Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
ridderspore i haven

Ridderspore i haven – Guide

Ønsker du et smukt udtryk i haven med blomster og planter, der skaber skønne farver, er ridderspore et godt valg. På latinsk kaldes planten for “delphinium”. Stauden er elegant og farverig, og den passer både den vilde have og haven, der kæres om af grønne fingre.

Vil du have succes med at plante og pleje riddersporer, kan du læse mere her.


Værd at vide om ridderspore

De varianter af den elskede staudeplante du finder i plantecentre, er hybrider. Det vil sige, at det er stauder, der er skabt af mennesker. Du skal til Nordamerika eller Asien for at nå frem til områder, hvor du kan se vildtvoksende udgaver af planten. Her finder man dem i skovbryn, vilde krat eller egne med høj fugtighed i jorden.

Den store fordel ved at have “delphinium” er, at stauden er perfekt til at have i danske haver. Den er fleksibel i forhold til placering i haven, så længe den ikke står i fuld sol hele tiden, der får jorden til at tørre ud. Du skal være opmærksom på, at “delphinium” hører til ranunkelfamilien, der er en giftig planteart.

Ridderspore i haven og på friland

Der er rig mulighed for at kunne skabe de skønneste områder med masser af farve i haven, når du planter ridderspore. Du kan vælge stauderne i forskellige farver, så du får det farvespil, som passer til din smag.

Stauden kan blive op til 2 meter høj afhængig af sort og betingelser for vækst. I højsommeren står stauderne smukkest. Her vil blomsterne vokse frem i større klaser, så de skaber tæthed på planten. Du kan blandt andet få blå, lilla og hvide ridderspore, og de er alle flerårige stauder, som kan vokse frem igen året efter, når de plejes korrekt.

LÆS OGSÅ: 10 lette stauder til haven (inspiration)

Sådan plejer du ridderspore

Det vigtigste for “delphinium” er, at stauderne står i næringsrid jord. Det bedste for planten er at få en god omgang kompost lagt ud på jorden i løbet af sommeren. Fosfor, kali og kvælstof er alle betydningsfulde komponenter for stauden, som får den til at vokse stærkt og smukt frem. Det anbefales, at du ikke giver stauder kompost efter august.

Skulle der opstå en periode, hvor temperaturerne er høje, og hvor der ikke kommer nedbør, er det en god idé at vande dine “delphinium”. De bliver trætte og udsultede at se på, og blomsterne vil få en mere mat farve.

Du kan få dine riddersporer til at blomstre op til 2 gange på 1 sæson. Dette sker ved, at du klipper dem ned, når de har blomstret første gang. Det er omkring juni/juli. Dine stauder vil få en ny blomstring, som er mindre intensiv i sit farvespil end den første omgang.

Sorter af ridderspore

Delphinium Belladonna hybrider

“Belladonna” er en populær variant af de elskede stauder, som kan bliver op til 120cm høje. Det særlige ved Belladonna er, at denne sort har et højt niveau af løv sammenholdt med andre udgaver af staudefamilien. En anden fordel ved Belladonna er, at denne sort har en tidlig blomstring, så du kan nyde de skønne farver i haven allerede fra maj.

Delphinium Elatum hybrider

“Elatum” er sorten af ridderspore, der udvikler sig til at blive høje og kraftige stauder. Sorten er mere krævende i forhold til pleje, og derfor er den ikke særlig udbredt i Danmark.

Delphinium Pacific hybrider

Som navnet på staudesorten hentyder, har Delphinium Pacific en smuk og intens blå farve, der passer ind i alle typer af haver. Det er Delphinium Pacific, der er iblandt de mest eftertragtede og populære hybrider af ridderspore herhjemme. Det anbefales, at du omplanter hybriden efter hvert 4.-5. år, hvis den skal blive ved med at have en prægtig blomstring.

FAQ

Hvilken type jord skal ridderspore vokse i?

Du skal sørge for at plante "delphinium" i næringsrig jord, hvor der er optimalt dræn. Du kan med fordel give dine stauder en god omgang kompost i forsommeren eller i sommerperioden. Så vokser de smukkeste blomster frem på planten.

Hvor mange sorter af riddersporer findes der?

Der findes mange udgaver af den elskede staudeplante. Sorterne kaldes "hybrider", da de er skabt af mennesker (og således ikke vilde planter). De mest udbredte hybrider er Belladonna og Pacific.

Hvordan skal stauden plejes?

Sørg for at jorden omkring dine stauder aldrig er tør. Du kan med fordel mærke efter fugtigheden i jorden 1-2 gange om ugen for at sikre, at der er tilstrækkeligt med vand som næring. Du kan beskære dine stauder i juni/juli, og de vil blomstre igen løbet af det tidlige efterår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove