græsplæne svampe

Svampe i græsplænen Skriv en kommentar

Har du svampe i græsplænen, og er du bekymret for, om svampene er farlige, eller synes du bare de skæmmer havens udseende?

Mange haveejere synes ikke om svampene, men er der en reel grund til bekymring, eller skal du blot glæde dig over de finurlige og lidt underlige skabninger? Er svampene i græsplænen giftige, kan de spises, og hvordan bekæmper du dem? Det vil vi prøve at fortælle mere om her.


Svampe i græsplænen – og i naturen i øvrigt – er ikke noget unormalt syn. Alligevel synes mange ikke om svampene, som popper op i plænen.

Svampe findes i et utal af arter og i mange forskellige størrelser og former. Faktisk findes der alene i Danmark mere end 8.000 forskellige svampearter.

Hvorfor kommer der svampe i græsplænen?

Hen under efteråret har de fleste oplevet, at der begynder at skyde svampe op i forskellige områder af græsplænen. Ligesom alle andre planter i haven, er svampe en helt naturlig forekomst, og faktisk har svampene en særdeles vigtig funktion i økosystemet.

Svampene har en ”oprydningsfunktion” i naturen, og de har en stor betydning for, at naturens kredsløb kan opretholdes. Svampe nedbryder organisk materiale, og mange svampearter lever i sameksistens, i symbiose, som det kaldes, med andre planter og træer.

Det betyder, at den del af svampen, der befinder sig under jorden, vokser på plantens rødder, og igennem svampen overføres der næringsstoffer til planten. Til gengæld giver planter og træer sukkerstoffer tilbage til svampene, som de ikke selv er i stand til at prodocere – en ren win-win i naturen.

Hvilke svampe er de mest almindelige?

Selvom der findes mange svampearter i Danmark, er det kun en meget lille del, som du normalt ser i haver og græsplæner.

De 3 mest almindelige svampe, som du støder på er:

  • Elledans-bruskhat
  • Høslætsvamp
  • Stor parykhat

Elledans-bruskhat (Marasmius oreades)

Marasmius oreades

Elledans-bruskhat er en lille brun eller gullig svamp med en svampehat, der kan blive ca. 5 cm i diameter. Denne svampetype er meget udbredt, og den ses ofte i hekseringe i græsplænen.

Høslætsvamp (Panaeolus foenisecii)

panaeolus foenisecii

Høslætsvampen er en anden svamp, der er udbredt i hele landet. Høslætsvamp genkendes på de meget lange og tynde stokke og på en lille hat, der bliver mellem 1-4 cm i diameter.

Stor Parykhat (Coprinus comatus)

Coprinus comatus

Stor parykhat kender de fleste, da den har en lang hvidlig hat med forholdvis grove skæl. Også denne svamp ses ofte i de danske haver.

Der findes naturligvis mange flere svampe, som du kan støde på. I nogle områder er svampe mere udbredt, og det er ikke alle typer svampe, der findes overalt i landet.

Er svampene i græsplænen giftige?

Der er ingen af de mest almindelige svampe i de danske haver, der er særligt giftige. Der findes dog forskellige arter, der kan give ubehag i form af opkast og diarré.

Der findes flere af de almindelige svampearter, der er udmærkede spisesvampe. F.eks. er Stor Parykhat spiselig, og kan anvendes i madlavningen. Generelt gælder reglen dog om, at du ikke skal spise svampe fra haven, medmindre du er helt sikker på, hvilken svamp det drejer sig om.

Der findes især to slags svampe, som du bestemt skal holde dig fra. Det er Rød Fluesvamp og Grøn Fluesvamp. De ses ikke så ofte i almindelige villahaver, men de kan forekomme. Særlig grøn fluesvamp kan i værste tilfælde være direkte dødelig.

Almindeligvis er der dog ingen grund til bekymring over de de almindelige svampe i græsplænen, og de er normalt ikke til fare for hverken dyr eller mennesker. Lær børnene at de ikke må spise noget fra haven, som de ikke ved, hvad er.

Du kan sprøjte med gift og udrydde mange slags ukrudt og planter, men risikoen for forgiftning fra sprøjtemidler er langt større og mere alvorlig end risikoen for, at børnene kommer til at spise noget forkert.

LÆS OGSÅ: Bekæmpelse af ukrudt i græsplænen

Kan du komme svampene i græsplænen til livs?

Det korte svar til det spørgsmål er – nej, det kan du ikke. Svampen, der stikker op i græsplænen, er populært sagt kun toppen af isbjerget. Svampens rod ligger dybt i jorden, og selvom du fjerner svampene eller kører dem over med plæneklipperen, så har det ingen effekt, og svampen dør ikke af det.

Det er ikke muligt at bekæmpe svampene med almindelig gift, og du kan heller ikke grave svampen op. Det bedste du kan gøre, er at respektere svampenes tilstedeværelse i naturen og glæde dig over, at de har en særdeles vigtig og nyttig funktion.

Svampene skader ikke græsset eller andre planter i haven, og det er derfor kun et rent kosmetisk problem, når svampene skyder op.

Svampenes frugtlegemer, som er dem, der stikker op over jorden, forsvinder af sig selv, og de står sjældent særligt længe. Hvis du ikke vil have dem i haven, kan du fjerne dem, eller du kan lade dem være til de forsvinder af sig selv.

Forebyggelse – undgå svampe i plænen

Ligesom bekæmpelse af svampe i plænen er svær, er forebyggelse også næsten umulig. En græsplæne skal altid plejes med den rette type gødning, så du kan sikre dig, at plænen har de bedste vækstbetingelser. En god vækst i græsset kan forebygge mange sygdomme og forskellige former for ukrudt, men det har desværre ikke den store effekt på svampene.

Der florerer flere forskelige gamle råd om at tilføre kalk eller vande med atamon, men det vil sjældent have den store effekt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *