Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
plantesæk

Plantesække – Alt du skal vide inden du køber

Der bliver brugt rigtig mange plantesække i de danske drivhuse og haver, hvilket betyder at det er en stor industri med mange forskellige producenter, mærker og produktkvaliteter.

I dette indlæg gennemgår vi alt der er værd at vide om plantesække.

Lad os starte med at se på hvad producenter putter i plantesækkene.

Hvad er der i plantesække?

Indholdet af plantesække kan variere afhængigt af producenten og produkttypen. Indholdet er sammensat med henblik på at være et godt vækstmedie til plante, men det kan opnås på mere end en måde. Her er nogle af de almindelige materialer, der kan findes i plantesække:

Spagnum/tørv: Spagnum er et vækstmedie, der ofte bruges i plantesække fordi det er et let materiale med en meget fordelagtig struktur. Selvom spagnum i sin rene form bedst egner sig til surbundsplanter, så er det let at gøde og kalke, så det kan bruges til alle planter.

Det er dog vigtigt at bemærke, at spagnum udvindes fra tørvemoser, hvilket ikke er særlig hensigtsmæssigt da det bidrager til ødelæggelsen af disse økosystemer. Derfor bør du overveje at vælge plantesække, der bruger bæredygtige alternativer til torv.

Kalk: I plantesække som hovedsageligt består af spagnum, vil det som nævnt, være nødvendigt at tilføre kalk for at opnå en pH-værdi på ca. 6, som er det ideelle pH-niveau for almindelige drivhusplanter som fx tomat, agurk og chili. Det tilføres oftest i form af kalkstenmel og/eller algekalk

Kompost: Kompost er nedbrudt organisk materiale og tilfører næringsstoffer til jorden. Det forbedrer også jordens struktur og hjælper med at holde på fugtighed. Indgår i en eller anden form i næsten alle plantesække du finder på det danske marked.

Perlit og Vermikulit: Disse er lette materialer, der bruges til at forbedre dræning og luftning i jorden. De hjælper med at forhindre jorden i at blive for tæt og hjælper rødderne med at trække vejret. Det er især i de spagnumfrie og spagnumreducerede plantesække at disse materialer bruges.

Kokosfiber: Kokosfiber eller kokosmuld er et bæredygtigt alternativ til torv og bruges af nogle få producenter som en komponent i plantesække. Det er fremstillet af kokosnøddehår og er kendt for at have god vanddræningskapacitet og luftningsegenskaber. Det er dog ikke så udbredt, da det er et væsentligt dyrere materiale end spagnum.

Kunstgødning/mineralgødning: De fleste plantesække indeholder kunstgødning, da det er svært at tilføre tilstrækkeligt næring i form af kompost. Det varierer dog meget i fra producent til producent, men det står altid på plantesækken indholdsliste.

Muldjord: Muldjord findes også i mange plantesække og hvis det er en spagnumfri plantesæk, så består den af store dele muldjord.

Sand: Sand tilsættes for at forbedre dræning i plantesækken, hvis plantesækken indeholder almindelig muldjord, så er der næsten altid også tilsat sand for at øge dræningsevnen.

Andre tilsætningsstoffer: Nogle plantesække kan indeholde yderligere makro- og mikronæringsstoffer. Det vil stå angivet på plantesækken, hvis det er tilfældet.

LÆS OGSÅ: De bedste planter til drivhuset – Vores top 5 lister

Fordelene ved at bruge plantesække i dit drivhus:

  • Bedre dræning: Plantesække har fremragende dræningsegenskaber, hvilket hjælper med at forhindre rødderne i at blive oversvømmet og forhindrer råd i planternes rødder.
  • Ilt til planternes rødder: Den åndbare natur af plantesækkens spagnumindhold tillader luft at nå rødderne, hvilket fremmer sund vækst og mindsker risikoen for overvanding. Det er dog vigtigt at løsne materialet i sækken inden du tager den i brug.
  • Nem styring: Plantesække giver en mere præcis kontrol over jordbetingelserne og gør det lettere at justere pH-værdi og næringsstoffer efter dine planter.
  • Reduceret ukrudt: Plantesække reducerer mængden af ukrudt, der kan trives omkring dine planter, hvilket gør vedligeholdelsen lettere.
  • Optimeret pladsudnyttelse: Plantesække kan placeres tættere sammen i drivhuset og udnytter pladsen mere effektivt.
  • Forskellige plantemiljøer: Med plantesække er det nemt at have flere forskellige plantemiljøer på samme sted, hvilket kan være svært at styre i fx store højbede.
  • Kan være meget billige: Du kan være heldig at finde plantesække i foråret til meget fordelagtige priser, hvilket faktisk gør dem til et prisvenligt alternativ.

Ulemper ved at bruge plantesække

  • Omkostninger: Plantesække kan være dyrere end traditionel jord, især hvis du har brug for mange af dem. Prisen kan variere afhængigt af producent, kvalitet og hvornår på året du køber dem.
  • Begrænset jordvolumen: Plantesække har en begrænset jordvolumen i forhold til større højbede og plantekasser. Dette kan begrænse vækstmulighederne for planter med dybere rødder eller større planter, der kræver mere plads.
  • Opvarmning: I nogle tilfælde kan plantesække i løbet af sommeren opvarmes mere end traditionel havejord, hvilket kan påvirke planterne negativt. Det er vigtigt at regulere temperaturen i drivhuset omhyggeligt.
  • Mulig udtørring: Plantesække kan tørre hurtigere ud end havejord, især i meget varme eller tørre klimaer. Det er især vigtigt at holde øje med, hvis du ikke bruger kapilærkasser.
  • Hyppig tilførsel af gødning: En vigtig faktor for at lykkes med plantesække er at sørge for at planterne hele tiden har tilstrækkelig næring og vand. Fordi der er en begrænset jordvolumen i sækkene, kræver det at du oftere tilfører næringsstoffer.
  • Affaldshåndtering: Efter sæsonen skal du tænke på, hvordan du håndterer de brugte plantesække. Nogle mennesker genbruger dem, mens andre smider dem væk. Det kan påvirke dit økologiske fodspor.
  • Spagnum og dets miljømæssige konsekvenser: De fleste plantesække indeholder spagnum, som ikke er et særlig optimalt vækstmedie med hensyn til miljøet. Det kan du læse mere om her.

Selvom der er ulemper ved at bruge plantesække, kan mange af disse udfordringer overvindes med planlægning og pleje.

Brug af plantesække og kapilærkasser i dit drivhus:

Er du ikke bekendt med kapilærkasser, eller selvvandingskasse som de også kaldes, så får du her lige en hurtig introduktion.

Kapilærkasser er beholdere designet til at holde vand i bunden og trække det opad i jorden. Dette giver planter mulighed for at trække vand og næringsstoffer, når de har brug for det, og forhindrer overvanding.

Sådan kommer du godt i gang med at bruge plantesække og kapilærkasser:

1) Placér kapilærkasserne i drivhuset:

Placér dine kapilærkasser i dit drivhus, så de ikke hindrer luftcirkulationen og belysningen for dine planter. Kapilærkasser skal være let tilgængelige for nem vedligeholdelse. Placér dem på et plant og stabilt underlag.

2) Løsn mulden i plantesækken:

Det er utrolig vigtigt jorden i sækken er løsnet godt inden udplantning. Du løsner mulden ved at ruske og banke posen godt i gennem.

3) Lav huller på bagsiden af plantesækken:

Du skal lave huller på bagsiden af plantesækken, så jorden kan falde ned i fordybningerne i kapilærkassen. Jorden i kapilærkassens huller fungerer som en væge, der kan trække vanding op til i plantesækken, når planterne har brug for det.

4) Lav plantehuller eller skær hele oversiden fri:

Mange laver 2 eller 3 plantehuller i plantesækken, så det kun er jorden omkring plantestammen der er blottet. Det har den fordel at det holder bedre på fugten og der ikke kommer ukrudt, men du kan risikere at der ikke kan komme ilt nok ned i posen og der derfor dannes råd eller svamp.

Af den grund vælger mange at skære hele oversiden fri for plastik. Uanset hvad du vælger, så er det vigtigt at holde godt øje med muldens tilstand.

5) Plante nu dine planter ud i sækken

Både plantesæk og kapilærkasse er nu klar og du kan gå i gang med at sætte dine planter ud. Hver opmærksom på at plante har forskellige præferencer i forhold til plantedybde. Fx har agurkeplanter sarte stængler, som ikke tåler at stå alt for fugtigt, og derfor skal den plantes lidt højere end fx tomatplanter.

6) Vand plantesækken godt igennem oppe fra.

Første gang du tager plantesækken i brug, så kan du med fordel vande mulden godt igennem oppe fra, så den er godt fugtig. Overskydende vand løber ned i kapilærkassen, så du skal ikke være nervøs for at overvande.

7) Hold øje med planterne og tilfør løbende gødning

Det kan være meget forskelligt hvor mange uger der går før det er nødvendigt at tilføre næring til dine plantesække. Hvis planterne i dine plantesække mangler næring kan det typisk ses i form af at planters blade, topskud og/eller stængler bliver lysere i farven. Det nemmeste er at tilføre flydende gødning via vandet i kapilærkassen.

8) Høst og nyd dine hjemmedyrkede grøntsager

Når dine planter er modne, kan du høste dine grøntsager eller blomster og nyde resultaterne af denne effektive dyrkningsmetode.

LÆS OGSÅ: Sådan dyrke du let dine egne agurker (Guide)

Hvilke plantesække er bedst? Er der forskel på de billige og dyre?

Det første man skal se på, er hvor meget der er i de forskellige plantesække. De indeholder oftest 50 liter, men der findes fx også 40, 60 og 70 liters plantesække, så det er vigtigt at man sammenligner literprisen.

Der er rigtig mange producenter af plantesække og derfor mange forskellige jord/spagnum blandinger. På plantesække er indholdet altid beskrevet, så du kan sammenligne produkterne fra de forskellige producenter.

Det er der er værd at kigge på er hvilken type spagnum, næring og kalk der er brugt, samt hvor meget næring der er tilsat.

Når det så er sagt, så hænger pris og kvalitet ikke altid sammen når vi snakker om plantesække. Især i foråret når sæsonen starter, er den dyreste plantesæk ikke nødvendigvis den bedste. I foråret er der nemlig ofte priskampagner på plantesække, hvor sække der normalt koster 40-50 kroner kan fås helt ned til 7-8 kroner. Det er noget de store kæder som Bilka og Jemogfix gør for at få folk ned i butikkerne.

Fordi der i foråret ofte er meget store prisforskelle pga. kædernes priskampagner, så behøves pris og kvalitet ikke at hænge sammen og du har derfor mulighed for at gøre en virkelig god handel.

Der findes flere videoer og artikler på nettet med test af de forskellige plantesække, som kan være sjove at se.

Køb af plantesække online

Hvis du ikke har kræfter eller lyst til at slæbe plantesække gennem butikken, ud i bilen og ind i drivhuset, så kan du spare turen til butikken og bestille dine plantesække online.

Det er dog ikke helt gratis, da de fleste webshops tager fragt og/eller håndteringsgebyr. Plantesække er en tung vare og det koster derfor typisk et sted mellem 100 og 300 kroner i fragt. Det er en dyr omkostning, hvis du kun skal bruge et par plantesække, men skal du bruge mange, så kan pengene være givet godt ud.

billige plantesække leveret

Kan man genbruge plantesække?

Du kan sagtens genbruge mulden fra dine plantesække, hvis strukturen i mulden stadig er stabil og porøs. Hvis mulden er ”klasket” helt sammen, så kan du stadig godt bruge den, men du bør tilføre jordforbedring til mulden.

Laver du din egen kompost, så kan du med give dine plantesække nyt liv, hvis du blandet 1/3 havekompost sammen med mulden.

Du kan bruge plantesækkens indhold til at plante direkte i igen, eller du kan fx bruge den til at jordforbedre tung lerjord.

Du skal være opmærksom på sædskiftet, hvis du har dyrket noget i plantesækken, som fx kan påvirke udviklingen af plantesygdomme. Du kan fx sagtens bruge en plantesæk der er brugt til tomatdyrkning i køkkenhaven, hvor der sidste år blev dyrket kartolfer.

LÆS OGSÅ: Sådan starter du din egen produktion af kompost i haven (Guide)

Kan man bruge plantesække til krukker?

Det er svært at give et præcist svar på, da det afhænger meget af hvad du har planer om at plante i din krukke. Når det er sagt, så kan du som udgangspunkt godt bruge almindelig plantesække til andet end bare agurker i drivhuset.

Hvis du vil dyrke næringskrævende planter i dine krukker, så kan du med fordel blande lidt kompost eller organisk jordforbedring i mulden fra plantesækken. Ligeledes kan du eventuelt tilføje muldjord, hvis krukkernes planter godt kan lide en ”fed” muldblanding, som bedre kan holde på vandet.

Kan plantesække blive for gamle?

Ja, plantesække kan godt blive for gamle eller udpinte over tid. Når en plantesæk bliver for gammel, kan mulden inde i sækken miste sin næringsværdi og evne til at understøtte sund plantevækst. Der er flere tegn, der kan indikere, at en plantesæk er for gammel:

Mangel på næringsstoffer:
Hvis dine planter begynder at vise tegn på næringsmangel, såsom gule blade eller en generel svækkelse, når jorden i plantesækken er udtømt for næringsstoffer. Det sker helt naturligt når en plantesæk har været i brug i et stykke tid, men det bør ikke vise sig indenfor de første 4 uger.

Tæt og kompakt jord:
Jord i gamle plantesække kan blive kompakt og hård, hvilket kan forhindre god dræning og rodvækst.

Uønskede organismer:
Gamle plantesække kan tiltrække uønskede skadedyr eller skimmelsvampe, der kan skade planterne.

Lav pH-værdi:
Jordens pH-værdi kan ændre sig over tid og blive for sur eller for alkalisk, hvilket kan påvirke planters evne til at optage næringsstoffer.

Hvor mange planter kan man plante i en plantesæk?

Hvor mange planter du kan have i en enkelt plantesæk afhænger naturligvis af hvor stor (hvor mange liter) plantesækken indeholder. Lad os tage udgangspunkt i en 50 liters plantesæk.

Antallet af planter, du kan plante i en 50 liters plantesæk, afhænger af flere faktorer, herunder plantens størrelse, dens rodnet og den ønskede planteafstand. Her er nogle generelle retningslinjer, der kan hjælpe dig med at bestemme, hvor mange planter du kan plante i en 50 liters plantesæk:

Størrelsen af planterne:
Hvis du planter små planter som for eksempel salat, radiser eller krydderurter, kan du potentielt plante flere planter i sækken. Hvis du planter større planter som tomatplanter eller buske, vil du sandsynligvis kun kunne plante 2-3 planter i sækken.

Planteafstand:
Det er vigtigt at give planter tilstrækkelig plads til at vokse og udvikle sig. Læs plantens specifikke planteafstandsanbefalinger, da de kan variere afhængigt af arten. Normalt kan du finde disse oplysninger på plantemærkaten eller i dyrkningsvejledningen.

Rodnet:
Der er meget forskel på størrelsen af planters rodnet. Hvis planterne har store og kraftige rødder, skal du sørge for, at der er tilstrækkelig plads til at rumme dem i plantesækken.

Hvis du har planer om at dyrke helt almindelige drivhusplanter som fx agurk, tomat, chili og peber, så har du typisk plads til 2-3 planter. Det står i øvrigt også ofte angivet på plantesækken. Hvis du er i tvivl om der plads til 2 eller 3 planter, så anbefaler vi altid at du går med 2 planter. Det er sjovere at få stor succes med 2 planter end at kæmpe med at lykkedes med 3 planter.

Husk at overveje plantens behov og tage hensyn til dens vækstvane og størrelse, når du beslutter, hvor mange planter der skal plantes i en 50 liters plantesæk.

LÆS OGSÅ: Den store guide om chilidyrkning (Trin-for-trin vejledning)

FAQ

Er der gødning i plantesække?

Ja, mulden i plantesække er altid gødet med enten kunstgødning, kompost eller naturgødning. Hvor meget gødning og hvilken gødning der bruges, afhænger af producenten. Du kan læse hvad en plantesæk indeholder på selve plantesækken.

Hvor er plantesække billigst?

Der er ikke en butik eller en webshop, hvor plantesække altid er billigst. Plantesække er et produkt som der ofte bliver brugt i priskampagner. Det betyder at du af og til kan finde dem rigtig billigst, hvilket oftest er i foråret når plantesæsonen starter.

Hvad kan man plante i en plantesæk?

Hvis du køber gode plantesække, så er der næsten ingen grænser hvad du kan plante i en plantesæk. Du kan plante grøntsager, krydderurter, blomster og lignende. Du skal dog være opmærksom på at plantesække ikke egner sig til store planter som har brug for meget plads til sit rodnet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove