Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
løvstikke dyrkning

Dyrkning af løvstikke

Løvstikke, hvis latinske navn er “Levisticum officinale”, defineres som en skærmplante på grund af dens hurtigvoksne blomstring og de kraftige blade. Herhjemme kender mange danskere den udbredte plante som “Maggiurt”. 

Herunder finder du en komplet guide til udplantning og pleje af løvstikke. Du får inspiration til, hvad du kan bruge din plante til, og du får vigtige råd til, hvordan du nærer og vander din plante.


Hvilke løvstikkearter findes der?

De fleste planter udvikler sig til forskellige arter, som har hver deres unikke kendetegn og egenskaber. Det særlige ved maggiurt er, at det er en monotypisk planteslægt. Det vil sige, at der kun findes 1 art.

Lær mere om arten

Du kan kende arten på de store blade, der minder om dem, du finder på selleri. På oversiden er bladene mørkegrønne, mens undersiden er lysegrøn. Frugterne på løvstikke er nødder, som er pakket ind i fine, gullige blomster.

Maggiurt har været kendt i mange århundreder. I tidligere tider blev den brugt af dyrlæger og var én af de mest anvendte naturprodukter til lindring af kramper eller infektionssygdomme hos husdyr. Derfor kunne planten findes i stor udstrækning hos bønder før 1900-tallet.

I dag bruges “Levisticum officinale” som krydderi. Du kan bruge frøene både hele eller stødte, og bladene kan anvendes i salater og til madlavning i gryder. Som følge af den kraftige og fyldige smag af selleri skal der ikke bruges en stor mængde frø eller blade.

Det er kun roden, der ikke kan bruges i køkkenet.

Plantevejledning: Sådan planter du løvstikke

Det er vigtigt, at du sætter dig ind i, hvilke vækst- og trivselsbetingelser løvstikke har brug for, så du kan se frem til at få en sund plante i vækst i de næste år.

Herunder finder du en guide, som trin-for-trin giver dig viden om, hvor og hvornår du skal plante løvstikke, og hvordan du plejer den store krydderurt.

Placering af løvstikke

Du skal være bevidst om, at løvstikke kræver meget plads. Den flerårige plante vokser sig med tiden bred og høj, og derfor skal du vælge en plads til den med god luft omkring. Planten kan blive op til 2 meter høj. De fleste haveejere vælger at beskære hvert eller hvert andet år.

Det bedste sted at udplante løvstikke er på et sted i haven med halvskygge eller sol.

LÆS OGSÅ: Rosmarin dyrkning (Trin-for-trin vejledning)

Valg af jord til løvstikke

Maggiurt trives i fugtig jord. Den har brug for regelmæssig vanding, og den må ikke udtørre. Planten er mest plejekrævende i det første halvår efter udplantning. Her skal den vandes dagligt.

Den store fordel ved maggiurt er, at den ikke er krævende, hvad jordtypen angår. Den mest ideelle type jord er én, hvor der er let muld, og hvor det er muligt for vand at løbe godt ned i jorden.

Det bedste tidspunkt at plante/så løvstikke

Det bedste tidspunkt at så “Levisticum officinale” er i foråret, når der ikke længere er frost i jorden. Du får størst succes med din udplantning ved at købe en klump jord, hvor løvstikken allerede har etableret sig.

Vælger du selv at så løvstikkefrø, skal du forvente en lang periode med spiring.

I efteråret kan du dele planten på samme måde, som du kan klippe og dele stauder. Du skal have styr på, hvor din plante skal befinde sig i haven, før du graver den ned. Den har bedst af at blive i samme miljø i vækstperioden.

Udplantning af løvstikke

Det er muligt at udplante din løvstikke både direkte i jorden og i en stor plantekrukke. Har du en mindre stængel eller et frø, er det en fordel at starte med såning i krukke og udplante maggiurten i haven, når den har vokset sig tilpas stor.

LÆS OGSÅ: dyrkning af lavendel (den store guide)

løvstikke

Pasning og beskæring af løvstikke

Når du har plantet “Levisticum officinale” ud i haven eller i en stor plantekrukke, skal du i gang med processen omkring vækst, beskæring og løbende pleje.

Pasning

Særligt i sommerhalvåret skal du holde øje med jorden omkring din maggiurt, når den er udplantet i haven. Planten må ikke tørre ud, og derfor skal du sikre dig, at jorden omkring den altid er fugtig.

Løvstikke er en hårdfør plante, der tåler at blive udsat for frost og kulde. I vinterhalvåret vil planten visne ned og blomstre op igen, når solen begynder at få magt i foråret.

Fra oktober/november og indtil marts/april skal du ikke forholde dig til pasning af maggiurt.

Beskæring

Med tiden vil din flerårige plante brede sig, og den kan med tiden komme til at skabe uønsket skygge for andre planter eller voksne sig for høj. Du kan beskære din blomstrende plante for at holde den i en pæn form eller for at forhindre, at planten bliver for voldsom i omfang.

Du skal beskære “Levisticum officinale” i efteråret. Sørg for at bruge en god og skarp havesaks eller hækkeklipper, så du kan lave fine snit.

Uanset om du fast bruger løvstikkeblade til madlavningen eller ej, er det en god idé løbende at plukke blade af planten. Dette er med til at få nye, pæne og saftfulde blade til at spire frem.

Sådan får du løvstikke til at blomstre

Den succesfulde blomstring er afhængig af, at du holder øje med både jord og udvikling af blade, når du har løvstikke i haven. Oplever du, at planten begynder at udvikle “trætte” blade, kan der være brug for næring i jorden i form af gødning.

Med en sund og blomstrende løvstikke er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan bruge krydderurten til. Foruden smagsforstærkning til kødretter og saucer kan du bruge bladende til pesto, og du kan tørre krydderurten, så du har krydderi fra egen have hele året.

Det er også muligt at fryse løvstikke. Sørg for at vaske bladene grundigt og hak dem groft, før du kommer krydderiet i en lufttæt pose. Den duftende plante skal være i en tæt, forsejlet pose i fryseren, så den ikke kommer til at afgive aroma til andre madvarer.

FAQ

Hvad kan jeg bruge løvstikke til?

Det er muligt at bruge både rod, blade og frø (nødderne) fra maggiurt. Mens de friske skud kan anvendes som krydderi i madlavning, kan blade og frø bruges til simreretter, supper og saucer. Blade og rod smager af selleri. Du kan også bruge maggiurt medicinsk ved brug af udtræk fra roden. Te lavet på rod fra løvstikke vil have luft- og vanddrivende effekter.

Hvor kan jeg plante maggiurt?

Du kan med fordel plante maggiurt i haven, hvor den får tilpas med sol i sommerhalvåret, og hvor der er gode drænforhold. Denne udplantningsmetode kan ske, når du har klump med etableret rod. Vælger du selv at så løvstikke, skal du så krydderurten i en stor krukke. 

Hvad koster løvstikke?

Pris på løvstikke afhænger af, hvordan du køber krydderurten. Den mest budgetvenlige både at få Levisticum officinale på er ved køb af frø, du selv sår derhjemme. Denne tilgang kræver tid og pleje, før du kan begynde at anvende blade eller frø fra krydderurten.  I havecentre kan du købe etableret løvstikke i en jordklump, du kan tage med hjem og plante direkte ud i haven. Her vil prisen være højere sammenholdt med køb af frø. 

3 Kommentarer

 1. Tak for information om løvstikke. Jeg har to kæmpestore løvstikker, men her i slutningen af juli ser de trætte ud med mange visne blade. Der er nye skud i gang. Kan jeg ikke bare klippe alt det kedelige af?
  Mvh Hanne

  Hanne havsteen
  1. Hej Hanne.

   Jo, det kan du godt. Sørg for at brug en skarp kniv eller havesaks, så du får lavet nogle gode snit når du beskærer.

   Med venlig hilsen
   Marc

 2. Hej
  Jeg har købt løvstikke i 10 cm potte(,- spørgsmål: hvilken jord skal jeg anvende ved plantning i stor potte?
  På forhånd tak for svar.
  Mvh Michael

  Michael Søborg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove