Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
græsplæne svampe

Svampe i græsplænen

Har du svampe i græsplænen, og er du bekymret for, om svampene er farlige, eller synes du bare de skæmmer havens udseende?

Mange haveejere synes ikke om svampene, men er der en reel grund til bekymring, eller skal du blot glæde dig over de finurlige og lidt underlige skabninger? Er svampene i græsplænen giftige, kan de spises, og hvordan bekæmper du dem? Det vil vi prøve at fortælle mere om her.


Svampe i græsplænen – og i naturen i øvrigt – er ikke noget unormalt syn. Alligevel synes mange ikke om svampene, som popper op i plænen.

Svampe findes i et utal af arter og i mange forskellige størrelser og former. Faktisk findes der alene i Danmark mere end 8.000 forskellige svampearter.

Hvorfor kommer der svampe i græsplænen?

Hen under efteråret har de fleste oplevet, at der begynder at skyde svampe op i forskellige områder af græsplænen. Ligesom alle andre planter i haven, er svampe en helt naturlig forekomst, og faktisk har svampene en særdeles vigtig funktion i økosystemet.

Svampene har en ”oprydningsfunktion” i naturen, og de har en stor betydning for, at naturens kredsløb kan opretholdes. Svampe nedbryder organisk materiale, og mange svampearter lever i sameksistens, i symbiose, som det kaldes, med andre planter og træer.

Det betyder, at den del af svampen, der befinder sig under jorden, vokser på plantens rødder, og igennem svampen overføres der næringsstoffer til planten. Til gengæld giver planter og træer sukkerstoffer tilbage til svampene, som de ikke selv er i stand til at producere – en ren win-win i naturen.

Hvilke svampe er de mest almindelige?

Selvom der findes mange svampearter i Danmark, er det kun en meget lille del, som du normalt ser i haver og græsplæner.

De 3 mest almindelige svampe, som du støder på er:

  • Elledans-bruskhat
  • Høslætsvamp
  • Stor parykhat

Elledans-bruskhat (Marasmius oreades)

Elledans bruskhat

Elledans-bruskhat er en lille brun eller gullig svamp med en svampehat, der kan blive ca. 5 cm i diameter. Denne svampetype er meget udbredt, og den ses ofte i hekseringe i græsplænen. Læs mere om hekseringe her.

Høslætsvamp (Panaeolus foenisecii)

panaeolus foenisecii

Høslætsvampen er en anden svamp, der er udbredt i hele landet. Høslætsvamp genkendes på de meget lange og tynde stokke og på en lille hat, der bliver mellem 1-4 cm i diameter.

Stor Parykhat (Coprinus comatus)

Coprinus comatus

Stor parykhat kender de fleste, da den har en lang hvidlig hat med forholdvis grove skæl. Også denne svamp ses ofte i de danske haver.

Der findes naturligvis mange flere svampe, som du kan støde på. I nogle områder er svampe mere udbredt, og det er ikke alle typer svampe, der findes overalt i landet.

Er svampene i græsplænen giftige?

Der er ingen af de mest almindelige svampe i de danske haver, der er særligt giftige. Der findes dog forskellige arter, der kan give ubehag i form af opkast og diarré.

Der findes flere af de almindelige svampearter, der er udmærkede spisesvampe. F.eks. er Stor Parykhat spiselig, og kan anvendes i madlavningen. Generelt gælder reglen dog om, at du ikke skal spise svampe fra haven, medmindre du er helt sikker på, hvilken svamp det drejer sig om.

Der findes især to slags svampe, som du bestemt skal holde dig fra. Det er Rød Fluesvamp og Grøn Fluesvamp. De ses ikke så ofte i almindelige villahaver, men de kan forekomme. Særlig grøn fluesvamp kan i værste tilfælde være direkte dødelig.

Almindeligvis er der dog ingen grund til bekymring over de de almindelige svampe i græsplænen, og de er normalt ikke til fare for mennesker. Lær børnene at de ikke må spise noget fra haven, som de ikke ved, hvad er.

Du kan sprøjte med gift og udrydde mange slags ukrudt og planter, men risikoen for forgiftning fra sprøjtemidler er langt større og mere alvorlig end risikoen for, at børnene kommer til at spise noget forkert.

LÆS OGSÅ: Bekæmpelse af ukrudt i græsplænen

Kan du komme svampene i græsplænen til livs?

Det korte svar til det spørgsmål er – nej, det kan du ikke. Svampen, der stikker op i græsplænen, er populært sagt kun toppen af isbjerget. Svampens rod ligger dybt i jorden, og selvom du fjerner svampene eller kører dem over med plæneklipperen, så har det ingen effekt, og svampen dør ikke af det.

Det er ikke muligt at bekæmpe svampene med almindelig gift, og du kan heller ikke grave svampen op. Det bedste du kan gøre, er at respektere svampenes tilstedeværelse i naturen og glæde dig over, at de har en særdeles vigtig og nyttig funktion.

Svampene skader ikke græsset eller andre planter i haven, og det er derfor kun et rent kosmetisk problem, når svampene skyder op.

Svampenes frugtlegemer, som er dem, der stikker op over jorden, forsvinder af sig selv, og de står sjældent særligt længe. Hvis du ikke vil have dem i haven, kan du fjerne dem, eller du kan lade dem være til de forsvinder af sig selv.

Forebyggelse – undgå svampe i plænen

Ligesom bekæmpelse af svampe i plænen er svær, er forebyggelse også næsten umulig. En græsplæne skal altid plejes med den rette type gødning, så du kan sikre dig, at plænen har de bedste vækstbetingelser. En god vækst i græsset kan forebygge mange sygdomme og forskellige former for ukrudt, men det har desværre ikke den store effekt på svampene.

Der florerer flere forskelige gamle råd om at tilføre kalk eller vande med atamon, men det vil sjældent have den store effekt.

FAQ

Hvordan fjerner man svampe i græsplænen?

Man kan ikke komme svampene helt til livs. Svampen, der stikker op i græsplænen, er populært sagt kun toppen af isbjerget. Svampens rod ligger dybt i jorden, og selvom du fjerner svampene eller kører dem over med plæneklipperen, så har det ingen effekt, og svampen dør ikke af det.

Hvilke svampe gror i græsplænen?

Selvom der findes mange svampearter i Danmark, er det kun en meget lille del, som du normalt ser i haver og græsplæner. De 3 mest almindelige svampe, som du støder på i græsplæner er: • Elledans-bruskhat • Høslætsvamp • Stor parykhat

Er svampene i græsplænen giftige for hunde?

Der er ingen af de mest almindelige svampe i haven der er giftige. Der findes dog to slags svampe, som du bestemt skal holde dig fra. Det er Rød Fluesvamp og Grøn Fluesvamp. De ses ikke så ofte i almindelige villahaver, men de kan forekomme. Særlig grøn fluesvamp kan i værste tilfælde være direkte dødelig.

9 Kommentarer

  1. Hej Martin, jeg læser, med glæde, alle dine gode artikler.
    Jeg samler masser af svampe på vores store græsplæner, det er champignoner og diverse rørhatte, plus lidt af det løse! Jeg er biolog og blev i tidernes morgen undervist af Morten og Bodil Lange, da min kone først læste til agronom, senere sygeplejerske, tog jeg også nogle svampelektioner på Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole, jeg har både dyrket champignons og østershatte, hvilket var populært da jeg boede i kollektiv.

  2. Jeg har mange flotte store svampe i min græsplæne og da jeg er kæmpe svampefan, har jeg meget lyst til ar plukke og spise dem.
    Men jeg tør ikke rigtig.
    Udover de allerede nævnte, tør man så godt spise dem? De er store og med “lameller”.
    Tak:-)))
    Mvh Mette

    Mette Sønderskov
    1. Hej Mette,

      Det kan ikke anbefales at plukke og spise svampe, som man ikke er 110% sikker på hvad er. Derfor er det en god ide at slå sig sammen med en svampekyndig inden man går på svampejagt i naturen (Eller haven). 🙂

      Martin Nissen
  3. De svampe der skyder op i plænen om efteråret bliver altid modtaget som gode, gamle venner hos os: de er hjerteligt velkomne, må sætte sig hvor de har lyst, og bliver aldrig længe nok. Jeg er glad for at den gode artikel gør opmærksom på, at svampe har en vigtig funktion og bør værdsættes og accepteres snarere end bekæmpes. De burde være meget mere værdsat og velkomne overalt! 🙂

  4. Hvis du har eller har haft birketræer i din græsplæne (som jeg), kommer der i sensommeren
    masser af ret store brunlige svampe, det er netbladhatte, og er ikke-spiselige.

  5. Jeg finder mange champignoner her i mit nabolag, vi har mange, og store græsplæner, men nu er svampene forsvundet igen, så må jeg tage ud i en af vores mange skove, og hente lækkert tilskud til maden, der er tilsyneladende ikke andre, der samler svampe, der kommer dog en del tyskere op og jagter svampene, grænsen er jo tæt på.

  6. Jeg tror mit indlæg forsvandt, så derfor prøver jeg igen.
    Jeg har med vilje plantet den skårne del af indkøbte rå swappe og har nu her i efteråret en flot og livsbekræftende bestand af champignon, Karl Johan og kantareller i græsplænen.
    De er der sjældent forår og sommer kun enkelte under mit store egetræ.

    Anders Aabling
  7. Hej

    Vi går meget ind for biodiversitet og har aldrig brugt gift i vores have osv. Nu er vi flyttet til et hus med en gammel have, som har passet sig selv stort set. Det er en meget flot have – parklignende trods alt.
    Her i efteråret har vi så opdaget, at der er et mylder af svampe, her i blandt rød og grøn fluesvamp og andre giftige svampe. Min mand samlede 25 kg! på en dag, da vi skulle have besøg af børn, men da haven har så meget krat, kan vi ikke være sikre på at finde alle svampene. Hunden åd en grøn fluesvamp. Den kom hurtigt til dyrlæge og fik en sprøjte, så den kastede op, men måtte observeres i 24 timer.
    Selv om vi er glade for naturen og diversiteten, må vi sige, at vi ikke er glade for de store mængder af giftige svampe, vi har i haven. Har du et godt råd?

    Elsebeth Paulsen
    1. Hej Elsebeth,

      Det er desværre tæt på umuligt at holde sin have fri for svampe, især hvis man ramt overalt i haven og ikke bare i græsplænen. Hvis det udelukkende i er græsplænen, så kan man hurtigt lige køre den over med en plæneklipper med opsamler, men det lyder ikke til at være tilfældet hos jer.

      Jeg har ikke noget bedre råd end at holde meget øje med hunde og børn, når de opholder sig i en have, hvor i ved der er giftige svampe. Og selvfølgelig fjerne det værste manuelt, som i allerede har gjort.

      Mvh Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove