Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Vasket sand til græsplæne

Sand til græsplænen – Guide

Der er primært 2 årsager til at ”jordforbedre” sin græsplæne med sand, og det er enten for at modarbejde en leret og klæg muldjord, eller for at udjævne en meget ujævn græsplæne.

I dette indlæg skal vi se nærmere på hvilken type sand du skal bruge, fordele og ulemper ved brug af sand og hvordan du bruger det effektivt i din græsplæne.

Fordele ved at give sin græsplæne sand

Udover at forbedre lerjord og jævne dine græsplæne, så er der også nogle knapt så kendte fordele ved at tilføje sand til sin græsplæne.

Du øger permeabiliteten i din jord, hvilket betyder at næringsstoffer, luft og vand lettere kan trænge ned til græsplanternes rødder. Helt teknisk betyder det at de mikroskopiske hulrum der findes i jorden, får en bedre forbindelse med hinanden.

Du modvirker opbygningen af filtlag i plænen, som er en ophobning af ikke-omsat organisk materiale i det øverste jordlag. Et for stort filtlag gør en græsplæne mere modtagelig overfor sygdom, større risiko for vinterskader og giver bedre vilkår for ukrudt end for græs. Nedbrydning af filt bør gøres i forbindelse med vertikalskæring.

Har du problemer med en sumpet og våd græsplæne, kan det i nogle tilfælde også helt eller delvist afhjælpes ved at tilføre finkornet sand.

LÆS OGSÅ: Oversvømmet græsplæne – Hvad gør du? (Guide)

Ulemper ved at bruge sand i græsplænen

Du kan kun øge mængden af sand i din græsplæne til en vis grad, før det skaber nogle vækstvilkår, som kræver mere af dig ift. gødskning og muligvis vanding. Det er vigtigt at være klar over inden man lader sig inspirere lidt for meget af golfbanernes smukke og tætklippede greens.

Når en græsplæne er meget sandet, så udvaskes næringsstoffer hurtigere og det kan nedsættes plænens evne til at holde på vand. Det betyder at du vil være nødsaget til at gøde oftere, samt vande i perioder med tørke.

For græsnørderne er dette formentlig ikke en ulempe, men det kan det være for den almindelige parcelhusejere, som blot ønsker sig en lidt pænere og jævnere plæne.

Hvilken type sand skal du bruge til græsplænen?

Der findes mange forskellige typer sand og det kan være urimeligt svært at navigere rundt i, selv for os som arbejder med det til dagligt, for ikke nok med at der er mange typer, så har hver type også mange kaldenavne. For at tage et eksempel på en type sand med mange navne, så kaldes Flisesand også for fyldsand, gult sand, afretningssand og afretningsgrus.

Det vigtigste af alt er at du bruger sand, som er vasket rent for ler og er finkornet. Vi anbefaler altid at gå bruge enten vasket sand (som mange steder også kaldes støbesand) 0-4 mm. eller endnu bedre en mere finkornet sandtype, som f.eks. vores Topdressing Golf+ Sand 0-1 mm.

Vi bliver ofte spurgt om strandsand kan bruges i græsplænen, og det er et spørgsmål som spreder vandene. Vores konklusion er at det ikke er optimalt, men det er alligevel bedre end ikke at gøre noget.

Vi har været ude og se en del græsplæner, hvor der er spredt strandsand og resultaterne har set ganske fornuftige ud. I teorien er strandsand ikke optimal ift. udjævning, da det er runde sandkorn i modsætning til bakkematerialer, som er skarpkantet og derved er mere stabilt.

Læs hvordan du bedst topdresser og spreder sand i vores store topdressing guide her.

Vi anbefaler sjældent at du bruger rent sand

En græsplæne skal være utrolig leret og kompakt før vi anbefaler at bruge rent sand. De fleste plæner vil have mest gavn af en blanding med sand og en form for organisk gødning, som er rig på NPK og makro- og mikronæringsstoffer.

Med en mere alsidig blanding får du både udjævnet din græsplæne og tilført et bredt spektrum af næringsstoffer, der ikke findes i kunstgødninger. Du kan se hvad vores næringsberigede topdressinger indeholder her.

Arbejdet med at vertikalskære, sprede materialet og eventuelt såning af nye græsfrø er hårdt og tidskrævende, så det gælder om at få mest muligt ud af det.

Er du i tvivl om hvordan du bør gribe din græsplæne an, så er det meget velkommen til at kontakte os for rådgivning.

9 Kommentarer

  1. Hej, hvad er forskellen på sand og topdressing ift udjævning mv af græsplæne?

    1. Hej Thomas,

      Godt spørgsmål – Bruger du rent sand ifm. udjævning af en græsplæne, så er du mere sikker på at resultatet holder, da sand ikke forgår eller “falder sammen” på samme måde som andre og mere organiske materialer gør.
      Det er dog ikke altid at det er særlig fordelagtigt at bruge rent sand mht. vækstbetingelserne for græsplanterne, hvilket er grundet til at man oftest bruger topdressing blandinger med 50% sand og 50% organisk materiale som fx jordforbedring – På den måde får du det bedste fra begge verdener.

      Der findes også 100% organiske topdressinger, der oftest er lavet af rent spagnum tilsat en smule kunstgødning og kalk. De fungerer af gode grunde ikke særlig godt til udjævning, og bør i realiteten ses som en næringsgiver fremfor topdressing som kan bruges til udjævning.

      Det håber jeg giver mening. 🙂

      Mvh Martin.

      Martin Nissen
  2. Vi har rigtig meget bredbladet ukrudt i vores græsplæne. Græsset er tørt og kedeligt at se på. Væksten i plænen er meget uens. Jorden er også hård (generelt) og virker tør. Sidste sommer blev den samtidig hårdt ramt af gåsebiller.
    Vi fik den også tromlet sidste år og nu er den lige så ujævn igen.
    Syntes at den bliver værre og værre for hvert år der går
    Hvad gør vi, for at få en frisk plæne igen?

    Jean leiberg madsen
    1. Hej Jean,

      Det er fast arbejde at opretholde en skøn græsplæne – Især når omstændighederne er imod en, som de lyder til at være i dit tilfælde.
      Men når det er sagt, så er det altså ikke mange græsplæner der ser skønne ud lige i øjeblikket, medmindre man har været flittig til at vande.

      Bredbladet ukrudt kan bekæmpes på flere måder (vertikalskæring, manuelt plukning, hyppig klipning, plænerens osv.), men det vigtigste er at gøde og efterså 1-2 gange om året, så græstæppet hele tiden er tæt og det gør man ved at gøre vækstbetingelser optimale for græsplanter. Ukrudt trives i en tør og næringsfattig jord, hvilket græsplanter ikke gør.

      Gåsebiller er et helt kapitel for sig selv – Det kan du læse mere om her: https://havehandel.dk/gaasebiller-bekaempelse/

      Mht. ujævnheder, så kan det næsten ikke undgås hvis plænen bliver brugt til børneleg og af fx hunde. Derudover er der de små ormeskud, som kommer hvert forår og svære at undgå. Skal din plæne være helt jævn, så kræver det “desværre” årligt vedligehold, eller alternativt at i ikke bruger græsplænen. Hertil skal dog sige at en græsplæne ser frygtelig ujævn ud, når den ikke er tæt. Så hvis i gøder, eftersår og vander hvis nødvendigt, og derved får det helt tætte græstæppe, så ser du i hvert fald ikke ujævnhederne i samme omfang.

      Det håber jeg giver mening.

      Mvh Martin

      Martin Nissen
  3. Hej Martin
    Jeg har problem med at der er for maget sand på en del af min græs plan. Jeg ved ikke hvorfor fordi det var sådan når vi købte. Nu arbejder vi på at få flottere græsplæn. Vi har køpd en robot som synes det er lidt svært at køre i. Hvad kan jeg gøre til at få mere stabil underlag og nemmere at få græsset til at komme op der.

    Det er sted vor der er skygge

    Halldora Audur Jonsdottir
    1. Hejsa
      Hvis plænen er ujævn, så skal du læse vores artikel om ujævn græsplæne 🙂 Hvis der er for meget sand, så skal du have fjernet sandet og lagt harpet muld på i stedet.
      Mvh Martin

      Martin Nissen
  4. Hej Martin

    Jeg har en meget kompakt og knoldet plæne grundet ler. Det er nogle steder som pigge at gå på. Har du nogle råd hertil?

    Kian Dalsgaard
    1. Hej Kian,

      Jeg ville give plænen en hård omgang vertikalskæring eller propning til efteråret kombineret med en omgang topdressing til leret jord og nye græsfrø. Kan anbefale denne topdressing: https://havehandel.dk/produkt/hh-topdressing-golf-1-mm-1000-liter/

      Martin Nissen
  5. Hej Martin

    Vi har lagt sand ud rundt omkring på vores græsplæne for at udjævne huller/ujævnheder. Det er cirka 3 uger siden, og sandet ligger stadig ovenpå græsset og gør nu, at græsset under sandet begynder at blive gulligt/visne. Er det en del af processen eller burde sandet være sunket ned i jorden nu?
    Hvis det ikke er en del af processen, har du så et bud på, hvad vi skal stille op nu, for at vi ikke ødelægger græsplænen helt. Skal vi afvente, skal vi forsøge at fjerne sandet eller skal vi drysse jord og græsfrø på? Hvis vi gør sidstnævnte, er jeg bange for at græsset bliver ujævnt på ny med buler, der hvor der så både er sand og jord.

    På forhånd tak for hjælpen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove