Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Dyrke majs i haven

dyrkning af majs

Majs er en forholdsvis nem afgrøde, når den først er blevet etableret. Du skal først så den i maj måned, da jorden skal være mindst 15 grader. Den første måned skal du luge ukrudt omkring den, og i tørre perioder skal du huske at vande. Mere arbejde kræver majsen ikke, og alligevel bliver du belønnet med friske, søde, sprøde majskerner.


Selvom der er gjort meget for at fremavle majsarter, der bevarer sin friskhed og sødme i længere tid, efter de er blevet plukket, er det stadig ikke helt det samme at spise majs fra supermarkedet, som majs du selv har dyrket og plukket. Det smager bare langt bedre, når majsen kommer direkte fra haven.

Har du et større område i din køkkenhave til majs, er det en forholdsvis nem afgrøde at have med at gøre. Den kræver lidt arbejde i starten, lige meget om du vælger at forkultivere den eller at så den på friland. Derefter skal du luge ukrudt og sørge for at tjekke, om den får nok vand. Når du smager de lækre, søde majskerner, vil du sikkert synes, at det har været det hele værd.

Hvilken type majs skal du vælge?

Der findes forskellige typer af majs i forhold til, hvornår de modner, og hvor søde de er. Majs kan først plantes på friland i midten af maj måned. Derefter tager det mellem 2½ og 3 måneder, før de er modne. Ved at vælge nogle forskellige, der modner på forskellige tidspunkter, kan du have majs i længere tid. Du kan selvfølgelig også så majs med nogle ugers mellemrum for at opnå det.

Hvor søde du foretrækker dine majs, er typisk en smagssag. Der er udviklet majs, der er meget søde. Det er dem, der bliver forhandlet i supermarkederne, da de holder sødmen i et par dage efter, de er blevet plukket.

Hvis du vil tage frø fra dine majs, så du kan så dine egne majskerner næste år, er det vigtigt, at du ikke vælger en F1 variant. F1 varianterne er fremavlet til industriel produktion, og du kan ikke være sikker på, at den plante, der kommer af kernen, producerer majs, der smager lige som dem, der var på den oprindelige plante.

Vil du tage frø, skal du yderligere være opmærksom på, at der ikke må være andre majsplanter inden for en radius af 200 meter. Ellers kan de komme til at krydsbestøve hinanden.

Trin-for-trin dyrkning af majs

Herunder får du en hurtig gennemgang af, hvordan du dyrker majs. Efter guiden får du en mere dybdegående forklaring.

 1. Gør jorden klar om efteråret ved at tilføre havekompost eller jordforbedring
 2. Så i midten af maj, hvor jorden er mindst 15 grader
 3. Så majsene i en firkant, der minimum er 4 rækker stor
 4. Så i 12-15 cm dybde, med 20-25 cm imellem frøene
 5. Vand i rillerne, og lad jorden suge den inden såning
 6. Sørg for, at der er ca. 50-60 cm imellem rækkerne
 7. Fjern plastikken et par timer om dagen efter spiring
 8. Fjern plastikken helt, når planten når op til rillekanten
 9. Lug ukrudt omkring planterne i måneden efter såning
 10. Husk at give vand gavmildt i de ekstra tørre perioder
 11. Høst de modne majskolber efter 2½ til 3 måneder

Forbered jorden til majs

Majs bliver jo en høj plante, og den har brug for meget gødning til at vokse. Den kan derfor godt lide at vokse på steder, hvor der tidligere har groet kløver eller kål, da det tilfører kvælstof til jorden. Du kan dog også forberede jorden til majsen ved at tilføre kompost til den. Det er bedst at gøre om efteråret.

Majs skal ikke stå på en lang række, men skal helst stå i en firkant, der er fire rækker stor. Det skyldes, at de bliver bestøvet med vinden. Hvis de står på én lang række, kan det være, at deres pollen bliver ført væk af vinden i stedet for hen til de andre planter.

Såning af majs på friland

Du kan så majs direkte på friland eller vælge at forkultivere dem. Sår du dem direkte på friland, kan de først sås, når jorden er 15 grader varm. På et almindeligt forår vil det typisk være omkring midten af maj, men tjek for en sikkerheds skyld.

Majs planter

Du skal grave en rende, der er 12-15 cm dyb og vande den grundigt. Når vandet er sunket ned, lægger du majskernerne på bunden med 20-25 cm imellem. Læg tre kerner hvert sted og tynd så ud, hvis der er flere, der spirer det samme sted.

Der skal være 50-60 cm mellem rækkerne. Majs er en af de såkaldte tre søstre. De to andre er bønner og squash. De tre planter trives godt sammen. Du kan derfor også vælge at plante bønner eller squash imellem rækkerne med majs.

LÆS OGSÅ: Dyrkning af squash (Guide) og/eller Dyrkning af bønner (Haricot vert)

Du skal ikke fylde rillen helt op med jord. Kernerne skal bare være dækket af et par centimeter. Dæk rillen med fiberdug eller plastik. Det varmer jorden op og får majsen til at spire hurtigere. Når majsen er spiret, typisk efter tre til fire dage, skal du tage plastikken af et par timer om dagen. Når planterne når toppen af rillen, kan du fjerne plastikken.

Forkultivering af majs

Vil du forkultivere majs, skal du plante dem i potter med én plante i en potte på 6-8 cm. Plant igen tre kerner i hver og fjern planterne de steder, hvor der er to, der skyder. Majs har et tyndt og fint rodnet, og de er derfor lidt sarte over for at blive flyttet. Derfor er det bedst, at du planter dem i potter, der kan nedbrydes i jorden.

Du kan begynde at forkultivere majs omkring 1. maj. Der går omkring tre uger, inden planterne er klar til at blive plantet ud.

Sådan passer du majs

Den første måned efter, at du har sået dine majs, eller plantet dem ud, er det vigtigt, at du sørger for at luge omkring dem. De små majsplanter har svært ved at konkurrere med ukrudtet. Det kan derfor helt kvæle planterne, hvis det får lov til at vokse. Når planten er blevet større efter en måned, kan den bedre klare sig. Når den er 30 cm høj, kan du eventuelt plante en underafgrøde.

Majs har brug for mellem 2 og 3 cm vand om ugen. I tørre perioder er det derfor vigtigt, at du sørger for at vande planten. Du skal vande den helt nede ved jorden. Hvis du vander på selve planten, risikerer du at skylle pollen af den.

Da majs er en hurtigvoksende plante, kan den godt lide at få masser af gødning. En god tommelfingerregel er at give den gødning, når planten er 15 cm høj, og når den når knæhøjde.

Hvornår er det tid til at høste?

Når dine majs begynder at udvikle silketråde på kolberne, skal du være opmærksom. Nu er det nemlig snart tid til at høste. Det vil typisk ske 2½-3 måneder efter, at dine majs er blevet sået.

Når silketrådene begynder at ændre farve, kan du forsigtigt tage skrællen af en majskolbe og stikke en negl i. Sprøjter der saft ud, er den klar til at blive plukket. Når silketrådene er blevet helt brune, vil sukkeret i majsen være blevet til stivelse, og de er derfor ikke lige så lækre at spise.

hvornår høster man majs

En majsplante har typisk flere kolber, men der går ofte nogle dage imellem, at de modner. Du skal derfor ikke plukke alle dens kolber på en gang, men vurdere hvilke der er klar.

Vil du høste majs til popcorn, skal majsene være helt modne, før du plukker dem. De er derfor først klar til at blive plukket i løbet af oktober.

Opbevaring og brug

Du bør bruge majs umiddelbart efter, at du har plukket dem, ellers skal du sørge for at fryse dem ned. Majs mister hurtigt deres sødme, når de først er blevet plukket. Hvis du vil have majs, der kan ligge et par dage uden at miste deres sødme, kan du vælge en af industrisorterne, der er fremavlet særligt til det formål.

En af de lækreste måder at spise majs på er, at du damper kolberne hele og spiser dem med smør på. Du kan også tage majskernerne af kolben og for eksempel bruge dem i en salat eller en gryderet.

Hvis du vil have popcorn, skal du fjerne dækbladene og hænge majskolberne til tørre. Når de har hængt i tre ugers tid, er kernerne lige til at skrabe af, og du kan poppe dem til lækre popcorn.

Sygdomme og skadedyr, som du skal være opmærksom på

Fritfluernes larver er vilde med de unge majsplanter. Du kan se, at en plante er angrebet ved, at der begynder at komme små huller i bladene. Et angreb kan være ødelæggende for små planter med kun to blade. Hvis du forkultiverer dine planter, kan du vente med at så dem ud, til de har fået deres tredje blad. Dermed kan de bedre modstå et angreb.

Mus og fugle er vilde med majskerner og små fremspirende planter. Når du dækker majsene i rillen til med fiberdug eller plast, kan du beskytte dem mod fuglene. Det er straks sværere med musene, der kan kravle ned under. Der må du håbe, at du har fået sået nok kerner til, at de ikke når at hente dem alle sammen.

Som du kan se, kræver det altså lidt arbejde at etablere en majsplante. Når det først er gjort, har du dog ikke så meget arbejde med den – ud over i tørre perioder, hvor du skal huske at give den vand. Derefter er det bare at vente på, at de søde og saftige majs er modne.

FAQ

Hvor dybt skal majs plantes?

Når du skal plante majs, så skal du grave en rende, der er 12-15 cm dyb.

Hvornår skal man forspire majs?

Vi anbefaler at du begynder at forspire dine majs omkring d. 1 maj.

Hvornår er majs klar til høst?

Når dine majs begynder at udvikle silketråde på kolberne, skal du være opmærksom. Når silketrådene begynder at ændre farve, kan du forsigtigt tage skrællen af en majskolbe og stikke en negl i. Sprøjter der saft ud, er den klar til at blive plukket. Hvis silketrådene er blevet brune, så er det formentlig for sent.

2 Kommentarer

 1. Hejsa.

  Hvad kunne eventuelle underafgrøder være til majs?

  1. Google de 3 søstre – majs, bønner og squash

   Lone Kühnell

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove