Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
mynte dyrkning

Dyrkning af mynte

Frisk mynte er let at dyrke selv, og i løbet af meget kort tid kan du have mynte nok til eget forbrug og til at dele ud til familie og venner.

Mynte har en meget karateristisk smag, men da smagen varierer en del mellem de enkelte sorter, er den svær at definere præcist. Der findes en masse myntevarianter, og det kan godt betale sig, hvis du prøver dig frem for at finde din egen favoritmynte.


Mynteblade har mange anvendelsesmuligheder og kan bruges i mange forskellige madretter. I Danmark bruges mynte til forskellige madretter med lam og i enkelte saucer, men ellers er vi ikke så gode til at bruge mynte i maden, som de er i f.eks. sydeuropa og i mellemøsten. Til gengæld elsker vi mynte i desserter, drinks og varm te.

Hvis du gerne vil dyrke din egen mynte, er der kun nogle få råd og retningslinjer, du skal følge. Mynte er meget villig til at vokse, og dyrkning af mynte er derfor et projekt, der næsten ikke kan gå galt. Det gør myntedyrkning særlig god til nybegynderen, der gerne vil have den første succes med det første forsøg med hjemmedyrkning.

Mynte

Hvad er mynte?

Mynte er en fleråring plante, der vokser og opfører sig som en staude. Hen på efteråret visner plantens stængler og blade, men om foråret begynde planten igen at spire nedefra. Du skal derfor ikke så eller plante mynte hvert år, den skal nok komme igen af sig selv.

Som nævnt findes der en masse forskellige sorter og varianter af mynte. Her kan bl.a. nævnes grønmynte, krusmynte, pebermynte og schweizisk mynte, hvilket kun er nogle få eksempler. Hver sort har sine egne variationer i smagen, og du kan med fordel plante flere forskellige og finde din egen favorit.

Faktisk kan det blive en hel sport at smage og sammenlige de mange forskellige slags mynte, og mange dyrker flere sorter til forskellig anvendelse.

Mynteplanterne bliver ca. en halv meter høje, men højden kan svinge en smule efter sort og variant. Mynte er særdeles villig til at vokse og sprede sig via underjordiske rødder. Planten kan hurtigt komme ud af kontrol og sprede sig over et større areal i haven.

Hvad er mynte godt for?

Ud over den lækre smag af mint, som er en stærk smagsgiver i mad og drikkevarer, har mynte flere andre gavnlige virkninger.

Alle de forskellige slags mynte har et indehold af bl.a. C- og E-vitamin, folat, kalcium og jern. Disse mineraler og vitaminer er gavnlige for kroppen, men mynte har flere gode egenskaber.

Mynte har siden de tidligste tider været kendt for sine gode egenskaber til at holde orden i fordøjelsen og til at lindre mavesmerter. Mynte kan virke beroligende for maven, hvis du lider af irriteret tarm eller mavekatar.

Et kendt middel mod snue og hoste er menthol, som også udvindes af mynteplanten. Menthol findes i en lang række præparater og bruges bl.a. også til at lindre smerter i muskler og led.

Hvordan dyrker du mynte?

Som nævnt er mynte en meget nøjsom plante, der under de rette forhold, er meget villig til at vokse. Det gør planten let at dyrke hjemme, og der er næsten altid garanti for et godt resultat.

I krukker eller på friland?

Den hurtigtvoksende plante kan hurtigt ende med at blive en plage, hvis du ikke sørger for at holde den nede. Mynteplantens rødde spreder sig under jordoverfladen, og i løbet af kort tid kan mynte sprede sig over et stort areal i urtehaven.

mynte i haven

Du kan dog let undgå spredningen, hvis du dyrker mynte i plantekasser eller krukker. Hvis du gerne vil placere mynte i et bed, kan du grave en balje ned, og lade den stikke et par centimeter op over jorden. Når du planter mynte i baljen, kan du let kontrollere plantens spredning, og du undgår at skulle luge mynte i hele urtehaven.

Placering af mynteplanter

Mynte gror godt på en solrig placering, men kan også trives i halvskygge. Mynteplanterne foretrækker at gro i fugtig jord og vil kræve vanding i de meget tørre sommermåneder.

Hvis du dyrker mynte i krukker, skal du være opmærksom på, at jorden hurtigere tørrer ud og derfor kræver hyppigere vanding. Mynte tager ikke skade af kortvarrig udtørring, men udbyttet bliver størst, hvis du husker at holde jorden fugtig.

En anden udfordring ved at dyrke mynte i krukker er, at krukken hurtigt bliver bundfrossen om vinteren, hvilket mynten ikke kan tåle. Du kan eventuelt lade dine krukker overvintre i et drivhus, som ofte er nok til at holde mynteplanterne i live.

Jord og gødning

Du kan plante mynte i almindelig havejord, men du får det bedste resultat, hvis du supplerer med jordforbedring eller anden næringsrig jord. Hvis du planter i krukker, kan du bruge en særlig krydderurtejord, som er specielt velegnet til formålet.

Hvis du vil være ekstra god ved dine planter, kan du vande med krydderurtegødning. Denne type gødning er 100 % organisk og kan bruges til alle typer krydderurter. Følg altid vejledning på gødningen, så du undgår at gøde for meget.

Formering af mynte

Mynte kan formeres på flere måder, og uanset metode er formeringen forholdsvis let. Du kan købe myntefrø i butikkerne, og så dine egne planter helt fra bunden. Da myntearter let krydses med hinanden, kan du ikke være 100 % sikker på at få den helt rigtige sort, når du køber frø.

Du kan også vælge at bruge eksisterende planter til formering. Det kan du gøre ved at tage stiklinger, der kan sættes direkte i fugtig jord, hvor de hurtigt kommer i groning.

Den sidste mulig for formering er at tage udløbere fra planterne. Ligesom du kender fra jordbær, er det let at finde udløbere, som kan plantes, og som begynder at vokse efter kort tid.

Opbevaring af mynte

Frisk mynte skal opbevares i en tætsluttende platikbøtte eller en krukke, som sættes i køleskabet. Her kan mynten holde sig frisk i en lille uges tid.

Hvis du vil have glæde af mynte til madlavning og te i vinterhalvåret, kan myntebladene tørres. Det er lettest at tørre bladene i en dehydrator, som kan tørre mynten i løbet af nogle få timer.

Hvis du ikke har adgang til en dehydrator, kan du selvfølgelig sagtens tørre mynte på den gode gammeldags måde. Det gør du ved at hænge små buketter ned fra loftet på et tørt sted og ikke i direkte sol. Et fyrrum eller i nærheden af en brændeovn er gode steder. Tørringen tager nogle dage, hvorefter mynten kan pakkes ned i krukker med tætte låg.

Er du klar til at dyrke mynte hjemme?

Med disse tips er du klar til at dyrke din egen mynte. Heldigvis er det som nævnt hverken svært eller særligt krævende at dyrke de velsmagende planter, og anvendelsesmulighederne er mange.

Der er ikke noget mere lækkert og tilfredsstillende end at servere hjemmedyrket mynte i te eller byde gæsterne på en smagfuld Mojito på terrassen – selvfølgelig med friske mynteblade fra haven.

FAQ

Kan man selv dyrke mynte?

Mynte er en meget nøjsom plante, der under de rette forhold, er meget villig til at vokse. Det gør mynte til ideel og let plante at dyrke hjemme i Danmark, og der er næsten altid garanti for et godt resultat.

Hvilken gødning er bedst til mynte?

Hvis væksten er langsom, eller din mynte ser ud til ikke at trives, så kan bør du prøve at gøde med en smule organisk krydderurtegødning. Det er desuden vigtig at du dyrker mynte en god plantejord, eller tilføjer jordforbedring til din havemuld.

Hvor er det bedst at dyrke mynte?

Når du skal vælge placering til din mynte, skal du forsøge at finde en solrig plads, da den elsker sol. Du kan dog også sagtens lykkedes med mynte placeret i halvskygge.

Kan mynte tåle frost?

Mynte kan ikke tåle frosten der kommer om vinteren. Derfor er det en god ide, at flytte mynten ind i et drivhus om vinteren. Har du mynten i dine krukker er det især vigtigt at flytte krukkerne ind, da disse hurtigt fryser til, og skader rødderne på mynten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove