Chili og dyrkning af egne chili er populært som aldrig før. Sådan har det været, siden Chili-Klaus’ berømte videoer for alvor fik sat chili på dagsordenen i danskernes madlavning. Det medførte meget naturligt en øget interesse for selv at dyrke chili. Både de lidt mere eksotiske sorter, og de mere spisevenlige af slagsen. Vil du også dyrke dine egne chili, hjælper vi dig i gang her!
Ingen er vist længere i tvivl om, at chili er meget andet end de almindelige røde og grønne chili, de sælger i supermarkedet. Det er ofte jalapeno-chili, eller noget der minder meget om. For ingen steder skriver de noget om sorten.
Det var især Chili-Klaus, der fik os til at få øjnene op for, at der findes andre og meget stærkere chili end supermarkedsvarianterne. Styrken og smagen af en supermarkedschili er noget helt andet, når først vi får fat i de lidt mere eksotiske og hjemmedyrkede chilier.
Dette er et længere indlæg, du kan derfor med fordel bruge denne oversigt til at navigere rund i indlægget og finde svar på specifikke spørgsmål.
Dyrk selv dine chili
Er du først blevet bidt af chilifeberen, går der ikke længe, før tanken om at dyrke dine egne chili melder sig. For uanset sort og styrke er det muligt at dyrke chili selv. Både indendørs med vækstlys, i drivhuset om sommeren eller endda på friland.
Chiliplanten minder på mange måder lidt om tomatplanten. Derfor foregår dyrkningen stor set på samme måde med forspiring, udplantning, pasning og høst. Tidsmæssigt er det også sammenfaldende for de fleste sorters vedkommende. Så har du allerede erfaring med at dyrke tomater, kan du meget passende starte chilidyrkningen op, samtidig med at du starter på tomatsæsonen.
Vælg chilifrø af god kvalitet
Vil du have det bedste udgangspunkt for din chilidyrkning, skal du sørge for at vælge chilifrø af en god kvalitet. De sælges i specialbutikker og hos velassorterede webshops som vores.
Du kan dog også – igen lige som med tomater – sagtens gemme og tørre frøene fra en chili, du har købt, som du synes smager ekstra godt. Opbevarer du dem tørt og fugtfrit, til den dag de skal sås, er der gode chancer for, at du kan få succes med at dyrke dem.
Første gang anbefaler vi dog, at du køber dine frø. Det giver det bedste udgangspunkt. Eventuelt kan du mikse købte og egne frø. Det øger chancerne for at få en høst ud af besværet.
Hvis du selv vil tørre chilifrø
Vil du tørre frø fra en chili, du synes er ekstra velsmagene, skal du sørge for at vælge en moden chili.
Skær derefter frugten op, udtag frøene med en kniv, og læg dem til tørre mellem to stykker køkkenrulle.
Sæt dem derefter på et tørt sted i et par uger, indtil frøene er helt hårde. Mærk på frøene med en negl. Når de er så hårde, at du ikke kan sætte mærker på dem længere, er frøene tørre nok til at blive gemt, indtil de skal sås.
Hvornår skal du så chili?
Chilifrø kan sættes til forspiring med vækstlys allerede fra december måned, hvis du påtænker at dyrke dine chili indendørs. Har du planer om at plante dine chilier ud i drivhuset eller på friland, kan du vente til februar med at sætte chilifrøene til spiring.
Såning af chili
Den bedste forspiring opnår planterne, hvis de står lunt i en solfyldt, sydvendt vindueskarm. Selve forspiringen kan godt foregå i mørke. Men når først de spæde planter kommer op, skal de have masser af lys.
Anvend gerne et særligt minidrivhus til vindueskarmen eller en dertil indrettet spirebakke, som kan holde på fugten. For ligesom tomatplanter holder chilifrø af fugt og varme.
Køb en god potte- eller plantemuld, og kom den i de små plantepotter eller Jiffy-potter. Gennemvæd derefter jorden og lad vandet løbe fra. Jorden skal være fugtig, ikke våd, når du planter.
Stik nu chilifrøene en lille halv til hel centimeters penge ned i mulden, og dæk over med plastik eller den tilhørende plastiktop til plantekassen.
Hold jorden fugtig under hele spiringen. Det foregår nemmest med en forstøver. Den giver en jævn fordeling af vandet, og sikrer, at du ikke får overvandet frøene.
Spiring af chili
Hvor hurtigt chilien spirer afhænger af dine chilifrø, men det kan tage lige fra 4 til 30 dage før de første små plantekim begynder at titte op. Lige så snart planten har sat de første kimblade, kan du fjerne plastikoverdækningen over urtepotterne. Herefter kan du sætte den ud i lyset i vindueskarmen, hvis den ikke allerede står der.
Men pas på. For den helt spæde plante er meget overfølsom over for alt for meget varme. Det brænder bladene af planten. Så på dage med meget sol, kan det blive nødvendigt at sætte spirebakken i skygge – eller trække den ud fra vindueskarmen og ind på et bord bagved.
Tjek også at jorden ikke tørrer helt ud. Den lille plante har stadig brug for en fugtig jord, for at få næring nok til at vokse. Bare en enkelt dag uden vand nok, kan være skæbnesvanger for det lille kim.
Regn med flere omplantninger af dine chili
Efter yderligere et par uger til tre skulle det lille chilikim gerne have udviklet sig til en plante med 3-4 blade på. Omkring dette tidspunkt, er den ved at være for stor til at stå i de små spirepotter eller Jiffy-potter. Det er tid til at give chiliplanten sin første omplantning.
Vil du sikre dig, at planten er klar til omplantning, kan du eventuelt tjekke om rødderne kommer ud af bunden af spirepotten. Gør de det, er det på høje tid at plante om.
Her er det vigtigt, at du kun planter chilien over i en urtepotte, der ikke er voldsomt meget større. Potten skal passe til rodnettet, og give mulighed for at det kan vokse. Så du skal ikke planten den over i en stor potte med det samme. Regn med, at du skal plante din chili om flere gange i løbet af chiliplantens tidlige liv. Så du kan lige så godt lære dig med det samme, hvordan du bedst planter chili om.
Det foregår ved, at du først fylder jord i den nye potte op til omkring det niveau, hvor rødderne på planten skal være. Det svarer til omkring 1/3 af den nye pottes højde.
Løsn så forsigtigt chiliplanten fra den lille spire- eller Jiffy-potte. Vær især meget varsom omkring rødderne, så du ikke får knækket dem, når du tager planten op af spirepotten. Undgå også at foretage omplantningen i direkte sollys.
Sæt derefter planten forsigtigt over i den nye potte, og dæk rodnettet med jord. Pres jorden forsigtigt ned om planten og rodnettet, så den lille chiliplante står fast og stabilt.
Vand nu planten godt, og sørg for, at overskydende vand kan løbe fra urtepotten. Vendt med at sætte planten tilbage i sollyset igen, til der er gået en dags tid efter omplantningen.
Find den perfekte balance mellem gødning, vand og vækst
Den videre vej til succes med din chilidyrkning handler om at finde den rigtige balance mellem vand, gødning og vækst.
Begynderfejlen, som de fleste begår, er netop enten at vande eller gøde for meget. Det sker typisk, fordi de har været vant til at skulle vande næsten dagligt, mens planten stadig var i spiring. Men efter første omplantning er planten stor nok til, at den sagtens kan overleve, selv om jorden skulle nå at blive tør mellem hver vanding.
Gødning skal du ikke give planten, før den har været plantet om et par gange. Vent dog gerne en uge eller to efter udplantningen, før du giver planten den første gødning. For lige efter omplantningen vil der være rigeligt med næring i pottemulden til planten.
Men efter et par uger kan du begynde stille og roligt med at gøde. Anvend gerne en særlig chiligødning og ellers en almindelig plantegødning. Læs anvisningerne på emballagen og start sparsomt op.
Chiliplanter skal også knibes
Ligesom tomater skal du knibe chiliplanter for små sideskud og blomster. Her er det især blomsterne, du skal være efter i starten.
De fleste chiliplanter begynder at sætte blomster, når de har fået en 9-10 bladsæt. Her skal du være hård, og knibe alle de første blomster, som planten sætter. Ellers får du ingen chilifrugter, da den i højere grad vil koncentrere sig om at sende næring til blomsterne i stedet for til stænglerne og chilierne. Det giver en høj, ranglet plante.
Lader du blomsterne sidde for tidligt, kommer planten slet ikke til at give det udbytte, den har potentiale til. Først når du har knebet de første 5-10 blomster af, er planten klar til, at du kan lade de første blomster blive siddende.
Hold også øje med forgreningen af chiliplanten. Begynder den at blive for tætvoksende, bliver stænglerne tyndere og planten mere ranglet. Så knib eventuelt små sideskud af på samme måde, som du kender det fra tomatplanter.
Tid til udplantning?
Når først planten er så stor, at den ikke kan stå i vinduet længere, er det på tide at plante den ud. Dyrker du chili indendørs, er det nu, den skal over i dens blivende opholdssted under vækstlamperne.
Tilsvarende er det nu, du skal plante den ud i drivhuset eller sætte den på friland. I alle tre tilfælde er det vigtigt, at du vænner planten langsomt til sit nye voksested. Det foregår ved, at du starter med at sætte den hen på det blivende vækststed en times tid eller to hver dag i sin nuværende potte.
Forlæng derefter gradvist den tid, som planten står på sit nye vækststed hen over en uge til 14 dage. Først når den har prøvet at stå på sit blivende hjem et helt døgn, skal du tage den ud af urtepotten og plante den.
Derved undgår du, at planten går i stampe, fordi den først skal til at vænne sig til det nye vækststed, efter du har plantet den ud.
Skal chili bestøves?
Chili er en selvbestøvende plante. Derfor er den afhængig af, at der kommer vind til planterne, så vinden kan ryste pollen rundt mellem blomsterne på planten.
Dyrker du chili indendørs eller i drivhus, skal du derfor huske at give planten et lille ryst hver dag, så længe planten bliver ved med at sætte friske blomster.
Når først den enkelte blomst er blevet bestøvet, falder blomsten af og chilifrugten begynder at vokse ud, der hvor blomsten sad. Når først alle blomster er faldet af, kan du holde op med at ryste planten dagligt.
Hvornår skal jeg høste chili?
Fra chilifrugterne begynder at gro, og til de har nået deres endelige størrelse, går der typisk en måned til halvanden.
Men selv om chilien har nået sin fulde størrelse, skal du ikke begynde at plukke den endnu. Ja, det vil sige, det kan du godt. Men så er styrken ikke særlig kraftig. Den vil mest af alt minde om grøn peber i smagen.
Lader du frugten sidde en måneds tid til på planten, begynder chilien at få styrke. Hvor stærk den bliver, handler i høj grad om, hvor længe du lader den blive siddende.
Det vil sige, at du typisk kan begynde at høste chili en gang i starten af august, hvis du dyrker dem i drivhus eller på friland. Med vækstlys indendørs, kan du være heldig at høste de første chili allerede i starten af juni.
Vil du undgå, at chilifrugterne bliver for stærke, kan du eventuelt begynde at plukke en enkelt hver uge, når de har siddet og fået styrke i et par uger. På den måde får du chilifrugter med præcis den styrke, du synes om.
God vind med chilidyrkningen
Efter det første år med egen chiliavl har du fået masser af erfaringer til at skabe endnu bedre resultater næste år. Men ligesom med alt anden planteavl, kan der være stor forskel på resultaterne fra år til år. Det gælder især, hvis du plantet dine chili ud i friland.
Den største glæde ved at dyrke dine chili selv, er naturligvis resultatet af dine anstrengelser. Derfor er den første bid af årets chilihøst oftest den bedste. Det er der, du får indfriet alle de forventninger, du har haft gennem hele vækstsæsonen.
Og intet er vel større, end at servere en velsmagende chili til venner og familie, og så se deres anerkendende blikke, når du fortæller, at du har dyrket den selv.
Så god vind med chilidyrkningen – og husk at ryste planterne, når de blomstrer.
Mener det er forkert at anbefale at knibe sideskud på chili planter. Så giver det bedre resultat at knibe toppen af planten når den begynder at forgrene sig i et “Y” Det giver en kraftigere stamme og en mere busket plante, og på sigt mange flere frugter.
Tusind tak for dit input Jørgen!
Ja du har helt sikkert ret, man skal selvfølgelig også have øje for hvad der giver størst afkast på den lang sigt.
Hej Martin.
Tusind tak for en super god vejledning.
Har du nogen gode råd til opbevaring af høstede chili?
Tørring, frysning, syltning?
Hej Torben
Vi har vores liggende i fryseren. Mvh Martin
Skal de fryses ned hele eller tømmes for kerner?
Hej Martin,
Har du et bud på hvorfor mine chilier vokser helt utroligt langsomt? Jeg såede midt i januar, de spirede efter et par uger og har nu på omtrent halvanden måned kun vokset sig til første rigtige bladpar og et lillebitte andet sæt så småt på vej. De står med vækstlys i en kølig, men ikke kold vindueskarm. De står i små runde potter – omtrent 7 cm i diameter og er ikke blevet pottet om.
Dbh
Sigrid
Hej Sigrid, babyerne skal nok ikke stå så køligt! Men væksten er utrolig langsom i begyndelsen, hvor ultålmodigheden er størst. Jeg lagde frø til spiring primo April (for planter til næste år) varmt (25C) og fugtigt, og pottede om til potter som dine som står lyst og varmt, og de får stadig vand så jorden er fugtig.De har på 1 måned nået ca samme stadie som du beskriver i en meget lys vindueskarm (uden kunstlys; men dagslængden er jo også øget betydeligt i forhold til Januar).
De smider ikke blomster,for så at lave en frugt,det er blomsten der bliver til en frugt
Jeg har mine i køkkenvinduet der startede med at komme chili i for 1 mdr siden men de er stadigvæk grønne tror du de bliver røde ? Og hvor længe skal jeg lade dem sidde ?
Mvh birthe
Hej. Vi har en del planter til at stå udenfor lige nu i potter. De har alle frugter på. Nogle flere en andre og nogle mere modne end andre. Kan vi lade dem stå udenfor eller skal de ind og stå nu her hvor det bliver lidt koldere i vejret? I så fald kan jeg være bange for, at der er for høj temperatur i mit hus – så temperaturforskellen bliver for stor.
Jeg har en lade de kan stå i lå i, men den er ikke tæt og har formentlig samme temperatur som uden for.
Håber du kan hjælpe med et godt råd 🙂
Tak for en fin guide 🙂
Jeg har lige et uddybende spørgsmål. Er chiliplanter alle 1-års planter? Eller kan man høste fra dem gennem flere år?
på forhånd tak
Chiliplanter er flerårs.
De kan sagtens overvintre køligt og med ikke særlig meget vand. Klip dem lidt ned inden du tager dem ind, og lad dem ellers stå uforstyrret. Når solen og varmen kommer tilbage, klipper du bare alle grene og blade af, giver dem ny jord og et skud gødning, og så ellers masser af sol og varme, så kommer de tilbage med fuld power.
Lige nu har jeg mine Reapers til ”genoplivning” i et grotelt, og de er nu 6 år gamle, og har produceret hvert eneste år.
Når du skriver ‘alle grene og blade’ er det så bogstaveligt, så der kun står en lille stub tilbage?
Og et andet spørgsmål, jeg kan sagtens få nogle store flotte planter i min vindueskarm, men hvordan får jeg dem til at give mange frugter?
Jeg har købt en chiliplante i Silvan i slutningen af maj. Den er blevet ret stor og har ikke fået frugter endnu.
Jeg har plantet den i et minidrivhus i kapilærkasse på min østvendte altan sammen med 2 agurkeplanter.
Er min altan ikke egnet til at have chili eller var det fordi, den blev overskygget af agurkeplanterne?
Er det en reel chance for at chiliplanten laver chili, hvis den står alene i minidrivhuset fra næste år?
Hvordan er det med overvintringen, går det an at stille den i vindueskarmen, eller skal den stå et mørkere sted?
Jeg ser frem til snarligt svar, da minidrivhuset snart skal pakkes ned og chiliplanten omplantes i potte.
På forhånd tak for besvarelsen af mine spørgsmål.
Hej Suzanne,
Det er svært at sige hvad der kan være gået galt og det kan også være en kombination af flere faktorer, samt dem du selv er inde på. Jeg ville give chiliplanten en chance mere. 🙂
Du kan godt lade den overvintre i vindueskarmen.
Mvh Martin
Kan man dyrke dem i kapillærkasser? Eller vil rødderne begynde at rådne?
Jeg dyrker Chili Cheyenne i kapillærkasse og det fungerer rigtig fint……mindst 100 frugter på planten
Skal man vande chilierne ud Iver planten eller kn jorden når den er selv bestøvende ?
Jeg springer de første usikre faser over, og køber en flot og udvokset chili på planteskolen i juli måned. Omplanter til en rigelig stor potte m god jord, og stiller den udendørs et solrigt, varmt sted samt sikre at den ikke drukner i store regnbyer. Masser af frugter, no problemos
Hej Thomas
Jeg håber virkelig, du kan hjælpe!
Jeg har 8 forskellige sorter chili, som nu er 2 år gamle, men de er alle begyndt at visne.
Sidste år stod de inde i et sydvendt vindue hele vinteren ved stuetemperatur, og derefter ude i haven, da det blev forår og frostfrit.
Men de blev så store, så jeg tænkte, jeg ville lade dem overvintre i kælderen denne vinter, som jeg har læst de kan.
Det gik fint den første måned. De smed bladene da de kom ind, men der kom hurtigt nye. Nu er de så, en efter en, begyndt at visne.
Jeg panikkede og læste side op og ned om overvintring. Min kælder er varm, men har kun et mindre vindue, og det er nok fejlen.
Jeg har ikke noget rum, der er frostfrit uden at være varmt, så jeg klippede dem ned, plantede dem om og satte dem i samme vindueskarm som sidste år, så de får noget lys. Men de forstætter med at visne og tørre ud i stammen (de har fået vand).
Kan jeg gøre noget? Eller er de overvandet, pga mangel på lys? Jeg har kun vandet dem, når overfladen var tør, men det er som om de ikke kan suge vandet nu, og bare dør hen.
Hjææællp!!
Mvh Trine
Hej Trine,
Tak for din besked.
Jeg har ikke den store erfaring med chili planter. Og du siger du har planter dem om, var rødderne ok?
Hvis chiliplanterne har været overvandet, kan der godt gå ud over rødderne, som gør at planten visner.
Mit råd til dig er at du tager fat i en rigtig gartner og spørger dem til råd.
Held og lykke med dine chiliplanter.
Med venlig hilsen
Trine – Havehandel.dk
Hej Thomas.
Jeg har altid hørt at chili og peberfrugter let krydsbestøver selv om det er ældre og ellers frøstabile sorter. Men jeg kan ikke rigtigt finde noget om det? Så hvis en sort er 10 år F.eks vil den så kunne krydsbestøve med en anden sort, hvis den står ved siden af? Eller er de stabile i sorten på det tidspunkt? 😊
Mvh Janus
Jeg har købt en Chili plante i dag. Den væltede på vej hjem og knæk. Er den bare død nu, eller kan vi redde den?
Hej mine chilli vil ikke blive røde.
De har stået i drivhus hele sommeren og er passet med vand osv.
Der er masser af chilli frugter på planterne og jeg har holdt øje med dem den sidste måneds tid til halvanden men de forbliver grønne.
Det er chillifrø fra plantorama, biskops crown og cherry bomb .
Er det fordi der er blevet for koldt og mørkt eller hvad ?
Mvh. Dennis