Det flotte platantræ er ét, du garanteret har set, hvis du har rejst rundt i varmere lande – men du kan faktisk også finde det i haverne herhjemme i Danmark!
I den her guide finder du svar på alt, du har brug for at vide, når det kommer til platantræ – guiden kan hjælpe dig med alt fra plantning til pasning, så du kan få et flot platantræ derhjemme.
Hvilke platantræ-arter findes der?
Der findes 5 arter af platan, samt en enkelt krydsning. Træerne findes i størstedelen af verden, nemlig både i Asien, Nordamerika, Nordafrika og Europa. De er alle sammen løvfældende træer med bark, der skaller af hvert år i store flager.
Almindelig platan (hybrid)
Almindelig platan, også kendt som platanus x hispanica, er det mest almindelige platantræ, du finder i Danmark. Det store, løvfældende træ har en kuppelagtig og bred vækstform med en kort, svær stamme.
Platanus Kerrii
Platanus Kerri stammer fra Sydøstasien og er det eneste platantræ, der har stedsegrønne blade. Barken skaller stadig af, og stammen ligner til forveksling de andre arter. Indimellem placeres træet i sin egen undergruppe, og det er blevet foreslået, at træet kan sættes i sin egen kategori.
Platanus orientalis
Det her platantræ kan sagtens blive op til 25 meter i Danmark, og den gennemløbende stamme og uregelmæssige krone er flot at se på. I Danmark har træet sin nordgrænse, og den kræver veldrænet, lun jord i fuld sol. Det er en pladskrævende art, så den er ikke god til små eller mindre haver.
Platanus occidentalis
Det her platantræ kommer fra Nordamerika og er ofte flerstammet. Det kan blive op til mellem 20 og 25 meter, men i Nordamerika kan det ofte blive det dobbelte! Du får ikke dét resultat i Danmark, hvor de kølige somre sætter en dæmper på træet, men hvis det står i jord, der er næringsrig og ikke for tør, kan det sagtens klare sig.
Platanus hybrida
Platanus hybrida er, som navnet antyder, en hybrid og en krydsning mellem Platanus occidentalis og platanus orientalis. Træet er typisk enstammet, og det skaller, som det er karakteristisk for platantræer. Den her sort kræver meget plads og foretrækker en jord, der er næringsrig og veldrænet, og så står den helst i fuld sol.
Platanus Wyomingensis
Den her art er en lille bonus art, som du desværre ikke kan finde længere. Denne art er den ældste, man har fundet. Platanus qyomingensis er nemlig fastslået til, at det har eksisteret omkring i hvert fald 115 millioner år. I dag findes den her art af platantræ dog kun som smukke fossiler.
Plantevejledning: Sådan planter du platantræ
Du kan godt prøve at dyrke platantræ fra frø fra et dansk træ, men sandsynligheden for, at du får succes, er meget lille. Selvom træet godt kan vokse i Danmark, er det sjældent, at frøene modnes nok til at kunne vokse sig til træer. Du skal derfor ofte have fat i importerede frø fra en planteskole eller –handel, hvis du skal have succes med dit platantræ.
Placering af platantræ i haven
Platantræer skal helst stå i fuld sol, og de fleste arter er meget pladskrævende. Et platantræ er derfor ikke et godt valg, hvis du har en lille eller mindre have.
Hvis du bor i byen og har en stor have, kan du sagtens have et platantræ stående. Planten kan nemlig godt tåle røg, støv og udstødningsgas, uden at det skader den.
Valg af jord
Platantræer skal gerne have en næringsrig jord, der ikke er for tør eller fugtig. De små planter skal bruge en lun og beskyttet plads i en næringsrig og let muldjord, hvor rødderne kan få lov til at tage ordentlig fat.
Tidspunkt
Der er ikke som sådan et bestemt tidspunkt på året, der er det bedst at plante platantræer på – men sensommer eller efterår anbefales. Jorden skal stadig være lun, men ikke tør, og vejret må endnu ikke være koldt. Frosten skal også været et par måneder på afstand.
Platantræet blomstrer sent i forhold til andre træer, nemlig først i maj eller juni.
Udplantning af et platantræ
Hvis du gerne vil så og udplante et platantræ, så skal du have lidt tålmodighed, da planten gerne skal vokse et lunt sted – såsom i et glasdækket bed – i to år, før det er klart til at blive udplantet. Selve processen foregår således:
- Så frøene i et glasdækket bed, som kan vinterdækkes.
- Når småplanterne er ca. to år gamle udprikles de på et lunt og næringsrigt sted i haven. Husk at skabe meget plads omkring planten, så den har rum at vokse på.
Pasning og beskæring af platantræ
Platantræer bliver store og brede, og derfor er det vigtigt at beskære dem indimellem. Her kan du læse mere om pasning og pleje af dit platantræ, så det kan holde sig sundt.
Pasning
Barken på platantræer skaller. Det er helt naturligt, men du skal ikke hive i barken og trække den af. Det er træets egen proces, som du ikke skal involvere dig i.
Beskæring af platantræer
Platan er velegnet til beskæring, og de har en god evne til at aktivere sovende knopper – også selvom træet er gammelt. Når du beskærer platan, skal du ikke bare klippe fra toppen, men tage grenene rundtom, så du opretholder træets form.
Hvis dit træ er meget ungt, kan du med fordel vente lidt med at beskære det, til rødderne virkelig har fat. Vent gerne to-tre år, før du beskærer første gang.
Nogle platantræer, især almindelig platan, har hår på både skud og blade, som kan være en stor gene under arbejdet. Derfor er det altid en god idé at arbejde med handsker og sørge for, at så meget af huden som muligt er dækket. Træet er ikke giftigt, men genen kan forårsage rødme ved følsom hud.
Sådan får du platantræ til at blomstre
Platantræet blomstrer i maj-juni og får store, flotte blade og kastanje-lignende frø. De små blomster sidder i enkønnede, hængende hoveder, og han- og hunblomster varierer lidt i mængden.
Hvis dit platantræ ikke blomstrer, kan det skyldes en meget hård vinter eller en for ringe jord. Hvis jorden ikke er næringsholdig nok, kan det give udfordringer for træet. Du kan evt. sprede muld omkring det eller gøde træet med korrekt gødning for at se, om det kan hjælpe.
Manglende blomstring kan også skyldes sygdom. Undersøg bladene for plamager eller misfarvninger, og hold evt. øje med, om træet har fået ubudne gæster i form af bladlus.
Problemet kan også ligge ved manglende sollys. Du kan med fordel anskaffe dig en måler, som aflæser de forskellige kvaliteter i jorden og luften. Det kan give dig en idé om, hvor problemet ligger.
Inspiration til andre planter
Platantræet er fascinerende, men det kræver meget plads, og Danmark har ikke de helt ideelle forhold til det. Hvis du synes, platantræer er flotte, men du ikke har plads til dem i din have, er der heldigvis andre, du kan vælge.
Andre træer, du kan overveje til din have, hvis du godt kan lide platantræer, er:
- Lindetræ
- Lønnetræ
- Almindelig valnød
Der findes ca. 20 forskellige arter af lindetræer, og de flotte grene og blade kan fylde godt i din have. Lindetræer findes både vildt og i haver i Danmark, og det blomstrer som ét af de sidste på året; nemlig i juli og august, hvor det står med sine gullige, velduftende blomster.
Lønnetræet er et dekorativt træ med en hel mosaik af blade. Træet kræver en vis tålmodighed, for det blomstrer først efter 25 år. Til gengæld er det nemt at passe og klarer sig godt i danske haver, der ikke har så meget plads.
Sidst er almindelig valnød, som ikke bare er flot til møbler. Et almindeligt valnøddetræ kan sagtens vokse i Danmark, men er et lyskrævende træ, som skaber en markant skygge. Det er et godt træ til små haver med få træer eller flere kortere buske og planter, der trives i skygge.
Du kan dog også vælge at pryde området omkring dit platantræ med skønne blomster såsom høstanemoner, dahlia eller blåregn.
Vi har en stribe ældre platantræer i vores gård.
Hvornår på året er det bedst at beskære dem?
Hej Michael,
Det bedste er sommerbeskæring i omkring august måned. Her siges det at træet er i bedre stand til at bekæmpe sygdomme og klippesår. Men det er også muligt at vinterbeskære i januar/februar, det er der rigtig mange anlægsgartnere som gør, da de ikke har så travlt i vinterperioden.