Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Stikkelsbærbusk

Stikkelsbær – plantning, sorter og pasning af stikkelsbærbuske

Stikkelsbær er lækre bær, der både kan spises rå eller for eksempel bruges i gele, marmelade, bagværk og desserter. Det er dog ikke en så udbredt bærbusk i de danske haver, på trods af at den er virkelig nem. Det eneste problem kan være sygdommen stikkelsbærdræber, som du dog kan dæmme op for, hvis du sørger for at plante busken på en lys og luftig placering.


Stikkelsbær er ikke den mest almindelige bærbusk i de danske haver. Muligvis på grund af tornene, der gør det sværere at plukke bærrene. Selve busken er dog nem at få til at trives, og stikkelsbær er lækre at spise både friske og tilberedte.

Vil du have en nem bærbusk i haven, er det derfor oplagt, at du vælger den. Er du ikke meget for tornene, kan du eventuelt prøve en af de nye, tornfri sorter. Du skal dog være opmærksom på, at bærrene på dem ikke nødvendigvis har en lige så god smag som nogle af de ældre sorter.

Kender du nogen, der har en stikkelsbærbusk i haven, kan du nemt få en af dem. Enten ved at få en stikling, som du kan plante i en potte derhjemme, eller ved at tynge en af buskens grene ned og skabe en ny busk på stedet, som du senere kan grave op.

Hvilken sort af stikkelsbær skal jeg vælge?

Der er en række forskellige overvejelser, som du bør gøre dig, inden du vælger, hvilken sort af stikkelsbær du gerne vil have i haven.

Det er først og fremmest, om du vil have gule, røde eller grønne stikkelsbær. Alle stikkelsbær starter selvfølgelig med at være grønne, og for nogle sorter er det faktisk meningen, at du skal høste dem, mens de er grønne. De helt grønne stikkelsbær er syrligere og kan ikke spises friske. Til gengæld bliver de meget lækre i marmelade og grød. Derudover er der den fordel ved dem, at de ikke har lige så store kerner som de modne stikkelsbær.

stikkelsbær

Du bør også tænke over, hvornår du gerne vil have, at stikkelsbærrene skal være modne. Du kan typisk høste de første grønne stikkelsbær i juni. Det er derfor en god erstatning for rabarber, når du vil lave grød, kompot eller kage.

Stikkelsbærdræberen er det største problem i forhold til at få succes med din stikkelsbærbusk. Sygdommen er en form for meldug, der viser sig som brune, uappetitlige plamager på bærrene. Der er fremavlet flere sorter, der er resistente over for sygdommen. Men ved at plante med lys og luft omkring busken og sørge for at tynde ud i grenene kan du dog sagtens lykkes med en sort, der ikke er resistent.

Endelig bør du også overveje, om du vil have en sort, der er tornfri eller ej. En tornfri sort giver selvfølgelig den kæmpe fordel, at det er meget nemmere for dig at høste bærrene. Det er dog forholdsvis nyt med de tornfri sorter. Og der er mange, der mener, at det er gået lidt ud over smagen, at sorterne er tornfri.

Gode sorter, der er resistente over for stikkelsbærdræber:

  • Invicta – den mest resistente sort. Får store lysegrønne eller gule bær tidligt på sæsonen.
  • Achilles – ret resistent. Får store røde, dunede bær sent på sæsonen. Hængende vækst.
  • Gul Hinnomaki – ret resistent. Får små gule bær tidligt på sæsonen. Middel vækst.

Gode tornfrie sorter af stikkelsbær:

  • Captivator – får små røde bær cirka midt på sæsonen og har en opretstående vækst.
  • Larell – får mørkerøde middelstore bær midt på sæsonen og har en kraftig vækst.
  • Tatjana – får store og gule bær midt på sæsonen. De har en meget kraftig vækst.

Læs også: Blåbærbuske i haven – Plantning, pleje og beskæring

Bedste placering af stikkelsbær

Stikkelsbær trives i helt almindelig muldjord og på en solrig placering i haven. Du kan godt plante dem på en placering i halvskygge, for eksempel under et træ, men så er risikoen for, at de bliver ramt af stikkelsbærdræber højere.

Vil du plante mere end en busk, skal der være mindst to meter imellem dem. Stikkelsbærbuske bliver nemlig typisk en til halvanden meter høje og brede, når de er fuldt udvoksede. Det er derfor vigtigt, at der er god plads omkring dem.

Plantning af stikkelsbær

Du kan plante stikkelsbær på alle tidspunkter af året, så længe jorden ikke er frossen. Det bedste er dog om foråret eller om efteråret, da det er mere stressende for planter at blive plantet om sommeren, hvor de skal producere frugter, og hvor det godt kan være mere tørt. Hvis du er opmærksom på at vande i løbet af sommeren, kan det dog sagtens lade sig gøre. Invester eventuelt i en siveslange til formålet.

Når du skal plante en stikkelsbærbusk, skal du grave et hul, der er lidt større end rodklumpen. Hæld vand i hullet, og vent på, at det er trængt ned, inden du sætter planten ned. Når du hælder vand i hullet, sikrer du, at der er rigeligt med vand i jorden til den nyplantede busk.

Det er en god idé, at du løsner jorden i bunden af hullet, inden du sætter stikkelsbærbusken ned. På den måde gør du det nemmere for plantens rødder at trænge ned i jorden. Derefter sætter du busken ned i hullet og fylder op med jord omkring den. Træd det forsigtigt til, så busken står fast.

Pasning af stikkelsbær

Stikkelsbær kræver ikke så meget pasning, når den først er blevet etableret i haven. Det er en god idé, at du lægger et lag af halm eller barkflis ud under stikkelsbærbusken hvert år.

Det holder ukrudtet væk. Stikkelsbærbusken tåler nemlig ikke særlig godt konkurrence fra ukrudt i forhold til vand og næring, og det er besværligt for dig at luge under planten på grund af dens torne. Derudover kan ukrudt under planten gøre det mere fugtig, hvilket er de ideelle forhold for stikkelsbærdræber.

Halm, flis og bark har derudover den fordel, at det holder på fugt i jorden. Det er nemlig en god idé, at din stikkelsbær ikke tørrer ud. Er det tørt, bør du derfor sørge for at vande den. Husk, at det altid er bedre at vande færre gange og give mere vand end at gå og sjatvande hver dag.

Stikkelsbær opstammet
Stikkelsbærbuske er en ideel bærbusk at opstamme

Stikkelsbær har brug for at få tilført næringsstoffer en gang om året i form af gødning eller endnu bedre, jordforbedring. Du bør passe på med, at du ikke giver for meget, da det danner grobund for sygdomme. Du kan også give planten halvt omsat kompost i løbet af vinteren. Så er det omsat i løbet af foråret, når planten har særligt brug for næring.

Beskæring af stikkelsbær

Når din stikkelsbærbusk har stået i haven i flere år, skal du begynde lige så stille at beskære den en gang om året. Planten har ikke brug for og tåler ikke særlig godt en kraftig beskæring, men det er vigtigt at fjerne gamle grene, så der bliver ved med at være lys og luft inde i busken. Det hjælper dels bærrene med at modne, når de får sollys. Dels dæmmer det op for sygdomme, når der ikke er fugtigt.

Du kan derfor med fordel fjerne nogle af de ældre grene, der har givet bær i tre til fire år. Det gør du ved at skære dem af helt nede ved jorden. På den måde er der plads til de nye skud, der kommer til at give bær senere.

Læs også: Solbærbusk i haven – Trin-for-trin vejledning

Høst, brug og opbevaring af stikkelsbær

Det er forskelligt, hvornår dine stikkelsbær er modne. Det kommer an på, hvilken sort du har valgt. De er dog typisk modne fra midten af juni til starten af august. Husk, at du også kan spise grønne stikkelsbær, så hvis du er utålmodig, kan du altid gå ud og hente nogle af dem.

Når du plukker stikkelsbær – også de grønne – er det en god idé, at du plukker hvert andet bær. På den måde giver du de andre bær mere plads, og de får mere lys, så de kan vokse sig større og modne yderligere.

De modne stikkelsbær kan du spise direkte fra busken, mens du er nødt til at tilberede de grønne stikkelsbær. Det kan for eksempel være i gele, grød, kompot eller marmelade. De røde kan også tilberedes på den måde. Husk, at du skal bruge mere sukker til grønne stikkelsbær, end du skal til røde stikkelsbær.

Du kan godt opbevare dine stikkelsbær i køleskabet, men de smager ikke af lige så meget, når du gør det. Hvis du er bange for, at de ikke kan holde sig og derfor lægger dem i køleskabet, bør du tage dem ud en time før, de skal spises, så er der mere smag i. Vil du gemme dem i længere tid, kan du komme dem i fryseren.

Almindelige problemer med stikkelsbær

Det mest almindelige problem med stikkelsbær er sygdommen stikkelsbærdræber. Det er en form for meldug, der svækker busken og ødelægger bærrene. Du kan se, at busken er angrebet, ved at bærrene får brune belægninger, der gør dem uappetitlige at se på.

Først og fremmest kan du dæmme op for stikkelsbærdræber ved at vælge en sort, der er resistent over for sygdommen. Der findes dog ingen sorter, der er helt resistente. Derfor handler det også om, at du giver dine stikkelsbær de mest optimale vilkår ved at give dem masser af lys og luft. Det er dels i forhold til placeringen, og at du sørger for at fjerne ukrudt og beskære dem.

Bekæmpelse af stikkelsbærdræber

Hvis din busk er blevet angrebet med stikkelsbærdræber, kan du prøve at sprøjte dem med sæbevand, paraffinolie eller soja. Det kan slå angrebet ned. Pas på med ikke at bruge en for koncentreret udgave, da det kan påvirke busken.

Derudover er din eneste løsning, at du fjerner de angrebne grene og blade. Det kan være nok til, at det kan stoppe angrebet – eller i hvert fald forhåbentlig forhindre det i, at det breder sig til andre stikkelsbærbuske i din have.

Læs også: Dyrkning af havtorn i haven (Guide)

Andre problemer med stikkelsbær

Ud over stikkelsbærdræber kan larverne fra stikkelsbærbladhveps også være et problem. Larverne kan nærmest rippe hele busken for blade, hvis de får mulighed for det. Du kan først og fremmest forebygge det ved at tiltrække fugle til haven og at indsamle larverne om efteråret, inden de forpupper sig. Er din busk angrebet, kan du også fjerne larverne ved håndkraft eller spule dem af med en haveslange.

Larverne af stor og lille frostmåler kan også godt lide at spise af stikkelsbærbuskens blade. De vil dog som regel ikke kunne angribe busken lige så massivt som larverne fra stikkelsbærbladhvepsen. Ser du larver på busken, er det dog altid en god ide, at du fjerner dem.

Nu skal det ikke lyde som, at du kommer til at få en masse problemer med din stikkelsbærbusk. Det er en meget nem busk at have med at gøre. Hvis du sørger for at plante den på det rette sted og holder øje med, at den bliver ved med at være lys og luftig, vil du næppe få problemer med stikkelsbærdræber, men kan derimod glæde dig over en høst af nogle meget lækre og saftige stikkelsbær.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove