Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Hundegræs

Hundegræs (Dactylis glomerata) i græsplænen

Er din græsplæne plaget af pletter med hurtigt voksende og meget bredbladet græsplanter, så er det med stor sandsynlighed hundegræs.

I dette korte indlæg ser vi på hvad du kan gøre for at bekæmpe og undgå hundegræs i din græsplæne.

Hvad er hundegræs?

Hundegræs er at finde utrolig mange steder i naturen og på græsmarker, hvor den anvendes som markafgrøder og foderplante (Til hø). Det er en meget udbredt græsart i Danmark, så det er ikke så mærkeligt at den af og til finder vej til en prydplæne, hvor den sjældent er velkommen.

Hundegræs er en flerårig græsart, som vokser i tuer og bliver 50-100 cm. høj, hvis den får lov til at vokse vildt. Græsset blomstrer og stortrives fra ca. maj til september.

Dactylis glomerata er det videnskabelig artsnavn, men den har på dansk fået kaldenavnet hundegræs. Det kaldes hundegræs fordi det ofte bliver spist af hunde for at optimere fordøjelsen. På engelsk kaldes det bl.a. for ”cats grass”, fordi katte angiveligt også er helt vilde med det.

Bekæmpelse af hundegræs

Vil du gerne hundegræsset til livs, så du får et mere ensartet græstæppe i haven, så er der desværre ikke nogen nem løsning. Du skal enten manuelt fjerne hundegræsset, eller lægge din græsplæne om.

Der findes ikke et middel, som kan dræbe hundegræs uden at dræbe de andre græsplanter. Roundup (glyphosat) virker fint mod hundegræs, men rammer du andre græsplanter dør de også.

Plænerens virker ikke mod hundegræs. Det virker kun mod bredbladet ukrudt som f.eks. mælkebøtter i græsplænen.

Når du fjerner hundegræs manuelt, så skal det hives op med rod og du skal forsøge at undgå at den smider en masse frø, hvis den er i blomst. Herefter skal du sørge for så nye græsfrø på de bare pletter.

Forebyggelse af hundegræs

Lægger din have tæt på et landbrug, eller har du af andre årsager brug for at gøre din græsplæne mindre sårbar overfor invaderende hundegræs, så kan du sagtens det.

Du skal gribe forebyggelsen af hundegræs an, ligesom du skal med alt andet ukrudt og mos. En plæne med sunde græsplanter, som bliver gødet, kalket, luftet og eftersået regelmæssigt, står utrolig stærkt mod invasive planter og ukrudt.

Ligeledes er det vigtigt at du klipper din græsplæne ofte, men aldrig skærer mere end 1/3 af græsplanterne over, da det stresser dem. Er du dårlig til at få klippet græs, så er en robotplæneklipper en rigtig god investering.

Lær meget om græsplæne pleje i disse indlæg:

Eftersåning af græsplænen – Guide

Vertikalskæring og topdressing – Guide

Sådan gøder du din græsplæne effektivt – Guide

1 kommentar

  1. Hej Martin. Mange Tak. Jeg har hundegræse mange steder i min plæn og tænker at bruge Roundup, og vil lige spørge dig om:
    1. Må jeg sprøjter dem nu, eller er der en anden årstid som du vil anbefale?
    2. Skal jeg grave det døde græs efter sprøjtning eller kan jeg bare rive dem væk?

    Venlig hilsen
    Ajmal

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove