Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
kæmpestenbræk

Kæmpestenbræk – Sorter, plantning og pasning

En kæmpestenbræk (eller “stenbrækken” som den også er kendt som) er en staude, der har både praktiske og visuelle fordele. Den kommer dig og din have til gavn stort set hele året. I foråret kan du se frem til at nyde synet af de små blomster, der spirer frem med rosa eller røde farver. Blomsterne er formet som små klokker.

En anden betydningsfuld fordel ved stauden er, at den ikke kræver meget pasning og pleje for at trives. Herunder kan du læse mere om, hvordan du sår frø og plejer kæmpestenbræk derhjemme.


Værd at vide om stenbrækken

Stenbrækken (Bergenia) er stedsegrøn, hvilket betyder, at selvom de smukke, klokkeformede blomster ikke varer ved hele året, så giver stauden dig stadig en flot, grøn plante. Bladene vil vare ved stort set hele året, og i løbet af efteråret og vinteren vil de få en skøn, rødlig nuance.

Har du grønne fingre, eller vil du lave simple og dekorative buketter af egne blomster og planter, er stenbrækken perfekt at have i haven. Du kan bruge de robuste blade til buketter, uanset om stauden står i flor eller ej.

Du behøver ikke have stor erfaring med planter og afgrøder for at få succes med at holde stenbræk derhjemme. Den taknemmelige og hårdføre staude er let at passe og pleje. Det bedste er at så den på et sted i halvskygge eller fuld sol. Den skal gerne sås i surbundsjord, der har en stabil fugtighed.

Populære sorter af kæmpestenbræk

Du kan vælge mellem forskellige sorter af den elskede stenbræk til haven. Fælles for alle sorter gælder, at de spirer frem med rødlige blomster.

  • Porcelænsblomst
  • Mos-stenbræk
  • Allemand stenbræk
  • Sølv stenbræk

Du kan købe dine stauder som frø, eller du kan købe dem i potter, så du kan udplante blomsterne i haven, når det bliver forår. Du skal være opmærksom på, at der kan være forskellige krav til, hvilken type jord dine stauder skal stå i. Når du køber planter og blomster fra et havecenter, vil der altid følge vejledning med til såning og pleje.

LÆS OGSÅ: Top-10 lister over stauder til haven (Inspiration)

Sådan plejer du kæmpestenbræk

Du skal plante dine stauder i en næringsrig og drænet jord. Der findes bestemte udgaver af stenbrækken, som trives mest optimalt i surbund samt i sandet jord. Du behøver ikke bruge mange timer i haven, når du har stauder. Sørger du for at så og plante dem relativt tæt, er det besværligt for ukrudt at komme til. Stenbræk er med andre ord et godt valg af haveplante for dig, der ikke er det store havemenneske samt dig, der har travle hverdage.

Dine stauder skal altid stå i fugtig jord. Når det er højsommer, er det en god idé jævnligt at tjekke jorden i forhold til tørhed. Det er bedre at vande dine stauder med større mængder vand end at give dem en sjat vand hver eller hver anden dag. Som tommelfingreregel kan du gå ud fra, at du skal vande stauderne med 30L pr. m2. Dette skal gøres hver anden uge.

Kæmpestenbræk staude
Kæmpestenbræk (Bergenia)

Du skal give dine stenbrække gødning, så stauderne får de bedste vækst- og trivselsbetingelser.

Gode råd når du udplanter kæmpestenbræk

Det er vanding samt placering af stauder, du skal have mest fokus på, når du vil udplante kæmpestenbræk. Har du købt en rodklump, skal du sørge for at gennemvæde den, før du placerer den i et hul. Det er en god idé at grave et hul, der er cirka dobbelt så stort som rodklumpen. Før du placerer rodklumpen, skal du hælde en god mængde vand i hullet. Lad vandet trække ned i jorden og placer rodklumpen i samme dybde, som den stod i i potten.

I tiden efter udplantningen er det særlig vigtigt, at du vander jorden omkring din staude regelmæssigt. Det har afgørende betydning for at skabe jordfæste, at rodklumpen står i fugtig jord hele tiden.

Sådan kan du bruge kæmpestenbræk som bunddække

Stauder er en overordnet betegnelse for planter, der blandt andet egner sig godt som bunddække under træer og buske. Bunddække har til formål at holde ukrudt væk og minimere tid i haven i forhold til pasning og pleje. Når du har bunddække i haven, er det med til at holde på fugten til glæde for andre afgrøder samt for insekter og fugle.

Der skal ikke en stor arbejdsindsats til for at tiltrække insekter til din have og fremme biodiversiteten. Bunddækkeplanter som stauder hjælper med bestøvningen, så du kan få velsmagende frugter og bær fra træer og buske derhjemme.

LÆS OGSÅ: Bunddækkeplanter til haven: Vores top-5 lister (Inspiration)

Overvintring af kæmpestenbræk

Det er en fordel for dig som haveejer, at stauder opretholder deres rodnet sæson efter sæson. Planterne er hårdføre og tåler både kulde og frost. Du behøver derfor ikke lægge en fiberdug over jorden omkring stenbrække, når vinteren sætter ind. Det kan dog være en hjælp at gøre det, hvis du ønsker, at dine stauder skal blomstre tidligt i det kommende forår.

Har du stenbræk i krukker, skal du stille dem i skur eller garage som beskyttelse, når frosten tager fat. Har du ikke mulighed for at stille krukkerne i ly, skal du bruge fiberdug.

FAQ

Hvorfor plante kæmpestenbræk i haven?

Du kan se frem til flere fordele, når du har stenbræk derhjemme. Stauden er med til at øge biodiversiteten, og planten fungerer perfekt som bunddække, der holder ukrudt på afstand. Stauden beriger din have med sine smukke klokkeformede blomster.

Hvilken jord skal stenbræk sås i?

Du skal være opmærksom på, at kæmpestenbrække kan kræve forskellige typer af jord. Mens nogle af de hårdføre sorter tåler at leve i sandet jord, er der andre varianter, som skal plantes i surbund. 

Hvordan udplanter jeg kæmpestenbræk?

Har du staude i en potte, skal du grave et hul i jorden i haven, der er dobbelt så stort som potten. Skal stauden udplantes i en krukke, skal denne have en dobbelt så stor størrelse som din rodklump. Vand jorden omkring din nyplantede jordklump godt i løbet af de første måneder.

1 kommentar

  1. Er der forskel på de forskellige sorter af stenbræk, jeg er på jagt efter den mindste sort, da den skal plantes i en lidt lav krukke, der skal stå foran et bed. Kan du hjælpe mig med et navn på denne.

    Jytte Overgaard.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove