Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
søde kartofler dyrkning

Dyrkning af søde kartofler

Søde kartofler er ikke helt tilpasset et så koldt klima som det danske, men kan alligevel godt dyrkes på vores breddegrader. De skal enten stå i drivhuset, i en mistbænk eller dækkes over med plastik, indtil det bliver varmt. Sørger du for, at planten har det varmt nok, kræver den dog ikke særlig meget pasning i løbet af sommeren.


Er du vild med søde kartofler, kan du med fordel prøve at dyrke dem selv i haven, da de jo har en rimelig høj kilopris. Når du først har fået taget på det, vil du finde, at de er rimeligt nemme at have med at gøre, så længe du sørger for at vælge sorter, der kan tåle vores kølige breddegrader, og derudover enten at dække dem over eller at sætte dem i et drivhus.

Søde kartofler stammer oprindeligt fra Sydamerika, hvor de er blevet spist gennem tusindvis af år. De indeholder både A, B, C og E-vitamin og er derfor ret sunde, selvom de indeholder mere sukker og lige så meget stivelse, som almindelige kartofler.

Faktisk er søde kartofler slet ikke en del af kartoffelfamilien, men en slyngplante som snerlen. ”Kartoflerne” er derfor bare en fortykket del af deres rødder. Men det er der jo ingen grund til at hænge sig i, når resultatet smager godt.

Hvilken sort af søde kartofler skal jeg vælge?

Når du skal vælge sorter af søde kartofler, er det vigtigt, at det er nogle, der egner sig til vores breddegrader. Der findes sorter, der er udviklet til at blive dyrket i det nordlige USA. De har godt nok nogle varmere somre, end vi har, men det er alligevel nogle af de sorter, som du bør gå efter.

Du kan ikke bare tage en sød kartoffel fra grønthandleren og plante den ud, som du jo kan med almindelige kartofler og jordskokker. De sorter, du finder i supermarkedet eller hos grønthandleren, er nemlig typisk sorter, der er vant til et varmere klima. Du vil derfor ikke have særlig meget held med at gøre det på den måde.

Læs også: Dyrkning af almindelig kartofler (Guide)

Gode sorter af søde kartofler:

  • Beauregard: Er en sort, der er godt tilpasset til koldere klimaer. Den er med succes blevet dyrket i Norge. Den har et lysere kød end det, vi er vant til fra søde kartofler.
  • Carolina Ruby: Går du op i, at dine søde kartofler skal have den rigtige orange farve, er det Carolina Ruby, du skal satse på. Den er lige som Beauregard tilpasset til det noget koldere klima her nordpå.

Søde kartofler

Bedste placering af søde kartofler

Søde kartofler har brug for at stå varmt i lang tid. Temperaturen skal helst op på 25-30 grader midt på sommeren, for at de virkelig trives.

Den bedste placering af dem vil derfor være i et bed inde i drivhuset, hvor de kan få rigelig med varme. Har du ikke et drivhus, eller er der ikke plads, kan du overveje at bygge en mistbænk. Alternativt kan du sætte dem i en krukke på det mest solrige sted på terrassen.

Lægning af søde kartofler

Du kan købe stiklinger af søde kartofler, som du sætter i jorden, eller du kan selv lave stiklinger ud fra en eksisterende kartoffel. Her sætter du kartoflen i et glas vand i en solrig vindueskarm. Du kan eventuelt halvere den for at få et større udbytte.

Når den søde kartoffel er spiret, skal du placere den i en stor urtepotte med spiren opad. Det er den, der bliver til slyngplanten. Pas på med at sætte flere planter for tæt sammen i en potte, da de søde kartofler så ikke får nok plads til at udvikle sig. Søde kartofler skal stå i en jord, der er rimelig porøs, så det er nemt for dem at danne de store knolde, som du spiser.

Når temperaturen ude er omkring 15 grader, omkring starten af juni, kan du plante dem ud. Planter du dem på friland, bør du dække dem over med plastik eller en væksttunnel, så de får noget ekstra varme. Du kan fjerne plastikken i starten af juli måned, når det begynder at blive varmere i vejret.

Pasning af søde kartofler

Søde kartofler er ikke vilde med alt for meget fugt. Du skal derfor kun vande, hvis jorden er tør. Hvis det er en meget våd sommer, bør du ideelt set flytte dine søde kartofler til et sted, der er overdækket, så de ikke drukner.

Hvis du har sat søde kartoflerne i en almindelig næringsrig jord, behøver du ikke at gøde dem. Hvis du alligevel vælger at gøde dem, skal du være meget forsigtig med det, da planterne i så fald vil have mere fokus på at udvikle planten over jorden frem for knoldene under jorden.

Inspiration: Se vores oversigt med +70 dyrkningsvejledninger

Høst, brug og opbevaring af søde kartofler

Det tager mellem 90 og 120 dage for en sød kartoffel at udvikle sig. Det er altså 3-5 måneder. Du kan prøve at grave en op efter 3 måneder og se, hvordan den er. Hvis den passer fint i størrelse, kan du høste dem alle sammen. Ellers kan du lade dem være i jorden i noget længere tid. Det er dog vigtigt, at du får høstet alle kartoflerne, inden jorden bliver for kold. Du bør derfor høste dem alle inden 1. oktober.

Du kan bruge søde kartofler på mange forskellige måder. Du kan bruge dem til suppe, mos og som en erstatning for kartofler. For eksempel kan du tilberede lækre pomfritter af dem eller chips. De har en sødere og mere nøddeagtig smag, som børn typisk også er vilde med.

Når du har høstet dine søde kartofler, bør du opbevare dem tørt og mørkt. Temperaturen bør ligge mellem 10 og 15 grader. Det er ikke godt at komme kartoflerne i køleskabet, der holder de sig ikke så godt.

Lækre uskrællede søde kartofler

Almindelige problemer med søde kartofler

Da søde kartofler ikke er blevet dyrket i Danmark i særlig mange år, findes der ikke nogen sygdomme, der er specifikt målrettet dem. Det samme er tilfældet med skadedyr. Større angreb af bladlus og gammauglelarver kan dog forårsage skade. Sørg for at holde området omkring søde kartoflerne frit for græsukrudt for at dæmme op for skadedyrene.

Mus kan også være et problem, da de godt kan lide at sidde under plastikken, hvis du dyrker på friland. Her kan de så finde på at sidde og gnave af knoldene. Også rådyr kan godt lide søde kartofler. De går dog efter planten over jorden og ikke knoldene.

Derudover vil dit største problem være at sikre, at dine søde kartofler har det varmt nok. Da søde kartofler ikke er helt tilpasset til de danske forhold, vil en kold sommer tydeligt kunne ses på dit udbytte af dem. Det handler derfor om, at du får etableret dem det helt rette sted, så de har det så varmt som muligt. Gør du det, vil du have en meget nem plante, der giver et lækkert udbytte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove