Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
spinat dyrkning

Dyrkning af spinat

Spinat er en nem plante at have med at gøre, og det er en af de første, du kan sætte i køkkenhaven om foråret. Den vokser hurtigt, og du kan derfor hurtigt glæde dig over lækker, hjemmedyrket spinat.


Spinat er en virkelig nem plante at gå til som nybegynder udi gartnerkunsten, da den ikke behøver ret meget pasning. Du kan plante den i det tidlige forår og i efteråret, hvilket gør, at du kan udnytte haven bedst muligt. Spinat trives nemlig bedst med lavere temperaturer og tåler ikke så meget sollys, før de går i stok.

Det er derfor nemt at lykkes med spinat. Samtidig er det en god plante, hvis du er lidt utålmodig. Der går nemlig som regel kun 8 uger, fra du har sået frøene, til du kan høste bladene og nyde lækker frisk spinat. Derfor er den også en af de første afgrøder, der er klar i mange køkkenhaver.

Trin for trin-guide til dyrkning af spinat

Herunder får du en trin for trin-vejledning til, hvordan du kan dyrke spinat. Derefter får du en uddybning af de forskellige punkter, hvis du har brug for det.

  1. Så spinat i en dybde på 2-3 cm med 25-30 cm mellem rækkerne
  2. Du kan så spinat forår og efterår og bruge den som efterafgrøde
  3. Tynd planterne ud, så der er 10-15 cm mellem dem i rækken
  4. Vand i tørre perioder, og vær opmærksom på, om du skal gøde
  5. Høst spinatbladene løbende, eller når planten er 20-30 cm høj

Sådan sår du spinat

Inden du sår spinat, er det en god idé, at du gennemgår jorden og fjerner ukrudt, sten og trærødder. Derefter bør du tilføje kompost eller champignon jordforbedring til jorden omkring tre uger før, du har planlagt at så spinaten. Har du ikke en have, kan du også sagtens dyrke spinat i krukker eller store potter.

Spinatfrøene skal ligge i en dybde på 2-3 cm, og der skal være mellem 25 og 30 cm mellem rækkerne. Vand jorden godt, når du har sået frøene, da de foretrækker en fugtig jord.

Du sår i hele rækken og tynder så ud, når planterne er kommet op. Du skal tynde ud, så der er 10-15 cm mellem planterne i rækken. Du kan sagtens spise de små spinatplanter, som du hiver op – f.eks. til grønt drys på maden. Det er det, der også kaldes mikrogrønt, og det er supersundt – sundere end den store plante.

Hvornår er det bedste tidspunkt at så spinat?

Du kan så spinat næsten lige så snart, jorden er til at bearbejde og så den ud direkte på friland. Du behøver ikke at forspire den og have den stående i vindueskarmen eller drivhuset, inden du kan plante den ud.

spinat plante

Du kan godt så spinat i sommermånederne også, men du skal regne med, at det meget sollys får planten til at gå i stok og blive uspiselig meget hurtigt. Hvis du gerne vil tage frø fra nogle af planterne, er det dog en oplagt mulighed. Det er nemlig meget nemt at tage frø fra planten. Sørg for, at frøene er helt tørre, inden du gemmer dem væk til næste forår – eller næste såning.

I september begynder dagene at være så korte, at det igen er muligt at dyrke spinat. Når planten først er etableret, kan den godt tåle rimeligt lave temperaturer.

LÆS OGSÅ: Sådan dyrker du nemmest dine egne kartofler

Spinat som efterafgrøde

Når du har høstet grøntsagerne i din køkkenhave, er det en god ide at så en efterafgrøde, hvis du ikke vil så noget andet vinteren over. Du kan bruge spinat som efterafgrøde, og det er der flere fordele ved.

Først og fremmest optager spinat plads i jorden, så ukrudt ikke kan brede sig, og den sørger også for, at jorden ikke tørrer ud, som den ellers ville gøre det, hvis der ikke voksede noget. Derudover udskiller spinatplantens rødder rodslim til jorden. Det er en væske, som en række nytteinsekter lever af.

Du kan læse mere om eftergrøder i køkkenhaven her.

Sådan passer du spinat

Spinat er ikke krævende i forhold til pasning, men fordi planterne har en kraftig vækst, har de brug for løbende at få tilført vand og gødning. Du skal vande, når jorden omkring planterne er tør. Så det skal du holde øje med.

Vanding af spinat med siveslange

Det er svært at sige noget konkret om, hvor meget gødning din spinat har brug for. Der er det vigtigt, at du ser på den. Hvis den ikke rigtig kommer i gang med at sætte blade, kan du give den noget gødning. Har der tidligere stået meget næringskrævende grøntsager i jorden, har spinaten også brug for gødning for at trives.

Omvendt er det også vigtigt, at du ikke kommer til at gøde for meget. Hvis spinat får for meget gødning, vil den sætte store blade, der ikke smager af særlig meget. Og du vil jo selvfølgelig gerne have den til at sætte små blade med masser af smag.

Hvornår kan jeg høste spinat?

Du kan høste spinat omkring otte uger efter, at du har sået den. En tommelfingerregel siger, at du bør høste, når planten er 20-30 cm høj. Det er særligt vigtigt, hvis du gerne vil høste hele planten på en gang. Er det tilfældet hiver du den op med rod og skærer så roden og stokken af, inden du skal bruge den.

Du kan dog også gå og nippe bladene af løbende i takt med, at du skal bruge dem. Bladene kan spises, helt fra planten spirer. Bruger du denne metode, skal du starte med de yderste blade og så arbejde dig indad.

Hvis det ser ud som om, din spinat er ved at gå i stok, skal du skynde dig at høste det hele – medmindre du går efter at tage frø fra planten. Planten bliver bitter og er dermed uspiselig, hvis den går i stok – altså sætter blomster. I det tilfælde skal du hive planterne op med rod. Sker det med mange planter på en gang, kan du heldigvis fryse spinaten ned, efter du har blancheret den.

Almindelige sygdomme og skadedyr i spinat

Spinat er ikke en plante, der bliver hårdt ramt af sygdomme og skadedyr, men der er alligevel nogle, der går på den. Først og fremmest skal du holde øje med, at din spinat ikke får skimmel. Det viser sig som hvide belægninger på bladene, og hvis det sker, bliver du desværre nødt til at hive planten op og kassere den, så den ikke kommer til at smitte andre.

Skimmel opstår typisk, når det er varmt og fugtigt, og planterne står for tæt i rækken. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at tynde ordentligt ud i rækken, når planterne er små. Og de små planter kan jo som nævnt sagtens spises.

Edderkoppemider og bladlus

De mest almindelige skadedyr på spinat er edderkoppemider og bladlus. Edderkoppemiderne danner et karakteristisk spind mellem bladene, hvilket gør det tydeligt, om en plante er ramt. Er din plante angrebet af bladlus, opdager du det typisk, når du ser de små, sorte dyr kravle rundt.

Begge kan bekæmpes på flere måder. Først og fremmest er det vigtigt, at der er gode betingelser i din have for mariehøns og andre insekter, der spiser bladlus og edderkoppemider. Du kan vælge at fjerne inficerede planter og smide dem ud. Du kan også prøve at spule insekterne væk eller behandle med insektsæbe. Med en så hurtigvoksende plante som spinat vil de to første løsninger typisk være de mest oplagte.

Du kan læse vores store guide om bekæmpelse af bladlus her.

Med spinat får du altså en på alle måder nem og hurtig afgrøde at have med at gøre. Du behøver ikke at bekymre dig om sygdomme og skadedyr, og du behøver ikke at sætte særlig meget tid af til at passe planten. På trods af forholdsvist lidt arbejde får du stadig en stor høst af lækker, frisk spinat.

FAQ

Kan spinat tåle frost?

Spinat kan godt lide lave temperaturer, men ved hård frost bør den beskyttes.

Hvornår er det bedste tidspunkt at så spinat?

Fordi spinat trives bedst ved milde temperaturer og i minimalt sollys, er det ideelt at dyrke spinat i det tidlige forår og sene efterår.

Hvornår er spinat klar til høst?

Spinat er en relativt hurtig afgrøde, som er nem at lykkedes med. Du skal regne med ca. 8 uger fra du har sået til spinaten er klar til høst.

Skal man gøde spinat?

På grund af spinatens hurtige vækst, så har den brug for en næringsrig plantejord. Det betyder at du er nødt til at tilføre gødning, såfremt der før er dyrket næringskrævende afgrøder i jorden. Hvis din spinatplanter ikke kommer ordentligt i gang med at sætte blade, så kan det være et tegn på manglende gødning. Du skal dog være påpasselig med ikke at gøde for meget, da det kan give meget store blade uden særligt meget smag.

1 kommentar

  1. Hvad er gode naboplanter til spinat i køkkenhaven?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove