Vasket sand til græsplæne

Sand til græsplænen – Guide Skriv en kommentar

Der er primært 2 årsager til at ”jordforbedre” sin græsplæne med sand, og det er enten for at modarbejde en leret og klæg muldjord, eller for at udjævne en meget ujævn græsplæne.

I dette indlæg skal vi se nærmere på hvilken type sand du skal bruge, fordele og ulemper ved brug af sand og hvordan du bruger det effektivt i din græsplæne.

Fordele ved at give sin græsplæne sand

Udover at forbedre lerjord og jævne dine græsplæne, så er der også nogle knapt så kendte fordele ved at tilføje sand til sin græsplæne.

Du øger permeabiliteten i din jord, hvilket betyder at næringsstoffer, luft og vand lettere kan trænge ned til græsplanternes rødder. Helt teknisk betyder det at de mikroskopiske hulrum der findes i jorden, får en bedre forbindelse med hinanden.

Du modvirker opbygningen af filtlag i plænen, som er en ophobning af ikke-omsat organisk materiale i det øverste jordlag. Et for stort filtlag gør en græsplæne mere modtagelig overfor sygdom, større risiko for vinterskader og giver bedre vilkår for ukrudt end for græs. Nedbrydning af filt bør gøres i forbindelse med vertikalskæring.

Har du problemer med en sumpet og våd græsplæne, kan det i nogle tilfælde også helt eller delvist afhjælpes ved at tilføre finkornet sand.

LÆS OGSÅ: Oversvømmet græsplæne – Hvad gør du? (Guide)

Ulemper ved at bruge sand i græsplænen

Du kan kun øge mængden af sand i din græsplæne til en vis grad, før det skaber nogle vækstvilkår, som kræver mere af dig ift. gødskning og muligvis vanding. Det er vigtigt at være klar over inden man lader sig inspirere lidt for meget af golfbanernes smukke og tætklippede greens.

Når en græsplæne er meget sandet, så udvaskes næringsstoffer hurtigere og det kan nedsættes plænens evne til at holde på vand. Det betyder at du vil være nødsaget til at gøde oftere, samt vande i periode med tørke.

For græsnørderne er dette formentlig ikke en ulempe, men det kan det være for den almindelige parcelhusejere, som blot ønsker sig en lidt pænere og jævnere plæne.

Hvilken type sand skal du bruge til græsplænen?

Der findes mange forskellige typer sand og det kan være urimeligt svært at navigere rundt i, selv for os som arbejder med det til dagligt, for ikke nok med at der er mange typer, så har hver type også mange kaldenavne. For at tage et eksempel på en type sand med mange navne, så kaldes Flisesand også for fyldsand, gult sand, afretningssand og afretningsgrus.

Det vigtigste af alt er at du bruger sand, som er vasket rent for ler og er finkornet. Vi anbefaler altid at gå bruge enten vasket sand (som mange steder også kaldes støbesand) 0-4 mm. eller endnu bedre en mere finkornet sandtype, som f.eks. vores Popdressing Golf+ Sand 0-1 mm.

Vi bliver ofte spurgt om strandsand kan bruges i græsplænen, og det er et spørgsmål som spreder vandene. Vores konklusion er at det ikke er optimalt, men det er alligevel bedre end ikke at gøre noget.

Vi har været ude og se en del græsplæner, hvor der er spredt strandsand og resultaterne har set ganske fornuftige ud. I teorien er strandsand ikke optimal ift. udjævning, da det er runde sandkorn i modsætning til bakkematerialer, som er skarpkantet og derved er mere stabilt.

Læs hvordan du bedst topdresser og spreder sand i vores store topdressing guide her.

Vi anbefaler sjældent at du bruger rent sand

En græsplæne skal være utrolig leret og kompakt før vi anbefaler at bruge rent sand. De fleste plæner vil have mest gavn af en blanding med sand og en form for organisk gødning, som er rig på NPK og makro- og mikronæringsstoffer.

Med en mere alsidig blanding får du både udjævnet din græsplæne og tilført et bredt spektrum af næringsstoffer, der ikke findes i kunstgødninger. Du kan se hvad vores næringsberigede topdressinger indeholder her.

Arbejdet med at vertikalskære, sprede materialet og eventuelt såning af nye græsfrø er hårdt og tidskrævende, så det gælder om at få mest muligt ud af det.

Er du i tvivl om hvordan du bør gribe din græsplæne an, så er det meget velkommen til at kontakte os for rådgivning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *