Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
klokkeblomst til haven

Klokkeblomst (Campanula) – Den store guide

Klokkeblomsten – eller Campanula som den kaldes på latin – er en yndig lille blomst, som både kan findes i mange haver såvel som vildt i den danske natur. Blomsten er kendetegnet ved deres klokkeformede blomster og typiske blå farve – men faktisk kan du også finde dem i en række andre farver såsom hvid og lyserød.


Hvis du også er helt vild med denne smukke blomst, så får du her en guide til, hvordan du på bedst mulig vis inkorporerer den i din have. Du kan blandt andet lære mere om, hvilken jord og placering planten foretrækker, hvordan du får den til at blomstre og meget mere.

Klokkeblomster arter og sorter

De fleste mennesker kender godt til klokkeblomsten, men det er de færreste, som er klar over, hvor mange arter af denne plante der faktisk findes – i alt er der nemlig omkring 1000 sorter og mere end 50 arter af klokkeblomst.

De mest anvendte sorter er bl.a.:

Karpaterklokke – Campanula carpatica

Denne sort er en opretvoksende og kompakt klokke, som er kendetegnet ved, at den både kan have enkelte og dobbelte blomster. Du kan finde forskellige sorter af karpaterklokken, hvor nogle af de mest populære blandt andet er ’Pearl’ og ’Thor-Pedo’.

Krybeklokke – Campanula portenschlagiana

Denne sort af klokkeblomst er væsentligt anerledes fra flere af de andre sorter, da den er kendetegnet ved dens krybende vækst. Dertil kan den også genkendes på dens meget små blade og blomster. Hvis du søger en krybeklokke, så kan sorten ’Get Mee’ være en oplagt plante at tage et kig på.

Stjerneklokke – Campanula poscharskyana

Stjerneklokken kan til forveksling godt ligne lidt den ovennævnte krybeklokke, da den ligeledes også har en krybende vækst. Dog adskiller de to sorter sig også bl.a. størrelsen af deres blomster og blade. Blandt de populære sorter af stjerneklokken kan du blandt andet finde sorten ’Stella’.

Græsk klokke – Campanula formanekiana

Den græske klokke minder om flere af de ovennævnte sorter af klokkeblomst. Dog har den en opretvoksende klokke.

Bredbladet klokke – Campanula latifolia

Den bredbladede klokke skiller sig væsentlig ud fra de andre sorter af klokkeblomst, når det gælder udseendet. Planten består nemlig af en klokke med en lang og lodret stængel, som ender ud i nogle store og enormt flotte klokkeblomster.

Den bredbladede klokke kan blive helt op til 120 cm i højden, hvormed det altså er en relativ stor plante.

Mælkeklokke – Campanula lactiflora

Mælkeklokken skiller sig ligeledes også lidt ud fra mængden af klokkeblomst sorter. Selvom den også er en opretvoksende klokke, så har den nogle rigtig fine stjerneformede klokkeblomster, hvilket altså er ret karakteristisk for planten.

Mælkeklokken er ligeledes en relativ stor plante. Den kan nemlig blive helt op til 150 cm i højden, hvormed den vil kunne ses på lang afstand, og dermed pynte super flot i enhver have.

Campanula haylodgensis

Denne sort har endnu ikke fået et dansk navn, men planten er kendetegnet ved, at den har dobbelte blomster og en let hængende vækst. Planten kan blandt andet findes i sorterne ’White Like Mee’ og ’Blue Like Mee’.

Campanula longistyla

Denne sort har heller ikke fået et dansk navn endnu. Dog er den kendetegnet ved, at den har en opretvoksende klokke med store, flotte klokkeblomster. Af denne type sort kan du blandt andet finde sorten ”Isabella”.

Klokkeblomst

Plantevejledning: Sådan planter du klokkeblomst

Klokkeblomster findes i rigtig mange forskellige lande, hvormed det er en utrolig alsidig plante, som er langt fra kræsen, når det kommer til placering, jord, osv.

Hvis du dog vil give dine klokkeblomster de bedste betingelser, så får du her en plantevejledning til dem.

Placering af klokkeblomster i haven

Da klokkeblomster netop er så alsdige, som de er, så kan du både plante dem i krukker, i bede og endda direkte i jorden. Dog kan de godt lide at stå tæt sammen, hvormed du med fordel kan plante en lille klynge sammen, sådan at de danner et lille pude.

Klokkeblomster kan godt lide lys, hvormed det vil være en fordel at placere dem et sted, hvor de kan få noget indirekte sol.

Valg af jord

Klokkeblomster kan gro i næsten enhver type jord, og de gror tilmed rigtig fint i relativt næringsfattige jordtyper.

Selvom klokkeblomster ikke er specielt kræsne, i forhold til hvilken type jord de plantes i, så er det dog vigtigt, at du planter dem i jord med et godt dræn. På den måde kan det overskydende vand nemlig løbe fra, sådan at planten ikke drukner.

Optimalt tidspunkt at plante klokkeblomst

Du bør som udgangspunkt starte med at forspire dine klokkeblomster fra frø fra omkring april måned. Under forspiringen er det vigtigt, at du sørger for at vande frøene nedefra – for eksempel i en lille underkop – så de ikke ender med at rådne.

Når dine klokkeblomster er spiret, kan du vælge enten at beholde dem indenfor eller plante dem ud i haven. Hvis du gerne vil plante dem ud, så er dette bedst at gøre omkring maj til juni måned, da du her er sikker på, at frosten har forladt jorden.

Udplantning af klokkeblomster

Når dine klokkeblomster er klar til at blive plantet ud, så kan du gøre som følgende;

  • Når du har forspiret dine klokkeblomster, plantes de enten i en større krukke eller direkte i jorden.
  • Grav et hul, der er ca. lige så dybt, som plantens rødder er lange.
  • Sæt planten i hullet. og tilføj jord omkring den. Klokkeblomster kan godt lide at stå tæt sammen, så du kan med fordel plante 3-5 planter tæt sammen. Sørg for at vande planterne godt, og tilføj eventuelt lidt ekstra jord efter vandingen.

Pasning og gødning af klokkeblomst

Klokkeblomsten er en taknemlig lille plante, som slår sig til tåls med de fleste forhold. Alligevel får du her nogle enkelte tips og tricks, som du kan bruge til at passe dine klokkeblomster.

Pasning

Da klokkeblomsten i sig selv er en hårdfør plante, som er taknemmelig for de fleste jordtyper og lignende, så kræver den faktisk ikke særlig meget pasning fra din side. Derfor skal du blot sørge for at vande dine klokkeblomster i moderate mængder.

Har du plantet dine klokkeblomster direkte i jorden, så bør du være opmærksom på at vande dem lidt oftere, end hvis de står i krukker, da jorden her hurtigere tørrer ud. Det kan ligeledes være en fordel at holde øje med mængden af nedbør, så du kan tilpasse mængden af vand, da planten ikke kan lide hverken for våd eller tør jord.

Når det gælder pasningen af dine klokkeblomster, så er den største udfordring faktisk snegle. De elsker nemlig at spise plantens blomster, hvormed du bør tjekke og fjerne eventuelle snegle fra planten jævnligt.

Gødning

Medmindre du har plantet dine klokkeblomster i meget udpint jord, så er det som udgangspunkt ikke nødvendigt at gøde dem. Er jorden dog meget næringsfattig, så kan du sagtens gøde dine blomster en smule almindelig universal gødning.

Sådan får du klokkeblomsten til at blomstre

Klokkeblomsten er ikke en svær plante at få til at blomstre. Så længe dens behov for lys og vand er dækket, så vil planten formentlig sætte nogle super fine blomster, som du kan nyde synet af. Der er dog lidt forskel på, hvornår planten blomster, afhængigt af om den står indendørs ellers udendørs.

Hvis din plante står indenfor, så vil den typisk blomstre omkring marts til juni måned, hvorimod den vil blomstre noget senere, hvis den er plantet udendørs. Her skal du regne med, at den først springer i blomst omkring juni til august.

Inspiration til andre planter

Hvis du gerne vil sætte dine klokkeblomster sammen med nogle andre rigtig kønne blomster, så er det oplagt at sætte dem sammen med de skønne høstanemoner. Disse planter er ligesom klokkeblomsten en ret alsidig og standhaftig plante, og de blomstrer nogenlunde samtidig med klokkeblomsten. På den måde kan de skabe et yndigt og smukt udseende bed, hvis du planter dem sammen.

Du kan også vælge at plante dine klokkeblomster med dahliaer, som ligeledes også kan lige veldrænet jord. Dog skal du være opmærksom på, at førend dine dahliaer trives, så skal jord være relativ næringsrig – de kræver nemlig mere næringsrigt jord, end klokkeblomsterne gør.

En tredje mulighed er planten blåregn. Denne plante er sammen med klokkeblomsten én af de få blomster, som har en blålig farve. Dermed kan du altså skabe et visuelt utroligt smukt bed med disse to planter i, som helt sikkert vil lyse smukt op i enhver have.

FAQ

Hvad kaldes klokkeblomsten også?

Herhjemme er klokkeblomsten klart mest kendt under dette danske navn. Dog kaldes planten også for Campanula, hvilket er den latinske betegnelse for klokkeblomst-familien.

Hvordan ser en klokkeblomst ud?

Generelt forbindes klokkeblomstens udseende med dens lille højde, små klokkeformede blomster og blå farve. Dog kan du finde klokkeblomster i mange forskellige farver og former, såvel som at enkelte sorter kan gro helt op til 150 cm i højden.

Er klokkeblomster giftige?

Ja, klokkeblomster er giftige. Klokkeblomster kan desværre være nemme at forveksle med de spiselige ramsløg, men du bør aldrig indtage planten eller dens smukke røde bær. Alle dele af planten – både stængel, blomst og bær – er nemlig meget giftige.

2 Kommentarer

  1. Andre steder står at den er spiselig

    Lisbeth Jensen
  2. Jeg havde Krybeklokke sået langs soklen af mit hus og det var vildt flot, de havde gode rødder. Altså indtil mine lejere gav dem Round Up .
    Derfor – har i frø til krybeklokke?
    Mvh Hanne .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove