Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
tjørnehæk guide

Tjørnehæk guide

Tjørnehække er nemme hække at have med at gøre. De kræver ikke meget pasning, når de først er etableret. De første år bør du dog sørge for at vande dem. Hvis din tjørnehæk er blevet for tyk eller ikke er tyk nok, har du mulighed for at forynge den med en kraftig beskæring.


Vil du have en hæk, der er nem at holde, får smukke blomster om foråret og tiltrækker fugle med sine fine røde bær om sommeren, er tjørnehækken et godt bud på en hæk for dig. Den kræver ikke så meget pasning og beskæring, og den giver dig en flot og tæt grøn hæk på kort tid.

Passer du godt på din tjørnehæk, kan du sagtens have den i mange år fremover. Der er eksempler på haver, hvor tjørnehækkene har stået der i 50 år eller mere. Det mest normale vil dog være en levetid på 20-30 år. Hvis din hæk bliver for tyk, eller den ikke længere er tyk nok i bunden, har du i begge tilfælde mulighed for at forynge den.

Trin-for-trin-vejledning til tjørnehæk

Her får du en trin-for-trin-vejledning til, hvordan du planter og passer en tjørnehæk.

 1. Grav et hul, der er større end plantens rodklump. Kom omsat kompost eller jordforbedring i bunden af det.
 2. Planten skal stå i samme højde, som den gjorde før. Se eventuelt niveauet på stammen.
 3. Det er en god idé at være to. En til at sikre, at planten står lige og en til at sætte planten.
 4. Vand den de første år. Hold øje med bladenes spidser. Brune spidser betyder for lidt vand.
 5. Tjørn har som regel ikke brug for gødning, men kan få kalk og PK-gødning om nødvendigt.
 6. Beskær den to gange om året – større beskæringer bør finde sted i januar eller februar.

Sådan planter du tjørnehæk

Tjørnehækken kan både stå i fuld sol og i halvskygge. Den kan stå i de fleste former for jord, men har ikke godt af at stå i jord, hvor vandet samler sig. Hvis du tidligere har haft en tjørnehæk stående på stedet, bør du skifte jorden ud, da den gamle hæk vil have drænet jorden for næring.

Du skal grave et hul, der er lidt dybere end træets rødder. I bunden af hullet lægger du omdannet kompost eller jord blandet op med gødning. Du skal placere hækken i samme højde i jorden, som den har stået i tidligere. Har du købt en barrodsplante uden jordklump, vil du typisk kunne se på stammen, hvor højt jorden er gået op på den.

Når du planter en hæk, er det altid en god idé, at du får en anden til at hjælpe dig. Så kan den ene placere hækplanten og sørge for, at den står lige, mens den anden kan skubbe jord ned omkring planten. Når du har plantet tjørnehækken, skal du vande den grundigt.

tjørnehæk hvidtjørn

Det bedste tidspunkt at plante din tjørnehæk på er fra oktober til maj måned. Planter du den i oktober, får planten længere tid til at etablere sig, inden det bliver sommer.

Pasning af tjørnehæk

De første år er det vigtigt, at du er opmærksom på, om din tjørnehæk får nok vand. Hvis spidsen af bladene begynder at blive brun, er det et tegn på, at hækken ikke får nok vand. Efter de første år vil det kun være i meget varme og tørre somre, at du skal holde øje med, om din tjørnehæk får nok vand eller ej.

Det anbefales altid at bruge en siveslange til vanding af hække – Du kan læse mere i vores detaljerede indlæg om vanding af hæk her.

Hækken har som udgangspunkt ikke brug for at få tilført gødning. Hvis du mener, at den mangler gødning, kan du give den noget kalk og noget PK-gødning. Du bør kalke i januar og give gødning i april.

Beskæring af tjørnehæk

Du bør beskære din tjørnehæk to gange om året. Den store beskæring skal helst finde sted i januar eller februar, mens du kan lægge den anden beskæring på et andet tidspunkt på året.

Hvis din tjørnehæk er blevet meget stor og kraftig, kan du klippe den helt ind til stammen og på den måde ”starte forfra”. Det bedste er, at du først klipper den helt ind til stammen på den ene side og året efter tager den anden side. Det giver planten tid til at komme sig oven på den kraftige beskæring – og sikrer, at folk ikke kan se ind i din have, selvom du har beskåret hækken kraftigt.

Hvis din tjørnehæk ikke længere er så tæt i bunden, er den bedste løsning, at du klipper hækken ned til 5-10 cm over jorden i januar måned. Så vil der spire en ny hæk frem, som vil blive langt tykkere. Du kan også plante bunddækkeplanter under hækken, hvis du synes, at det er for voldsomt at skulle være helt uden hæk i en periode.

Pris på tjørnehæk

Prisen på tjørnehækken afhænger selvfølgelig af, hvor mange hækplanter du har brug for, hvor høj den skal være, når du køber den, og hvilken sort af tjørnehæk du vælger. Som udgangspunkt skal du bruge fire hækplanter pr. meter for at få en tæt hæk. Du kan få hækplanter, der koster alt mellem 15 og 339 kroner.

Drømmer du om en hæk, der er nem at have med at gøre, er tæt og samtidig får smukke blomster om foråret, er tjørnehækken altså et rigtig godt bud på en hæk til dig.

FAQ

Hvad er fordelene ved en tjørnehæk?

En tjørnehæk er en god hæk at plante, da den kan trives stort set overalt. Samtidig er det en hæk der vokser sig meget tæt, og på den måde kan hverken dyr eller mennesker trænge igennem hækken.

Hvordan passer man en ny tjørnehæk?

De første år er det vigtigt, at du er opmærksom på, om din tjørnehæk får nok vand. Hvis spidsen af bladene begynder at blive brun, er det et tegn på, at hækken ikke får nok vand.

Er tjørnehæk giftig?

Nej både både blomster, blade og bærende på en tjørn kan faktisk spises. Du skal dog vente med at spise bærrene til de er helt modne, da de ellers kan give lidt mavepine.

2 Kommentarer

 1. Min tjørnehæk sætter en masse hvide blomster, men der kommer ingen bær. Hvorfor?

  ellen m henningsen
  1. Hej Ellen,
   Tak for dit fine spørgsmål.
   Der kan være flere årsager til, at din tjørnehæk ikke producerer bær, selvom den sætter blomster.
   Det kan være Mangel på bestøvning, Dårlige vækstbetingelser, Mangel på næringsstoffer, Sygdomme eller skadedyr eller forkert beskæring.
   Vi har desværre ikke så meget erfaring med det, så her vil jeg anbefale dig at tage fat i en planteskole. De vil bedre kunne råde og vejlede dig til, hvad du kan gøre og hvad årsagen evt. kan være.
   Rigtig god dag til dig.
   Med venlig hilsen
   Nadia – Havehandel.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove