. Det kan få frøene til at skylle væk. Du bør heller ikke gøde i starten. Det kan få frøene til at svide. I stedet er du nødt til at væbne dig med tålmodighed. Der går nemlig mellem en og fire uger, før dit nye græs spirer.

Det betyder også, at du får en dejlig lang periode, hvor du ikke behøver at slå græsset. Det skal nemlig være hele 8 cm højt, før du starter op på det.

Få hurtigt en ny græsplæne med rullegræs

Hvis du gerne vil have en ny græsplæne i en fart, kan du vælge at købe rullegræs i stedet for. På den måde kommer græsplænen til at se pæn ud med det samme. Du må dog stadig ikke bruge plænen, lige når græsset er lagt, selvom du har valgt rullegræs. Det skal have lov til at ligge i to til tre uger, inden du går på det.

Læs evt. vores detaljerede guide om rullegræs her.

Du må dog godt gå på det, når du skal slå det. Allerede den første uge efter, at du har lagt rullegræsset, bør du nemlig give det en tur med plæneklipperen.

Græsklipper

Omlægning af græsplænen pris?

Prisen er selvfølgelig ikke uvæsentlig, når du overvejer en omlægning af græsplænen. Jo mere arbejde du kan udføre selv, des mindre bliver omkostningerne selvfølgelig. Du kan yderligere minimere dem ved at vælge græsfrø frem for rullegræs.

Gør-det-selv-løsningen

Vil du udføre arbejdet selv, kan du leje en havefræser, hvis du ikke ejer en selv eller har en venlig nabo, der gør. Det koster mellem 300 og 600 kroner om dagen at leje en fræser. Prisen kommer an på, hvilken type du ønsker.

Græsfrø koster cirka 80-150 kroner pr. kilo. Det kommer an på hvilken type, du vælger. Et kilo frø er nok til 60 kvadratmeter plæne. For at vide hvor meget du skal bruge, skal du altså måle plænen op. Har du en stor plæne, kan du leje eller købe en såvogn. Den vil gøre det nemmere at fordele græsfrøene jævnt over plænen.

Rullegræs sælges til kvadratmeterpris. Jo mere græs du skal bruge, des billigere bliver det. Priserne ligger p.t. på 25-40 kroner pr. kvadratmeter, hvis du skal bruge mellem 1 og 100, og falder til 15-20, hvis du skal bruge mere end 800 kvadratmeter. Se vores priser på rullegræs her.

Få andre til omlægge plænen

Hvis du får andre til at omlægge din græsplæne, skal du regne med at bruge mellem 10.000-15.000 kroner for en have på 100 kvadratmeter, hvor græsset skal slås ihjel og fjernes, og nyt græs skal sås. Skal du have lagt rullegræs, bliver det dyrere. Her skal du regne med omkring 20.000 kroner for 100 kvadratmeter.

Det kan altså betale sig, at du lige regner lidt på det og indhenter nogle tilbud, inden du vælger den ene eller den anden løsning. Når du står med en flot, grøn græsplæne igen, vil du sikkert synes, at den er alle pengene værd.

FAQ

Skal man fjerne det gamle græs når man omlægger græsplæne?

Ja, det skal man. Du kan ikke lægge eksempelvis rullegræs ovenpå det gamle græs. Det er en god ide at fjerne græsset, hvorefter du kan starte processen med at omlægge plænen, inden du sår nyt græs.

Kan man lægge rullegræs på en eksisterende græsplæne?

Nej, man kan ikke lægge rullegræs på en eksisterende plæne. Årsagen til dette er både at rullegræsset med stor sandsynlighed ikke vil ligge jævnt, men også at rullegræsset skal have adgang til jordbunden for at kunne slå rødder ordentligt.

Hvornår på året er det bedst at omlægge sin græsplæne?

Når du skal omlægge græsplænen, er det typisk bedst, at du gør det om efteråret. August og september er de bedste måneder, da jorden på det tidspunkt er varmet op af solen, samtidig med at det regner jævnligt. Det er vigtigt for det nysåede græs. Du kan godt så græs om foråret, men fordi jordtemperaturen er lavere, vil græsset være længere tid om at spire.

11 Kommentarer

  1. Jeg skal have omlagt min græsplæne, og vil slå den gamle ihjel med gift, hvornår er det bedst at gøre det?

    1. Hej Ole,

      Det bedste tidspunkt vil være i det tidlige efterår, når der ikke længerer er risiko for tørke. Men du kan også sagtens gøre det i foråret, når jordtemperaturen er +7 grader. 🙂

      Med venlig hilsen
      Martin

  2. Skal så en ny plæne sidst på sommeren.
    Hvordan med gødning, skal den have gødning på et tidspunkt eller hvordan?
    Hvis den skal have, hvad for noget skal man kigge efter?

    1. Hej Martin.

      Når du skal gøde kan du enten gøde med en NPK gødning i granulat form.
      Der er det optimale at bruge en 14-3-15 gødning. Den kan du bruge løbende, både når du sår græsfrøene, og senere hen når den skal have noget mere gødning.

      Alternativt kan du iblande noget plænedressing i jorden, hvorefter du gør plænen jævn og så sår græsfrøene. Ved at gøre det på denne måde skal du ikke gøde så ofte, som du skal hvis du bruger NPK gødningen.

      Med venlig hilsen
      Marc

  3. Hej, vi har en sommerhusgrund med en græsplæne som jeg ideelt set gerne vil erstatte med lyng. Vil det fungere at fræse græsset og simpelthen plante lyng? Sommerhuset ligger i Tibirke Sand…så det er meget sandet grund med nåletræer. Mvh Michael

    Michael Mark
    1. Hej Michael,

      Det er svært at sige.. Hvis du kun fræser det en enkelt gang, er jeg bange for at det ikke vil fungere.

      Fordi du ønsker dig lyng, så skal du jo også have tilført spagnum, eller et andet materiale med lav pH-værdi, som lyng kan trives i. Derfor tænker jeg at det giver mest mening at fjerne det øverste lag af græsplænen, selvom det er ret omfattende.

      Mvh Martin

      Martin Nissen
  4. Hej, vi har en græsplæne på ca. 280 m2 som er fyldt med ukrudt og meget ujævn og tænker derfor på at lægge den om til foråret.
    Regner med at give det hele gift og har så set at man kan bruge en “stennedlægningsfræser” til klargøring inden såning.
    Tror du det vil være en god løsning?

    1. Hej Erik,

      Hvis du mener at det står så slemt til at i ikke kan komme til livs ved hjælp af en grov vertikalskæring og udjævning vha. topdressing eller muld, samt nye græsfrø, så lyder det som en okay plan. 🙂

      1. Tak for svar, hvilken gift kan du anbefale jeg anvender og er det noget jeg kan købe hos dig?

        1. Det eneste gift, som virker og private stadig må købe er “round-up”, så en dunk af det sammen med en pumpesprøjte burde kunne klare det. Det skal gøres i en periode hvor græsset er i vækst, samt i tørvejr med udsigt til 2-3 dage uden regn.

          Det skal dog siges at jeg ikke er fortaler for metoden med gift, men anerkender selvfølgelig at det ikke er alle som fx har kræfterne til de mere manuelle metoder, eller midlerne til at hyre en der komme med tunge maskiner.

          God vind med projektet. 🙂

  5. Hej Martin

    Jeg tænker at lægge vores plæne om til efteråret. Jeg vil derfor spørge:
    1) Hvis jeg vælger at sprøjte den med gift, hvor lang tid skal der så gå, før jeg fræser den igennem?
    2) Hvordan sikrer jeg bedst, når jeg har nysået jorden, at den ikke fyldes med forskellige ukrudtsgræsser, som er den primære årsag til, at jeg vil omlægge den nuværende? Er vækstdug en mulighed?

    På forhånd tak

    Venlig hilsen
    Poul Erik

    Poul Erik Friis

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove