Det at efterså sin græsplæne er en fantastisk metode til at skabe eller bibeholde en sund, grøn, tæt og slidstærk græsplæne, som de fleste husejere naturligvis er interesseret i.
Synes du også at det er hyggeligere og sjovere at opholde sig i en have med en flot og grøn græsplæne, end en gul og kedelig græsplæne? Så er eftersåning af nye græsfrø helt sikkert noget du bør kigge nærmere på.
Vi gennemgår hvorfor man bør efterså sin plæne, hvordan man eftersår nye græsfrø, hvornår man bør gøre det og hvilke græsfrø der er bedst til formålet.
Læs med og lær hvordan du får en græsplæne, som er grøn og tæt hele året rundt.
Se i videoen herunder hvordan eftersåning kombineret med topdressing af en græsplæne kan klares.
Hvorfor skal man efterså sin græsplæne?
Der er utrolig mange gode grunde til at efterså sin græsplæne med nye græsfrø, derfor anbefales det at man hvert år eftersår sin plæne, eller som minimum hver andet år.
Ikke nok med at eftersåning bidrager positivt til plænens udseende, så er eftersåning også en vigtig faktor i forhold til sundheden og kvaliteten af ens græsplæne.
Mange er nødsaget til at efterså sin græsplæne, fordi de døjer med visne og gule pletter, som kan opstå af forskellige årsager. Man kan være uheldig at ens plæne er blevet ramt af sygdom som f.eks. sneskimmel, eller hvis man er hundeejer, kan man døje med de klassiske gule pletter lavet af hundetis.
Årsagerne er mange, men tilfælles har de at det kræver en god omgang eftersåning for at genskabe prydplænen, som man stolt kan vise frem.
Skal man også efterså sin græsplæne, selvom den allerede er grøn og tæt? Ja det bør man rent faktisk, og nu skal du høre hvorfor.
Græsplanter bliver – ligesom alt andet levende her på jorden – også hvert år ældre, hvilket betyder at der hvert år vil være et givent antal græsplanter i ens plæne, som synger på sidste vers.
Disse ”trætte” og gamle græsplanter skal erstattes af nye og friske græsplanter, der kan gøre god brug af den næring som findes i jorden, eller som bliver givet til plænen. Selvom det ikke er et bemærkelsesværdig antal græsplanter, der dør i løbet af en sæson, så har det en betydning for græsplænen modstandsstyrke overfor sygdomme, mos og ukrudt.
Uanset om din græsplæne er plettet som på billedet, ramt af sygdom, ujævn eller lignende, så er eftersåning et rigtig godt værktøj.
Man kommer desværre ikke sovende til en flot græsplæne, det kræver at man investerer en smule tid og penge. Eftersåning er et af de vigtigste redskaber til at redde en kedelig græsplæne, eller bibeholde en allerede flot græsplæne.
Du bør efterså og pleje din græsplæne fordi:
- Mos og ukrudt trives bedre i plæner, hvor der ikke er nok græsplanter til at udnytte jordens næring.
- Sygdomme som eksempelvis sneskimmel trives i plæner af dårlig kvalitet og plæner med døde græsplanter.
- Eftersåning er vigtigt såfremt man ønsker en grøn, tæt og slidstærk græsplæne.
Hvornår skal man efterså nyt græs?
Eftersåning er en praksis, som bør udføres enten i foråret eller i efteråret, og det er der en meget enkel men god grund til.
De bedste vækstbetingelser for græsplanter opstår i foråret og i efteråret, her er jorden dejlig lun og det er fugtigt med gode mængder regn. Derfor bør man efterså i april/maj måned i foråret og i august/september i efteråret.
Må man så ikke efterså nyt græs i sommermånederne juni/juli? Jo det kan man sagtens, det er dog oftest både for varmt og for tørt, til at græsset etablerer sig ordentligt. Heldigvis er græsfrø meget robuste, og ligger sig blot i en slags dvale til der opstår bedre vækstbetingelser.
Man skal dog være opmærksom på at mange fugle er interesserede i at spise de nye græsfrø, hvilket er endnu en grund til at efterså i enten foråret eller efteråret, hvor de meget hurtigere spirer.
Læs også: Græsplænen i efteråret – Vinterklargøring
Hvordan eftersår man græs?
Nu har vi styr på hvorfor og hvornår man bør efterså nyt græs, vi er derfor klar til at se på hvordan man bedst eftersår sit nye græs.
Der er forskellige måder at efterså sin græsplæne på, og hvilken metode man vælger, er afhængig af hvor god stand ens græsplæne er i, og hvor ambitiøs man er omkring sin plæne.
Eftersåning metode #1
Vælger man at bruger metode #1, så er man enten allerede tilfreds med sin plænens kvalitet og udseende, ellers har man ikke tiden og ressourcerne til at gå i krig med metode #2.
Denne metode går i al sin enkelhed ud på, at man blot køber nogle nye græsfrø og udspreder dem i forbindelse med at man gøder sin plæne med almindelig NPK-plænegødning. Dette gør man uden nogen form for forarbejde, og kan derfor klares på relativt kort tid afhængig af hvor stor ens plæne er.
Har man meget mos i græsplæne er denne metode ikke anbefalesværdig og formentlig spild af din tid og dine penge. Er din græsplæne mosfyldt, så skal du bruge metode #2.
Eftersåning metode #2
Vi anbefaler altid metode #2, da den giver fantastiske resultater på både kort og lang sigt. Det kræver dog at man bruger et par timer ekstra i haven og investerer i en god plænedressing.
Først og fremmest skal græsplænen klargøres til eftersåning, og det gør man ved hjælp af en plænerive og gerne med en vertikalskærer. Går man over græsplænen på kryds og på tværs med en vertikalskærer løsner det alt mosset og giver samtidig luft til græssets rødder.
Efter man har gået sin tur med vertikalskæreren, river man alt det løse materiale sammen og fjerner det fra plænen – Der er mere end du tror. Nu er græsplænen meget modtagelig for både nye græsfrø men også gødning.
Nu skal der spredes et lag topdressing. Man bruger en topdressing for at give de nye og eksisterende græsplante de bedste vækstforhold, så mosset ikke har en chance for at dominere i plænen. Topdressing er fyldt med organiske næringsstoffer, som frigives langsomt og i takt med græssets reelle behov.
Nu bør man udlægge de nye græsfrø, gerne både på langs og på tværs i et jævnt lag.
Du kan læse en masse tips og gode råd om udlægning af topdressing, i vores guide om topdressing.
Det skal siges at topdressing er et væsentligt dyrere produkt end normal plænegødning, og har man ikke budgettet eller tiden til at sprede topdressing, kan man godt nøjes med almindelig plænegødning. Det er bare vigtig at man udlægger gødning i den ene eller anden form. Topdressingen har også den fordel, at man kan bruge den til at reparere ujævnheder.
Græsfrø til eftersåning
Som du måske allerede ved, findes der efterhånden en del forskellige blandinger af græsfrø fra flere forskellige producenter, som er lavet til hver deres formål. Det kan derfor være lidt vanskeligt at finde rundt i sortimentet af græsfrø.
Når vi ser på græsfrø til eftersåning, så er vi på udkig efter græsarter som hurtigt spirer/etablere sig, vokser tæt, giver plænen en kraftig grøn farve og som arbejder godt sammen med andre græsarter.
Det er nogle egenskaber som man især finder i flerårigt rajgræs, hvilket er grunden til at eftersåningsblandinger ofte består af store dele flerårigt rajgræs.
LÆS OGSÅ: Græsarter og græssorter (Guide)
Se vores mest populære eftersåningsblandinger fra anerkendte producenter herunder:
Eftersåning i mosfyldte græsplæner
Her kan man overveje at bruge Turfline 4-i-1 mosfri græsfrø – Disse græsfrø er bl.a. coatede med kalk, som bidrager til en mere neutral pH-værdi i plænen. Kalkmangel er ofte grunden til man døjer med mos.
Eftersåning i meget beskadiget græsplæner
Har man en plæne som er ramt af pletter uden græs eller dødt græs, bør man overveje at bruge en græsblanding med flere forskellige græsarter (+3) og af høj kvalitet. Til dette kan Turfline ”Den rigtige” anbefales, selvom at den er lavet til almindelig nysåning.
Eftersåning i normale og ubeskadigede græsplæner
Her anbefaler vi en normal eftersånings blanding, som hurtigt spirer og etablere sig sammen med de eksisterende græsplanter. En eftersåningsblanding bidrager også med nogle nye græssorter, hvilket øger variationen af græssorter i plænen. Jo større variation der er af græssorter i din plæne, jo mere modstandsdygtig er den overfor sygdomme.
Se hele vores udvalg af græsfrø her.
Når alt dette er sagt, så er det vigtigste dog at man blot for eftersået med nye græsfrø. uanset om man bruger græsfrø fra Turfline eller græsfrøene, som ligger i garagen fra sidste år, så er det bedre end slet ikke at efterså.