Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
kaffegrums gødning

Kaffegrums som gødning

Kaffegrums indeholder næringsstoffer, der er vigtige for planter. I stedet for at smide det ud kan du derfor bruge det som gødning i haven. I surbundsbedet kan du lægge det direkte ud på jorden, mens du i de øvrige bede bør blande det op med organisk materiale, inden du lægger det ud.

Udover at fungere som gødning kan du for eksempel også dyrke svampe i kaffegrums, ligesom det skulle hjælpe til med at holde både katte og insekter væk fra din have.

Smid ikke kaffegrums i skraldespanden

Smider du bare dit kaffegrums i skraldespanden? Det er en fejltagelse, hvis du har en have. Kaffegrums kan nemlig bruges på en række forskellige måder i haven – og så er det jo helt gratis. Først og fremmest kan det bruges til gødning eller blive blandet i kompostbunken, så du kan bruge næringsstofferne i det rundt omkring i haven.

Derudover er der dog også mange, der mener, at kaffegrums kan holde visse insekter, skadedyr og endda svamp væk fra planter. Det giver dig jo bare endnu en grund til at sprede det ud i haven rundt om planterne.

Endelig er der også den fordel ved kaffegrums, at katte ikke bryder sig om lugten af det. Hvis du spreder det rundt i haven, vil du altså også kunne holde naboens kat væk. Endnu en fordel ved noget, som du ellers bare ville have smidt i skraldespanden.

Sådan bruger du kaffegrums som gødning

Kaffegrums indeholder både kvælstof, fosfor og kalium, tre næringsstoffer der er meget vigtige for planters overlevelse. Derfor er kaffegrums rigtig godt at bruge som gødning i haven.

Vil du bruge det i surbundsbedet, kan du bare sprede det direkte ud på jorden. Grumset har et højt niveau af syre, og det vil derfor hjælpe til med, at dit surbundsbed bliver ved med at være surt. Derfor kan du også fx bruge det rundt om dine hortensiaer, hvis du ønsker, at de skal skifte farve. Når jorden bliver mere sur, bliver hortensiaerne nemlig blå frem for rosa.

Læs også: Den store hortensia Guide

Når du spreder kaffegrums direkte ud i bedet, skal du sørge for, at du ikke lægger et for tykt lag. Hvis laget bliver for tykt, kan det blive så hårdt, at det ikke er muligt for vand at trænge igennem. Hvilket selvsagt ikke vil være en hjælp for dine planter. Derudover reagerer frø og unge planter ikke godt på at blive gødet med kaffegrums.

Hvilke planter kan lide kaffegrums?

Hvis du ikke har planer om at blande dit kaffegrums med kompost, så bør du kun bruge kaffegrumset ved planter, der trives i en jord med lav pH-værdi. Her får du en liste med eksempler på planter, som du med fordel kan gøde med kaffegrums:

  • Rhododendron
  • Hortensia
  • Azalea
  • Lyng
  • Magnolia
  • Blåbær

Og mange flere som du kan se under vores oversigt over surbundsplanter og dyrkningsvejledninger her.

Brug kaffegrums uden for surbundsbedet

Selvom du kun kan bruge kaffegrums direkte i bedet, når der er tale om et surbundsbed, kan du stadig godt bruge det til dine andre planter. Så skal du bare sørge for at blande grumset op med noget andet organisk materiale, som for eksempel afklippet græs, nedfaldne blade eller lignende materiale, der hurtigt bliver omdannet.

Blandingen er ikke så syreholdig, som rent kaffegrums, og du kan derfor sagtens bruge den i blomsterbedet eller i køkkenhaven. Planter som gulerødder og radiser vil for eksempel elske noget gødning med kaffegrums i. Når du lægger det ud, skal du igen sørge for, at laget rundt om ikke bliver for tykt.

Hvis du ikke har mulighed for at blande det op, kan du stadig godt bruge det ved andre planter, men du vil være nødsaget til at kalke for at opretholde en optimal pH-værdi. I stedet for kalk kan du faktisk bruge æggeskaller – Det kan du læse mere om her.

kaffegrums til haven

Kaffegrums i komposten

En anden måde at udnytte de mange næringsstoffer i kaffegrumset på er, at du kan komme det i kompostbunken. Ved at fremstille din egen kompost af haveaffald sparer du både penge og ture til genbrugspladsen. Derudover kan du være sikker på, at der ikke er ukrudtsfrø og lignende i blandingen.

Det tager noget tid for organisk materiale, som grene og lignende, at blive omsat til kompost. Gerne et år. Derfor er det en løsning for de lidt mere tålmodige og dem med lidt mere plads i haven. Når du først har fået skabt en god kompost, vil du dog helt sikkert kunne se fordelene ved, at du ikke skal ud at købe gødning, som du kan give dine planter.

Du kan læse meget om kompostering i vores detaljerede kompost guide her.

Dyrk svampe i kaffegrums

Dine planter i haven er ikke de eneste, der kan have glæde af kaffegrumset. Også svampe vil trives godt i grumset. Det kan for eksempel være østershatte, der ellers kan være dyre, hvis du skal købe dem i supermarkedet.

Hvis du vil dyrke svampe i kaffegrums, skal du have fat i svampemycelium. Det kan du købe flere forskellige steder. Søg eventuelt på nettet, så du kan komme i gang med din egen lille svampeproduktion.

Læs også: Gødning til græsplænen (NPK-gødning forklaret)

Kaffegrums som middel mod katte og insekter

Ud over at du kan bruge kaffegrums til at give næring, kan du som nævnt også bruge det til at holde katte og visse insekter væk. Har du problemer med, at der kommer mange katte i din have, kan du lægge kaffegrums blandet med økologiske appelsinskaller ud i haven. Både kaffe og appelsin er nemlig lugte, som katte ikke bryder sig om. Det giver dig altså et meget billigt og effektivt middel til at slippe af med dem.

Andre dyr, der ikke bryder sig om kaffegrums, skulle være visse insekter. Når du spreder det ud på jorden rundt om dine planter, skulle det derfor også hjælpe med til at holde dem væk. På den måde har du også et billigt insektmiddel lige ved hånden.

Du kan altså bruge dit kaffegrums på rigtig mange forskellige måder. Næste gang du står ved skraldespanden og er ved at smide det brugte kaffefilter ned i den, bør du altså tænke dig om en ekstra gang.

FAQ

Er kaffegrums godt for planter?

Kaffegrums indeholder både kvælstof, fosfor og kalium, som havens planter godt kan lide. Kaffegrums har dog en lav pH-værdi og kan derfor gøre jorden mere sur, hvilket betyder at det mest ideelt at bruge ved surbundsplanter.

Kan man putte kaffegrums i sin kompostbunke?

Har du ikke surbundsplanter i din have, hvor kaffegrums kan ligges direkte ud under planten, så kan du i stedet smide det i din kompostbunke, hvor det bidrager med gode næringsstoffer.

29 Kommentarer

  1. Hej.

    Så skal jeg til at samle kaffegrums ind. Vdr hortensia og gødning. Må man gøde dem hele året eller skal det gøres på et bestemt tidspunkt?

    Martin Vindbjerg
    1. Hej Martin,

      Godt spørgsmål – Det giver mest mening at gøde, når planterne er i vækst og derved kan bruge næringen, så jeg vil anbefale at fokusere på de tidlige forår- og efterårsmåneder. 🙂

      Martin Nissen
  2. Har et surbundsbed med rododendon og blåbær. Har i flere år smidt kaffegrums på, men hele filtret (de brune). En dum ide??? Per

    1. Hej Per,
      Hvis du har gjort det i flere år, så er det dig der skal fortælle mig om det er en dum idé 🙂
      Virker det? har du nogle fine rhdodendron og blåbær?? 😀
      Mvh Martin

      Martin Nissen
  3. Hej Martin.
    Kan kaffegrums bruges til, at blande i jorden i indendørs planter, i forbindelse med ompotning?
    De bedste hilsner
    Sarah

    Sarah Gandil
    1. Hej Sarah
      Det vil jeg mene det kan 🙂
      Mvh Martin

      Martin Nissen
    2. Hej
      Kan kaffegrums fra espresso benyttes, hvis jeg smuldret det, så det ikke er så kompakt?
      Hilsen Rikke

      Rikke Huniche
  4. Jeg har store mængder kaffegrums. Er det godt til græsplænen?. Er det godt mod mos eller giver det bare mere mos..?

    Michael G Christensen
    1. Hej Michael,

      I princippet kunne man godt bruge kaffegrums som næring til græsplænen, men der er dog 2 ting, som gør at jeg ville holde mig til almindelig plænegødning:

      1. Kaffegrums vil med tiden sænke pH-værdien. Det betyder at du ville skulle kompensere ved at udlægge kalk.
      2. Kaffegrums tager længere tid at opløse, hvilket betyder at plænen ikke vil være særlig lækker at gå og opholde sig på.

      Mvh Martin.

      Martin Nissen
  5. Hvad med urin- altså tis!, 1 l+9l. Vand. Giver god mening!. Førhen røg lort&pis ud på markerne, (og gør det stadigvæk)-og granuleret gødning koster- for alm. Mennesker snart en formue!. Hvorfor importere- når vi har det selv

    1. Kaffegrums er også det reneste energi tilskud til kompostorme. De elsker det. Jeg forestiller mig, at de får en lille koffeinrus . De søger det omgående, når det bliver smidt i komposten og virker meget livlige.

      Jette Vestergaard
      1. Det er ret interessant – godt input 🙂

    2. Du skal sikre dig, at du ikke tager nogen form for medicin som jo bliver koncentreret i urinen

  6. Ville det være muligt at vokse grønsager og andre planter alene i kaffegrums eller skal der normal jord med til?

    1. Uden at have prøvet det, så er jeg ret sikker på at det ikke kan lade sig gøre. Det er et fantastisk gødningsprodukt, men det er for kraftigt og surt til at bruge som et vækstmedie.

      Mvh Martin

      Martin Nissen
      1. Mange tak Martin
        Jeg skal bruge det til en opgave:)

  7. Hej Martin!

    Hvor meget kaffegrums skal der blandes i muldjord med ph på cirka 7, for at sænke ph’n til surbundsbed?

    Bh
    Peter

    Peter Voergaard
    1. Hej Peter,

      Det kan jeg desværre ikke give et præcist svar på. Du vil formentlig skulle bruge så stor en mængde at det vil blive en del af gromediet, dvs. jorden blandes op fx 1 del kaffegrums og 2 dele jord og det har jeg ingen erfaring med. Jeg kan dog være bange for at det ikke vil blive et særlig godt gromedie.

      Jeg vil anbefale at du bruge kaffegrums som et gødningsprodukt, hvor pointen er at det vedligeholder en lav pH-værdi.

      Det håber jeg giver mening.

      Mvh Martin.

  8. Kan det bruges til rosengødning? Råt eller opblandet

    Anders Jørgensen
    1. Hej Anders,

      Ja det kan godt kunne bruges i et rosenbed. Hvis du bruger det råt, så skal du bruge det med måde, så du ikke kommer til at sænke pH-værdien for meget.

      Martin Nissen
  9. Hej Martin.
    Måske skørt spørgsmål, men kan man bruge Nescafé/instant kaffe også? Har en gammel pose og tænkte, at det var bedre end at smide ud – særligt for at undgå naboens katte! 🙂

    1. Hej Sofie,

      Det er slet ikke så skørt et spørgsmål. 🙂

      Hvorvidt det virker mod naboens katte ved jeg ærligtalt ikke, men det fungerer ikke optimalt som gødning.

      Martin Nissen
  10. Hej martin, kan man blande det med vand og derefter give det til køkkenplante såsam rabarber og rosmarin?
    hilsen casper

    1. Hej Casper,

      Du vil risikere at sænke ph-værdien i jorden, hvilket ikke er godt for hverken rabarber eller rosmarin, så det kan jeg ikke anbefale.

      Martin Nissen
  11. Tak for dine brugbare svar.
    Er neria en surbundsplante?? Og vil de i så fald have godt af kaffegrums?

    Mvh Marianne

  12. Jeg har læst at kaffegrums i græsplænen vil hjælpe mod mos.
    Hvornår ( årstid)er det bedst at sprede grumset?

    Conni Jørgensen
    1. Hej Conni,

      I princippet kunne man godt bruge kaffegrums som næring til græsplænen, men ikke decideret mod mos, da det vil sænke pH-værdien hvilket er godt for mos. Jeg vil dog aldrig anbefale at bruge grumset på plænen fordi:

      1. Kaffegrums vil sænke pH-værdien. Det betyder at du ville skulle kompensere ved at udlægge kalk.
      2. Kaffegrums tager længere tid at opløse, hvilket betyder at plænen ikke vil være særlig lækker at gå og opholde sig på.

      Det ville være bedst at sprede grumset, når plænen har brug for næringen hvilket er forår og efterår.

      Det håber jeg giver mening.

  13. Kan det gøre gavn ved en træt gammel hæk?

    1. Hej Lars,

      Ja kaffegrums vel formentlig gøre gavn, men hvis jorden er ved at være udpint, så skal der mere til. Du kunne med fordel give din hæk et lag på 3-5 cm. organisk jordforbedring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove