Fragt fra 49,- Fri fragt over 899,-
Ny græsplæne

Sådan anlægger du en ny græsplæne

Skal du i gang med at etablere en ny græsplæne? Så vil du i dette indlæg lære præcis hvordan det skal gøres, så du får mest ud af både din tid og dine penge.

Der er rigtig mange penge at spare, ved selv at anlægge sin nye græsplæne, sammenlignet med at have en anlægsgartner på timeløn til at klare opgaven, og det er slet ikke så svært som man skulle tro.

Dette er et længere indlæg, du kan derfor med fordel bruge denne oversigt til at navigere rund i indlægget og finde svar på specifikke spørgsmål.

Såning af græs eller rullegræs?

Man har 2 muligheder, når der skal anlægges en ny græsplæne. Der er den traditionelle, men lidt langsommelige metode, hvor man selv sår nye græsfrø.

Så er det selvfølgelig også en mulighed at udlægge rullegræs, som er en hurtigere metode – men ikke nødvendigvis bedre. Og ja, så er rullegræs naturligvis også en væsentlig dyrere løsning.

Dette indlæg skal omhandle nysåning af græsfrø, derfor kan du med fordel læse vores komplete rullegræs vejledning, hvis valget lander på rullegræs.

Hvornår skal man så græs?

Der er en tommelfingerregel i forhold til hvornår man skal så græsfrøene til sin nye græsplæne, og den siger at man bør gøre det i enten forårsmånederne eller efterårsmånederne.

Det er dog et forenklet svar, da det i realiteten afhænger mere af temperatur og fugtighed. Det kan derfor være svært at sætte en præcis måned på, hvornår vækstforholdene er bedst, da vejrforholdene aldrig er de samme hvert år.

Jordtemperaturen skal gerne være +7 grader for at græsfrøene kan spire.

Hvordan finder man så ud af hvornår jordtemperaturen er varm nok til at så nyt græs? Det er typisk sværest at svare på om foråret, da det kan tage overraskende mange dage med plus-grader, før jorden ikke længere er frossen.

Man kan heldigvis få oplyst den aktuelle jordtemperatur i ens område, via hjemmesiden www.landbrugsinfo.dk/jordtemperatur. På dette link kan du indtaste din by, og få oplyst den døgngennemsnitlige jordtemperatur målt i 10 centimeters dybde. Dette er meget nyttigt hvis du går i gang tidlig forår, eller sent på efteråret.

Sår man sin nye græsplæne i foråret skal man være opmærksom på, at græsfrøene generelt spirer en smule langsommere. Man skal samtidigt være indstillet på at skulle vande senere på foråret og om sommeren, hvis jorden tørrer ud på grund af tørkeperioder. Dette skal man sjældent bekymre sig om i efteråret.

Hvordan sår man græs mest effektivt?

Nu skal vi til sagen, og se på hvordan man i praksis anlægger den græsplæne man altid har drømt om.

Det er i sig selv ikke såningen af græsfrøene, som er vanskelig, men forberedelsen af jorden inden, som er altafgørende for kvaliteten af græsplænen.

Forberedelse af jorden

Her gennemgår vi alle trinene som skal gøres inden jorden er helt klar til nysåning.

1) Jorden skal luftes

Fræs jorden igennem med en havefræser, så den bliver løs, luftig og mere modtagelig for både vand og næringsstoffer. Lider jorden af ”traktose”, er det nødvendigt at grubbe jorden, hvilket betyder at jorden skal luftes helt ned i en dybde på 60-80 cm. Det er heldigvis kun tilfældet, hvis jorden har været udsat for meget tung kørsel gennem længere tid.

2) Opgrader jordens kvalitet

Sørg for at det øverste muldlag er næringsrigt med et højt indhold af mikroorganismer og humus. Det gør man ved at tilføre enten topdressing eller jordforbedring, som spredes i et lag på 4-5 cm. og derefter blandes ned i den eksisterende muld. Til dette bruger man enten en fræser, en almindelig havegreb eller en kultivator.

Opgradering af jordens kvalitet kan naturligvis kombineres med luftning af jorden.

Læs eventuelt vores store topdressing guide her.

3) Ret jorden af

Nu skal jorden rettes af så den bliver helt plan. Dette kan man gøre på flere forskellige lige måder, vi anbefaler at man bruger en helt almindelig euro-palle, som man binder et par snore i og trækker over jordstykket indtil det er plant. Du kan eventuelt bruge den palle som du modtager sammen med din topdressing.

4) Fjern lufthuller

Alle lufthuller i jorden skal nu fjernes. Det gøres nemmest ved at tromle området, men kan også klares ved at træde jorden grundigt igennem ned med sine fødder. Glemmer man dette, kan man være helt sikker på at plænen med tiden vil blive ujævn.

LÆS OGSÅ: Sådan reparerer du en ujævn græsplæne

5) Jorden rives let

Giv jorden en let tur med riven, og sørg for at der ikke ligger større sten, grene eller andet løv.

6) Jorden er nu klar til nysåning!

Hvordan sår man græs?

Man har lavet alt forarbejde og nu er såning af græsfrø det næste punkt på listen, men hvordan spreder man græsfrø, så man får de bedste resultater?

Når man udlægger sine nye græsfrø, er det vigtig at fordele dem i jævnt lag og gerne på kryds og på tværs.

anlæg nemt en ny græsplæne med en håndspreder
Man kan eventuelt bruge en håndspreder til græsfrø, som sikrer en jævn fordeling og bare gør det hele lidt lettere.

Hvor mange græsfrø skal man bruge? Det varierer en smule alt efter hvilken græsblanding man bruger. Bruger man en græsblanding af høj kvalitet, kan man typisk nøjes med lidt mindre.

En god tommelfingerregel er at 1 kg. nye græsfrø rækker til nysåning af ca. 50 kvadratmeter.

Når du har strøget et jævnt lag græsfrø på kryds og på tværs over hele plænen, bør man give jorden en let rivning, så frøene sætter sig godt i jorden.

Til slut skal jorden enten tromles med en havetromle, eller trædes sammen med fødderne. Det gør at jorden bliver mere jævn og fast at køre på, så den ikke bliver pløjet op, første gang med går en tur med plæneklipperen.

*Bonustip – pas på at du ikke kaster græsfrø ind i blomsterbede eller lignende, det er hårdt arbejde at fjerne igen når de er spiret.

*Er din have meget besøgt af fugle, bør man bruge lidt flere græsfrø end man normalt ville gøre. Mange fugle er nemlig helt vilde med græsfrø, og det er derfor næsten uundgåeligt at en del af frøene ender som fugleføde.

Af dette fænomen stammer det engelske udtryk:

“Four seeds in a row, one for the rook, one for the crow, one will wither, and one will grow”.

Groft oversat betyder at ud af 4 frø, bliver en taget af rågen, en bliver taget af kragen, en vil visne og en vil gro. 🙂

Hvilke græsfrø er bedst til nysåning?

Der findes et hav af forskellige græsfrø-blandinger, og kvaliteten af disse græsfrøblandinger er meget varierende.

Mange er desværre overbeviste om at græsfrø er bare græsfrø, og det ingen betydning har om man tager de billige budget græsfrø i Netto kontra de lidt dyre blandinger fra f.eks. Turfline græsfrø.

Forskellen er meget større end man skulle tro, og de ekstra kroner du bruger på græsfrø af høj kvalitet, er utrolig godt givet ud. Og når nu man har lavet alt forabejdet, bør man ikke gå på krompromis her.

En god tommelfingerregel er altid at vælge en græsfrøblanding, som indeholder mindst 4 forskellige græssorter. Jo flere forskellige græssorter der findes i ens græsplæne, jo bedre kan den klare tørkeperioder, hård vinter eller plænesygdomme som f.eks. sneskimmel og rød tråd.

Vi anbefaler altid Turfline® “Den Rigtige” til nysånig, som indeholder 6 forskellige græssorter der alle er S-mærkede. En S-mærket græssort er blevet officielt gennemtestet af NaturErhvervstyrelsen (plantedirektoratet) igennem 3 år for bl.a. sygdomsresistens, slidstyrke, tørketolerance og skudtæthed. Det er ganske enkelt den rigtige blanding af græsfrø at bruge.

Der er generelt utrolig mange fordele ved at vælge en græsblanding af høj kvalitet, i stedet for den billigste man kan finde, eller endnu værre; gamle græsfrø som ens nabo har haft liggende i redskabsskuret i flere år.

græsfrø havehandel

Hvor lang tid er græsset om at vokse?

Det sværeste kan nogle gange være at vente på at græsfrøene spirer, man glæder sig jo naturligvis til at se resultatet af ens hårde arbejde.

Man må dog forvente at skulle vente et sted mellem 1-4 uger, før man kan se de første grønne spirer i den blotte jord. Når først græsset så småt er begyndt at spire, går det som regel hurtigt derfra, og inden man får set sig om, har man en ny grøn græsplæne.

Ventetiden er meget afhængig af vejr- og temperaturforholdende, men uanset omstændighederne skal græsfrøene nok spire før eller siden.

græs der spirer

I starten vil en nysået græsplæne se meget tynd ud, men bare rolig, den skal nok blive helt tæt med tiden.

Pleje af ny græsplæne

Du har nu brugt både tid og penge på at anlægge din nye græsplæne, og nu skal der sørges for, at alt det hårde arbejde ikke er spildt.

Lige efter græsplænen er nysået, skal du ikke gøre alverden udover at sørge for at jorden ikke bliver betrådt eller ramt af anden unødig trafik.

Vanding af nysået græsplæne

Som udgangspunkt bør man ikke at vande frøene inden de er begyndt at spire, men er man først gået i gang med at vande, så er det MEGET vigtigt at man forsætter.

En nysået græsplæne er lidt vanskelig, når det kommer til vanding, men følger du rådene her, så skal du nok en flot og stærk græsplæne.

Hvis der ingen regn kommer i løbet af de første 7 dage efter udspredning af græsfrøene, bør man selv starte en vandingsplan, hvor du 2-3 gange om ugen vander ca. 25-30 mm. hver gang (25-30 liter pr. m2). Det kræver vandingsudstyr i form af fx en vippevander og en regnmåler. Du ved at du skal vande igen, når jorden føles tør.

Det er vigtigt at du følger vandingsplanen indtil der igen kommer regn i en større mængde og/eller græsset er etableret. Ved “etableret” menes der at græsset har fået godt fat, ikke at det blot er begyndt at spire.

Grunden til at man ikke må stoppe vandingen, når den først er begyndt skyldes, at når først græsfrøene begynder at skyde deres rødder ned i jorden, så er det første og sidste chance for at overleve. Så hvis du i forbindelse med vanding har “fortalt” græsfrøene at nu er der vand nok til at sætte rødder, så skal der være vand nok til at rodskuddene ikke udtørrer.

Grunden til at man skal vande med 2-3 dages mellemrum er, at det tvinger græsplanten til at sætte dybere rødder for at hente vandet, hvilket giver en græsplæne med et stærkt rodnet.

Skal man gøde nysået græs?

Det kommer an kvaliteten af jorden som græsfrøene er sået i. Har man, som nævnt tidligere i indlægget, beriget jorden med næring i form af plænedressing, kompost eller lignende er det ikke nødvendigt at gøde yderligere.

Det kan faktisk ligefrem skade det nye græs, da overgødning i værste fald kan svide og dræbe det nye græs.

Har man sået sine græsfrø i et næringsfattigt og udpint jordlag, bør man udsprede en god plænegødning lige efter man har udlagt frøene.

Hvornår skal man klippe nysået græs?

Man skal vente med at klippe sin nye græsplæne indtil græsset har en længde på 8-10 cm.

Gør man det inden græsset har fået denne højde, kan man risikere at ødelægge etableringen af græssets rodnet, som er en vigtig proces ved nysåning.

Første gang man klippe det nye græs, skal det kun klippes ned til en højde på ca. 5 cm. Når græsset er blevet tættere og har etableret sig, kan klippehøjden gradvist sænkes.

Når man har klippet græsplænen første gang, kan man også så småt begynde at bruge græsplænen. Det anbefales dog at man venter et par måneder mere, før man inviterer familien til fodbold eller andre former for hvad der må anses at være hård slid af plænen.

Ofte stillede spørgsmål

Her har vi samlet en række svar på spørgsmål vi ofte høre i forbindelse med anlægning af ny græsplæne.

Hvornår må man gå på nysået græs?

Det varier meget hvornår man må betræde en ny græsplæne, men man må forvente at skulle vente minimum 2 måneders tid. Vent gerne endnu længere med at udsætte græsset for voldsom leg og hårdt slidende aktiviteter.

Du er selvfølgelig nødt til at gå på det nye græs, når det skal klippes første gang, men inden da bør du så vidt muligt undgå alt unødig trafik på græsplænen.

Skal man tromle sin græsplæne?

Enten så hader eller elsker man havetromlen. Sådan virker det i hvert fald, når vi ser på udtalelser fra anlægsgartnere og eksperter.

Skal man tromle sin græsplæne ved nysåning eller ej? mit svar: Måske

Lad mig forklare hvorfor:
Mit svar afhænger meget af personen som jeg taler med.

Snakker jeg med en græsplæne-nørd, som nyder at vertikalskære, topdresse osv. så er mit svar: Ja du bør tromle.

Snakker jeg med en haveejer, hvor arbejdet med græsplænen står ham/hende langt ud af halsen, så er mit svar: Nej du bør ikke tromle.

Det giver mening, hvis man forstår fordelene og ulemperne ved tromling.

Fordelene ved at tromle græsset:

  • Det fjerner luftlommer.
  • Det giver en mere jævn græsplæne.
  • De nye græsfrø sætter sig bedre i jorden.

Ulemperne ved at tromle græsset:

  • Det er vanskeligt for græsplanterne at etablere sit rodnet.
  • Man minimere cirkulation af ilt i jorden til græsplantens rødder.

Uanset hvordan man vender og drejer det, så medføre tromling dårligere vækstbetingelser for græsplanterne.

Derfor er det en forudsætning at du på sigt har tænkt at udbedre den negative effekt tromling har, før jeg tør anbefale dig at tromle din græsplæne.

Det gør du ved at “lufte” din græsplæne med en plænelufter, samt tilfører en organisk topdressing.

For at opsumere så er havetromling ikke for alle, men personligt foretrækker jeg at tromle ved nysåning.

– Jeg håber at det gav mening, og at du kan bruge det til at vurdere om du bør tromle din græsplæne eller ej.

Hvor længe kan græsfrø holde sig?

Græsfrøproducenter er pålagt at give deres græsfrøblandinger en sidste salgsdato. Datoen udløber normalt ca. efter 2 års tid.

Alle frø mister før eller siden deres evne til at spire og det gælder naturligvis også græsfrø. Derfor anbefales det ikke at bruge græsfrø, som er overskredet sidste salgsdato.

Har man en portion overskydende græsfrø, bør de opbevares tørt og køligt, og så kan man eventuelt bruge dem til at efterså med inden for et års tid.

Græsfrøenes potens har en stor betydning for resultatet af ens nye græsplæne, derfor skal man gøre op med sig selv, om prisen man sparer ved at bruge gamle græsfrø opvejer arbejdet med at så en hel plæne om, såfremt græsfrøene viser sig at være uden spireevne.

Græsfrø er forholdsvis billige, derfor anbefaler vi altid at man anskaffer sig nye frø ved anlægning af nye græsplæner. Insisterer man på at bruge ældre frø, kan det være en god ide at lave en spireprøve.

Hvor meget vokser græs?

Der er ikke et enkelt facit for hvor meget græs vokser om dagen eller ugen. Det afhænger af både vejrforhold og de enkelte græssorter, der findes i netop din græsplæne.

Findes der langsomt voksende græsfrø?

Ja der findes blandinger af græsfrø, som mere eller mindre er lavet med henblik på at reducere antallet af klipninger pr. sæson. En tommelfingerregel er at holde sig fra de billige græsfrø, som typisk kun består af 2 græssorter, men i stedet gå efter blandinger som indeholder +4 græssorter.

Eksempelvis lover Turfline® at du sparer hver 4. klipning, hvis du anlægger en græsplæne med deres græsfrøblanding ”Den rigtige”.

Findes der hurtigt voksende græsfrø?

Ja de hurtigt voksende græsfrø bruges typisk i græsfrøblandinger som er lavet til eftersåning. Eksempelvis indeholder Turbo eftersåning græsfrøene fra Turfline græssorten ”Axcella”, som spirer og etablere sig hurtigere end andre græssorter.

Læs eventuelt vores store eftesånings guide her.

Kan man så græs i marts?

Det er svært at sige, men er jordtemperaturen over 7 grader så kan græsfrøene spire og etablere sig. Det danske vejr er meget uforudsigeligt, men det anbefales at man venter til at de lune og våde forårsdage er i sigte.

Kan man så græs i oktober?

Ja man kan som regel godt så græs tidligt i oktober med gode resultater, medmindre man er meget uheldig med vejret.

Vejrforholdene og chancerne for succes med anlægning af en ny græsplæne er dog bedre i august og september måned, men er man sent ude og kan man ikke vente til foråret, skal man ikke være bange for at forsøge i oktober.

Hvad koster en ny græsplæne?

Anlægger man selv sin nye græsplæne, og er der tale om en almindelig villahave på 200-400 kvadratmeter er det sjældent en opgave som vælter budgettet. Skal man derimod have en anlægsgartner indover, er snakken en anden, da de naturligvis ikke arbejder gratis.

Priseksempel på ny anlægning af en 200 kvm græsplæne (gør det selv):

Græsfrø af høj kvalitet – ca. 350 kr.
Topdressing til forbedring af øverste muldlag – 1145 kr. (Inklusiv levering til kantsten)
1 dags Leje af havefræser: 500 kr.
1 dags Leje af havetromle: 90 kr.

Total pris: 2085 kroner.

Prisen kan i princippet barberes helt ned til kun 350 kr. for græsfrøene, hvis ens muldjord i forvejen er næringsrigt og man har mod på at klare havefræserens og havetromlens arbejde med rå knofedt.

Har man selv nok at se til, og vil man gerne overlade arbejdet til en anlægsgartner, er prisen meget varierende alt efter opgavens størrelse og sværhedsgrad. Man kan med fordel hente et uforpligtende tilbud fra anlægsgartnere i dit nærområde her. Det giver hurtigt et klart indblik i prisen på netop din opgave.

FAQ

Hvornår på året bør man så græs?

En god tommelfingerregel er at man bør så nye græsfrø i enten forårsmånederne (Slut marts til slut maj) eller efterårsmånederne (Midt august til midt oktober).

Hvor lang tid er græs om at vokse?

Der går typisk mellem 1-4 uger, før man kan se de første grønne spirer i den blotte jord. Når først græsset så småt er begyndt at spire, går det som regel hurtigt derfra. Ventetiden er meget afhængig af vejr- og temperaturforholdende, men uanset omstændighederne skal græsfrøene nok spire før eller siden.

Skal man vande en nysået græsplæne?

Som udgangspunkt bør man ikke at vande frøene inden de er begyndt at spire, men er man først gået i gang med at vande, så er det MEGET vigtigt at man forsætter. Hvis der ingen regn kommer i løbet af de første 7 dage efter udspredning af græsfrøene, bør man selv starte en vandingsplan, hvor du 2-3 gange om ugen vander ca. 25-30 mm. hver gang (25-30 liter pr. m2). Grunden til at man skal vande med 2-3 dages mellemrum er, at det tvinger græsplanten til at sætte dybere rødder for at hente vandet, hvilket giver en græsplæne med et stærkt rodnet.

Skal man gøde nysået græs?

Det kommer an kvaliteten af jorden som græsfrøene er sået i. Har man en meget næringsrig jord er det ikke nødvendigt at gøde. Det kan faktisk ligefrem skade det nye græs, da overgødning i værste fald kan svide og dræbe det nye græs. Har man sået sine græsfrø i et næringsfattigt og udpint jordlag, bør man udsprede en god plænegødning lige efter man har udlagt frøene.

Hvor længe kan græsfrø holde sig?

Græsfrøproducenter er pålagt at give deres græsfrøblandinger en sidste salgsdato. Datoen udløber normalt ca. efter 2 års tid. Alle frø mister før eller siden deres evne til at spire og det gælder naturligvis også græsfrø. Derfor anbefales det ikke at bruge græsfrø, som er overskredet sidste salgsdato. Har man en portion overskydende græsfrø, bør de opbevares tørt og køligt, og så kan man eventuelt bruge dem til at efterså med inden for et års tid.

Hvilke græsfrø er bedst til nysåning?

En god tommelfingerregel er altid at vælge en græsfrøblanding, som indeholder mindst 4 forskellige græssorter. Jo flere forskellige græssorter der findes i ens græsplæne, jo bedre kan den klare tørkeperioder, hård vinter eller plænesygdomme som f.eks. sneskimmel og rød tråd. Vi anbefaler altid græsfrø fra producenten Turfline.

Kan man så græs i marts?

Det er svært at sige, men er jordtemperaturen over 5 grader så kan græsfrøene spire og etablere sig. Det danske vejr er meget uforudsigeligt, så det kan muligvis godt lade sig gøre at så græs i marts. Vi anbefales at man venter til at de lune og våde forårsdage er i sigte.

e-remove