Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
rødtråd græsplæne

Rød tråd – græsplæne sygdom

Græssygdommen Rød tråd – eller Rødtråd, som den også benævnes – er en af de mest almindelige sygdomme, der kan ramme din græsplæne. Hvis der opstår pletter i græsplænen, hvor græsset ser vissent og kedeligt ud, er der stor sandsynlighed for, at græsset er ramt af sygdom.

De fleste græssygdomme kan forholdsvis let bekæmpes, og sådan er det også med Rød tråd.


Rød tråd (Laetisaria fuciformis) får græsset til at se vissent og trist ud. Selvom plænen ikke er køn, er der dog ingen grund til at gå i panik. Græsset dør ikke af angreb fra Rød tråd. Og med den rette behandling skal den nok komme sig igen.

Der er flere ting, du kan gøre, hvis græsset er angrebet, og der er også gode muligheder for forebyggelse. Læs med her, og se, hvordan du gør. Særligt det sidste afsnit kan være interessant, hvis du vil minimere risikoen for angreb af Rød tråd.

Hvad er Rød tråd i græsplænen?

Rød tråd ses hyppigst forår og efterår, når temperaturen ligger mellem 16 og 24 grader, og når luftfugtigheden er høj. Normalt er det i disse perioder, at der er mest vækst i græsset, og derfor bør det tænde advarselslamperne, hvis der pludselig opstår visne pletter i plænen.

De visne pletter kan være et tegn på, at græsset er ramt af svampesygdommen Rød tråd. Pletterne i græsplænen kan antage en rødlig farve, hvilket er en sikker indikation på Rød tråd. Hvis du kigger nærmere på de enkelte græsstrå, vil du kunne se nogle lange, røde tråde stikke ud fra enden af stråene – deraf navnet Rød tråd. De røde tråde bliver op til 2 cm lange, og efterhånden som græsset tørrer ud, kan de røde tråde få en meget bleg og gulig farve.

Rød tråd er en svampesygdom, der rammer visse typer græs, og som forholdsvis hurtigt kan brede sig til et større areal. Det er fortrinsvis græs af typerne Rødsvingel og Rajgræs, der er udsatte, men andre græstyper kan også rammes af Rød tråd.

LÆS OGSÅ: Græsarter og græssorter (Guide & overblik)

Hvordan opstår Rød tråd?

Rød tråd opstår særligt sidst på sommeren og især efter perioder med megen regn og fugt. Hvis græsset ikke har været gødet tilstrækkeligt, mangler det kvælstof, hvilket giver Rød tråd gode betingelser for at angribe græsset.

Svampesygdommen spreder sig ved hjælp af små sporer i luften. Sygdommen kan f.eks. sprede sig til andre områder af græsplænen, når du slår græs, hvilket får sporene til at flyve fra sted til sted.

Rød Tråd

Sådan bekæmper du Rød tråd

Der findes desværre ingen kemiske midler til at bekæmpe Rød tråd. Det bedste du kan gøre, er at tilføre plænegødning med kvælstof, som kan sparke gang i plænens vækst. Efterhånden som græsset gror, vil du se, at de visne pletter bliver mindre og med tiden forsvinder helt.

Du kan give græsset den bedste form for gødning, hvis du foretager en analyse af jorden i græsplænen. Analysen afslører jordens gødningsbehov samt pH-værdi, og ud fra værdierne kan du bedre vælge den rigtige type gødning. Du kan vælge at bruge en organisk gødet topdressing eller kunstgødning (NPK-gødning).

Græsplæner, der står i megen skygge, er særligt udsatte. Det skyldes, at græsset i skyggen er meget længere om at tørre efter kraftige regnskyl og længerevarende fugtigt vejr. Hvis det er muligt at fjerne store træer og beskære buske og andre planter, der skygger, vil det gøre bekæmpelsen mere effektiv og samtidig forebygge fremtidige svampeangreb.

Kan Rød tråd forebygges?

Du kan forebygge angreb af Rød tråd ved at sørge for at tilføre plænen gødning i løbet af året. Det hjælper ikke at overgøde, så du skal blot følge den vejledning, der står på produktet.

LÆS OGSÅ: Gødning af græsplæne (Guide)

Hvis du skal anlægge en ny græsplæne, kan du vælge at gå uden om græstyper som Rødsvingel og Rajgræs – Det er dog sjældent en god løsning.

Da sygdommen ofte rammer græsplænerne efter en fugtig periode, skal du holde igen med din egen vanding. Hvis det alligevel er nødvendigt at vande plænen, kan du med fordel vande om morgenen. Derved tørrer græsset lettere, og fugten forsvinder hurtigere fra græsset.

Hvis du allerede har konstaret, at din græsplæne er ramt af Rød tråd, bør du undgå at slå græs. Når du klipper græsset, vil du sprede svampesporerne, og dermed er der risiko for, at andre områder af græsplænen bliver ramt. Sporerne kan også spredes ved almindelig færdsel på græsset, så undgå at bruge plænen for meget i denne periode.

FAQ

Hvad er rød tråd?

Rød tråd er en svampesygdom, som rammer græsplanter. Det er en af de mest almindelige sygdomme, der kan ramme din græsplæne.

Hvordan kan jeg se om min græsplæne har rød tråd?

Når din plæne er ramt af rød tråd, så vil du få hvad der ligner døde pletter i græsplænen, som kan antage en rødlig farve, hvilket er en sikker indikation på Rød tråd. Hvis du kigger nærmere på de enkelte græsstrå, vil du kunne se nogle lange, røde tråde stikke ud fra enden af stråene – deraf navnet Rød tråd.

Hvad gør man mod rød tråd?

Er din græsplæne ramt af rød tråd, eller ønsker du at forebygge det, så er der kun en metode som virker. Du skal sørge for at din græsplæne ikke mangler kvælstof. Derfor anbefaler vi at du gøder med en plænegødning, som har et højt indhold af kvælstof (N).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove