Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Dyrke jordskokker

Dyrkning af jordskokker

Jordskokker er en virkelig nem afgrøde at have med at gøre. Måske en af de nemmeste overhovedet. Når du først har lagt knoldene, behøver du faktisk ikke at bekymre dig mere om den, før det er tid til at høste den i det sene efterår.

Du kan dog vælge at klippe planterne ned, så de koncentrerer sig om at danne knolde og ikke om at producere blomster.


Vil du være sikker på at få succes med en afgrøde i din have, skal du vælge at dyrke jordskokker. Når du først har lagt dem i jorden, kræver de ingen pasning, kan blive i jorden om vinteren og kan endda så sig selv til næste forår.

Det er også grunden til, at du skal være lidt omhyggelig med, hvor du vil have dine jordskokker henne. Når du først har lagt dem i jorden, kan du regne med, at de bliver der. Det kræver et stort arbejde at få alle jordskokker med op, og er der bare en enkelt tilbage, bliver de ved med at spire.

Hvis du er vild med den nøddeagtige smag, er det jo intet problem. Derudover er der den klare fordel ved jordskokker, at de er meget dyrere at købe i supermarkedet end kartofler, men meget nemmere at dyrke selv. Udbyttet er faktisk også større end når du selv dyrker kartofler. Du kan regne med at få 4-5 kilo jordskokker pr. kvadratmeter, du dyrker. Det er derfor en oplagt plante for dig, der vil have en nem afgrøde.

Step-by-step-guide

Selvom det ikke er raketvidenskab at dyrke jordskokker, får du alligevel en nem step-by-step-guide herunder. Under guiden kan du læse en mere dybdegående forklaring på, hvordan du lægger jordskokker.

  1. Læg jordskokker hvor som helst og når som helst
  2. Læg i 10-15 cm’s dybde med ca. 50 cm imellem hver
  3. Giv evt. lidt ekstra vand, hvis sommeren er meget tør
  4. Klip evt. planterne ned til 120 cm over jorden før dræ
  5. Knoldene kan høstes fra, når planten begynder at visne

Jordskokker skal lægges – ikke sås

Du sår ikke jordskokker, men lægger dem, lige som du gør med kartofler. Hvis du ikke går så meget op i sorten, kan du bare købe en pose jordskokker hos grønthandleren eller i supermarkedet.

Har du mulighed for selv at vælge knolde, bør du tage dem, der er størst og rundest. Den egenskab vil nemlig blive ført videre til de knolde, der kommer under dine nye jordskokplanter.

Jordskokker

Jordskokker behøver ikke at stå på række, men kan sagtens blive lagt i jorden lidt hulter til bulter. Hvis du har en rund plet i haven, vil det derfor også være muligt at plante dem der. Du skal lægge dem i 10-15 cm’s dybde. Der skal være 50 cm mellem rækkerne, hvis du planter i rækker.

Du behøver ikke at tænke så meget over placeringen. Jordskokker kan klare sig i både sol og halvskygge. De er heller ikke sarte over for blæst. Du skal dog tænke over, at de bliver meget høje – helt op til to meter. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at lægge dem, så de ikke kommer til at skygge for andre.

Hvornår er det bedste tidspunkt til at lægge jordskokker?

Det bedste tidspunkt at lægge jordskokker på er april og maj. Du kan dog sagtens lægge dem allerede i efteråret. Selvom det bliver frostvejr om vinteren, skal de nok spire. Er det frostfrit i januar eller februar, kan du også lægge jordskokkerne der.

Sådan passer du jordskokkerne

Jordskokker har som nævnt ikke brug for nogen form for pasning. De kan sagtens klare sig selv. Hvis det er en meget tør sommer, kan du godt give dem lidt ekstra vand, men typisk passer de fint sig selv.

I sensommeren får jordskokker smukke gule blomster, der minder om solsikker. De er god næring for insekterne på et tidspunkt, hvor der ellers ikke er lige så mange andre blomster. Du kan dog sørge for, at dine jordskokker koncentrerer sig om at danne store knolde ved, at du klipper stænglerne af, inden der kommer blomster. Du bør klippe planterne ned til 120 cm over jorden for at få det størst mulige udbytte.

Hvornår er jordskokker klar til høst?

Jordskokker er klar til høst, når planten over jorden begynder at visne. Det sker typisk i det sene efterår. I det tilfælde kan du bare grave dem op med en greb. I nogle tilfælde behøver du ikke engang greben, men kan bare trække i planten, så følger jordskokkerne med op. Det afhænger af jorden, dér hvor du har sat dine jordskokker.

Jordskokker direkte fra jorden

Du behøver ikke at høste flere jordskokker, end du skal bruge. Knoldene kan sagtens overleve i jorden hele vinteren. Du bør dog dække dem over med halm, blade eller grangrene, så jorden ikke fryser, og du nemt kan få dem op, når du ønsker det.

Jordskokker er normalt i sæson fra ca. september til april.

Hvis det trækker op til, at det bliver hård nattefrost i længere tid, er det dog en god idé at grave flere op på en gang. Så har du et lille forråd af dem, hvis jorden fryser.

Sådan opbevarer og bruger du jordskokkerne

Du kan opbevare jordskokkerne i flere uger i køleskabet, når du har gravet dem op. De kan godt blive lidt bløde, hvis de har ligget der i længere tid. Men du kan gøre dem mere spændstige igen ved at lade dem ligge i vand i 6-12 timer. Hvis du skal bruge dem i suppe eller mos, er det dog lige meget, om de er blevet bløde, for de bevarer smagen.

Du kan spise jordskokker både rå og tilberedte. Rå kan de for eksempel skæres i ultratynde skiver eller rives og bruges i salater. I det tilfælde træder deres nøddeagtige smag særligt tydeligt frem. Du kan også koge, bage, stege eller sylte jordskokker. De er både gode i en selvstændig ret – for eksempel suppe – og som tilbehør. Og så kan du også bruge dem i desserter og bagværk.

Nogle bryder sig ikke så meget om jordskokker, fordi de er svære at skrælle. Når du lægger jordskokker, er det vigtigt, at du vælger de største og mindst knoldede, da det vil give færre gevækster på dem. Du kan dog også vælge at bage dem eller koge dem med skræl på. I det tilfælde skal de bare skylles godt først. Derefter kan du spise dem med skræl på eller nemmere pille dem.

Sygdomme og skadedyr, du skal være opmærksom på

Du behøver ikke at være bekymret for sygdomme og skadedyr, når du dyrker jordskokker. De eneste skadedyr, der kan være et problem, er mosegrise og kaniner. Bor du i et område, hvor der er mange mosegrise, må du vurdere, hvor stort et problem de udgør, og om du eventuelt skal beskytte dine planter mod dem.

Fordi jordskokker ikke så nemt får sygdomme, behøver du ikke at bekymre dig om sædskifte. Med andre planter er det vigtigt, at du sørger for at plante dem på et nyt sted hvert år, så du ikke kommer til at opdyrke sygdomme eller skadedyr i jorden. Det behøver du ikke at bekymre dig om med jordskokker. Det er også en stor fordel, da det jo er svært at fjerne alle knoldene fra jorden.

Jordskokker er altså virkelig nemme at have med at gøre. Hvis du vil være sikker på at lykkes med en afgrøde eller bare gerne vil spare nogle penge i forhold til prisen i supermarkedet, er det oplagt at dyrke jordskokker i haven.

FAQ

Hvornår er jordskokker klar til at blive gravet op?

Jordskokker er klar til høst, når planten over jorden begynder at visne. Det sker typisk i det sene efterår.

Kan man så jordskokker?

Du sår ikke jordskokker, men lægger dem, lige som du gør med kartofler.

Hvordan høster man jordskokker?

Når dine jordskokker er klar til høst kan du bare grave dem op med en greb. I nogle tilfælde behøver du ikke engang greben, men i stedet kan du bare trække i planten, så følger jordskokkerne med op. Det afhænger af jorden, dér hvor du har sat dine jordskokker.

2 Kommentarer

  1. Hej, kan man også spise den jordskok, man lagde og som planten er spirret fra, når man høster?

    1. Hej Mette,
      Det ved jeg desværre ikke som meget om, men her er hvad jeg kunne finde på nettet omkring det.
      Du kan godt spise jordskokker, også kaldet Jerusalem artiskokker, som er blevet høstet fra planten. Faktisk er det knolden under jordskokplanten, der er den spiselige del. Når du høster jordskokker, fjerner du knolden fra jorden. Husk at vaske og børste jordskokker grundigt for at fjerne eventuelt jord og snavs, før du tilbereder dem.
      Rigtig god dag til dig.
      Med venlig hilsen
      Trine

      Trine Gravesen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove