Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
kalk ph værdi

pH-værdi og græsplæner

Hvis du gerne vil have en græsplæne, der ser sund og grøn ud, og som er fri for ukrudt og mos, så kan du med fordel kigge på pH-værdien i jorden. Det lyder måske en smule indviklet og videnskabeligt, men det er faktisk ret nemt at måle jordens pH-værdi.

Når du kender værdien, kan du bruge den til at give plænen den rette behandling. Læs med og se, hvordan du bruger pH-værdien til at få en grøn og mosfri græsplæne!


Som alle andre planter i haven skal græsplænen plejes godt. En græsplæne, der har de bedste vækstbetingelser, vil lettere kunne optage jordens næringsstoffer, og dermed bliver græsset flot og grønt at se på. Ved hjælp af et lille testsæt kan du selv måle jordens pH-værdi, så du ved, om værdien skal sænkes eller hæves, for at græsset kan gro bedst muligt.

PH-Værdi

Hvad er pH-værdi?

Måske kan du huske begrebet pH-værdi fra skolens kemiundervisning. En pH-værdi angiver et produkts surhedsgrad og fortæller, om produktet er surt, basisk eller neutralt. Der er 14 trin på pH-skalaen, og vand, der anses for at være neutralt, har således en pH-værdi på 7.

Hvis et produkt har en pH-værdi der er lavere end 7, er den sur og klassificeres derfor som syre. Produkter med en værdi der ligger over 7, er basiske, og altså det du kalder for baser.

Men vidste du også, at pH-værdien er en dansk opfindelse? pH-værdi blev første gang præsenteret i 1909 af Professor S. P. L. Sørensen, der var ansat som leder af Carlsbergs laboratorium.

Skalaen blev i første omgang brugt i ølproduktionen som et meget præcist værktøj til at angive en væskes surhedsgrad. Dermed kunne professoren bruge en meget præcis skala i vurderingen af de enkelte øltyper. Øl har i øvrigt en pH-værdi der ligger på 4,1 – 4,6 på pH-skalaen.

Hvorfor er pH-værdi vigtig i forhold til græsplæner?

Men hvad har ølbrygning og græsplæner med hinanden at gøre? Ikke så meget faktisk, ud over at du også kan bruge pH-værdien til at sørge for, at din græsplæne og andre planter har de bedste vækstbetingelser.

Ved at måle pH-værdien i jorden kan du afgøre, om der er brug for at ændre på værdien. Når du bruger denne fremgangsmåde, kan du, på en meget videnskabelig måde sørge for, at havens græsplæne, rhododendronbede osv. har de optimale vækstbetingelser.

Græs trives bedst i neutral jord, der har en pH-værdi på mellem 6 og 7. Det samme gør sig gældende for frugttræer, roser og planter som f.eks. buksbom.

Andre planter foretrækker en mere sur jord. Særlig rhododendron og azalea er kendt for at trives i meget sur jord. Disse planter har der bedst, hvis jordens pH-værdi ligger på 4,0 – 5,5.

Hvordan tester du din græsplænes pH-værdi?

Ved at teste pH-værdien i din egen jord kan du sikre, at græsplænen har de bedste vækstbetingelser. Selve testen kan du let selv foretage, og indenfor 5 minutter har du resultatet.

Du skal bruge et testsæt til at måle pH-værdi eller en pH-værdi måler til jord, som kan købes her hos Havehandel.dk.

Ved brug af pH-testsættet fra Eco-style, skal du indsamle små jordprøver forskellige steder i græsplænen. For at få den mest repræsentative prøve skal du grave ned og tage jord der ligger mellem 5-15 cm fra jordoverfladen.

Nu fylder du 1 cm jord i det medfølgende reagensglas og hælder 2 ml destilleret vand i glasset. Det destillerede vand følger med i testsættet.

Herefter skal du komme en tablet fra sættet ned i reagensglasset og ryste glasset i 30 sekunder. Når glasset har stået i 5 minutter, skifter vandet farve. Og ved at sammenligne farven med skalaen på indpakningen kan du aflæse jordens pH-værdi.

En stor fordel ved at sørge for, at græsset vokser i jord med den rette pH-værdi, er, at du samtidig slipper af med irriterende mos i plænen. Mos trives bedst i sur jord med en pH-værdi på omkring 4,0. Så ved at hæve pH-værdien til 6 – 7, som græs holder mest af, får du helt automatisk udryddet mos i plænen.

Hvordan hæver du pH-værdi i en græsplæne?

Som nævnt er tricket nu at sørge for, at jorden har en pH-værdi på 6 – 7. Hvis jorden er for sur, skal du hæve værdien, for at den passer bedst muligt til græs.

Du kan hæve jordens pH-værdi ved at give plænen et kalktilskud med f.eks. perlekalk. Kalken sørger for at gøre jorden mere basisk og giver græsset bedre betingelser for at optage næringsstoffer fra jorden og dermed holde sig flot og grøn.

Se vores udvalg af kalk herunder ↓

Mange haveejere tror fejlagtigt, at græs pr. definition altid skal have kalk, men det er altså kun tilfældet, hvis jorden er for sur.

En ting der er utrolig vigtig at vide i forbindelse med kalkning af en græsplæne er, at det kan tage flere år at hæve pH-værdien. Man kan typisk kun hæve pH-værdien med 0,5-1 point om året, hvilket betyder at meget sure græsplæne godt kan tage et par år at gøre mere basiske.

Det kan derfor anbefales at man en gang hver 1-2 år tjekker op på pH-værdien i sin græsplæne og/eller surbundsbede.

Læs endnu mere om kalk i vores guide om korrekt kalkning af græsplænen her.

Hvordan sænker du pH-værdi i jorden?

I sjældnere tilfælde vil du kunne opleve, at jorden er for basisk, og her drejer det sig om at sænke pH-værdien. Hvor det er rimeligt let at hæve pH-værdien, er det straks noget sværere at sænke den.

Hvis du måler en for høj værdi, skal du straks holde inde med at kalke og gøde jorden. Ofte vil pH-værdien falde af sig selv efter noget tid, og du kan prøve at måle værdien igen efter nogle måneder.

Hvis jorden er meget basisk, kan du strø et tyndt lag spagnum ud over plænen. Spagnum vil få pH-værdien til at falde, men behandlingen vil tage tid og kræver, at du har god tålmodighed.

FAQ

Hvad betyder pH-værdi?

En pH-værdi angiver et produkts surhedsgrad og fortæller, om produktet er surt, basisk eller neutralt. Der er 14 trin på pH-skalaen, og vand, der anses for at være neutralt, har således en pH-værdi på 7. Hvis et produkt har en pH-værdi der er lavere end 7, er den sur og klassificeres derfor som syre. Produkter med en værdi der ligger over 7, er basiske, og altså det du kalder for baser.

Hvordan måler man pH-værdi i en græsplæne?

Du skal bruge et testsæt til at måle pH-værdi, som kan købes her hos Havehandel.dk, og som indeholder 8 tests.

Hvordan hæver man pH-værdien i en græsplæne?

Du kan hæve jordens pH-værdi ved at give plænen et kalktilskud med f.eks. perlekalk. Kalken sørger for at gøre jorden mere basisk og giver græsset bedre betingelser for at optage næringsstoffer fra jorden og dermed holde sig flot og grøn.

Kan man sænke pH-værdien i en græsplæne?

I sjældne tilfælde kan pH-værdien i en græsplæne være for høj, hvis man har kalket alt for meget. pH-værdien falder af sig selv med tiden, men du kan fremskynde processen ved at strø et tyndt lag spagnum ud over plænen. Spagnum vil få pH-værdien til at falde, men behandlingen vil tage tid og kræver, at du har god tålmodighed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove