Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
græsplæne til køkkenhave

Konvertering af græsplæne til køkkenhave

Vil du gerne i gang med at dyrke grøntsager, men mangler et areal i haven? så inddrag et stykke af græsplænen til projektet. Ved at tage en bid af græsplænen kan du få mere plads til din køkkenhave, og inden længe har du lækre og friske grøntsager af  egen avl.

Der er flere måder at gribe opgaven an på, når du skal konvertere et stykke græsplæne til køkkenhave – det fortæller vi om her.


Friske grøntsager fra egen have er både lækre, sunde og økologiske. Efter en lang årrække, hvor danskerne har foretrukket græs i haven, har flere og flere haveejere igen fået øjnene op for køkkenhaven. Her kan du nærmest blive selvforsynende med kartofler, ærter, gulerødder, urter og alle de mange andre grøntsager i bedste ”Bonderøven” stil.

Det er ikke kun de voksne, som ser muligheder i køkkenhaven. Også børnene vil elske at se, hvordan planterne vokser og tager form.

Køkkenhave i græsplænen – sådan gør du

Græs er en stærk plante, som godt kan være en smule genstridig, når den skal fjernes. Hvis du ikke vil slås med rester af græs i din nye køkkenhave, så er det vigtigt at alt græsset fjernes, inden du begynder at så og plante. Heldigvis er det ikke så svært, men hvis du vil kvæle græsset uden brug af sprøjtemidler, så planlæg arbejdet i god tid. Der går nemlig hurtigt noget tid med at klargøre køkkenhaven.

Nogle metoder tager længere tid end andre, så vælg den fremgangsmåde, der tiltaler dig mest. Her får du 3 forskellige forslag til, hvordan du fjerner græsset og omdanner et stykke af plænen til køkkenhave.

Metode 1: Fjern det livsnødvendige lys fra græsset

Vi starter med den løsning, der kræver aboslut mindst arbejde, men som også tager længst tid. Denne metode går ud på at kvæle græsset ved at skærme for sollyset.

Alt liv kræver lys for at vokse, og det gælder også græsplæner. Hvis du skærmer græsset fra lyset, vil det langsomt, men sikkert gå ud.

Du skal bruge noget kraftig sort plastik eller endnu bedre et stykke ukrudtsdug. Plastikken eller ukrudtsdugen bredes ud over der areal, hvor køkkenhaven skal være. Efter nogle måneder er græsset gået ud, og du kan begynde at anlægge dine bede. Ukrudtsdug har den fordel, at det er diffusionsåbent, så regnvand kan trænge igennem. Hvis du bruger plastik, skal du lave nogle huller til vandet. Det letteste er at perforere plasticen med en spids gravegreb.

Da denne metode er tidskrævende, kan du med fordel dække arealet af sidst på efteråret, så du er klar, når foråret igen banker på.

Når græsset er dødt, kan du med fordel udlægge et 5 cm. tykt lag jordforbedring ud på areallet og fræse det ned i den underlæggende muldjord med en havefræser. Det giver en luftig og næringsrig muld til din nye køkkenhave.

Metode 2: Kvæl græsset, mens du anlægger køkkenhaven

Metode 2 minder meget om metode 1, men den henvender sig mere til dig, der ikke har tålmodighed til at vente de mange måneder på at komme i gang, eller som ikke er kommet i gang i god tid.

Her skal du bruge noget pap, eventuelt nogle gamle papkasser eller lignende, uden for meget tryksværte, tape, hæfteklammer osv. Og så skal du bruge en del kompost/jordforbedring samt muld eller højbedsmuld. Her skal du beregne ca. 8-10 cm kompost på stykket, der skal omdannes til køkkenhave. I de fleste større byer findes der pladser, hvor du gratis – eller meget billigt – kan afhente kompost.

Start med at klippe græsset i den laveste indstilling på plæneklipperen, så du ikke skal slås med for lange strå. Papkasserne skal sprættes op, og så skal de lægges oven på græsset, så de skærmer fuldstændig for sollyset. Der må gerne være et overlap, så du er sikker på, at der er lukket helt tæt for solens stråler.

Nu fordeler du komposten ud over pappet, så alt er dækket i et jævnt lag. Du kan begynde at så frø og plante med det samme, men pas på der ikke kommer sollys til græsset. Hvis du planter igennem pappet så husk at dække græsset godt til med pap, inden du lægger jorden på plads.

Pappet forsvinder af sig selv, og inden længe er græsset gået ud, og du har lækre grøntsager i stedet for græs. Græsset vil fungere som naturlig gødning, der kan nære dine afgrøder på bedste vis.

Metode 3: Vend græstørven med en spade

Den sidste metode, vi vil nævne, er ligeså effektiv som de foregående, men løsningen kræver lidt mere manuelt og hårdt arbejde. Til gengæld skal der ikke bruges nogen andre materialer end en god spade.

Du skal stikke firkanter ud med spaden, helst i hele spadens dybde, og så vender du den udstukne blok med græstørven nedad. Sådan fortsætter du, indtil hele arealet er endevendt.

Metoden med at vende græstørven er ikke kun effektiv, men også god for de kommende afgrøder. Ligesom i metode 2 sikrer denne fremgangsmåde, at du beholder næringsstofferne fra græsset i jorden. Det vil komme dine afgrøder i køkkenhaven til gode og sikre en god vækst i det første år.

Du kan også vælge at fjerne græstørven helt. Det kræver dog, at du kan komme af med tørven et andet sted, og at du har kompost til at fylde efter med. Ved at nøjes med at vende tørven, får du ikke materiale i overskud, og løsningen koster kun sved og rugbrød.

Køkkenhave

God fornøjelse med køkkenhaven

Uanset hvilken metode du vælger, vil du kunne se frem til at så, plante og høste afgrøder i køkkenhaven. Det koster lidt tid at passe en køkkenhave, men når først du har smagt de lækre og helt friske grøntsager fra egen have, så er det hele arbejdet værd.

Du kan med fordel bliver klogere på de enkelt grøntsager og krydderurter i vores store kartotek af dyrkningsvejledning her.

FAQ

Hvornår er det bedst at anlægge køkkenhave?

Det er smart at anlægge køkkenhaven i det tidlige forår. Gør du det, har du altså rig mulighed for både at plante og tilmed nyde en god høst af hvad end du planter i køkkenhaven, i løbet af sommeren.

Må man placere et højbed oven på sin plæne?

Du kan godt placere et højbed ovenpå din græsplæne. Du skal dog vide at du vil kvæle græsset herunder, og er bedet ikke så højt, skal du fjerne græstørven først. Det anbefales at fjerne græstørven uanset hvad, så bedet har direkte adgang til jorden.

2 Kommentarer

  1. Jeg skal til at gå i gang med at omdanne et område med senegræs og lidt ukrudt til en skovhave, og vil klargøre jorden ved at overdække den med plastik. Området er på ca 30 x 25 m, så derfor er jeg på jagt efter noget sort plastik på ruller frem for den dyre ukrudtsdug.

    I den forbindelse har jeg kik på noget sort ensilage, som jeg dog er i tvivl om er det rette til opgaven, da plasten vil ligge så tæt på jorden, at det nærmest klæber til græsset og derved afskærer for ilttilgangen til græsset.

    Mit spørgsmål er nu, om ukrudt og græs under en sådan ensilagefolie kan forrådne/formulde?
    Hvis ensilageplast ikke kan bruges, hvilken type plast kan så, og hvor kan det købes i større mængder?

    Mvh. Helle

    Helle Frederikssen
    1. Hej Helle

      Det er nogle gode spørgsmål, som jeg desværre ikke kender svaret på. Har ikke erfaring med plast og græs sammen 🙁

      Mvh Martin

      Martin Nissen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove