Frugttræer kan stå i stort set alle haver og er nemme afgrøder at have med at gøre, når de først er blevet etableret i haven. Ved at vælge forskellige frugttræer med frugter, der modner på forskellige tidspunkter, kan du nyde friske frugter fra haven fra slutningen af juli til slutningen af oktober.
Vil du kunne høste dine egne afgrøder i haven, er det en god idé, at du planter et eller flere frugttræer. Det er nemlig forholdsvis nemt at dyrke. Du behøver derfor på ingen måde at være rutineret for at kunne dyrke frugttræer i haven.
De frugttræer, der egner sig godt til de danske haver, er æbletræer, pæretræer, blommetræer og kirsebærtræer. Du kan også godt dyrke andre former for frugttræer, for eksempel abrikos, appelsin og fersken, men da de kræver mere varme, vil du typisk være nødt til at dyrke dem i en krukke, så du kan flytte dem indenfor om vinteren.
Måske tror du ikke, at du har plads til et frugttræ i haven, fordi du kun har en lille have, men der findes træer, der er podet på dværgstammer, der ikke vokser så hurtigt. Så på sådan et vil du sagtens kunne have et frugttræ i haven eller måske endda på altanen.
Sådan vælger du det rigtige frugttræ
Når du skal vælge et frugttræ til haven, skal du selvfølgelig først og fremmest finde ud af, hvilket træ du gerne vil have. Skal det være et æbletræ, et pæretræ, et blommetræ eller et kirsebærtræ? Derefter skal du se på, hvordan du vil bruge frugterne fra træet. Skal du for eksempel kunne spise dem rå, er det jo vigtigt, at de er søde nok til, at du kan det.
I forhold til at spise frugterne skal du selvfølgelig også overveje, hvornår de bliver modne. Det er lækkert at kunne høste masser af frugter i haven, men det bliver også overvældende, hvis de alle sammen er modne på samme tid. Derfor kan det være værd at vælge nogle med forskellig modningstid. Ved at gøre det kan du, som før nævnt, høste friske frugter i haven fra slutningen af juli til slutningen af oktober.
Derudover skal du også tænke over, hvilket træ der vil passe ind i din have. Du kan overordnet set få frugttræer, der vokser på tre forskellige former for stammer. Det er dværgstammer, grundstammer og vildstammer.
Træerne på dværgstammer vokser langsommere og bliver ikke så høje. Træer på grundstammer bliver mellemhøje, mens træer på vildstammer bliver meget høje og får en stor krone. Det er vigtigt, at du vælger det træ, der passer til din have.
10 gode sorter af frugttræer til haven
Der findes nærmest et uendeligt antal af sorter af frugttræer. Sådan kan det i hvert fald føles, når du prøver at finde frem til de rette træer til din have. Her kommer vi ind på 10 sorter af frugttræer, som vi vil anbefale dig at se nærmere på.
Æbletræ
- Discovery: Er et lille træ, men får mange frugter i forhold til træets størrelse. Det bliver ikke så nemt sygt, og det er derfor godt til økologisk brug. Æblerne er faste og søde og kan plukkes fra slutningen af august.
- Filippa: Er store træer, der har en middel mængde æbler. Træet sætter blomster på spidsen af grenene. Det skal derfor stå i læ, da frugterne nemt falder af. Æblerne er små og syrlige og kan plukkes fra slutningen af september.
- Ingrid Marie: Er et bredt træ, der får mange frugter. Træet er generelt modstandsdygtigt over for sygdomme, men kan have en tendens til revnedannelse ved blomsten. Æblerne er saftige og middelstore og kan plukkes i oktober måned.
Pæretræ
- Clara Frijs: Træet får mellemstore, buttede pærer, der er klar til høst fra midten af august til midten af september. Det bliver normalt 4-6 meter højt og 3-4 meter bredt, men fås også i en dværgvariant.
- Conference: Træet får flaskeformede, søde og saftige pærer i oktober måned. Det bliver 4-6 meter højt og 2-3 meter bredt og egner sig godt til et espalier. Fås også i en dværgvariant til små haver.
- Grev Moltke: Træet får middelstore pærer, der nærmest smelter på tungen, når de er helt modne i slutningen af september og ind i oktober. Træet har en middel vækst og et tit lidt vildt udseende med meget løv.
Læs endnu mere om plantning, pasning og ærter af pæretræer her.
Blommetræ
- Herman: Er et selvbestøvende træ med en bred krone og en middel vækst. Det får blålige blommer med gult frugtkød sidst i juli måned. Blommerne har en god holdbarhed.
- Victoria: Et selvbestøvende træ, der er modstandsdygtigt over for de fleste sygdomme. Det får lyserøde blommer med grønt frugtkød i slutningen af september.
Vi har skrevet et mere dybdegående indlæg om blommetræer her.
Kirsebærtræ
- Sunburst: Træet har en middel til kraftig vækst og bliver 4-6 meter højt og 2-3 meter bredt. Det er selvbestøvende og giver meget store og røde kirsebær, der modner i den sidste halvdel af juli måned. Fås i dværgudgave.
- Stella: Et kraftigt voksende træ, der bliver 4-6 meter højt og 3-4 meter bredt. Det kan stå i både sol og halvskygge. Er selvbestøvende, men fungerer også godt til bestøvning af andre træer. Får mørkerøde, hjerteformede bær i slutningen af juli.
Lyder kirsebærtræer, som noget for dig, kan du finde mere inspiration og vejledning om kirsebærtræer her.
Fordele ved frugttræer
Den største fordel ved at have frugttræer i haven er selvfølgelig, at du har mulighed for at høste lækre frugter fra dem. Det er frugter, du kan spise rå, i salater, kan grille, sylte, bruge i desserter og kager. Frugterne er nemme at gemme. Så længe du sørger for at lægge dem et køligt sted, kan de holde sig hele vinteren.
Ud over at du har mulighed for at få lækre frugter fra dine frugttræer, er der også den fordel ved dem, at de er meget nemme at have med at gøre. Når et frugttræ først er blevet etableret i haven, behøver du ikke at bekymre dig om at give det vand eller gødning. Det skal nok selv tage, hvad det skal bruge fra jorden.
En stor fordel ved at have med så nemme afgrøder at gøre er, at du sagtens kan tage på sommerferie i tre uger og så komme hjem til et træ, der stadig har masser af frugter. Det vil være de færreste andre afgrøder i haven, du kan gøre det med.
For at du kan få et nemt frugttræ, er det selvfølgelig et krav, at du vælger et af de træer, der er godt tilpasset til det danske klima. Det er, som tidligere nævnt, æble, pære, blomme og kirsebær. Vælger du et af disse, vil du gøre det meget nemt for dig selv.
Endelig skal der også fremhæves den fordel ved frugttræer, at de også ser meget smukke ud om foråret, når de har blomster på. Deres smukke blomster kan virkelig være med til at live haven op og give den et romantisk skær.
Ulemper ved frugttræer
Der er dog ikke kun fordele ved at have frugttræer. Hvis du vælger dværgtræer i haven, skal du for eksempel forholde dig til, at de ikke bliver lige så gamle som andre typer af træer. Det skyldes, at stammen ikke er lige så holdbar.
Når du har frugttræer i haven, kan du selvfølgelig heller ikke undgå, at der er nogle af frugterne, som du ikke når at plukke. Du kan derfor ende med en masse nedfaldsfrugt på græsplænen. Og dem vil du være nødt til at samle op, da de kan tiltrække skadedyr.
Når du har træer i haven, skal du selvfølgelig altid være opmærksom på, om de bliver syge. Da frugttræer er nogle, der har været i Danmark i mange år, kan de få mange forskellige former for sygdomme. Nogle af dem er endda specielt tilpasset til at gå efter bestemte frugttræer.
For at kunne få frugter er det selvfølgelig vigtigt, at træet bliver bestøvet. I nogle tilfælde kan du derfor være nødt til at plante to træer i haven for at være sikker på, at træerne kan blive bestøvet. Bor du i et villakvarter, vil dit æbletræ dog sagtens kunne blive bestøvet af et hos naboerne, når bare det ikke er mere end 100 meter væk.
Der findes også sorter af kirsebærtræer og blommetræer, der er selvbestøvende. Det er derfor ikke en kæmpe ulempe, men dog noget, som du skal være opmærksom på.
Endelig skal du også huske på, at et frugttræ har brug for at blive beskåret, for at kronen ikke bliver for tæt. Gør den det, vil træet nemmere kunne blive sygt, og frugterne inde i midten af kronen vil ikke lige så nemt kunne modne, når de ikke får nok sol. Der vil altså være lidt arbejde med frugttræer, selvom det ikke er så meget.
Placering af frugttræer
Når du vil plante et frugttræ i haven, skal du starte med at vælge den rette placering til det. Frugttræer foretrækker at stå på et solrigt sted, da frugterne har brug for sol for at kunne modne. Derudover skal det være et sted, hvor det ikke blæser for meget, da for meget blæst kan skade blomster og frugter.
Mange placerer deres frugttræer i et bed, da de nedfaldne frugter så ikke er lige så generende. Du kan dog også godt plante et frugttræ i græsplænen, hvis du ønsker det.
Når du planter et frugttræ, skal du altid være opmærksom på, at du ikke planter det på samme sted, som der tidligere har vokset et træ. Jorden vil nemlig være træt og drænet for næring af det andet træ. Det nye træ vil derfor ikke trives særlig godt.
Hvis du gerne vil have et frugttræ på den samme placering igen, kan du plante bunddække planter på stedet i nogle år. Der findes flere former for bunddækkeplanter, der kan hjælpe med at forbedre jordkvaliteten og tilføre næring til jorden igen, så den kan blive klar til, at der vokser et nyt frugttræ. Bunddækkeplanter er også gode at have under dine frugttræer i bedet.
Udplantning af frugttræer
Du kan plante frugttræer ud både forår og efterår. Det bedste tidspunkt er dog om efteråret, så træet får så lang tid som muligt til at etablere sig, inden det skal igennem sommeren, der er den mest krævende tid på året for træet, da det jo er dér, det skal producere frugt.
Udplantningen af frugttræer er rimelig simpel. Du skal grave et hul, der er cirka tre gange større end den jordklump, der er rundt om træets rødder. Løsn jorden i bunden af hullet, så træets rødder nemt vil kunne trænge igennem den.
Fyld hullet op med vand, og vent, til det er sivet helt væk, inden du placerer træet i hullet. Sørg for at løsne træets rødder lidt, inden du gør det. Træets podested skal være mindst 10 cm over jorden. Podestedet må aldrig komme under jorden, da det træ, som æbletræet er podet på, så vil begynde at skyde.
I de første år er det en god idé, at du giver dit træ noget støtte, så det kan få ordentlig fat med rødderne. Du bør derfor opsætte mindst en pæl og gerne to, som du kan binde træet fast til, så det kan få støtte de første år. Bor du et sted med meget blæst, kan du overveje tre pæle. Men i så fald vil det også være et spørgsmål om, hvorvidt det er for blæsende at have et frugttræ på den placering.
Læs en mere detaljeret vejledning om at opbinde træer her.
Planteafstand mellem frugttræer
Hvis du skal plante flere frugttræer i din have, er det vigtigt, at du tænker over afstanden imellem dem. Først og fremmest må der ikke være mere end 20 meter imellem to træer, hvis de skal kunne bestøve hinanden. Det gælder dog ikke for æbler, der sagtens kan blive bestøvet af træer, der er op til 100 meter væk.
Derudover skal du også tænke over, hvor tæt træerne kan stå på hinanden, hvis de skal være naboer. Det er der dog ikke en fast regel om, da det kommer an på, hvor store træernes kroner bliver, når de er udvoksede.
Generelt får træer på grundstammer kroner på omkring fem meter, og planteafstanden skal derfor være mindst fem meter. Mens træer på vildstammer får kroner på omkring 10 meter, og planteafstanden skal derfor være 10 meter. Det er dog altid noget, som du bør undersøge i forhold til de træer, som du har købt.
Pasning af frugttræer
Pasningen af frugttræer er som nævnt rimelig lige til. De første år er det vigtig, at du sørger for at holde græs og ukrudt væk fra træet i en radius af 50 cm. Det skyldes, at de ellers kan tage det vand og den næring, som træet har brug for. Du kan dog nemt holde græs og ukrudt væk ved at lægge et lag af barkflis rundt om træet. Efter nogle år vil træet være så veletableret, at det ikke betyder noget, at der vokser græs og ukrudt lige op ad det.
I de første år er det også en god idé at være opmærksom på, om træet mangler vand på meget tørre somre. Hvis du vil vande, bør du altid vande meget på en gang, frem for at gå og sjatvande hver dag.
Ved at vande meget et par gange om ugen, hjælper du træet med at få et dybt rodnet, da det ikke leder efter vand lige ved jordoverfladen, som det ellers vil gøre, hvis du sjatvander. Efter nogle år vil træet være så veletableret, at du ikke behøver at vande.
I forhold til gødning vil frugttræer typisk kunne klare sig med den næring, der er i jorden. Hvis du giver for meget gødning, vil det have mere fokus på at udvikle blade end på at sætte frugter. Du kan dog godt give det en omgang organisk jordforbedring om foråret. Den lægger du bare oven på jorden, så kan den langsomt ligge og afgive sine næringsstoffer.
Beskæring af frugttræer
Der er overordnet set to grunde til at beskære et frugttræ. Først og fremmest for at give kronen den form, som du gerne vil have. Derudover for at give frugterne lys og luft, så de har mulighed for at udvikle sig bedst muligt. Frugttræer, der vokser i naturen, bliver selvfølgelig ikke beskåret, men sætter alligevel frugter hvert år. Det er derfor op til dig, hvor meget du vil gå op i det med at beskære træerne.
Det er vigtigt, at du ikke beskærer frugttræer for tit, og at du kun gør det om sommeren. Når træet bliver beskåret, åbner det op for, at det kan få sygdomme. Derudover vil det også kunne danne vanris – små tynde grene, der ikke rigtig bliver til noget, og hvor der ikke kommer frugter på.
Du kan slippe for meget af beskæringen af dit frugttræ ved, at du beskærer det, så det får den rette form så tidligt som muligt. Hvis du får skabt et godt ”skelet” med en stamme og tre til fire hovedgrene, vil du ikke have brug for at skulle beskære træet så meget efterfølgende. Det er også vigtigt, da frugttræer får sværere ved at hele de sår, de får fra beskæring, i takt med at de bliver ældre.
Selvom der vil være lidt arbejde med at beskære træerne, er det altså ikke meget arbejde, du kommer til at have med frugttræerne. Hvis du gerne vil have en have, hvor du kan høste masser af afgrøder, men hvor du ikke behøver at bruge så meget tid på at passe dem, er frugttræer ideelle.
Tak for god vejledning, til plantning af vores figentræ, som vi, har med hjem fra Bornholm.
Jeg har flere slags frugttræer i min 2200 kvm store have, som alle sætter adskillige rodskud hvert år, og som jeg løbende fjerner ved brug af en drænspade, som kan hugge rodskuddene over 20-30 cm nede i jorden. Men det er et meget udmattende og træls stykke arbejde, som ser ud til at fortsætte i det uendelige.
Jeg kender også andre haver, som er blevet totalt ødelagte efter 10-15 års ignorering af rodskud fra fine frugttræer købt på velrenomerede planteskoler, og det undrer mig at dette rodskud problem ofte ikke kommunikeres ifm plantesalg.
Jeg har nu flg sprørgsmål vedrørende rodskud:
1. Findes der alterntive og måske mindre udattende metoder til at fjerne rodskud med i private haver?
2. Kan der gøres noget forebyggende på allerede etablerede træer?
3. Kan man købe frugttræer, som fra starten er podet på stammer, som kun sætter få eller måske slet ingen rodskud. Af især æbler og blommer?
Med venlig hilsen
Per Rydahl, Stenlille