Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
kalke græsplæne

Kalkning af græsplæne – Guide

Du kan gøre meget for at få en flot, grøn græsplæne – du kan bl.a. klippe den i en passende højde samt gøde og vande den alt efter behov og årstid.

Det kan også være et godt tip at give din græsplæne kalk – hvis den vel at mærke har behov for det, for det er bestemt ikke alle plæner, hvor det er lige relevant.

Din græsplæne skal kun have tilføjet kalk, hvis jordbunden er kalkfattig og sur. Bliv klogere på kalk, pH-værdi og græsplanter i dette indlæg.


Hvilke gavnlige sideeffekter har kalk?

Kalk benyttes først og fremmest til at justere pH-værdien i jordbunden, men den har også flere gavnlige sideeffekter. Når den trænger ned i jorden, får den jordpartiklerne til at klumpe sig sammen i en såkaldt krummestruktur, der fremmer en bedre optagelse af næringsstoffer, ilt og vand.

Hvordan ved jeg, om græsplænen mangler kalk?

Skal græsset stortrives, kræver det en forholdsvis basisk eller pH-neutral jordbund – pH-værdien skal gerne ligge på 6-7. Ligger den under 5,5, er jordbunden sur – og det er gode nyheder for mos, men dårlige nyheder for græs, der ikke har det specielt godt med en sur jordbund.

Så snart pH-værdien ligger under 6, bliver det sværere for plænen at optage de ønskede næringsstoffer fra gødning.

Det kan du heldigvis gøre noget ved.

Du kan sprede kalk direkte ud over plænen og lade den trænge ned i jorden. Kalk hjælper med at forhøje pH-værdien.

Du skal dog være varsom med at tilføje alt for store mængder kalk – det kan nemlig være svært at få pH-værdien ned igen, hvis plænen først har fået rigeligt med kalk. Omvendt kan jorden også indeholde alt for meget kalk i forvejen – det kan bl.a. være tilfældet, hvis du har brugt kompost til din plæne.

Både for lidt og meget kalk kan svække græssets evne til at optage de ønskede næringsstoffer.

Derfor kan det varmt anbefales, at du holder øje med jordbundens pH-værdi, så du ved, om den er sur eller basisk – og har brug for kalk. Det kan du bl.a. gøre ved hjælp af en pH-værditester.

LÆS OGSÅ: pH-værdi i græsplænen – Gode pH-målere

Hvornår er det bedst at give plænen kalk?

Hvis du vil give din græsplæne kalk, er det bedst at gøre det i efteråret (omkring oktober-november) og foråret (marts-april), hvor det generelt er mere regnfuldt. Der skal nemlig en del regn til, før kalken er trængt helt ned i jorden.

Der findes forskellige former for kalk. Det spiller ikke den helt store rolle, hvilket produkt du vælger, om end nogle varianter har flere mineraler end andre, mens perlekalk f.eks. er kendt for at være længere tid om at blive absorberet af underlaget end granuleret kalk. Du får dog den samme virkning.

Du kan nøjes med at give plænen kalk med 2-3 års mellemrum som ren vedligeholdelse, men oftere, hvis jordbunden er meget kalkfattig og således har behov for en forhøjelse af pH-værdien.  Ved alment vedligehold plejer det at række med en mængde på 10-15 kg pr. 100 m2. Følg dog altid producentens specifikke anvisninger.

En meget vigtig ting at vide ifm. kalkning af en græsplæne er, at du ikke kan hæve pH-værdien med mere end 0,5-1 point om året. Det betyder at hvis du har en meget sur jord, så kan det tage 2-3 år før du igen har en optimal pH-værdi.

LÆS OGSÅ: Græsplæne kalender – Se månedernes gøremål

Hvordan skal jeg sprede kalken?

Kalkning af græsplæne er en ret simpel proces. Du skal blot tage sækken med kalk med ud på plænen – hæld eventuelt kalken op i en mindre spand, hvis sækken er for tung. Med løs hånd spreder du kalken manuelt over græsset. Spred den i et godt, jævnt lag.

Du kan også bruge en spreder til opgaven, men mange foretrækker den manuelle proces, der er relativt hurtigt overstået.

Har du en meget stor græsplæne, så anbefaler vi at du køber en kalk- og gødningsspreder, da den sikre en mere ensartet tilførsel.

Se lidt af udvalget fra vores sortiment af kalkspredere og kalkprodukter herunder:

FAQ

Hvorfor bruge kalk til græsplænen?

Hvis jordbunden betegnes som sur og har en pH-værdi under 5,5, mangler den kalk. Det gør, at græsset får sværere ved at vokse. Her er det godt at tilføje ekstra kalk, der forhøjer pH-værdien.  For meget kalk kan dog omvendt være skadeligt.

Hvornår skal græsplænen have kalk?

Du bør give græsplænen kalk i efteråret og foråret – det kan ske omkring oktober-november og marts-april, hvor det generelt er mere regnfuldt. Der er brug for en del regnvand, før kalken er trængt helt ned i underlaget.

Hvilken kalk er bedst til græsplænen?

Der findes flere varianter af kalk til græsplænen – det spiller ikke den store rolle, hvad du vælger. Du får den samme virkning. Nogle varianter har dog flere mineraler end andre, mens f.eks. granuleret kalk kan være nemmere at strø ud, og perlekalk kan være længere om at trænge ned i jorden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove