Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Dyrkning af løg

Dyrkning af løg

Drømmer du om en afgrøde, som du kan være helt eller delvist selvforsynende med, er løg et nemt sted for dig at starte. Planten kræver nemlig ikke særlig meget pleje, og du kan uden de store problemer komme i gang med at dyrke den.


Løg er en helt uundværlig grøntsag i en lang række forskellige retter. Lige fra frikadeller til tzatziki har du brug for løg til at give smag, fylde og substans. Samtidig er løgene nemme for dig at dyrke i haven, så hvis du gerne vil være helt eller delvist selvforsynende med en afgrøde, er løg et oplagt sted for dig at starte.

Når du vil dyrke løg, opdager du hurtigt, at det er meget nemmere for dig, at du sætter små løg, frem for at plante løgfrø. Når du planter løgfrø, går der nemlig to år, før du kan høste løgene. Med de små sætteløg får du løg allerede samme år. De er derfor meget nemme for dig at få succes med.

Dyrkning af løg

Typer af løg

De mest almindelige løg at dyrke er stikløg, skalotteløg og hvidløg. Stikløg dækker både over røde og hvide løg og aflange løg, der kaldes bananløg.

Derudover kan du også få løg, der hedder etageløg. De gror netop i etager, så de sætter nye løg i toppen af stænglerne. Når stænglerne visner, lander de nye løg på jorden, hvor de bliver til en ny plante.

Hvornår skal jeg sætte løg?

Stikløg og skalotteløg kan du sætte i april, når der ikke længere er risiko for, at der kommer nattefrost. Hvis der mod forventning er risiko for nattefrost senere, kan du dække løgene over med fiberdug, så de kan holde varmen.

Nogle stikløg er vinterstikløg, der er avlet til at blive sat i oktober. De overvintrer i jorden, og du kan derfor få tidlige løg allerede i maj måned. Det er altså en smart måde for dig at sikre dig, at du har friske løg en stor del af året. Hvis der kommer meget hård frost om vinteren, er det ikke sikkert, at løgene overlever.

Hvis du vil sætte hvidløg, er det bedst, at du gør det i oktober. Har du ikke nået det, kan du dog godt gøre det helt frem til marts, men må så selvfølgelig forvente, at de er klar senere.

LÆS OGSÅ: Dyrkning af hvidløg (trin-for-trin guide)

Hvordan sætter jeg bedst løg?

Du skal sætte løgene, så toppen lige stikker op af jorden. Løgene vil nemlig have svært ved at trænge igennem jorden, hvis de står for dybt, og jorden rundt om er helt hård.

Hvis du sørger for at vande løgene og holde jorden blød, kan du dog godt sætte løgene en smule dybere. Når toppen ikke stikker op, er det nemlig sværere for fugle at få fat på løgene. Indtil løgene får et større rodnet, er sultne fugle nemlig en stor trussel mod dem.

Du skal sætte løgene med mellem 8 og 10 cm i mellem i rækken og med mellem 25 og 50 cm afstand mellem rækkerne. Hvor tæt du sætter dem, kommer an på, hvor store løg du ønsker. Hvis du ønsker små løg, skal du sætte dem med en lille afstand i rækken og kort afstand mellem rækkerne, og selvfølgelig omvendt, hvis du ønsker store løg.

planterækker med løg

Inden du sætter et løg, bør du lige mærke på det. Hvis det er blødt, eller det allerede er spiret, bør du kassere det. Begge dele kan nemlig være tegn på sygdom. Et godt sætteløg føles som et almindeligt løg bare i mindre format.

Gode sidekammerater til løg

Når du gerne vil optimere pladsen i køkkenhaven, er det altid en god ide for dig, at du tænker over, hvilke planter der vil trives sammen. Løg kan du høste i august, og de er derfor rigtig gode at plante sammen med pastinakker og persillerod, der først er klar til høst i løbet af efteråret. De er derfor små, mens løgene vokser sig store.

Læs også: Den store guide om dyrkning af pastinak

Løg og porrer hører til den samme familie, og de kan derfor godt gro sammen. Når du skal dyrke løg til næste år, skal du dog være opmærksom på, at du ikke må plante løg det samme sted. Løg har nemlig et sædskifte på fire år, og du skal derfor plante dem et andet sted i haven for at være sikker på, at du undgår at fremkalde løgsygdomme i jorden.

Sådan passer du løgene

Løg er nemme for dig at passe, så længe du sørger for, at de får nok vand. Løgene kan ikke tåle at tørre ud, og du skal derfor være omhyggelig med at vande i en tør periode. Har du ikke mulighed for at vande, kan du lægge et jorddække af for eksempel halm, der kan holde på fugten.

Derudover skal du være omhyggelig med at sørge for at fjerne ukrudt rundt om løgene. De kan ikke tåle at have konkurrence fra ukrudt, før de er rimelig store. Du bør derfor fjerne ukrudt rundt om dem frem til juli.

Løgene har dog ikke brug for særlig meget gødning. En gang om året kan du give dem noget omsat kompost. Det kan du nemmest gøre ved at fordele det i de render, hvor du gerne vil sætte løgene. Du bør ikke bruge husdyrgødning til løg.

Hvornår er løgene klar til at blive høstet?

Løgene er klar til høst i løbet af august. Et gammel husråd siger, at løgene er klar til at blive høstet, når toppen bliver slatten og ligger hen ad jorden. Det er dog ikke rigtigt. Allerede når toppen begynder at blive blød, er løgene klar til at blive høstet.

løg klar til høst

Hvis du kan se, at du har plantet dine løg med en for stor afstand, så de allerede før august er blevet så store, som du gerne vil have, kan du sinke deres vækst ved at knække det yderste af toppen. Du må dog ikke brække hele toppen af, heller ikke når du har høstet løgene.

Har du brug for løg i løbet af sommeren, kan du altid bare gå ud og hente et i haven. Løgene er spiseklare, længe før de er klar til høst. Vælg gerne løg, der står lidt tæt, så du kan give de omkringstående løg noget mere plads.

Tørring af løgene

Når du har høstet løgene, skal du tørre dem, så de kan holde sig vinteren over. For at få så tørre løg som muligt fra start af er det bedst, at du høster løgene en dag, hvor det har været tørvejr i noget tid. Hvis det ikke er muligt for dig, vil det tage længere tid for løgene at tørre.

Den nemmeste måde for dig at tørre løgene på er ved at hænge dem op eller stille dem i et tørt sted. Det kan for eksempel være et skur eller under et halvtag. Stiller du løgene til tørring, er det vigtigt, at det sker i en kasse med net i bunden, så der kan komme luft til løgene nede fra.

Opbevaring af løgene efter høst

Når løgene er helt tørre, skal du opbevare dem et tørt sted vinteren over. Det er vigtigt, at du jævnligt tjekker dem og sørger for at fjerne rådne løg. Dermed breder råddenskaben sig ikke til resten af løgene.

En nem måde for dig at holde øje med, om løgene har det godt, er ved, at du fletter dem som ranker og hænger dem op. Toppen skal sidde på løgene, indtil du skal bruge dem, og du kan derfor flette toppene til ranker. Dermed kan du hurtigt tjekke løgene, der hænger ned fra dem.

Almindelige sygdomme og skadedyr hos løg

Et af de største problemer med løg er, at fugle er vilde med at spise dem, når de lige er sat, og de ikke har et så stort rodnet. Ved at sætte løgene lidt dybere, hvis du har mulighed for at vande dem ofte, eller sætte dem under fiberdug eller hønsenet, kan du sikre, at fuglene ikke kan få fat i dem.

Derudover kan sygdommen løgskimmel være et problem for dig. Skimlen betyder, at løgene ikke kan holde sig lige så længe. Du kan se, at løgene er smittede, hvis bladene begynder at få et hvidligt eller violet skær og visne. Løgene vil enten blive brune og bløde eller helt blive ødelagte.

Løgskimmel er særligt et problem på varme sommernætter, hvor den hurtigt kan brede sig til mange løg. Ved at sætte løgene i fuld sol, sørge for at fjerne inficeret plantemateriale, og at der er en god ventilation mellem rækkerne, kan du dog dæmme op for sygdommen.

Løg er altså meget simple for dig at dyrke, så længe du sørger for at følge nogle meget enkle forholdsregler som sædskifte, overdækning og vanding. Med løg vil du altså få en nem afgrøde til haven, som du vil kunne have glæde af hele vinteren, hvis du dyrker nok.

FAQ

Hvornår er det bedst at sætte løg?

Stikløg og skalotteløg kan du sætte i april, når der ikke længere er risiko for, at der kommer nattefrost. Hvis der mod forventning er risiko for nattefrost senere, kan du dække løgene over med fiberdug, så de kan holde varmen.

Kan man tage frø fra løg?

Man kan godt tage frø fra løg, men det er svært at få dem dyrket. Skal man gøre dette skal man så dem i drivhuset, og når de er vokset til, kan de plantes ud.

Kan man sætte spirede løg?

Man kan godt sætte spirede løg. Man skal sætte dem i en potte med jord, hvor spiren vender opad og halvdelen af løget er dækket af jord. På den måde, vil løget grønne spirer gå i stok og få en løgblomst med frø som kan sås senere.

Hvordan opbevarer man løg?

Løg skal opbevares tørt og køligt. Undgå at opbevare dem i en plasticpose eller i et køleskab med meget fugt.

5 Kommentarer

  1. Hej Martin
    Tak for en dejlig website. Jeg har dog et problem med løg, hvidløg og porre. Jeg synes bestemt ikke at de er nem.Alle grøntsager vokser fint undtagen disse tre i min køkkenhave. Jeg synes jeg har prøvet alt, uden held. Jeg har højbede med en ph på 6.5. Masser af kompost eller hestemøg. Forsøgt med frø, sætteløg, sætteløg lagt i blød, men lige så snart de kommer i et bed så sker der ikke ret meget.Hvad gør jeg forkert?
    Med venlig hilsen Henriette

    Henriette Olsen
  2. Kan man sætte et løg man har brugt altsår plante toppen igen og komm er der så et nyt løg ?

    1. Jeg har lige læst i en bog, at når man gendyrker løg, skal man tage det inderste af et løg, der er begyndt at spire og plante det.

  3. Du skriver:”Når du planter løgfrø, går der nemlig to år, før du kan høste løgene.”
    Det passer ikke løg er toårige. 1. år til vegetativ vækst og 2. år til generativ vækst, altså blomstring (hvor generne bliver involveret).
    Jeg sår løgfrø i februar, planter løgplanterne i april og høster småløg fra juni og store løg fra august samme år. Sætteløg er små såede løg holdt varme hele vinteren og dermed snydt til at tro de er i 1. år, men en del kan ikke snydes og blomster alligevel og må kasseres. Det undgår jeg i vid udstrækning med såløg.

    Birger Koopmann
  4. Hvad gør man når de begynder at sætte blomster?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove